Premierul Viorica Dancila se lauda din nou cu "performantele economiei romanesti", afirmand ca tara noastra a avut in trimestrul trei din acest an a doua cea mai mare crestere economica din UE.
"Datele statistice publicate recent de Institutul National de Statistica si Eurostat confirma faptul ca economia romaneasca continua sa aiba performante. In trimestrul trei al acestui an, cresterea economica s-a accelerat semnificativ, cu 1,9% fata de al doilea trimestru din anul 2018, fiind cea mai ridicata crestere trimestriala din acest an.
Mai mult, Romania a avut a doua cea mai mare crestere economica trimestriala din UE in trimestrul trei din 2018. In primele noua luni s-a inregistrat in Romania un PIB suplimentar de 64 miliarde de lei, fata de 62,8 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului 2017 si doar 36,1 miliarde de lei in primele noua luni din anul 2016", a spus Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.
Dancila nu a vorbit insa si despre estimarile privind economia Romaniei venite de la CE, FMI si chiar de la Comisia de Prognoza, care au fost revizuite in jos.
Astfel, in luna octombrie, Comisia Europeana (CE) a revizuit, semnificativ in scadere, estimarile referitoare la cresterea economiei Romaniei in 2018, de la 4,5% la 3,6%. Totodata, in 2019 mizeaza pe un avans de 3,8%, fata de 3,9% cat estima in primavara.
Si Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit, in jos, estimarile privind evolutia economiei romanesti, atat in acest an, cat si... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 15:33
Economia romaneasca a avut a doua cea mai slaba performanta la nivel european in trimestrul I, cu o stagnare a PIB, a declarat, marti, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, la o conferinta de specialitate.
"Daca ne uitam la ce s-a intamplat in trimestrul I o sa vedem ca a fost o decelerare puternica a cresterii economice. Am avut cifre slabe in industrie fata de trimestrul anterior. Industria a scazut. Vanzarile cu amanuntul au scazut fata de trimestrul anterior. In continuare ca dinamica anuala au o rata destul de buna de crestere. Explicatia majora este legata de deteriorarea sentimentului consumatorului...Dupa ce sentimentul consumatorului se imbunatatise masiv in ultimii ani, pe finalul anului trecut, pe fondul asa zisei Revolutii Fiscale care a bulversat pe toata lumea, sentimentul consumatorului s-a prabusit de-a dreptul astfel incat apetitul de a mai cheltui s-a mai diminuat si lucrul acesta a fost reflectat si in cifrele economice din primul trimestru. Iar daca ne uitam la scara europeana, trimestrul I intr-adevar a fost foarte slab in Romania. S-a vorbit foarte mult ca si economia europeana a incetinit, ceea ce este adevarat, dar economia Romaneasca a avut a doua cea mai slaba performanta la nivel european in trimestrul I, cu o stagnare a PIB-ului", a spus Ionut Dumitru.
Acesta a afirmat ca Romania a inregistrat o crestere economica trimestriala zero, iar cea anuala este de peste 4% si este datorata trimestrelor anterioare. Ionut Dumitru a precizat... mai mult
Marti, 05 Iunie 2018, ora 12:54
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a imbunatatit estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti la 2,6%, de la 2,4% cat estima in luna ianuarie a acestui an, avansul PIB urmand sa fie condus de exporturi si de redresarea cererii pe plan intern.
De altfel, Romania si Polonia sunt singurele tari pentru care institutia financiara internationala a revizuit in sus prognozele de crestere. In cazul Poloniei, BERD estimeaza un avans de 2,8%, fata de 2,7% cat prognoza la inceputul acestui an.
Pentru anul viitor, BERD estimeaza un avans al PIB de 2,8% atat in cazul Romaniei cat si in cel al Poloniei.
"Activitatea economica in Romania s-a imbunatatit in 2013 peste asteptarile pietei. PIB-ul a crescut cu 3,5% datorita performantelor solide la export si a recoltei agricole foarte bune. Inflatia a revenit la tinta Bancii Centrale de 2-4% si recent a scazut sub 2%. Performanta fiscala a fost, de asemenea, buna iar tara a iesit din procedura de deficit excesiv in 2013. Totusi, nivelul ridicat al creditelor neperformante (peste 20% din totalul imprumuturilor), continuarea procesului de dezintermediere transfrontaliera si sporirea incertitudinilor in tara vecina Ucraina ar putea afecta perspectivele de crestere pe termen scurt", se arata in raportul BERD.
Institutia financiara internationala a redus la jumatate prognoza de crestere din acest an pentru regiunea sa de actiune, de la 2,7% la 1,4%.
