Vicepremierul Dan Barna afirma ca eliminarea asa-numitelor pensii speciale este importanta "tocmai ca mesaj si credibilitate", cu toate ca are un impactul bugetar "relativ redus".
Barna sustine ca in cursul acestui an va fi "rezolvat subiectul pensiilor speciale".
"Daca noi, parlamentarii, nu am fi inceput cu noi, sa ne taiem pensiile speciale, evident ca nu aveam nicio legitimitate morala sa le spunem celorlalte categorii de beneficiari de pensii speciale ca respectivele pensii speciale trebuie unele eliminate, altele impozitate, dupa cum sunt deciziile CCR. Deci era important si ca simbolistica si ca si credibilitate a mesajului ca da, subiectul pensiilor speciale trebuie rezolvat si va fi rezolvat anul acesta, este un obiectiv al coalitiei, agreat in coalitie si in ultimele sedinte din fiecare luna, dupa cum bine stiti", a declarat Dan Barna, marti seara, la Digi 24.
Vicepremierul considera ca trebuie discutate aceste venituri pe categorii.
Avocatul Poporului nu a sesizat CCR pentru legea care elimina pensiile speciale ale parlamentarilor. Actul normativ va fi promulgat de Iohannis
"Solutia corecta este ca pentru fiecare categorie sa ai cate o lege distincta, care sa respecte cadrul legislativ si cadrul normativ si deciziile Curtii Constitutionale, pentru ca unele pensii speciale pot fi eliminate si sa se revina la criteriul de contributivitate. Altele, datorita deciziilor Curtii Constitutionale, asa cum sunt ele astazi - bune, proaste, alea sunt - nu pot... mai mult
Marti, 23 Februarie 2021, ora 23:15
Daniel Morar, fostul sef al DNA si actual judecator CCR, s-a pensionat in 2015, la varsta de doar 49 de ani si a beneficiat, pe langa salariul de judecator CCR (201.509 lei) si de o pensie speciala de 57.648. Acesta isi indeplinise cei 25 de ani in magistratura care-i dadeau dreptul la pensionare. Patru ani mai tarziu, pensia speciala a lui Daniel Morar a ajuns la 359.514 lei.
Nu este nici macar cea mai mare pensie speciala pe care o incaseaza un judecator CCR si este cam jumatate din cea mai mare pensie speciala din magistratura. Intre timp, saptamana aceasta, Curtea Constitutionala a amanat, pentru a patra oara, luarea unei decizii privind legea prin care pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei ar urma sa fie impozitate cu 85%.
Cea mai mare pensie speciala dintre toti cei noua judecatori o are fosta sefa a Inaltei Curti, Livia Stanciu, nu mai putin de 454.717 lei. Adica peste 93.000 de euro. Asta dupa ce in anul 2017 pensia acesteia era de doar 304.137 de lei. Presedintele CCR, Valer Dorneanu are si el o pensie speciala aproape egala cu a Liviei Stanciu: 454.068 lei, insa acesta a beneficiat si de pensia de fost parlamentar 75.396 de lei. In anul 2017, pensia speciala a sefului CCR a fost de 159.587 lei, pentru ca doar un an mai tarziu, in 2018, pensia acestuia sa ajunga la 322.220 de lei. In fapt, seful CCR are venituri lunare, pensii, salariu judecator plus salariu de profesor, de circa 16.000 de euro, aproape cat seful Curtii Supreme a Statelor Unite.... mai mult
Luni, 14 Decembrie 2020, ora 00:02
Numarul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, in crestere cu 1,9% (plus 175 de persoane) fata de perioada similara din 2018, conform datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
Cei mai multi, respectiv 3.878, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor, in cazul acestora inregistrandu-se si cea mai mare pensie medie, respectiv 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportata din bugetul de stat, iar diferenta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei beneficiau 840 de persoane. Pensia medie era de 5.538 lei, din care 3.076 lei suportati de la bugetul de stat.
In ceea ce priveste beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea si completarea Legii 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, numarul acestora era de 792 de persoane, pensia medie ridicandu-se la 4.547 de lei (2.595 lei de la bugetul de stat).
Potrivit sursei citate, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania beneficiau 1.440 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 10.891 lei, din care 7.359 lei suportati din bugetul de stat.
Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui numar de 609 persoane, media fiind de 7.800... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 17:16
Numarul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii octombrie 2019, de 9.331 persoane, in crestere cu circa 2% fata de perioada similara din 2018, conform datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
Cei mai multi, respectiv 3.849, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor, in cazul acestora inregistrandu-se si cea mai mare pensie medie, respectiv 18.629 de lei, din care 17.319 de lei cota suportata din bugetul de stat, iar diferenta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei beneficiau 845 de persoane. Pensia medie era de 5.547 lei, din care 3.073 lei suportati de la bugetul de stat.
In ceea ce priveste beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea si completarea Legii 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, numarul acestora era de 793 de persoane, pensia medie ridicandu-se la 4.529 de lei (2.586 lei de la bugetul de stat).
Potrivit sursei citate, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania beneficiau 1.444 pensionari, iar pensia medie se ridica la 10.908 lei, din care 7.382 lei suportati din bugetul de stat.
Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui numar de 605 persoane, media fiind de 7.787 lei, din care... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2019, ora 13:51
Liderul ProRomania, Victor Ponta, sustine renuntarea la cota unica si trecerea la impozitarea progresiva a tuturor formelor de venit.
Ideea a fost promovata de fostul premier in contextul in care Senatul a adoptat, miercuri, impozitarea pensiilor speciale, inclusiv cele ale militarilor.
"Anunt important pentru toti militarii din Romania - slugile si demagogii din echipa Viorica Dancila au decis sa va taie pensiile - exact invers decat au promis in 2016 - exact cum a facut Basescu in 2010.
Proiectul pe care l-au depus la Senat si pe care fac atata taraboi se refera la PENSIILE MILITARE alaturi de cele ale magistratilor (fiind insa scutite pensiile parlamentarilor)!", a precizat pe Facebook Victor Ponta.
Fostul premier sustine ca ProRomania va proteja tot timpul pensiile militare.
"ProRomania am promis ca va proteja tot timpul pensiile militare (introduse inca de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza si existente in toate tarile NATO) reglementate prin Legea 223/2015 / asa vom face si acum in fata ticalosiei catorva lideri PSD absolut trecatori!
ProRomania sustine renuntarea la cota unica si trecerea la un sistem de impozitare diferentiata, dar pentru toate categoriile de venituri si toate categoriile profesionale!
Ceea ce propune acum PSD este un act neconstitutional, demagogic si nefunctional! Militari romani - azi tradatorii vostri se numesc Dancila, Teodorovici si Fifor! Sa nu uitati acest lucru!", adauga Ponta in mesajul cu accente acuzatoare.
Plenul... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 10:39
Masura impozitarii pensiilor speciale nu fost inclusa in proiectul de ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicat marti pe site-ul Ministerului Finantelor, pentru ca reprezinta un mecanism la care inca se lucreaza si va fi trimis in Parlament in perioada urmatoare, a afirmat, marti, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, intr-o conferinta de presa.
"Eu merg mai departe. (Masura - n. r.) nu e in ordonanta (proiectul de ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare - n. r.) pentru ca este un mecanism la care inca se lucreaza si vom vedea in ce forma mergem mai departe, avand in vedere ca si in Parlament exista doua initiative legislative, stiti foarte bine, si atunci acest mecanism practic va fi trimis de Guvern intr-o forma sau alta, vedem, fie ordonanta, fie proiect de lege, care in septembrie ar trebui sa fie inchis ca si subiect si mai ales as fi foarte interesat sa vad acolo acei parlamentari care, stiti foarte bine, spuneau ca fac foarte multe si acum vor avea ocazia sa faca ce au spus", a mentionat Teodorovici.
Intrebat despre sporul de 15% pentru conditii grele si vatamatoare acordat unor categorii de bugetari, ministrul Finantelor a raspuns ca "nu intra acum in discutie".
Majorarea accizei la tigarete, reducerea numarului de posturi de secretari de stat in ministere, eliminarea sporului pentru conditii grele si vatamatoare, taxarea pensiilor care nu se bazeaza pe contributivitate se numarau printre masurile ce urmau... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 12:45
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat duminica seara ca pana la finalul lunii iulie se va stabili plafonul de la care se va pleca cu impozitarea pensiilor speciale, dar si cu cat vor fi impozitate cele care depasesc plafonul stabilit.
