Populatia lumii imbatraneste intr-un ritm fara precedent in istorie, conform rezultatelor unui raport al agentiei Moody's, care arata ca 13 tari vor ajunge sa aiba 20% din cetateni trecuti de 65 de ani, pana in 2020.
Mai mult, in 2030, atunci cand bebelusii de astazi vor ajunge la 16 ani, populatiile din 34 de tari vor avea in componenta 20% pensionari, arata CNN Money.
Acest procent a fost deja atins chiar in clipa de fata de Germania, Italia si Japonia.
"Ne aflam in plina tranzitie demografica. Ritmul fara precedent al imbatranirii populatiei va avea un efect semnificativ asupra cresterii economice, in urmatoarele doua decenii, in intreaga lume", sustin Elena Duggar si Madhavi Bokil, autorii raportului Moody's.
Acestia sustin ca ne putem astepta la o scadere de 1% a cresterii economice, doar din acest motiv, in ...citeste mai departe despre "Planeta pensionarilor: Lumea imbatraneste cu o viteza nemaivazuta" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 August 2014, ora 12:42
Mult timp dupa ce criza datoriilor se va incheia, Europa se va confrunta cu o problema si mai serioasa - cum sa asigure pensiile pentru numarul tot mai mare de persoane in varsta.
Populatia unor tari stagneaza sau deja se diminueaza, in special cea a Germaniei. Acest lucru va reduce posibilitatea de economisire si potentialul de crestere economica, relateaza Reuters.
Oamenii vor lucra pana la varste tot mai inaintate si, prin urmare, vor fi mai putin productivi, cu efecte negative asupra standardelor de viata.
Iar randurile pensionarilor se inmultesc. Acest lucru va ameninta finantarea pensiilor si a sistemului de sanatate.
In cele 27 de tari ale Uniunii Europene, fiecare pensionar este sustinut in prezent in medie de patru persoane active. Pana in 2050, acest raport va fi de 2 la 1, conform proiectiilor ONU si UE.
Letonia, care isi doreste sa devina membra a zonei euro in 2014, este un exemplu extrem al acestor directii. Pana in 2060, vor exista patru letoni activi pentru fiecare trei persoane in varsta de 65 de ani sau mai mult.
Din cauza emigratiei si a ratei scazute a fertilitatii, populatia acestui stat baltic a scazut cu 14% (340.000 de persoane), intre 2000 si 2011, starnind ingrijorari privind o amenintare existentiala la adresa tarii.
"Nu vreau sa fac declaratii apocaliptice. Sper ca tara se va descurca. Insa semnalul de alarma a fost tras", a spus Mihail Hazans, un profesor de economie la Universitatea din Letonia si specialist in... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 14:12
Criza din zona euro se agraveaza, lipsa de reactie a politicienilor europeni apasa pe umarul sistemului bancar, iar tot mai multi specialisti spun ca, in acest ritm, in Europa nu se mai poate vorbi de o cresterea economica sustenabila in urmatorii doi-trei ani.
Multe din dezechilibrele care au generat criza globala treneaza, de aceea revenirea la cresterea economica sustenabila in urmatorii doi-trei ani este putin probabila a fost concluzia rezultata la Forumul economic international, care s-a desfasurat saptamana trecuta la Sankt Petersburg.
Specialistii prezenti la Formum au concluzionat ca principala problema vizeaza datoriile si ca astazi mergem pe un camp minat. Acest camp trebuie deminat, aceasta inseamna ca de la asteptari si elaborarea unor decizii trebuie sa trecem la un plan concret: pornind de la modul de reducere a datoriilor suverane ale Spaniei si Italiei, pana la recapitalizari sau decapitalizarea bancilor care nu pot sa-si mentina singure capitalul.
Am trait pe datorie, acum trebuie sa achitam
Cei prezenti in Sankt Petersburg au criticat cheltuielile exagerate si acumularea de datorii in perioada de bunastare, afirmand ca "acum parcurgem o perioada nefavorabila si, daca am trait pe datorie, a venit momentul achitarii" ei.