BERD, detinuta de 64 de tari si doua... mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 16:30
Riscurile la adresa perspectivei economiei sunt in linii mari echilibrate in acest an, iar scenariul de baza prevede o redresare sustinuta si mai extinsa a economiei in 2014, se arata in raportul FMI dupa primele doua evaluari ale acordului cu Romania, publicat marti pe site-ul institutiei.
Cresterea ar urma sa fie anul acesta de 2,2%, mai putin decat in 2013 (3,5%), dar cu un avans semnificativ al sectoarelor non-agricole. O absorbtie mai buna a fondurilor UE ar urma sa sprijine o redresare graduala a investitiilor. Consumul privat este asteptat sa se redreseze, cu o crestere a venitului real disponibil, in urma recentei politici de relaxare si a nivelului scazut record al inflatiei, a salariului minim mai ridicat, precum si a imbunatatirii generale a increderii consumatorilor, pe fondul revenirii pe crestere a zonei euro, se arata in raportul FMI.
Inflatia va ramane scazuta in primul trimestru din 2014
Inflatia va ramane scazuta in primul trimestru din 2014 (sub nivelul inferior al intervalului de variatie stabilit de Banca Nationala a Romaniei), inainte de a reveni in partea superioara a intervalului, in a doua jumatate a lui 2014, in urma majorarii preturilor administrate. Potentiala volatilitate a pretului alimentelor, totusi, va continua sa fie un factor major de incertitudine privind evolutia inflatiei.
FMI estimeaza ca deficitul de cont curent se va amplifica usor, la 1,5% din PIB in 2014 si 1,9% din PIB in 2015 deoarece cererea pe plan intern incepe... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 08:51
Anul 2013 este un an al stabilitatii ce va conta in viitorul Romaniei si va pregati ''rasplata'' pe care o vom primi in 2014, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
''E un an dificil, care a starnit, poate, dezamagiri ale unora care credeau ca lucrurile pot merge mai repede. Vreau sa-i asigur ca 2013 este un an care va conta mult in viitorul Romaniei, este un an al stabilitatii, probabil ca o sa se ridice procedura de deficit excesiv, ceea ce va ridica prestigiul Romaniei, deficitul comercial e mai mic ca oricand, avem excedent al contului curent, inflatia e mica, atat de mica incat BNR a coborat din nou dobanda de referinta. Avem in plus, fata de anul trecut, o suta de mii de locuri de munca, avem mai multe companii inscrise, mai putine falimente'', a spus Vosganian.
El a adaugat ca, in conditiile unui astfel de ciclu economic pozitiv, anul viitor se vor putea vedea si percepe de catre populatie efectele.
''Nu spun asta dintr-o iluzie, ci din lucruri traite. Poate va amintiti de 2005, oamenii spuneau aceleasi lucruri, asteptau multe, nu se petreceau, dar 2005 a fost un an in care Romania s-a stabilizat si, incepand cu 2006, a putut guvernarea liberala sa marcheze un moment important in viata comunitatilor locale prin sustinerea pe care am dat-o. De aceea, 2014 poate fi anul in care sa primim rasplata pentru truda si sperantele pe care le-am pus in alegeri'', a afirmat Vosganian.
Vicepresedintele PNL a subliniat ca aceste performante economice si... mai mult
Duminica, 06 Octombrie 2013, ora 11:37
Cu o crestere economica de 2,2% in primul trimestru din 2013, Romania are una din cele mai performante economii din UE, iar o expansiune economica de cel putin 2% in 2013 pare realizabila si va face din aceasta tara un performer in randul colegilor din regiune, a aratat analistul Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber, pe un blog din "Financial Times".
Exporturile au crescut cu 4,6% in primul trimestru iar o crestere de 3-4% pentru acest an pare posibila. Productia industriala a crescut cu 4,7% in perioada ianuarie-martie 2013, sectoare precum transporturile, echipamentele electrice si cel al produselor chimice inregistrand cresteri de pana la 10%. Productia agricola ar putea avansa cu aproximativ 4-5% in 2013, dupa un declin dezastruos de 22% consemnat anul trecut in termeni de volum.
Potrivit analistului, intarirea exporturilor, combinata cu un declin de 0,3% al consumului gospodariilor a ajutat Romania sa obtina excedent de cont curent in primul trimestru, un lucru nou pentru Romania.
In plus, Romania incepe sa-si revina, prin restabilirea stabilitatii macroeconomice.
Deficitul bugetar, care a fost de 9% din PIB in 2009, a scazut la 2,9% din PIB in 2012. Pentru 2013, un deficit sub 3% din PIB pare realizabil. Si, prin reducerea datoriei publice sub 40% din PIB, Romania a iesit din procedura de deficit excesiv in iunie.
