Insula Matita, unica in inima Deltei, aflata in apropierea lacurilor Matita si Babina, este probabil singura care poate fi achizitionata in acest moment in Romania pentru 350.000 de euro.
Delta Dunarii, inclusa in patrimoniul mondial al UNESCO in 1991, este una dintre cele mai spectaculoase rezervatii naturale din Europa.
Insula Matita se gaseste la aproximativ 45 km de Tulcea, in mijlocul triunghiului format de Chilia Veche, Sulina si Mila 23, la intersectia Lacurilor Matita si Babina, potrivit Artmark Historical Estate.
Administrativ, apartine de comuna Chilia Veche, una dintre cele mai vechi asezari ale Deltei. Inca din anul 334 i. Hr., aici a functionat colonia greaca Achillea (denumita dupa Achile, eroul razboiului Troian), fortificata de Alexandru Macedon.
In hartile medievale, apare ca cetate genoveza, fiind un punct important in activitatea negustorilor genovezi de la gurile Dunarii. In prezent, se mai observa doar santurile de aparare ale cetatii si intrarea de la bifurcatia canalului Chilia - Batag si Tataru.
Insula de 6.280 mp are o forma alungita, asemanatoare unui bumerang si prezinta nu mai putin de 8 constructii, cu o suprafata construita desfasurata ce depaseste 1.300 mp: unitati de cazare, o cherhana, cladiri tehnice si administrative.
Toate constructiile pastreaza imaginea traditionala a locului, sunt acoperite cu stuf si au fost complet renovate in exterior in 2018.
In Delta, regimul asupra terenului de 6.280 mp este de drept... mai mult
Duminica, 29 Martie 2020, ora 20:31
Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a semnat un ordin prin care le permite dezvoltatorilor sa construiasca pensiuni in Delta Dunarii chiar si pe terenuri de numai 200 de metri, in conditiile in care, pana acum, acestia putea construi doar daca aveau cel putin 1.000 de metri de teren.
"Noua prevedere era necesara pentru ca aceasta zona este limitata ca suprafata de uscat, iar vechile conditii de dezvoltare turistica faceau imposibile majoritatea investitiilor in una dintre cele mai atractive zone din tara noastra, dar si din Europa. Asadar si cei care detin suprafete mici de teren in Delta, inconjurate sau traversate de apele Dunarii, pot dezvolta de acum, pensiuni agroturistice si pot primi bani pentru investitii", se arata intr-un comunicat al Ministerului Turismului.
Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a discutat cu presedintele Consiliului Judetean Tulcea, duminica, despre aceste noi facilitati si a cerut autoritatilor locale sa creeze la randul lor conditii pentru atragerea de noi investitori si pentru dezvoltarea cat mai rapida a Deltei Dunarii si implicit a zonelor limitrofe.
"Orice constructie de tip agroturistic in zona Biosferei Deltei Dunarii va fi permisa de acum chiar daca zona de uscat se va intinde doar pe 200 mp, insa doar in conditiile si sub prevederile stricte de protectie a mediului, faunei si florei din Delta. Sunt sustinatorul dezvoltatorilor in turismul romanesc, dar raman cel mai indarjit protector al zonelor naturale din Romania. Nu voi... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2018, ora 15:56
Delta Dunarii poate fi considerata, din acest an, una dintre destinatiile preferate de romani pentru petrecerea Pastelui, in perioada 6-9 aprilie fiind asteptati la hotelurile si pensiunile din aceasta zona peste 2.000 de turisti, de patru ori mai multi decat in anul trecut, potrivit unui studiu.
Daca in anii anteriori cele mai multe dintre structurile de cazare din Delta Dunarii erau inchise de Paste, din lipsa de clienti, in 2018 lucrurile s-au schimbat radical, se arata in studiul remis AGERPRES.
Cele mai multe hoteluri si pensiuni se deschid pentru turisti in aceasta perioada.
Practic, sezonul in Delta Dunarii debuteaza de Paste, fata de acum cativa ani, cand sezonul incepea la sfarsitul lui mai - inceputul lunii iunie.
Sunt structuri de cazare care vor organiza Pastele atat in Sfantu Gheorghe, Sulina si Crisan, cat si in Jurilovca, Sarichioi si alte zone din Delta Dunarii.
"Din estimarile noastre, zona Tulcea-Delta Dunarii va atrage in acest an, de Paste, mai mult de 2.000 de turisti in structurile de cazare clasificate, de peste patru ori mai multi decat cei care au ajuns anul trecut", a apreciat Laurentiu Butuc, directorul general al Green Village Resort.
Acesta explica aceasta crestere a numarului de turisti printr-un cumul de factori - numarul structurilor de cazare din Delta e in crestere, apar tot mai multe hoteluri si pensiuni de calitate, iar nivelul serviciilor creste si el, de la an la an.