Economistii prezenti la Formu au pledat pentru revizuirea politicilor financiare ale statelor si implementarea unui nou model de dezvoltare in sfera sociala, pentru reducerea dezechilibrelor intre consumul masiv si... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 08:01
Obligatiile sistemelor publice de pensii din 19 tari ale UE fata de contribuitorii si pensionarii actuali se ridica la 30.000 miliarde euro, de cinci ori datoria publica bruta totala, potrivit unui studiu efectuat pentu Banca Centrala Europeana, situatie nesustenabila, care impune masuri urgente.
Studiul a fost efectuat de un centru de cercetare din cadrul Universitatii Freiburg, pe anul 2009, si calculeaza totalul obligatiilor sub forma de pensii pe care statele ar trebui sa le plateassca tuturor persoanelor incluse in schemele publice la acea data, daca sistemele ar fi fost lichidate imediat.
Astfel, sistemul public de pensii din Germania avea in 2009 obligatii totale de 7.600 miliarde euro catre populatia actuala, cele mai mari din Europa, urmata de Franta, cu 6.700 miliarde euro, potrivit raportului, citat de Bloomberg.
"Este o situatie complet nesustenabila care trebuie reversata", avertizeaza Jacob Funk Kirkegaard, asociat al Peterson Institute for International Economics din Washington.
Riscurile financiare sunt accentuate in Europa de amenintarea recesiunii si de masurile de reducere a datoriilor de stat
Ratele de natalitate in stagnare sau in scadere si cresterea duratei medii de viata se adauga la presiunile din sistem.
Autorii raportului estimeaza ca procentajul din productia economica destinat cheltuielilor sistemelor publice de pensii va creste pana in 2060 cu 25%, la 14%.
Ridicarea varstelor de pensionare si scaderea transferurilor sunt... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 14:30
Aproape 50% dintre persoanele pensionate in 2010 in Germania au ales sa iasa anticipat, chiar daca astfel au pierdut bani.
In anul 2010 s-a inregistrat un record in ceea ce priveste numarul germanilor care au decis sa se pensioneze anticipat, conform NewsIn. Dintre cei 674.000 de pensionati, 47,5% au iesit la pensie inainte de implinirea varstei de 65 de ani, in medie cu trei ani si doua luni mai devreme.
In urma cu cinci ani, numarul celor pensionati anticipat era de 41,2% din total, iar in 2000 de numai 14,5%. Persoanele care au luat aceasta decizie au pierdut in medie circa 113 euro lunar, potrivit statisticilor oficiale.
Sindicalele si casele de asigurare avertizeaza ca gradul de saracie in randul pensionarilor ar putea creste, daca acest trend continua, mai ales ca din 2012 varsta de pensionare va creste la 67 de ani.
Reprezentantii sindicatelor sustin ca penalitatile nu ar trebui sa se aplice si persoanelor care ies anticipat la pensie din cauza unor probleme grave de sanatate. mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 13:45
In 2050, rata de dependenta pentru Romania va fi de 1 la 9, adica un adult care munceste va trebui sa sustina noua pensionari, ca urmare a imbatranirii populatiei, a declarat joi presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR), Rangam Bir, citat de NewsIn."Desi anul 2050 pare unul indepartat, este vorba despre o perioada de 30-35 de ani. Pana in 2050, tot mai multa populatie va fi imbatranita, va avea peste 60 de ani.
Imbatranirea propulatiei din Europa este o problema cheie care trebuie gestionata pentru sistemul de sanatate, mai ales in ceea ce priveste povara sociala si deficitele pe care le produce", a mentionat Rangam Bir.
Acesta a mentionat ca pentru guverne va fi dificila de finantat plata pensiilor si finantarea sistemului de sanatate.
Presedintele UNSAR a mai spus ca, in Romania, trebuie gasite solutii alternative de finantare a sanatatii, cum ar fi dezvoltarea pietei private de asigurari medicale.
mai mult
Joi, 06 Octombrie 2011, ora 14:00
In conditiile in care Europa si SUA sunt in curs de implementare a unor programe dure de austeritate, pensionarii ar putea fi cea mai afectata categorie de populatie. In ce masura vor avea acestia de suferit depinde si de nivelul actual de "bogatie" al batranilor lumii.Un studiu recent publicat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) calculeaza nivelul pensiilor in 54 de tari, cifrele fiind ajustate in functie de varsta de pensionare, speranta de viata si castigul mediu, conform CNBC.
