Numarul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, in crestere cu 1,9% (plus 175 de persoane) fata de perioada similara din 2018, conform datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
Cei mai multi, respectiv 3.878, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor, in cazul acestora inregistrandu-se si cea mai mare pensie medie, respectiv 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportata din bugetul de stat, iar diferenta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei beneficiau 840 de persoane. Pensia medie era de 5.538 lei, din care 3.076 lei suportati de la bugetul de stat.
In ceea ce priveste beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea si completarea Legii 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, numarul acestora era de 792 de persoane, pensia medie ridicandu-se la 4.547 de lei (2.595 lei de la bugetul de stat).
Potrivit sursei citate, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania beneficiau 1.440 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 10.891 lei, din care 7.359 lei suportati din bugetul de stat.
Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui numar de 609 persoane, media fiind de 7.800... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 17:16
Legea privind eliminarea pensiilor speciale se afla pe ordinea de zi a sedintei Camerei Deputatilor de miercuri. Cu o zi inainte, Comisia de Munca a adoptat in unanimitate propunerea de eliminare a tuturor pensiilor speciale, cu exceptia celor ale militarilor si politistilor.
Astfel, Camera Deputatilor are, miercuri, pe ordinea de zi proiectul de lege 292/2019, respectiv "Propunerea legislativa privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputati si senatori, judecatori si procurori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor, politisti, functionari publici cu statut special, functionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic si consular al Romaniei, membrilor Curtii Constitutionale si a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania".
"Anomaliile generate de existenta pensiilor de serviciu sunt de ordin social si financiar si influenteaza negativ societatea romaneasca.
Astfel, in randul majoritatii populatiei exista un sentiment de dezaprobare nemultumire si frustrare fata de acest sistem de pensii de serviciu. (...) Un alt aspect negativ ce genereaza frustrare este si cuantumul acestor pensii de serviciu.
Astfel, in timp ce 5 milioane de pensionari a caror pensie a fost calculata pe baza de contributivitate au un venit lunar mediul de aproximativ 1.100 lei, pensia medie in randul personalului ce beneficiaza de pensie de serviciu este chiar revoltator: peste 17.000 RON... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 09:19
Liderul ProRomania, Victor Ponta, sustine renuntarea la cota unica si trecerea la impozitarea progresiva a tuturor formelor de venit.
Ideea a fost promovata de fostul premier in contextul in care Senatul a adoptat, miercuri, impozitarea pensiilor speciale, inclusiv cele ale militarilor.
"Anunt important pentru toti militarii din Romania - slugile si demagogii din echipa Viorica Dancila au decis sa va taie pensiile - exact invers decat au promis in 2016 - exact cum a facut Basescu in 2010.
Proiectul pe care l-au depus la Senat si pe care fac atata taraboi se refera la PENSIILE MILITARE alaturi de cele ale magistratilor (fiind insa scutite pensiile parlamentarilor)!", a precizat pe Facebook Victor Ponta.
Fostul premier sustine ca ProRomania va proteja tot timpul pensiile militare.
"ProRomania am promis ca va proteja tot timpul pensiile militare (introduse inca de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza si existente in toate tarile NATO) reglementate prin Legea 223/2015 / asa vom face si acum in fata ticalosiei catorva lideri PSD absolut trecatori!
ProRomania sustine renuntarea la cota unica si trecerea la un sistem de impozitare diferentiata, dar pentru toate categoriile de venituri si toate categoriile profesionale!
Ceea ce propune acum PSD este un act neconstitutional, demagogic si nefunctional! Militari romani - azi tradatorii vostri se numesc Dancila, Teodorovici si Fifor! Sa nu uitati acest lucru!", adauga Ponta in mesajul cu accente acuzatoare.
Plenul... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 10:39
Judecatorii Curtii Constitutionale, membrii Curtii de Conturi, ai Corpului diplomatic, personalul auxiliar din instantele judecatoresti, militarii, politistii, functionarii publici cu statut special care au pensii speciale nu vor putea beneficia de acest tip de pensie daca au fost condamnati definitiv pentru comiterea de infractiuni de coruptie, potrivit unei initiative legislative depuse in Parlament.