"Aici este o discutie pe doua subiecte: plafonul de stabilit si cu cat impozitam ceea ce este peste acest plafon, iar aceste doua lucruri vor fi stabilite pana la final de iulie. Acum vorbim de orice pensie care depaseste 10.000 de lei (...) Sunt 300 aproximativ de cazuri din contributivitate, dar (impozitam n.r.) tot ce este peste plafon, pentru ca altfel risti sa fi atacabil. (...) Ca si exemplu, pot sa va spun venitul din salarii, sunt discutii purtate si in alte state de impozite progresive la fel cine are mai mult plateste un impozit mai mare la stat. Noi azi avem o cota unica", a spus Teodorovici, la Antena 3.
In ceea ce priveste situatia magistratilor, categoria cea mai afectata de impozitarea pensiilor speciale, ministrul Finantelor a subliniat ca o sa mai existe o discutie transparenta cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru ca "nu vrea nimeni sa atace pe nimeni".
"Se fac cateva analize, calcule, venim la final de iulie cu masura luata. O sa avem o discutie cu CSM pentru a discuta transparent, deschis, nu vrea nimeni sa atace pe nimeni, dar e o chestiune de normalitate, o chestiune normala, la urma urmei, pentru ca sunt pensii de zeci, zeci de mii de lei. Si poate ca facem... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 10:34
"Pensia de serviciu trebuie sa reflecte munca prestata si interdictiile avute in perioada activa ca magistrat", transmite asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor" (MASP), joi, in contextul informatiilor privind propunerea ministrului Finantelor Publice, in sensul adoptarii de masuri de natura a afecta pensiile magistratilor.
"Nediscutand legalitatea sau constitutionalitatea unor opinii si propuneri emise in spatiul public, de eliminare directa sau prin suprataxare a pensiei de serviciu (o metoda de eliminare de facto), AMASP considera ca pensia de serviciu trebuie sa reflecte munca prestata si interdictiile avute in perioada activa ca magistrat si ca alegerea unei profesii in cadrul corpului magistratilor ar trebui sa fie intotdeauna un impediment pentru identificarea oricaror artificii care ar putea conduce la marirea nejustificata a cuantumului acestei pensii", transmite MASP intr-un comunicat de presa.
Totodata, asociatia precizeaza ca pensia de serviciu nu ar trebui sa depaseasca salariul unui magistrat activ.
"De asemenea, raportat la colegii care isi desfasoara activitatea in cadrul parchetelor si instantelor la acest moment, AMASP considera ca o situatie normala si echitabila presupune ca pensia de serviciu sa nu depaseasca cuantumul salariului unui magistrat activ.
O astfel de situatie este contrara principiului echitatii sistemului de pensii si in cazul magistratilor poate constitui un motiv de a nu continua activitatea dupa... mai mult
Joi, 18 Iulie 2019, ora 13:33
Pensiile speciale ale magistratilor, parlamentarilor, personalului aeronautic si fostilor angajati ai Curtii de Conturi vor fi recalculate in 30 de zile, in timp ce pensiile militare de stat si pensiile politistilor si functionarilor din administratia penitenciarelor vor fi recalculate in 5 luni, noteaza Mediafax. Tot in maximum 30 de zile vor fi recalculate si pensiile de serviciu ale procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale, ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, ale personalului diplomatic si consular si ale functionarilor publici parlamentari.
Intr-un interval de trei ani vor fi verificate conditiile de incadrare in grad de invaliditate a pensionarilor aflati in evidenta.Prevederile sunt incluse in proiectul privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, obtinut de MEDIAFAX, pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea.
Documentul prevede ca, la data intrarii in vigoare, toate aceste pensii vor fi calculate conform Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii."Persoanele ale caror drepturi la pensie sunt stabilite ulterior datei intrarii in vigoare a acestei legi vor fi supuse automat procesului de recalculare, astfel cum este reglementat de prezenta lege", se arata in document.In cazul pensiilor militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, pentru... mai mult
Joi, 27 Mai 2010, ora 14:34