Desi a crescut de la un an la altul cu 225 de lei, pensia medie este inca foarte mica pentru ca batranii din Romania sa isi poata permite un trai decent, avertizeaza analistul financiar Claudiu Vuta.
Potrivit INS, pensie medie pe Romania s-a majorat de la 1.423 de lei, cat era in trimestrul I din 2020, pana la 1.650 de lei, cat ajunsese in primul trimestru al acestui an.
"Intrebarea legata de aceste pensii este daca ele ajung pentru un trai decent. Raspunsul este nu. Doar daca iti cumperi medicamente, mancare, sa zicem ca mergi la piata si iti cumperi cosul minim de produse legume, in general, o sa vezi ca vei cheltui a cateva zeci de lei. Nu ajung acesti bani. Problema e mai este inca una, inflatia, care probabil anul acesta se va duce spre 4%", ne-a declarat Vuta.
Potrivit lui, trebuie sa ne uitam si la cosul minim si la inflatie si la perspective.
"De asemenea, Pilonul I este 18,5 miliarde de euro, adica pensia de stat publica este 18,5 miliarde de euro, undeva la vreo suta de miliarde de lei. Anul acesta o sa avem un PIB de peste 220 de miliarde de euro, iar 18,5 miliarde sunt undeva la 8-9%. Un procent sa spunem, nu destul de ridicat, fata de alte tari care au 12-13%", a declarat membrul Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR).
"Dar problema la noi este ca, la fel ca si in tarile din vest sau tarile dezvoltate, mai exact, populatia in varsta creste, iar cea tanara, care va plati pensii publice, scade".
Pensionari vs. angajati, in... mai mult
Marti, 15 Iunie 2021, ora 06:11
In campania electorala, unele formatiuni politice din Romania au pomenit de cresterea pensiilor cu 40% "daca acest lucru va fi posibil". Ulterior, incet-incet, s-a mers pe majorarea de 14%, care parea mai reala, iar dupa aceasta a aparut scenariul majorarii pensiei in functie de inflatie.
Sperantele batranilor s-au diminuat de la o luna la alta, iar acum premierul spune ca nu se stie cum se vor majora pensiile. In schimb, iese "la rampa" fostul prim-ministru Ludovic Orban si-i ia apararea afirmand ca el este fanul majorarilor de la inceput de an, asa cum se facea inainte, dand semnal ca nici in septembrie nu s-ar putea majora pensiile.
Mai mult, mesajul, desi voalat, pare sa fie cat se poate de clar, indexarea pensiilor cu inflatia pare un vis frumos, in timp ce economistii avertizeaza ca romanii ar trebui sa fie fericiti daca se ingheata punctul de pensie si nu cumva se va recurge la taieri.
"Economia nu poate sustine o majorare a punctului de pensie sau a salariilor, astfel ca, in acest an, eu preconizez o inghetare. Iar inghetarea ar fi un element pozitiv in actualele situatii. Ma tem de taieri, ma tem de reduceri, dar pastrarea la nivelul actual ar fi un element care ar putea sa genereze intr-un fel sau altul repornirea economiei pentru ca se pastreaza o suma de lichiditate in economie care sa poata genera un consum mai intens care, la randul lui, pe toata filiera sa poata duce la reluare activitatii", a declarat profesorul de economie, Mircea Cosea.
Acesta... mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2021, ora 22:25
Premierul Florin Citu a declarat ca Romania nu si-a permis in 2020 si nu isi permite nici in acest an o majorare a pensiilor cu 40% si ca Guvernul va creste pensiile in baza calendarului pe care si l-a asumat, el facand referire la decizia de miercuri a Curtii Constitutionale.
"Romania nu si-a permis anul trecut. Nu-si permite nici in 2020 acest lucru. In acest moment, legea merge la promulgare pentru domnul presedinte, care are doua variante: sa trimita la reexaminare in Parlamentul Romaniei sau sa o promulge. Vom vedea care va fi varianta. Eu va spun ca noi avem deja - acest Guvern - un precedent si coalitia si-a asumat un calendar de crestere a pensiilor. Vom creste pensiile, dar pe calendarul pe care noi ni l-am asumat. Aceasta este varianta pe care mergem noi", a aratat el intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Victoria.
Declaratia a fost facuta in contextul in care, miercuri, Curtea Constitutionala a respins sesizarea Guvernului cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie, stabilind ca actul normativ este constitutional, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.