Proiectul de modificare si completare a unor acte normative cu privire la instituirea interdictiei beneficiului la pensie de serviciu pentru persoanele remunerate din fonduri publice condamnate definitiv pentru fapte de coruptie a fost initiat de doi deputati PNL: Florin Roman si Romeo Nicoara.
Potrivit proiectului, nu vor beneficia de pensie de serviciu judecatorii CCR, membrii corpului diplomatic si consular al Romaniei, personalul aeronautic civil navigant, membrii Curtii de Conturi, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor, personalul de specialitate criminalistica, tehnicienii criminalisti, militarii, politistii, functionarii publici cu statut special, functionarii publici parlamentari care au o condamnare definitiva pentru coruptie.
"Este nevoie de existenta unei interdictii astfel incat sa nu poate beneficia de pensii speciale cei care au fost condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie precum luarea si darea de mita, traficul si cumpararea de influenta. Prin aceasta masura s-ar descuraja comiterea unor astfel... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2019, ora 14:02
Masura impozitarii pensiilor speciale nu fost inclusa in proiectul de ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicat marti pe site-ul Ministerului Finantelor, pentru ca reprezinta un mecanism la care inca se lucreaza si va fi trimis in Parlament in perioada urmatoare, a afirmat, marti, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa.
"Eu merg mai departe. (Masura - n. r.) nu e in ordonanta (proiectul de ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare - n. r.) pentru ca este un mecanism la care inca se lucreaza si vom vedea in ce forma mergem mai departe, avand in vedere ca si in Parlament exista doua initiative legislative, stiti foarte bine, si atunci acest mecanism practic va fi trimis de Guvern intr-o forma sau alta, vedem, fie ordonanta, fie proiect de lege, care in septembrie ar trebui sa fie inchis ca si subiect si mai ales as fi foarte interesat sa vad acolo acei parlamentari care, stiti foarte bine, spuneau ca fac foarte multe si acum vor avea ocazia sa faca ce au spus", a mentionat Teodorovici.
Intrebat despre sporul de 15% pentru conditii grele si vatamatoare acordat unor categorii de bugetari, ministrul Finantelor a raspuns ca "nu intra acum in discutie".
Majorarea accizei la tigarete, reducerea numarului de posturi de secretari de stat in ministere, eliminarea sporului pentru conditii grele si vatamatoare, taxarea pensiilor care nu se bazeaza pe contributivitate se numarau printre masurile ce urmau... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 12:45
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ prevederile ce privesc activitatea autoritatii judecatoresti din proiectul de OUG ce prevede taxarea pensiilor speciale. Decizia a fost luata in unanimitate.
"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ prevederile ce privesc
activitatea autoritatii judecatoresti din proiectul de Ordonanta a Guvernului privind
reglementarea unor masuri fiscale-bugetare", este minuta CSM.
CSM sublinia, intr-un comunicat transmis joi, ca nu va tolera "afectarea statutului magistratului" si "incalcarea independentei" prin eliminarea pensiei de serviciu.
Precizarile intervin in contextul in care in spatiul public a aparut un proiect de ordonanta de urgenta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare prin care se doreste, printre altele, taxarea pensiilor care nu se bazeaza pe contributivitate.
Citeste si: CSM sustine ca impozitarea pensiilor magistratilor incalca independenta acestora
Vineri, ministrul Muncii Marius Budai a anuntat ca Guvernul va finaliza, pana luni, schema de impozitare sau taxare a pensiilor de serviciu.
"Este o discutie care a fost asumata de intreg Guvernul. Nu mai exista chestiuni personale".
Citeste mai multe despre planurile Guvernului: Cum vrea Guvernul sa aduca bani la buget: Taxa pe sucuri, acciza mai mare la tigari, pensii impozitate si reduceri de personal ...citeste mai departe despre "CSM a avizat negativ OUG de taxare a pensiilor speciale. Decizia a fost... mai mult
Vineri, 02 August 2019, ora 15:10
Vicepremierul Daniel Suciu sustine ca impactul bugetar pentru pensiile speciale ale primarilor, cuprinse in proiectul Codului Administrativ, este intre 100 si 150 de milioane de lei pe an.
