Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a scazut in noiembrie 2018, fata de luna anterioara, cu 4,1 puncte, pana la valoarea de 44,3 puncte, iar raportat la noiembrie 2017 a crescut cu 0,2 puncte. Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.
Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 7 puncte, pana la valoarea de 55,6 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 4,1 puncte).
Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 2,6 puncte, pana la valoarea de 38,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 2,4 puncte).
In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 83% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala) . Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6991, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7427.
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2019/decembrie 2018) a inregistrat o valoare medie de 4,23%.
Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 61% si, respectiv, peste 64% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 11:25
Fondul Monetar International avertizeaza ca proiectul Legii salarizarii unice si noile reduceri de taxe reprezinta un risc la deficitul bugetar.
Economia romaneasca va inregistra o crestere de 4,2% in 2017, principalul risc la adresa perspectivei fiind o perceptie de relaxare a prudentei fiscale care ar putea afecta negativ increderea pietelor, mai arata expertii FMI.
Potrivit raportului FMI elaborat in urma consultarilor cu Romania in baza Articolului IV din Statutul FMI, o eventuala relaxare fiscala, cumulata cu cresterea tensiunilor politice, ar putea afecta consumul si investitiile, ar putea majora costurile cu imprumuturile si ar pune presiuni asupra cursului de schimb, ceea ce ar afecta bilanturile bancilor.
FMI saluta progresele inregistrate de Romania in reducerea dezechilibrelor economice dupa criza financiara globala insa recomanda o reorientare a politicilor dinspre stimularea consumului catre sprijinirea investitiilor pentru a proteja rezervele si a creste in mod sustenabil standardele de viata.
"Cu toate acestea, recenta deteriorare a politicilor fiscale si incetinirea ritmului reformelor structurale ar putea pune in pericol aceste castiguri. In acest context (-directorii-) au subliniat necesitatea reorientarii politicilor dinspre stimularea consumului spre sprijinirea investitiilor pentru a proteja rezervele si a creste in mod sustenabil standardele de viata", sustine FMI.
De asemenea, Comitetul director al FMI subliniaza ca proiectul Legii... mai mult
Joi, 25 Mai 2017, ora 15:17
Romania are un potential considerabil, iar investitorii straini vor sa vada un mediu politic, legislativ si de afaceri stabil, echitabil si predictibil, sustine Daniela Nemoianu, presedintele American Chamber of Commerce (AmCham) in Romania.
Ea a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre provocarile cu care se confrunta tara noastra, evolutia economica si perceptia pe care o au oamenii de afaceri asupra Romaniei.
Avertismentul lui Isarescu legat de economia Romaniei: Cat de negri sunt norii care planeaza deasupra noastra
Care este situatia Romaniei in comparatie cu celelalte state din regiune?
Potentialul de dezvoltare al Romaniei este considerabil, iar premisele actuale indica oportunitati de investitii in sectoare diverse, aflate in curs de modernizare.
Sub presiunea schimbarilor globale complexe si accelerate, eforturile Romaniei de pozitionare competitiva vor trebui amplificate si substantiate strategic pentru o sincronizare mai eficienta cu evolutiile ...citeste mai departe despre "Discrepantele sunt frapante si flagrante in Romania. Iata cum sa atragem investitori straini - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Martie 2016, ora 07:22
Perceptia analistilor financiari asupra economiei Romaniei s-a imbunatatit considerabil in decembrie atat in ceea ce priveste situatia economica actuala, cat si evolutia din urmatoarele sase luni, in ton cu asteptarile privind intreaga regiune din Europa Centrala si de Est, potrivit datelor ZEW.
Indicele care masoara perceptia expertilor financiari privind starea actuala a economiei Romaniei a urcat cu 17,5 puncte in decembrie, de la minus 0,1 puncte in luna anterioara, se arata intr-un sondaj intocmit de institutul german de cercetare ZEW, in colaborare cu grupul austriac Erste.
In ceea ce priveste perspectivele economiei locale pentru pentru urmatoarele sase luni, acestea s-au imbunatatit cu 9,7 puncte, indicele urcand de la 23,6 la 33.3 puncte in decembrie.
Romania a se situeaza pe pozitia a cincea in clasamentul pe regiune privind asteptarile economice in urmatoarea jumatate de an, in coborare cu doua locuri fata de noiembrie. Primele patru locuri sunt ocupate, in ordine, de Slovacia, Austria, Polonia si Croatia.
