Camera Deputatilor a adoptat, marti, 10 noiembrie, o propunere legislativa care prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiaza de reducerea cu doi ani a varstei standard de pensionare pentru ca au locuit cel putin 30 de ani in zone cu poluare remanenta, fiind introduse inca 27 de localitati, printre care Bacau, Onesti, Navodari, Baraolt, Targoviste si Titu.
S-au inregistrat 243 de voturi "pentru", 22 "impotriva" si o abtinere.
Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea alineatului 5 al articolului 65 din Legea nr. 263/2010, urmarindu-se extinderea categoriilor de persoane care beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu doi ani, fara penalizare, daca au locuit cel putin 30 de ani in unele zone afectate de poluarea remanenta, precum si pe o raza de 8 km in jurul sitului contaminat.
Potrivit actului normativ, este vorba despre persoane care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei si prepararii minereurilor de uraniu, a extractiei si prelucrarii minereurilor feroase si neferoase cu continut de praf sau de emisii de gaze cu efect de sera, de amoniac si derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat si siliciu ori de radiatii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 13:56
Nu prea este in natura noastra sa economisim, si, cu atat mai mult, sa o facem pe termen foarte lung, adica pe 20-30 de ani. Cu toate acestea, desi pare greu, asta ar trebui sa fie gandirea fiecaruia care vrea sa aiba o batranete cat mai linistita.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, despre ce greseli fundamentale sa nu faci cand te gandesti la pensionare.
1. Sa crezi ca vei trai mai putin fata de cat se va intampla in realitate. Expertii iti recomanda sa economisesti pentru perioada pensionarii cat sa supravietuiesti pentru 25-30 de ani, nu doar pentru 10 ani. Da, stim, pentru multi este imposibil sa faca astfel de calcule, dar efortul trebuie facut.
2. Sa crezi ca vei avea aceleasi venituri si dupa pensionare. Veniturile tale la pensie vor fi 80% din ce castigi acum, dar pana atunci costul de trai se va dubla, deci banii tai vor pierde din puterea de cumparare.
3. Esti prea sarac pentru un consultant financiar. Nu ar strica sa mergi la o banca pentru a te interesa ce instrumente si produse de investit ai la indemana si cum iti poti face un plan financiar pe termen lung.
Rubrica Educatie Financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Cauti o casa? Cum sa nu te pacalesti cu "ajutorul" constructorului
Cati bani cheltuiesti anual din bugetul familiei pe lucruri pe care apoi le arunci
Chirie sau rata la credit ipotecar? Optiunea cea mai avantajoasa pentru tine in aceasta perioada ...citeste mai departe... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 09:30
Am auzit de foarte multe ori "eu nu o sa mai ajung la pensie", "pana atunci, voi fi milionar", "daca ies la pensie, nu traiesc mai mult de zece ani" sau "lasa, ca or sa ma ajute copiii". Daca mergi pe vreuna din aceste idei, vei avea clar o batranete grea si plina de dezamagiri.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa economisesti pentru batranete.
Mai bine ai incepe sa te pregatesti pentru ce cheltuieli vei avea atunci si fa acest lucru prin a-ti monitoriza cheltuielile din fiecare luna cu mancarea, utilitatile, iesirile in oras, vacantele, etc. In felul acesta vei vedea de unde poti sa mai tai pentru a pune deoparte intr-o pensie privata facultativa sau intr-un depozit de care sa te bucuri la batranete.
Ia in calcul si faptul ca, la varsta senectutii, si sanatatea devine mai subreda, si daca acum te lauzi ca esti sanatos tun si nu iei o pastila "cu anii", atunci s-ar putea sa le iei zilnic "cu pumnul".
La pensie, veniturile tale lunare vor trebui sa fie destul de mari incat sa iti acopere nevoile, iar cheltuielile vor trebui gestionate atunci in asa fel incat sa nu ramai fara bani mai devreme decat e timpul.
Aici nu vorbim de pensia de la stat, pentru ca, pana atunci mai sunt inca 30 de ani si s-ar putea ca tu, desi ai cotizat vreo 10-15 ani, poate chiar 20, sa nu mai apuci sa te bucuri de ea.
Un exemplu concret: Daca esti un barbat de 35 de ani, care are deja economii de 10.000 de lei, si lunar mai pune deoparte cate 150 de lei,... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 10:30
Guvernul a decis, printr-o ordonanta de urgenta adoptata joi seara, modificarea statutului politistilor si statutului militarilor, prevazand, intre altele, intreruperea concediilor de odihna pentru asigurarea continuitatii programului de lucru si suspendarea prevederilor legate de pensionare anticipata, a anuntat seful Cancelariei premierului, Ionel Danca.