"Impactul bugetar pentru indemnizatiile la limita de varsta este undeva intre 100 si 150 de milioane de lei pe an. In legatura cu avizul negativ al Consiliului Economic si Social (aviz negativ - n.red.), vreau sa va aduc aminte ca inclusiv dupa sase luni de discutie in Parlament a Codului Administrativ, care in mare masura astazi este acelasi cu cel din Parlament, si atunci, la momentul respectiv, CES a dat aviz negativ.
Prin lege suntem obligati sa solicitam avizul CES, care este unul consultativ. O sa raspundem si o sa motivam vizavi de obiectii si observatiile celor de la CES, in schimb, e o discutie foarte complicata, avand in vedere ca din avizul CES s-a mentionat doar punctul de vedere al sindicatelor si nu s-a mentionat sustinerea celor din asociatiile si din structurile administratiei locale, asta ca un detaliu de fond", a spus Suciu, miercuri, la dezbaterea "Upgrade Romania: marile proiecte de investitii in 2019", intrebat cum ar trebui interpretat avizul negativ al CES la proiectul Codului Administrativ si daca se stie ce impact va avea masura pensiilor speciale pentru primari.
La randul sau, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a mentionat ca in Codul Administrativ sunt chestiuni normale si ca nu vrea nimeni sa creeze un statut aparte pentru primari.
"Mi-as... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2019, ora 14:47
Coalitia PSD-ALDE din conducerea Camerei Deputatilor refuza sa introduca in dezbaterea deputatilor proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale initiat de parlamentarii Uniunii Salvati Romania, acuza formatiunea.
Intr-un comunicat, USR sustine ca "proiectul nu este supus dezbaterii si votului pentru ca romanii sa nu vada ca Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu si ceilalti membri ai PSD si ALDE apara pensiile parlamentarilor de zeci de mii de lei, desi sustin public ca-i preocupa veniturile romanilor de rand".
Proiectul de lege de abrogare a pensiilor speciale a fost depus de USR la Senat in octombrie 2017, fiind blocat de peste un an de zile in Camera Deputatilor. Comisia pentru munca, la sefia careia se afla deputatul PSD Adrian Solomon, avea termen pentru redactarea raportului 19 aprilie 2018.
"De la inceputul acestei sesiuni, am cerut constant introducerea pe ordinea de zi a plenului a proiectului de lege privind abrogarea pensiilor speciale. Coalitia PSD-ALDE refuza sistematic, desi stiu foarte bine ca avem un sistem bolnav de pensii, in care toata lumea contribuie la fel, dar unii mai cu mot primesc mai mult. Cea mai mare pensie speciala este de peste 55.000 de lei pe luna in conditiile in care exista, din pacate, multi pensionari care trebuie sa se decurce cu doar 600 de lei. PSD si ALDE dovedesc lasitate extrema blocand acest proiect deoarece nu vor ca romanii sa vada ca apara pensiile speciale de zeci de mii de lei pe luna", a declarat Cristina... mai mult
Marti, 07 Mai 2019, ora 21:27
Profesorii din invatamantul preuniversitar, cu o vechime efectiva de 30 de ani in invatamant, ar putea beneficia, la implinirea varstei legale de pensionare, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni, potrivit unui proiect depus la Parlament.
Dupa ce au votat, inainte sa plece in vacanta, pensii speciale pentru ei si pentru alesii locali, parlamentarii vor acum pensii speciale pentru profesori.
Pensii speciale si pentru alesii locali: Guvernul ar putea sesiza Curtea Constitutionala
Un grup de 15 deputati si senatori, majoritatea de la PSD si doi neafiliati, a depus, pe 21 decembrie, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din invatamantul preuniversitar, invocand "stresul", "uzura psihica si fizica" la care sunt supusi profesorii, a caror munca este, spun ei, la fel de dificila ca cea a magistratilor, care primesc pensii speciale.
Proiectul are un articol unic care prevede ca ...citeste mai departe despre "Pensii speciale si pentru profesori? "Munca lor, cel putin egala cu a magistratilor"" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Decembrie 2015, ora 13:41