Perspectivele bursei de la Bucuresti s-au imbunatatit in aceasta luna, iar indicatorul care masoara asteptarile pentru indicele BET a consemnat un avans de 24,2 puncte, la 66,6 puncte.
Si asteptarile pentru evolutia leului au urcat substantial, ajungand la 27,4 puncte, de la 3,3 puncte in noiembrie.
La sondajul pentru luna decembrie au participat 52 de analisti financiari din Europa Centrala si de Est si 13 din Turcia. Regiunea Europa... mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 15:36
1Aproape trei sferturi dintre romani (73%) sunt de parare ca situatia economica a tarii este mai rea decat acum un an, releva un studiu GfK privind climatul de consum din Europa si SUA in al treilea trimestru al acestui an.
Indicele asteptarilor consumatorilor romani privind veniturile este de -14,1 puncte, imbunatatindu-se fata de ultimul an. Acest indicator a atins valoarea minima in iunie 2010, cand s-a situat la -72,7 puncte.
Studiul GfK analizeaza situatia economica din Europa in trimestrul al treilea, punand accentul pe contextul incert in care s-au gasit consumatorii, determinat de cresterea ratelor dobanzilor pentru obligatiunile spaniole si italiene, posibilitatea ca Germania sa paraseasca fondul de salvare Mecanismul European de Stabilitate si indreptarea catre recesiune a unor tari.
Consumatorii europeni se asteapta ca puterea economica sa scada si mai mult, in conditiile in care rata somajului din UE a ramas in august la nivelul record de 10,5%, iar in zona euro, acest indicator s-a mentinut la 11,4%.
Rata somajului ramane ridicata, dar stabila in Europa. Romania, sub media UE
Guvernele isi controleaza deficitele prin masuri stricte de austeritate, care au determinat proteste in mai multe tari, precum Spania si Grecia.
Violente in Grecia: Protestele au strans peste 50.000 de persoane
In SUA, cea mai mare problema este reprezentata de somaj, iar Federal Reserve a anuntat un program de stimulare a economiei care presupune cumpararea de... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 13:24
Cei mai multi analisti si economisti chestionati de The Money Channel (TMC) cred ca economia Romaniei va stagna sau chiar va scadea in urmatoarele sase luni, iar in privinta leului estimeaza ca va fi la un nivel similar cursul euro-leu cu cel din prezent.Astfel, potrivit unui sondaj de opinie realizat de The Money Channel, indicele de incredere al analistilor si brokerilor, calculat de The Money Channel, a scazut puternic in august, de la 38,5 puncte in iulie la -6,2 puncte luna trecuta.
Temperarea puternica a opiniilor pozitive este atribuita, in mare parte, incertitudinilor de pe pietele internationale, care ar putea afecta direct economia Romaniei pe diferite canale, mai ales cel al exporturilor.
Pe de alta parte, indicele care masoara perceptia reprezentantilor mediului de afaceri s-a imbunatatit usor in august fata de iulie. Aproximativ o treime dintre managerii, consultantii si oamenii de afaceri chestionati anticipeaza expansiune economica, jumatate vorbesc de stagnare si restul de contractie.
Divergenta de opinie dintre analisti si mediul economic ar putea fi pusa pe seama portofoliului unor companii, care inca mai au comenzi si anticipeaza venituri in viitor.
In schimb, asteptarile pesimiste ale analistilor se bazeaza preponderent pe date statistice si pe deteriorarea moralului la nivel mondial.
Concomitent cu deteriorarea asteptarilor macroeconomice, opiniile pozitive despre leu au scazut puternic. Astfel, doua treimi din respondentii la sondajul The Money... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 15:44
Increderea analistilor financiari in evolutia economiei Romaniei, pentru urmatoarele sase luni, a inregistrat cea mai grava inrautatire din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit unui sondaj al institului ZEW, transmite Mediafax.Romania a coborat astfel de pe prima pe a doua pozitie intre tarile din regiune in functie de asteptarile la sase luni.
Indicele care evalueaza asteptarile pentru urmatoarele sase luni a inregistrat un declin de 24,3 puncte in iunie, la 25,8 puncte.
Romania a fost devansata de Ungaria, care a avut un declin de numai 11,1 puncte, la 34,4 puncte.
