Germania a incheiat anul 2019 cu un excedent bugetar de aproape 50 miliarde de euro (54 miliarde de dolari), gratie unui somaj care a atins un minim istoric si a dobanzilor reduse, arata datele publicate marti de Oficiul federal de Statistica din Germania (Destatis), transmite DPA.
In pofida incetinirii economiei spre sfarsitul anului trecut, Guvernul german, cele 16 landuri, precum si bugetul asigurarilor sociale au inregistrat in 2019 un surplus de 49,8 miliarde de euro, o suma echivalenta cu 1,4% din Produsul Intern Brut.
In 2018, Germania a inregistrat un excedent bugetar record, de 62,4 miliarde de euro, sau 1,9% din PIB.
Acesta este al saselea an consecutiv in care Germania inregistreaza un excedent bugetar, prima economie europeana neavand probleme in a respecta regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care stipuleaza ca deficitul bugetar al unui stat membru nu trebuie sa depaseasca 3% din PIB.
Economia germana a inregistrat in 2019 un avans de doar 0,6%, cea mai slaba performanta de dupa 2013. mai mult
Marti, 25 Februarie 2020, ora 16:05
Economia Germaniei a stagnat in trimestrul patru din 2019, comparativ cu precedentele trei luni, a anuntat vineri Oficiul Federal de Statistica (Destatis), pe fondul tensiunilor comerciale globale si al incertitudinilor legate de Brexit, transmit DPA, Reuters si Deutsche Welle.
Conform noilor date, cresterea anuala a PIB-ului Germaniei s-a situat la 0,6% in 2019, cea mai slaba performanta din 2013.
Cea mai mare economie europeana a inregistrat o crestere zero in ultimele trei luni din 2019, dupa un avans de 0,2% in trimestrul trei din 2019. Analistii se asteptau la un avans al PIB-ului de 0,1% in perioada octombrie - decembrie 2019.
Consumul privat si cheltuielile guvernamentale au sprijinit evolutia economiei, iar daca aceste doua sectoare vor inregistra o incetinire anul acesta, temerile privind inflatia ar putea spori. Investitiile in sectorul constructiilor au crescut in trimestrul patru din 2019, in timp ce cheltuielile cu utilajele si echipamentele au scazut considerabil, a precizat Destatis. De asemenea, exporturile s-au redus in ultimele trei luni din 2019.
"Credem ca economia va continua sa flirteze cu recesiunea in prima jumatate a acestui an", a avertizat Andrew Kenningham, de la Capital Economics.
In ritm anual, economia Germaniei a crescut cu 0,4% in trimestrul patru din 2019, dupa o expansiune de 0,6% in precedentele trei luni.
Analistii considera ca majorarea salariilor si nivelul scazut record al somajului au sprijinit in ultimii ani... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 11:02
Produsul Intern Brut al Germaniei s-a contractat in trimestrul trei din 2018 pentru prima data din 2015, deoarece tensiunile comerciale globale au afectat exporturile, motorul traditional de crestere al celei mai mari economii europene.
Economia germana a inregistrat in perioada iulie - septembrie 2018 un declin de 0,2%, comparativ cu precedentele trei luni, arata estimarea preliminara publicata miercuri de Oficiul federal de Statistica (Destatis), in timp ce analistii intervievati de Reuters se asteptau la o scadere de 0,1%, transmite Reuters.
Fata de trimestrul trei din 2017, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,1% in perioada iulie-septembrie 2018, analistii estimand un avans de 1,3%.
"Usorul declin al economiei in ritm trimestrial a fost determinat in principal de evolutii comerciale externe: calculele provizorii arata ca au scazut exporturile si au crescut importurile", apreciaza Destatis.
Si Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) a estimat recent ca avansul economiei germane a fost mai lent in trimestrul trei din 2018, pe fondul scaderii productiei auto dupa implementarea noilor proceduri mai stricte de testare a poluarii (WLTP), dar motoarele recentei expansiuni se mentin, astfel incat evolutia PIB ar trebui sa se redreseze in ultimele trei luni din acest an.
"Germania nu are o problema economica, mai degraba o problema in sectorul auto. Noile proceduri mai stricte de testare a poluarii au dus la reducerea productiei, ceea ce a afectat si alte sectoare",... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 12:23
Guvernul Germaniei a inrautatit estimarea de crestere a economiei in 2018 si in 2019, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Anul acesta, cea mai mare economie europeana ar urma sa inregistreze un avans de 1,7% - 1,8% (fata de prognoza precedenta de 2,3%), si o expansiune de 2% anul viitor (fata de o crestere de 2,1% previzionata in aprilie).
Inrautatirea estimarii vine pe fondul avansului mai redus al economiei mondiale, adauga sursele.
Ministrul Economiei, Peter Altmaier, declara luna trecuta ca PIB-ul Germaniei va creste cu aproximativ 2% anul acesta, plus sau minus 0,1%.
"Am fi putut avea un avans de 3%", dar companiile nu investesc suficient pentru a inregistra rate mai mari de crestere deoarece lipsa de angajati calificati nu le permite majorarea productiei, a afirmat oficialul german.
In septembrie, Institutul economic Ifo si-a majorat estimarile de crestere pentru economia germana in 2018 la 1,9%, de la 1,8%, citand performantele peste asteptari din primul semestru.
Si Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) a apreciat intr-un recent raport ca evolutia mai slaba a economiei in timpul lunilor de vara, pe fondul reducerii productiei de masini, se va redresa dupa ce companiile auto vor implementa noile proceduri mai stricte de testare a poluarii (WLTP).
Toti producatorii trebuie sa isi testeze vehiculele utilizand WLTP, inainte ca acestea sa fie puse in vanzare. Insa noua procedura armonizata la nivel mondial de... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 11:42