Guvernul urmeaza sa aprobe in sedinta de miercuri proiectul de lege privind unele masuri pentru continuarea activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare in sistemul public de pensii in sensul acordarii posibilitatii reincadrarii acestora pana la varsta de 70 de ani in institutii publice, dar cu conditia suspendarii platii pensiei pe aceasta perioada.
"Prin prezentul proiect de act normativ se propune ca persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari ai sistemului pensiilor militare de stat sa poata exercita optiunea pentru reincadrarea in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, cu conditia suspendarii platii pensiei.
Reincadrarea pensionarilor se poate realiza pana la implinirea varstei de 70 de ani. Avand in vedere constrangerile bugetare si reducerea costurilor suportate din bugetul de stat in privinta cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislatiei aplicabile in cazul cumulului pensiei cu salariul si o alternativa prin care un angajat din sistemul public poate exercita optiunea intre pensie si veniturile salariale aferente... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 07:19
O hotarare data recent de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), ar putea schimba regulile de creditare in cazul persoanelor peste 64 de ani, stiut fiind faptul ca majoritatea institutiilor bancare limiteaza aceasta categorie la obtinerea de imprumuturi pe persoana fizica.
Cazul care poate reprezenta un precedent in modificarea normelor de creditate a plecat de la o petitie adresata CNCD de un barbat in varsta de 69 de ani, care a reclamat faptul ca anul trecut, cu putine zile inainte de pandemie, a solicitat ING Bank emiterea unui card de credit, motivand faptul ca-i este necesar pentru a putea inchiria un autoturism in timpul vacantelor.
Barbatul a mentionat in cererea adresata bancii ca este beneficiarul unui venit lunar din pensie peste salariul minim pe economie, insa sucursala la care a apelat l-a refuzat, pentru motivul ca are varsta peste 64 de ani, acesta fiind de altfel singurul handicap pentru care cererea sa nu a fost aprobata.
Considerandu-se discriminat pe criteriu de varsta, barbatul a mers la CNCD, hotarat sa-si faca singur dreptate. Lucru care i-a reusit deocamdata, Colegiul director al institutiei dandu-i intr-un final satisfactie, in urma judecarii cazului sau exact ca la instanta, cu citarea partilor.
"Colegiul director considera ca unul din criteriile de evaluare in cazul contractarii unui produs de creditare, cel al varstei, nu poate fi singurul criteriu de evaluare al riscului luat in considerare. Persoanele fizice cu... mai mult
Miercuri, 26 Mai 2021, ora 03:05
Pensia medie lunara in Romania a ajuns la 1.500 de lei in anul 2020, potrivit datelor publicate de INS. Dar in spatele acestor date se ascunde un adevar extrem de crunt: din cei peste 5 milioane de pensionari din Romania, 1,6 milioane au pensii mai mici de 1.000 de lei.
Exista insa si judete precum, Botosani, Giurgiu sau Vrancea, unde pensia medie este sub 1.200 de lei, in timp ce in Bucuresti aceasta ajunge la 1.833 de lei.
"Inflatia din Romania nu reflecta situatia in care se afla categorii importante din populatie precum pensionarii sau angajatii cu salariul minim. Pentru ca inflatia se calculeaza ca o medie, iar pensionarii platesc mai mult pentru produse alimentare si facturi la utilitati decat alte categorii de populatie. Ei resimt cresterea preturilor altfel decat restul romanilor pentru ca si veniturile lor sunt mai mici", a declarat analistul economic Adrian Negrescu.
In momentul de fata, tara noastra are peste 1,6 milioane de romani cu pensii mai mici de 1.000 de lei.
"De cativa ani tot tragem semnale de alarma legate de enclavizarea economica a Romaniei. Lipsa unor masuri pentru sustinerea capitalului autohton sau mediului de afaceri din zonele rurale a dus la o migratie puternica a populatiei catre centrele regionale, orasele mari, acolo unde cererea din ce in ce mai mare a generat si cresterea preturilor. In mediul rural au ramas, din pacate, mai mult persoane de varsta a treia a caror putere de cumparare este redusa", mai spune Negrescu.... mai mult
Marti, 30 Martie 2021, ora 23:55
Ministrul Muncii afirma ca exista un "deficit urias", de 17 miliarde de lei la sistemul public de pensii in acest an, ea aratand ca zece angajati platesc, in medie, contributii pentru sustinerea a noua pensii.,Turcan precizeaza, insa, ca sunt si zone in care exista zece angajati la 16 pensionari.