"Au fost instituite reglementari care sa intareasca disciplina ierarhica in cadrul acestor institutii si pentru a reglementa situatia unor angajati care trebuie in aceasta perioada sa fie la dispozitia institutiilor de ordine si siguranta publica, in vederea combaterii efectelor epidemiei cu coronavirus.
Astfel, potrivit acestei ordonante de urgenta, se intrerup concediile de odihna pentru personalul acestor institutii, se iau masuri pentru asigurarea continuitatii programului de lucru", a declarat Ionel Danca, vineri, la Palatul Victoria, unde a anuntat o parte din deciziile luate de Executiv in sedinta de joi.
Totodata, detasarea personalului in vederea efectuarii misiunii se va face obligatoriu fara acordul angajatului si, de asemenea, se suspenda prevederile legate de pensionare anticipata pentru personalul din aceste institutii pe perioada starii de urgenta. ...citeste mai departe despre "Guvernul modifica statutul politistilor si militarilor: Se intrerup concediile de odihna si se suspenda pensionarea anticipata" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 13:19
Guvernul este departe de a lua o decizie privind majorarea varstei de pensionare, nu exista o propunere conturata in sensul de proiect si absolut nimeni nu a vorbit despre un imperativ, despre o obligatie in acest sens, a declarat luni seara ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
"Suntem in prima etapa de documentare, fara sa fi conturat propriu-zis un proiect de amendare legislativa, ci mai degraba ne facem o parere despre ceea ce se intampla in celelalte tari din Uniunea Europeana, despre ceea ce se intampla in Romania si tinem cont de toti factorii specifici Romaniei.
Ma refer la speranta de viata, care e diferita fata de cea a celorlaltor tari, ma refer la disponibilitatea romanilor de a munci, pentru ca sunt persoane care au disponibilitatea sa-si continue activitatea, mai ales in invatamant, in mediul rural, si exista la Ministerul Muncii semnale, precum exista semnale si din partea celor care vor sa se pensioneze mai devreme. Prin urmare, suntem departe de a lua o decizie pe acest subiect", a precizat Alexandru.
Ea a semnalat ca este vorba despre o abordare serioasa, de o documentare, dar in niciun caz despre o modificare a legii in sensul de a fi obligatoriu sa lucrezi pana la o varsta inaintata.
"Este o abordare serioasa, riguroasa, in sensul de a documenta care sunt practicile europene si de a analiza posibilitatile, de a crea optiunea romanilor. Repet, a spus-o si premierul, a spus-o si presedintele Iohannis, este vorba de o optiune care se manifesta a... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2020, ora 22:11
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, sustine ca o eventuala crestere a varstei de pensionare ar avea un impact mai mare in sistemul public decat in cel privat, subliniind ca e nevoie de o dezbatare pe marginea acestui subiect.
"Merita sa facem mai intai o dezbatere. Merita sa vedem cum imbratiseaza societatea si care sunt reactiile pe care aceasta ni le da cu privire la o eventuala masura. Suntem departe de a lua o decizie, dar vazand de la nivel european o tendinta a tarilor membre UE de a genera o schimbare in aceasta privinta m-am simtit datoare sa documentam si noi astfel incat pe masura ce se contureaza propuneri, scenarii, le vom scoate in dezbatere.
In functie de cum reactioneaza societatea, se vor trece la masurile care se impun. Ceea ce stiu de la inceputul acestei documentari e ca o eventuiala decizie pe acest subiect are de fapt un impact in sistemul public mai mult decat il are in sistem privat. Astazi si in sistemul privat poti sa ajungi cu o intelegere cu cel cu care lucrezi daca are nevoie de serviciile tale si sa ti le ofere in continuare", a spus Violeta Alexandru, citata de Mediafax.
Declaratia ministrului vine in contextul in care vicepremierul Raluca Turcan a spus, miercuri, ca exista un proiect care prevede posibilitatea angajatilor sa opteze pentru a lucra pana la varsta de 70 de ani, dar a apreciat ca Romania nu este pregatita pentru acest lucru.
Joi, si Turcan a revenit cu precizari, dand asigurari ca Guvernul nu intentioneaza majorarea... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 13:25
Premierul Ludovic Orban a precizat, marti, ca nu exista un proiect privind cresterea varstei de pensionare.
Intrebat daca exista la Ministerul Muncii un proiect privind cresterea varstei de pensionare, el a negat, sustinand ca este un "fake news marca unei anumite parti".