In paralel, in ultimii ani incepe sa se... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 16:56
Fostul mare campion olimpic la caiac-canoe, Ivan Patzaichin investeste, cu speranta ca va transforma Delta in cel mai mare centru de ecoturism din Europa. Pentru a-si vedea visul implinit, intentioneaza sa deschida 10 centre pentru inchiriat canotci, un tip de ambarcatiune originala, inventata chiar de el. Este un "hibrid": canoe-lotca.
Fostul campion a explicat, pentru Business24, ca isi doreste incurajarea economiei locale, din zona Deltei, prin promovarea unui turism ecologic. "Sunt mult de facut in Delta si avem o serie de planuri. Primul lucru pe care incercam sa il facem este deschiderea unor centre de inchiriat barcute impreuna cu autoritatile locale. Pentru finantare, vom atrage fonduri europene", spune sportivul.
Canotca, un concept propriu
Ivan Patzaichin intr-o canotca
Barcutele de care aminteste sportivul cu modestie sunt, de fapt, o inventie proprie, numita "canotca", o combinatie intre canoe si lotca. In fiecare centru urmeaza sa existe pana la 20 de astfel de ambarcatiuni, date in administrarea localnicilor. Ei le vor inchiria si vor putea sa isi creasca veniturile plimbandu-i pe turisti si aratandu-le "frumusetile Deltei".
In zonele in care se opresc turistii, se pot dezvolta servicii eco, care includ mancare si cazare in case traditionale.
Canotcile sunt folosite la Festivalul organizat de Asociatia campionului, Rowmania
Suma necesara se ridica la 800.000 de euro, pentru toate cele 10 centre de inchiriere, dar la acesti bani se... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 12:30
Peste 3.000 de turisti petrec sarbatorile pascale in Delta Dunarii, gradul de ocupare a unitatilor de cazare din Rezervatie fiind cu 25% mai mare decat cel inregistrat anul trecut in aceeasi perioada.
Presedintele filialei tulcene a Asociatiei Nationale pentru Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), Silviu Gheorghe, a declarat pentru Agerpres ca primele pensiuni care au fost ocupate integral au fost cele de lux, preturile practicate pentru un pachet de cinci zile all-inclusive ajungand la 1.000 de euro.
'Linistea naturii si salbaticia zonei sunt valori apreciate de vizitatorii Deltei Dunarii la care au acces inclusiv persoanele cu venituri modeste. Turistii au posibilitatea de a participa la pregatirile pentru sarbatoare, iar in noaptea de Inviere sa mearga cu barca, sa ia lumina', a afirmat Silviu Gheorghe.
In opinia sa, Sulina este in aceasta perioada cea mai cautata destinatie turistica, artistul Radu Captari urmand sa sustina recitaluri sambata, la Sulina, duminica - la Crisan, iar luni - la Mila 23.
"In Delta Dunarii, la ora actuala sunt aproape 3.000 de turisti romani care au venit aici doar pentru Sarbatorile Pascale. Acest numar nu-i include pe turistii straini care au venit pentru a observa pasarile", a adaugat presedintele filialei teritoriale a ANTREC.
Primarul orasului Sulina, Aurel Dimitriu, si-a exprimat speranta ca in acest an numarul turistilor sa creasca.
"Anul trecut, fenomenul turistic la Sulina a stagnat. Sezonul turistic la noi... mai mult
Vineri, 03 Mai 2013, ora 14:31
Dezvoltarea Deltei Dunarii a intrat in vizorul autoritatilor, fiind una dintre regiunile cu foarte mare potential din Romania. Asadar, cat te costa sa incepi o afacere intr-o regiune care ar putea inflori in urmatorii ani?
Succesul unei afaceri in Delta Dunarii este asigurat de vadul bun de turisti pe care aceasta zona il are. Turistii straini, dar si cei romani sunt atrasi de croazierele pe Delta. In plus, Delta Dunarii, daca ar fi supusa unui program complex de dezvoltare, creat special pentru aceasta zona, ar putea atrage si alte tipuri de turisti cum ar fi cei din circuite.
"Eu zic ca vadul de turisti ar fi asigurat. Am avea trei tipuri de turisti: turistii de croaziera, care sunt in general austrieci, germani sau americani. Eu chiar as propune crearea unor mini-stratiuni pe Dunare, pentru a ne adresa si turistilor romani. In plus, am putea atrage si strainii care vin in Romania prin circuite si care ar putea trece si pe la Dunare", a precizat Traian Badulescu, fost purtator de cuvant ANAT, pentru Business24.
Dunarea si Delta, regiuni cu potential turistic important. Cand vor veni investitorii?