Dintre statele Europei Centrale si de Est incluse in sondaj, doar Turcia are perspective negative (-18 puncte), se arata in sondajul realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.
La nivelul regiunii, asteptarile pentru urmatoarele sase luni au inregistrat, de asemenea, o inrautatire considerabila, mai mica doar decat cea pentru Romania.
Indicele pentru Europa Centrala si de Est a scazut cu 23,4 puncte, la -2,5 puncte.
In functie de situatia actuala a economiei, Romania se mentine pe penultimul loc din regiune, inaintea Ungariei.
Indicele pentru Romania a scazut cu 7,8 puncte, la -25,8 puncte, iar cel pentru Ungaria cu -12,4 puncte, la -35,1 puncte. Pe langa Romania si Ungaria, doar Croatia, cu -15,1 puncte, mai este evaluata negativ.
Pentru Europa Centrala si de Est, indicatorul perceptiei economice a scazut cu 16,5 puncte, la 4,7 puncte.
Asteptarile referitoare la evolutia bursei de la... mai mult
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 14:01
Perceptia analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni s-a imbunatatit in martie, iar Romania a urcat fata de februarie o pozitie, pe locul al treilea, intre statele Europei Centrale si de Est in aceasta privinta, potrivit unui sondaj al institutului ZEW, relateaza Mediafax.Indicele care masoara asteptarile expertilor financiari pentru Romania pe o perioada de sase luni a urcat cu 11,1 puncte, la 44,5 puncte.
O crestere mai mare a inregistrat in martie doar Ungaria, respectiv de 20,1 puncte, la 52,6 puncte. Inaintea Romaniei s-au situat Ungaria si Croatia (51,3 puncte), iar Cehia, Polonia si Turcia au obtinut evaluari mai slabe.
In februarie primele trei pozitii au fost ocupate de Croatia, Cehia si Polonia. Pentru Europa Centrala si de Est, perspectivele economice s-au inrautatit, indicele pentru regiune inregistrand un declin de 10,6 puncte, la 13,9 puncte, in principal din cauza evaluarilor mai slabe privind Polonia si Slovacia, potrivit sondajului realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.
Dezastrul din Japonia nu a avut influenta asupra perceptiei analistilor privind situatia economica din Europa Centrala si de Est, noteaza ZEW.
Dupa perceptia situatiei economice actuale, Romania se situeaza pe penultimul loc in regiune, la fel ca in februarie, cu un indice de -29,6 puncte, in pofida unei imbunatatiri de 8,2 puncte. Ungaria (-32,5 puncte) este singura economie evaluata mai slab.
Croatia este al treilea stat pentru... mai mult
Joi, 17 Martie 2011, ora 13:47
Indicatorul increderii populatiei si companiilor in economia romaneasca a continuat sa creasca usor in decembrie, in special privind sectorul constructiilor si serviciilor, potrivit unui sondaj lunar al Comisiei Europene (CE), precizeaza Mediafax.Indicatorul CE al increderii in economia romaneasca a crescut de la 81,1 puncte in noiembrie la 81,6 puncte in decembrie, dupa evolutii pozitive si in noiembrie, octombrie si septembrie.
Componenta referitoare la increderea din sectorul constructiilor a inregistrat cel mai dinamic avans, de la -36,4 puncte in noiembrie la -33,8 puncte in decembrie.
O imbunatatire ampla a fost consemnata si in sectorul serviciilor, al carui subindicator a urcat de la -4,1 puncte la 2 puncte.
Componentele industrie si comert cu amanuntul au crescut de asemenea, dar cu un ritm mai slab, de la -5,4 puncte la -4,5 puncte, respectiv de la -8,1 puncte la -7,8 puncte.
Perceptia s-a inrautatit, insa, in randul populatiei, subindicele referitor al aceasta componenta scazand de la -54,5 puncte la -55,4 puncte.
La nivelul Uniunii Europene (UE), indicatorul increderii in economie pentru luna decembrie a anului trecut a avansat de la 105,1 puncte la 106,1 puncte.
"Majoritatea statelor membre ale UE au raportat imbunatatirea sentimentului", mentioneaza CE.
Dintre cele mai mari sapte state membre, doar Spania a inregistrat o scadere a indicatorului increderii in economie (de 0,9 puncte). Franta a consemnat cea mai mare crestere (2,5 puncte), fiind urmata de... mai mult
Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 13:51