"A avut una din cele mai puternice ajustari ale contului curent ale UE"
Cheltuielile in sectorul public, cifrate la... mai mult
Sambata, 03 August 2013, ora 10:49
Romania a avut o evolutie pozitiva in ultimul an, produsul intern brut inregistrand o crstere de 1,2 la suta in trimestrul al doilea, comparativ cu perioada similara din 2011, potrivit Financial Times.
Publicatia citeaza compania globala de consultanta in economie IHS Global Insight, potrivit careia a existat un progres in reducerea deficitului fiscal si a deficitului comercial al tarii, care era de aproximativ 11% din PIB inainte de recesiunea globala, dar de atunci s-a stabilit la aproximativ 4% din PIB.
IHS a revizuit in crestere solvabilitatea creditului suveran pe termen scurt si mediu al Romaniei cu o treapta, ridicand ratingul pe termen mediu al Romaniei la categoria recomandat pentru investitii.
Cat vor dura momentele bune?
Financial Times scrieca numai in acest an, Romania a avut trei guverne si s-a confruntat cu un conflict public intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu.
Potrivit IHS, Fitch si Moody's atribuie Romaniei categoria recomandat pentru investiti (doar Standard & Poor's acorda Romaniei cel mai ridicat nivel al categoriei junk).
Compania de consultanta subliniaza necesitatea mentinerii de catre Romania a politicii fiscale si monetare convenita cu FMI si UE in cadrul acordului standby de 20 miliarde de euro din 2009.
"Romania inca se confrunta cu riscuri din cauza nevoii ridicate de finantare externa", potrivit IHS.
In primele sapte luni din 2012, deficitul comercial de marfuri al Romaniei a fost neschimbat... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 09:07
Performantele economice si intarirea increderii pietelor in Romania depind de politicile macroeconomice prudente si reformele structurale accelerate, autoritatile inregistrand progrese reale in aplicarea programului de asistenta financiara UE - FMI.
Comisia Europeana (CE) a publicat joi raportul de evaluare in urma revizuirii periodice a programului comun de asistenta financiara UE - FMI pentru Romania, care a avut loc la Bucuresti in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011.
"Concluzia misiunii a fost ca programul isi mentine traiectoria stabilita. Autoritatile au inregistrat progrese reale in ceea ce priveste punerea in aplicare a politicilor programului, in ciuda conditiilor externe dificile", se arata intr-un comunicat de presa al CE.
"Pe viitor, politicile macroeconomice prudente si reformele structurale accelerate vor juca un rol foarte important pentru garantarea unor performante economice remarcabile si intarirea increderii pietelor", mai precizeaza comunicatul.
CE estimeaza o crestere a PIB-ului in 2012, de 1,7-2,2%
CE estimeaza o crestere a PIB-ului real pe 2011 de aproximativ 1,5-2%, depasind previziunile anterioare, iar pentru 2012 de 1,7-2,2%.
Prognozele pentru deficitul de cont curent se siteaua la sub 5% din PIB atat in 2011, cat si in 2012.
De asemenea, inflatia a scazut brusc in aceasta vara, pe fondul reducerii preturilor la alimente si cresterii TVA-ului de anul trecut, atingand tinta de inflatie a BNR de 3.
"Deteriorarea... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 15:23
Economia Romaniei va creste cu 1,5%, estimeaza analistii din cadrul ING, care si-au revizuit in crestere prognoza pentru economie, de la 0,6%, avand in vedere performanta buna inregistrata in primul trimestru, conform NewsIn."Avand in vedere performanta buna inregistrata in primul trimestru, estimam in momentul de fata o crestere economica de 1,5% pentru 2011, in crestere de la cifra precedenta, de 0,6%.
FMI a sugerat ca economia ar putea inregistra anul acesta o crestere intre 1,5% si 2%, dar evolutia slaba a sectorului serviciilor si contractia investitiilor si a consumului privat ne-au impiedicat sa ne majoram prognoza pana la 2%", se spune in raport.Potrivit analistilor ING, detaliile arata faptul ca performanta foarte buna a industriei (crestere trimestriala de 3%, date ajustate sezonier) este cea care explica in totalitate cresterea inregistrata in primul trimestru, industria avand o contributie pozitiva de 0,8pp.
Contributiile sectoarelor serviciilor si constructiilor au fost zero, in timp ce agricultura a avut o contributie negativa de 0,3pp.Produsul intern brut al Romaniei a crescut in primul trimestru din acest an, in termeni reali, cu 0,7% fata de trimestrul IV 2010, in date ajustate sezonier, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS), care a revizuit usor datele prezentate anterior. La estimarea semnal, publicata la jumatatea lunii martie, INS indica o crestere a PIB de 0,6% in primul trimestru din 2011 fata de trimestrul anterior.Totodata,... mai mult
Joi, 09 Iunie 2011, ora 15:41