Business24 va prezinta cele mai atractive oferte pentru pensiuni in Delta Dunarii, potrivit portalului Imobiliare.ro:
Pensiune de 12 camere, 370.000 de euro
O pensiune situata pe bratul Sf. Gheorghe, in localitatea Baltenii de Jos, cu o suprafata utila de 1.700 de mp este scoasa la vanzare cu 37.0000 de euro. Imobilul este finisat atat pe exterior cat si pe... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 08:15
Luna aceasta este una dintre cele mai potrivite perioade pentru vizitarea Deltei Dunarii, atat din punct de vedere al vremii, cat si al ofertelor de pret, extrem de tentante. Bloombiz a aflat pentru tine care sunt cele mai interesante activitati si iti propune o plimbare cu un hotel plutitor, o partida de pescuit sau o tura cu caiacul. Daca esti pasionat de fotografie, ia in calcul un concediu in Delta, luna asta, pentru ca sunt sanse mari sa pozezi nu mai putin de 330 de specii diferite.La plimbare in Delta cu hotelul plutitor
Ti-ar placea sa plutesti pe apele Dunarii si sa te bucuri de cele mai bune servicii de cazare in acelasi timp? Atunci alege un hotel plutitor. Principalul avantaj este ca te poti deplasa in fiecare zi a vacantei in alta zona din Delta, in conditiile in care alegi traseul impreuna cu proprietarul ineditului mijloc de cazare.
Proprietarul hotelurilor plutitoare din Delta, Paul Branovici, spune ca la capacitate maxima, adica 18 persoane pe nava, pretul pe sejur este de 300 de lei all inclusive. In acest tarif intra mesele, croziere pe Delta si posibilitatea inchirierii de ambarcatiuni cu care sa pleci la pescuit, a precizat Branovici pentru Bloombiz.
Acesta mentioneaza insa ca traseul incepe intotdeauna din Tulcea si se termina in Tulcea si ca meniul servit pe hotelul plutitor contine in proportie de 70% preparate din peste.
Proprietarul hotelului iti recomanda ciorba de peste, crapul la cuptor si daca ai putin noroc, s-ar putea chiar sa gusti un miel... mai mult
Marti, 03 Mai 2011, ora 17:53
Pentru minivacanta de 1 Mai Bloombiz ti-a oferit mai multe sugestii, in functie de bugetul tau, pentru un sejur la munte, un concediu la mare sau un sfarsit de saptamana extrem. In cazul in care niciuna dintre variante nu a fost pe gustul tau, Lacramioara Beilic, directorul Asociatiei pentru Turism Bucovina iti propune o escapada in aceasta regiune. La polul opus, pensiunile din Delta te asteapta cu oferte extrem de atractive, daca de 1 Mai vrei sa pescuiesti. In Bucovina, ai putea vizita, pe langa bisericile pictate, doua obiective turistice mai putin cunoscute: Muzeul Oului din Vama si Atelierul de Ceramica Neagra din Marginea.
„La Muzeul Oului din Vama, este o colectie, in afara de colectia de oua incondeiate traditionale care se fac in Vama. Proprietara muzeului are o colectie impresionanta de oua, adunate din intreaga lume, facute pe diverse suporturi si este ceva foarte spectaculos.
Mai pot vedea Atelierul de Ceramica Neagra din Marginea. Vizitatorii au ocazia sa vada si o demonstratie de cum se realizeaza obiectele din ceramica neagra si exista si un magazin de suveniruri de unde pot achizitiona tot felul de obiecte din zona, la preturi foarte foarte atractive”, a spus, pentru Bloombiz, Lacramioara Beilic.
Aceasta adauga ca turistii care vin vacanta cu familia se pot indrepta catre Radauti, unde exista o gradina zoologica, interesanta pentru cei mici.
La Radauti exista o gradina zoologica, pentru copiii. E drept ca fiind o zona montanta,... mai mult
Duminica, 01 Mai 2011, ora 01:47
Turistii vin in Delta pentru a se bucura de natura, de preparatele traditionale din peste si de expeditiile organizate in padurile din Delta, a declarat intr-un interviu acordat Bloombiz, Cristina Frecea, secretar general al Asociatiei Pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunarii, care a precizat ca pretul cazarii variaza intre 90 lei/noapte, la o pensiune de 3 stele si 300 lei/noapte, pentru un hotel de 4 stele."Delta Dunarii este o destinatie foarte cautata, poate chiar mai cautata decat litoralul, turistii straini aratandu-se foarte incantati de ideea de a face o vizita in acest loc unic in lume, prin frumusetea sa", a precizat Cristina Frecea.
Cele mai cautate distractii
Turistii pot face plimbari cu barca sau cu salupa pe canalele si lacurile din Delta si se pot bucura de o zi la pescuit, mai spune secretarul general al Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral- Delta Dunarii.
De asemenea, se poate vizita orasul Tulcea, situat foarte aproape de Delta Dunarii, unde se poate vizita Centrul Muzeal Eco-Turistic "Delta Dunarii" - cel mai mare acvariu din Romania, Muzeul de Istorie si Arheologie, Muzeul de Etnografie si Arta Populara, Muzeal de Arta.
Turismul, afectat de criza si de vreme
Criza economica a afectat si turismul din Delta Dunarii, inregistrandu-se anul acesta un numar mai mic de turisti. Cei care totusi au ales acest loc pentru concediu, au petrecut mai putin timp in Delta, sper deosebire de alti ani.
'Un factor... mai mult
Marti, 20 Iulie 2010, ora 14:38