In esenta, Executivul reitera in sesizarea adresata CCR argumentele potrivit carora Parlamentul a ignorat exigentele de previzibilitate ale legii si perspectivele evolutiei situatiei bugetului consolidat si a economiei generale, cu consecinta afectarii principiului securitatii juridice.
...citeste mai departe despre "VIDEO Florin Citu: Romania nu isi... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 15:04
Sistemul pensiilor de stat din Romania are nevoie de o reforma totala, centrata pe contributii si pe fonduri private, pentru a deveni sustenabil, a declarat ministrul de Finante, Florin Citu, intr-un interviu acordat Reuters.
Majoritatea romanilor sunt obligati sa contribuie atat la fondul de pensii de stat, cat si la fonduri private de pensii, in urma unei reforme din 2008.
In septembrie 2020, guvernul liberal trebuie sa faca o majorare de 40% a pensiilor de stat, conform legii pensiilor adoptata de guvernul precedent de stanga, ceea ce va face ca deficitul bugetar sa depaseasca limita de maximum 3% prevazuta de legislatia Uniunii Europene, iar ratingul de tara sa fie redus de catre agentiile de evaluare financiara.
Majorarea pensiilor va face tara mai vulnerabila in urmatorii ani, in conditiile in care natalitatea a crescut puternic dupa 1966 din cauza interzicerii avorturilor, astfel ca numarul pensionarilor va urca puternic dupa 2030, noteaza Reuters.
"Viziunea noastra este pentru un sistem de pensii complet nou, nu doar un proiect de lege nou. Sper ca nu este prea tarziu, pentru ca orice restructurare are nevoie de cateva decenii pentru a deveni eficienta, iar 2030 este dupa colt", a spus Citu.
Cele sapte fonduri private de pensii din Romania administreaza in prezent active in valoare de aproape 13 miliarde de euro si sunt cei mai mari investitori institutionali de la bursa.
Fostul guvern social democrat, care a fost demis prin motiune de cenzura in... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 08:42
Legea privind pensiile ocupationale, care transpune o directiva europeana in legislatia nationala, pune bazele Pilonului IV de pensii in Romania, constituite la initiativa angajatorului, a afirmat vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dan Armeanu.
"Parlamentul a aprobat miercuri 12 decembrie 2019 proiectul de lege privind pensiile ocupationale, care transpune directiva UE 2016/2341, IORP II in legislatia nationala, contribuind astfel la diversificarea universului pensiilor facultative, pe baza de acumulare, cu componenta ocupationala.
Astfel, ne aliniem la practica europeana cu privire la fondurile de pensii ocupationale si introducem un element nou menit sa consolideze relatia dintre angajat - angajator, materializat printr-o schema de pensii ocupationale propusa de acei angajatori care dispun de capacitatea financiara necesara, in beneficiul propriilor angajati", a precizat Dan Armeanu, intr-un comunicat remis joi AGERPRES.
El a explicat ca, in timp ce fondurile de pensii facultative pilon III, sunt axate in special pe componenta individuala de retail, fondurile de pensii ocupationale pilon IV, se bazeaza pe componenta corporate, fiind constituite la initiativa angajatorului. Acesta achita contributiile pentru toti angajatii sai si reprezinta interesele angajatilor in relatia cu administratorul, care infiinteaza si administreaza fondul de pensii ocupationale.
Potrivit vicepresedintelui ASF, in cadrul procesului de transpunere a directivei... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 16:46
Un numar de 4.686.309 pensionari era inregistrat la finele lunii octombrie 2018 in Romania, iar pensia medie a fost de 1.180 lei, cu 109 lei peste cea din perioada similara a anului trecut, conform datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
Numarul celor care s-au pensionat la limita de varsta era de 3.556.138 persoane, dintre care 1.974.817 femei, in timp ce pensia medie se situa la 1.340 de lei.
Pensie anticipata au primit, in octombrie 2018, 20.682 persoane (1.412 lei, pensie medie), pensie anticipata partiala 86.552 de persoane (1.015 de lei pensia medie) si pensie de invaliditate 532.515 persoane (pensie medie de 649 lei), dintre care 47.645 persoane pentru gradul I de invaliditate (518 lei, pensie medie).