"Rareori am ocazia sa spun ca Romania are o problema sistemica, in situatia in care ne ducem in cap cu natalitatea, populatia activa este in scadere si avem un numar mare de pensionari care trebuie sprijiniti si trebuie sa aiba o pensie decenta. Si atunci, in conditiile in care anul acesta doar subventia de la bugetul de stat pentru plata pensiilor este de 17 miliarde de lei, consideram ca e momentul optim sa stabilizam sistemul public de pensie si ca atare am inceput procesul de evaluare a tuturor celor aproximativ cinci milioane de pensii. In mai putin de doua saptamani avem evaluate 200.000 de dosare", a declarat Raluca Turcan, joi seara, la Digi 24
Ministrul Muncii a precizat ca statisticile arata ca Romania are 10 angajati la fiecare noua pensionari, dar ca sunt zone in care deficitul la sistemul de pensii este foarte mare, in conditiile in care contributiile platite de 10 angajati ar trebui achitate pensiile pentru 16 persoane.
"Luam in calcul mai multi factori de contributivitate in stabilirea pensiilor si in paralel avem un set de masuri active care incurajeaza angajatorii, setul acesta de masuri intareste piata fortei de munca, ne cred contributiile la sistemul... mai mult
Joi, 18 Martie 2021, ora 23:25
Datele statistice arata ca valoarea medie neta a pensiei speciale ajunge in Romania la aproximativ 9.600 de lei.
In decizia 900 din 15 decembrie 2020 a Curtii Constitutionale a Romaniei, sunt enumerate toate pensile date dupa legi speciale, iar acestea sunt 9.527. Ziare.com a facut un calcul al pensiei speciale medii, in functie de ocupatia beneficiarului, tinand cont de datele furnizate in decizia mai sus mentionata.
Cine incaseaza pensii speciale si ce valori au acestea
"Prin Adresa nr.B1732/DB din 6 iulie 2020, inregistrata la Curtea Constitutionala cu nr.3861 din 9 iulie 2020, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, prin Casa Nationala de Pensii Publice, a transmis instantei urmatoarele informatii (...):
Numarul beneficiarilor de venituri din pensii de serviciu si indemnizatii pentru limita de varsta prevazute in legi speciale este urmatorul:
1. Legea nr.216/2015: 833 de persoane (membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei), cuantum 4.798.173 lei; (5.760 lei)2. Legea nr.7/2006: 790 de persoane (functionarii publici parlamentari din cadrul structurilor de specialitate ale Parlamentului Romaniei), cuantum 3.765.027 lei; (4.765 lei).3. Legea nr.83/2015: 1.423 de persoane (personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania), cuantum de 16.131.297 lei; (11.336 lei).4. Legea nr.303/2004: 4.094 de persoane (judecatorii si procurorii), cuantum 78.691.960 lei; (19.221 lei).5. Legea nr.130/2015: 1.784 de persoane... mai mult
Marti, 16 Februarie 2021, ora 23:50
Se stie ca noi, romanii, nu suntem cel mai optimist popor, mai ales cand vine vorba despre speranta de viata, asa ca ne facem planuri dupa aceasta idee. Iar cei mai multi dintre cei care isi fac calcule pentru o pensie privata tin cont de faptul ca nu vor trai mai mult de 10 ani de la pensionare. Lucru care este total gresit.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa iti organizezi banii pentru o pensie usoara.
Zilele trecute, unul dintre oficialii BNR afirmase ca, in momentul de fata, pensiile din Romania ar fi undeva la 32% din ultimul salariu. Iar daca ai trait o viata intreaga cu un salariu infim cu care de abia te-ai descurcat de la o luna la alta, imagineaza-ti cum este sa traiesti numai cu 32% din el.
Bancile americane au facut un studiu si se spune ca o treime dintre americani isi subestimeaza speranta de viata cu cel putin 5 ani. Daca si in cazul romanilor este la fel si tu esti unul dintre ei, nu cred ca ai vrea sa traiesti ultimii 5 sau 10 ani intr-o saracie crunta sau la mila copiilor si a nepotilor.
Asa ca, desi nu este cea mai buna solutie, poate ca ar trebui sa te gandesti sa pui deoparte niste bani pentru o pensie privata si sa prelungesti perioada in campul muncii.
Daca stii ca de la stat vei primi o pensie de 1000 de lei si vrei sa mai primesti de la pensia privata inca 1.000 de lei, si mai ai 25 de ani pana la pensionare, atunci va trebui sa incepi sa pui de acum, lunar cam 220 de lei pentru a-ti asigura un trai cat de... mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 08:30
Actiuni ample de protest ale pensionarilor au loc miercuri in tara. Asta dupa ce pensionarii afiliati la trei mari organizatii participa la doua mitinguri, in Bucuresti, unul in fata Administratiei Prezidentiale, iar celalalt in fata sediului Guvernului, in semn de protest fata de faptul ca pensiile nu au fost majorate cu 40%.