Mai exact, OECD a calculat suma efectiva pe care un pensionar o primeste de la stat pe toata durata vietii. Spre exemplu, in statele membre OECD, durata medie in care o persoana beneficiaza de pensie este de sapte ani. Asadar, daca un pensionar primeste 40.000 de dolari pe an, inseamna ca acesta beneficiaza de o suma totala de 280.000 de dolari.
SUA
Un barbat american primeste in medie o suma de 253.890 de dolari de la stat, din momentul pensionarii pana cand se stinge din viata. O femeie beneficiaza de 290.000 de dolari. Varsta de pensionare in SUA este de 65 de ani, iar speranta de viata este de 83,9 ani. Statul cheltuieste 6% din PIB pentru plata pensiilor.
China
O batrana din China primeste dupa pensionare 69.720 de dolari, iar un batran 66.360 de dolari. In aceasta tara, barbatii se pensioneaza la 60 de ani, iar femeile la 55 de ani. Speranta de viata este de 80,7 ani. Statul aloca doar 2% din PIB bugetului de pensii.
Japonia
Bugetul de pensii este de 9,8% din... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 12:57
Politica de baza a Guvernului pentru reducerea in continuare, in 2011, a numarului de personal in sectorul public va avea in vedere disponibilizarile naturale realizate prin pensionare, incetarea amiabila a raporturilor de munca si plecarea angajatilor la studii in strainatate, sustine premierul Boc, potrivit Mediafax. El a afirmat, la postul de radio Europa FM, ca aceste proceduri va conduce la mentinerea in sistemul public a unui singur functionar pentru sapte posturi eliberate.
Premierul a aratat ca acest proces va continua pana cand numarul de angajati va ajunge "in limite rezonabile", dar a sustinut ca "partea cea mai grea a trecut", deoarece reducerea in ultimele luni a numarului de personal cu 100.000 posturi este un element "aproape ideal".
"In 2011, politica de baza este aceea a disponiblizarilor naturale. Ce inseamna asta ? Pensionare, interventie prin acordul partilor sa inceteze amiabil contractul de munca, plecare in strainatate la studii, cu suspendarea contractului de munca, sau nu stiu ce alt element.
Aceste disponiblizari naturale ne vor conduce la urmatoarea solutie legala: unul din sapte posturi se va ocupa.
Deci, practic, se disponibilizeaza sapte posturi prin aceste mecanisme naturale - pensionari, incetarea muncii prin acordul partilor sau alte mecanisme legale - pleaca sapte, se angajeaza o singura persoana.
Prin asta se va diminua in continuare personalul bugetar din Romania astfel incat sa ajunga la limite rezonabile", a spus Boc.
In acelasi... mai mult
Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 01:01
Masurile de austeritate propuse de guvernele statelor UE graviteaza in jurul unor piloni cum ar fi reducerea ajutoarelor sociale, reducerile de posturi si salarii in sectorul public, folosirea "armei" fiscale si masurile care vizeaza pensionarii.In ceea ce priveste prima dintre masuri, Regatul Unit are cele mai mari reduceri, bugetul asigurarilor sociale urmand sa ajunga la 194 miliarde lire sterline (222 miliarde de euro), acesta fiind un prim obiectiv al planului de austeritate prezentat de catre coalitia de guvernamant.Cu riscul de a face obiectul unei vii dezbateri, ministrul de Finante George Osborne a anuntat, luni, ca ajutorul social va fi redus si nu va mai depasi media din Marea Britanie, aproximativ 500 de lire sterline pe saptamana (580 euro). In urma acestei decizii, 1,2 milioane de familii britanice nu vor mai beneficia de ajutor social, facandu-se o economie de aproximativ un miliard de lire sterline.Alocatiile vor fi si ele reduse, ceea ce ar putea duce la un exod in masa a familiilor in suburbii, caci traiul in mijlocul oraselor a devenit inaccesibil pentru familiile din clasa de mijloc, scrie Le Monde.In Portugalia, proiectul de buget pentru 2011 prevede o reducere a venitului minim si eliminarea de alocatii familiale pentru cei cu venituri mari. Deja afectate de o reforma controversata in sectorul muncii, prin reducerea indemnizatiilor, Spania a decis sa renunte la ajutorul pentru nou nascuti si la cel pentru someri pe termen lung.Pentru cel de-al doilea... mai mult
Joi, 07 Octombrie 2010, ora 10:51