"Nu am spus asta. Am spus urmatorul lucru: in anumite domenii cum sunt Educatie, Cultura, Sanatate, sunt persoane care pot sa lucreze si dupa varsta de 65 de ani in masura in care isi pastreaza capacitatea de a lucra pana la o varsta, sa zicem pana la 70 de ani. Ceea ce am spus eu este ca trebuie sa li se permita sa decida ei daca lucreaza pana la varsta respectiva.
Varsta de pensionare ramane 65 de ani, dar decizia daca ei continua trebuie sa le apartina lor cum este cazul Educatiei sa se reia din an in an daca vrea directorul scolii pe ochi frumosi sa-l mai lase un an sa vina sa predea. Trebuie sa fie decizia cadrului didactic daca vrea sa continue dupa 65 de ani si pe ce perioada, daca vrea sa se pensioneze la 69 sa se pensioneze la 69. (...) Nu exista inca (n.r. - un astfel de proiect). Eu am dat un raspuns la intrebarea legata de faptul ca pot sa ramana in educatie in anumite scoli catedre neacoperite pentru ca aceste ore sunt tinute de profesori pensionari si nu am o posibila solutie", a spus Orban, dupa ce a participat la dezbaterea organizata de Confederatia patronala Concordia "Dialog pentru dezvoltare".
Citeste si:
Ludovic Orban, de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 21:00
Sectia pentru procurori din CSM a suplimentat joi ordinea de zi cu solicitarea procurorului general, Augustin Lazar (63 de ani), de eliberare din functie prin pensionare.
UPDATE Sectia a aprobat cererea de pensionare depusa de procurorul general, au precizat surse din CSM, citate de agentiile de stiri.
Decizia va fi inaintata presedintelui Klaus Iohannis care urmeaza sa emita decretul de eliberare din functie prin pensionare.
Mandatul lui Augustin Lazar la sefia Parchetului General expira pe data de 27 aprilie. Procurorul a candidat pentru un nou mandat de 3 ani, dar toti candidatii pentru aceasta functie au fost respinsi de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.
Scandalul mediatic
Augustin Lazar a fost tinta unei campanii de denigrare instrumentata de institutiile media apropiate PSD si preluata in punctajul de partid.
Astfel, a fost acuzat ca ar fi fost "tortionar" in perioada comunista, cand, de fapt, a facut parte dintr-o comisie care decidea eliberarea unor detinuti. Cazul Iulius Filip, adus acum in prim-plan si pus in discutie de Antena3, a fost consemnat in 1986, adica in urma cu 33 de ani.
Procurorul general a respins acuzatiile care i-au fost aduse si a prezentat cadrul legal in vigoare acum 33 de ani.
Citeste si: Augustin Lazar a depus cerere de pensionare ...citeste mai departe despre "CSM a aprobat pensionarea lui Augustin Lazar din magistratura" pe Ziare.com mai mult
Joi, 18 Aprilie 2019, ora 12:07
Directorul general al Nissan, Hiroto Saikawa, a aprobat bonusul de pensionare in valoare de 40 de milioane de dolari pentru Carlos Ghosn, ca parte a propusului pachet de pensionare care alimenteaza speculatiile referitoare la informatiile detinute de sefii producatorului auto nipon privind remuneratia fostului presedinte al Nissan, se arata intr-un articol publicat luni de Financial Times (FT).
Conform unui document din 2012 consultat de FT, Hiroto Saikawa a aprobat un contract de munca pe 10 ani pentru Ghosn ca "presedinte emerit", care-i permite sa foloseasca in continuare proprietatile imobiliare ale companiei din Rio de Janeiro, Paris si Liban.
Conform acordului, Nissan va face o plata exceptionala de 40 de milioane de dolari pentru rolul de consilier, dupa ce Ghosn a demisionat din functia de presedinte, si-i va acorda un salariu anual de 4,4 de milioane de dolari, care ar putea creste la sase milioane de dolari daca firma indeplineste anumite obiective.
De asemenea, Ghosn va putea folosi birourile si proprietatile imobiliare din Japonia si din alte locatii.
Aceleasi proprietati imobiliare au aparut in investigatia interna privind activitatea lui Ghosn la Nissan, in care producatorul auto nipon a descoperit ca el a actionat inadecvat in privinta modului in care au fost achizitionate proprietatile si a sumelor de bani cheltuite pentru renovarea lor, sustin surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Acordul a fost semnat de Hiroto Saikawa si de Greg... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 10:01