In aceeasi luna, pensia de urmas s-a acordat unui numar de 490.109 de persoane (615 lei pensia medie), in timp ce ajutor social au primit 313 de pensionari (290 de lei pensie medie) . mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 10:52
Un numar de 5.017.363 pensionari era inregistrat la finele anului 2017 in Romania, iar pensia medie a fost de 1.031 lei, conform datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
Numarul celor care s-au pensionat la limita de varsta era de 3.5848.366 persoane, dintre care 2.246.113 femei, in timp ce pensia medie se situa la 1.159 de lei.
Pensie anticipata primeau, in iunie 2018, 21.210 persoane (1.278 lei, pensie medie), pensie anticipata partiala 84.812 de persoane (908 de lei pensia medie) si pensie de invaliditate 545.129 persoane (pensie medie de 597 lei), dintre care 47.821 persoane pentru gradul I de invaliditate (476 lei, pensie medie).
In aceeasi luna, pensia de urmas s-a acordat unui numar de 517.516 de persoane (540 lei pensia medie), in timp ce ajutor social au primit 330 de pensionari (264 de lei pensie medie) . mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 17:39
Comisia Europeana informeaza, prin intermediul unui document trimis Consiliului European, ca Guvernul de la Bucuresti are, intr-adevar, de gand sa anuleze 10 ani de reforma a sistemului de pensii, renuntand la caracterul obligatoriu al contributiilor la Pilonul II.
In raportul intocmit de Comisia Europeana se arata ca Bruxelles-ul stie de intentia Cabinetului Dancila de a anula obligativitatea platii contributiilor la Pilonul II de pensii pentru cetatenii romani. Mai exact, in document se arata ca:
"Guvernul are in vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul II de pensii. (...) Potrivit declaratiilor publice, Guvernul intentioneaza sa faca transferurile catre Pilonul II optionale si sa ia o decizie pana la sfarsitul lunii iunie 2018, dupa consultarea cu partile interesate.
Aceste transferuri ajung anual la circa 7 miliarde de lei.
O astfel de masura ar reduce deficitul pe termen scurt (...) Cu toate astea, castigurile pe plan fiscal s-ar risipi pe termen lung, in conditiile in care devierea banilor de la Pilonul II ar lasa plata pensiilor varstnicilor doar pe seama contribuabililor.
In plus, o asemenea masura ar putea avea un impact negativ asupra viabilitatii sistemului de pensii si asupra dezvoltarii pietelor de capital.
Transformarea Pilonului II intr-unul optional ar priva Romania de dreptul de a invoca clauza reformei pensiilor din Pactul Fiscal European", se arata in documentul redactat de CE.
Cel care a... mai mult
Vineri, 25 Mai 2018, ora 11:14
Pensionarii romani nu vor ajunge in Tenerife, in viitor, cu pensia pe care le-o acorda statul, asa cum fac cei britanici, germani sau francezi, sustine Dan Popovici, directorul general al OTP Asset Management, intr-un comentariu publicat pe site-ul InvestinRomania.com.
"Cu parere de rau spun asta, dar nu am vazut pensionari din Romania care sa petreaca iarna in Tenerife si cred ca nu se regasesc nici in alte destinatii cu clima prietenoasa.
Banuiala mea este ca nu voi vedea nici in viitor pensionari din Romania, care isi vor permite sa fuga cateva luni pe an, de iarna, din Romania, bazandu-se pe pensia care o vor primi de la statul roman", a spus Popovici.
El nu crede ca pensionarii britanici, nordici, germani sau francezi isi permit sa stea la soare pe perioada iernii europene, bazandu-se pe pensiile de stat, chiar daca acestea sunt mai mari decat cele din Romania.
"Cel mai probabil, acestia isi permit sa petreaca iarna la soare pentru ca s-au ingrijit sa aiba venituri suplimentare pensiei de stat, economisind pe perioada cat au activat profesional.
Cred ca fiecare dintre acesti actuali pensionari europeni, oameni pe care i-am vazut in arhipelag, au economisit timp de multi ani, pe parcursul vietii, in mod constant, zece sau poate cinsprezece la suta din venitul lor, astfel incat sa isi asigure o viata frumoasa la batranete", spune oficialul OTP Asset Management.
El este de parere ca fiecare dintre noi trebuie sa fie constient ca cea mai costisitoare... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 16:14