Actiunile de protest sunt organizate de Federatia Nationala a Pensionarilor din Romania, Uniunea Generala a Pensionarilor din Romania si Federatia Nationala "Unirea" a Pensionarilor din Romania.
Picheteaza prefecturile din fiecare judet
Inainte de debutul mitingurilor din Bucuresti, presedintele Federatiei Nationale a Pensionarilor din Romania, Preda Nedelcu, a declarat ca organizatiile de pensionari au cerut membrilor din toata tara sa iasa miercuri in strada in fata Prefecturilor din fiecare judet.
"Noi am cerut colegilor nostri din tara, organizatiilor de pensionari, ca astazi la ora 11, cand noi ne aflam in Piata Victoriei, dumnealor se vor afla in fata prefecturilor din intreaga tara", a afirmat presedintele Federatiei Nationale a Pensionarilor din Romania.
Citeste si:
VIDEO Senatoarea AUR Diana Sosoaca a plecat din studioul Antena 3 dupa un schimb dur de replici cu Mihai Gadea: "Se vede ca sunteti abuzata"Pensia de stat va fi 32% din ultimul salariu doar in anumite conditiiToate pensiile vor fi recalculate. Anuntul facut de ministrul Muncii, Raluca TurcanVIDEO Podul de peste Dunare de la Braila: inginerii se pregatesc pentru... mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2021, ora 11:56
Numarul total al beneficiarilor indemnizatiei sociale pentru pensionari a fost de 952.528 de persoane in luna iulie, conform datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
Din totalul beneficiarilor de indemnizatie sociala inregistrati in iulie, 800.671 erau pensionari din sistemul public si 151.857 erau pensionari proveniti din fostul sistem de pensii al agricultorilor.
In cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizatiei suportate de la bugetul de stat a fost de 261 de lei. Cele mai mari valori au fost inregistrate in judetele Cluj - 307 lei, Bistrita-Nasaud - 300 lei si Hunedoara - 293 lei.
Cei mai multi beneficiari ai acestei indemnizatii erau in Bucuresti - 35.405 si in judetele Suceava - 32.251 pensionari, Iasi - 28.805 si Dolj - 28.003.
In ceea ce priveste pensionarii agricultori, indemnizatia sociala medie suportata de la bugetul de stat a fost de 141 de lei, valoarea ce mai mare fiind inregistrata in Bucuresti (intre 176 lei si 214 lei) si in judetele Ilfov - 228 de lei si Gorj - 207 lei.
Numarul cel mai mare de beneficiari se inregistra in judetele Iasi - 10.241 persoane, Dolj - 9.968 persoane si Botosani - 9.526 persoane. ...citeste mai departe despre "Peste 900.000 de pensionari au primit indemnizatie sociala pe luna iulie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 August 2020, ora 12:57
Mai multi parlamentari, printre care Teodor Melescanu, Gratiela Gavrilescu, Dorel Caprar propun printr-un proiect legislativ inregistrat joi, la Senat, ca firmele cu cifra de afaceri de peste 5 milioane de lei si cu cel putin 5 angajati sa fie obligate sa angajeze pensionari in calitate de consilieri, argumentul initiatorilor fiind ca astfel pensionarii ar putea obtine venituri suplimentare si ar fi evitata si izolarea lor sociala.
"Societatatile comerciale cu capital privat, care, la finalui ultimului an fiscal au avut o cifra de afaceri mai mare de 5. 000 000 lei, sunt obligate sa angajeze, din randul pensionarilor, cu contract individual de munca, persoane cu experienta, cu titlul de consiiier in domenii!e de activitate ale societatii comerciale respective. Pentru persoanele angajate conform prevederilor prezentului articol, nu se datoreaza contributiile de asiguari sociale si contributia de asigurari de sanatate pentru partea din salariu mai mica sau egala cu cistigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asiguraarilor sociate de stat", propun initiatorii,Teodor Melesca nu, Gratiela Gavrilescu, Dorel Caprar, Alexandru Baisanu, Eugen Durbaca, Andrei Gerea, Rodica Paraschiv, majoritatea deveniti recent membri ai Partidului Puterii Umaniste (Social-liberal)
In cazul societatilor comerciale cu o cifra de afaceri mai mare de 5 000 000 lei si cu cel putin de 5 angajati, unul dintre acestia trebuie sa fie pensionar, iar in cazul firmelor cu... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 09:02