Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) lanseaza o noua campanie de informare si educare cu privire la pensiile private obligatorii din Romania - "Si tu ai niste bani pusi deoparte la Pilonul II", conform unui comunicat remis AGERPRES.
Campania isi propune cresterea gradului de educare a populatiei cu privire la drepturile pe care le au in calitate de proprietari de pensie privata Pilon II.
"Exact ca banii gasiti intr-o haina imbracata la inceputul unui anotimp, noua campanie APAPR atrage atentia participantilor la Pilonul II ca ceea ce au acumulat in conturile lor individuale, de-a lungul timpului, este bine pus deoparte. Indiferent de momentul de start al contributiei, participantii la Pilonul II sunt proprietarii acestei sume, care va putea fi accesata in momentul in care ating varsta legala de pensionare si care va completa cu succes pensia de stat (Pilonul I). Contributiile acumulate in conturile individuale de Pilon II ale participantilor sunt investite permanent de administratorii de fonduri pentru a fi inmultite", se mentioneaza in comunicat.
Administratorii Pilonului II gestioneaza, in prezent, fonduri de pensii de 10,2 miliarde de euro in beneficiul a 7,25 de milioane de romani, obtinand in toata perioada de functionare un randament mediu anualizat de peste 8%, cel mai ridicat dintre toate sistemele similare din Europa.
Pilonul II reprezinta cea mai mare acumulare istorica de capital romanesc, care este folosit de fondurile... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2019, ora 13:21
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active in valoare de peste 52,26 miliarde de lei, la 30 aprilie 2019, in crestere cu 21,42% fata de nivelul existent in luna similara a anului trecut, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Titlurile de stat detin cea mai mare pondere in cadrul activelor, de 30,06 miliarde de lei, respectiv 57,52%. Pe locul doi de afla actiunile, cu 9,96 miliarde de lei (19,07%) . Depozitele bancare se situeaza pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 4,75 miliarde de lei, respectiv 9,10% din totalul activelor.
Conform datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul II era de 52,267 miliarde de lei, la 30 aprilie 2019, iar valoarea activului net era de 52,255 miliarde de lei.
Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,322 milioane de participanti. Conform datelor ASF, de la inceputul colectarii in sistem au fost virate contributii pentru 7,192 milioane de participanti.
In luna februarie 2019, au fost virate contributii pentru 3,891 milioane de participanti, iar pentru 3,407 milioane nu au fost virate contributii.
Pe pilonul II sunt active urmatoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, NN si Vital. mai mult
Luni, 03 Iunie 2019, ora 11:13
Numarul romanilor care au contribuit la Pilonul II a ajuns, la finele lunii septembrie, la aproape 7,2 milioane. Cu banii din contributiile tuturor acestor oameni, fondurile care administreaza pensiile private au facut investitii, ajungand sa detina active in valoare de aproape 10 miliarde de euro. Nu-i rau deloc, apreciaza specialistii!
Totusi, potrivit informatiilor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), lucrurile ar fi putut merge mult mai bine daca statul ar fi sprijinit, intr-adevar, dezvoltarea Pilonului II, asa cum ar fi trebuit.
Presedintele APAPR, Radu Craciun, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca fondurile care administreaza banii colectati la Pilonul II merita sprijinite in conditiile in care ele se numara printre principalii investitori din intreaga economie romaneasca.
"Sistemul este, in mod evident, unul de tip win-win. Pe de o parte, el este gandit in beneficiul celor care participa la el si care urmeaza sa se bucure de pensie. Pe de alta parte, acelasi sistem are un rol important in economie. Iata de ce.
La acest moment, fondurile de pensii reprezinta cel mai important investitor institutional din Romania. Or, asta nu este deloc putin lucru, in conditiile in care tara noastra are nevoie disperata de acumulare de capital autohton. Iar Pilonul II este cea mai rapida metoda de acumulare de capital romanesc, in conditiile in care pune laolalta micile contributii pe care oamenii le aduc in sistem.
Suntem... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 14:09
Pilonul 2 de pensii nu se desfiinteaza, dar e posibil ca romanii sa nu mai fie obligati sa cotizeze la acest fond, a declarat, miercuri, Lia Olguta Vasilescu.
Mai exact, ministrul Muncii a spus ca Guvernul analizeaza posibilitatea de a oferi fiecarui contribuabil posibilitatea de a opta intre Pilonul I si Pilonul II de pensii.
"Nu este niciun fel de modificare fata de ceea ce am comunicat acum trei luni si eu, si domnul presedinte Liviu Dragnea, in sensul ca nu se desfiinteaza acest Pilon II de pensii, nici nu am avea cum sa facem acest lucru, doar ca analizam la ora actuala posibilitatea ca fiecare persoana sa poata sa opteze, adica sa nu mai fie o obligatie prin lege ca persoana sa fie si la Pilonul I, si la Pilonul II de pensii si sa-i dam posibilitatea sa opteze", a sustinut ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, la Parlament, potrivit Mediafax.
Aceasta a adaugat ca in 2008, pe vremea cand nu implinise inca 35 de ani, a putut opta intre Pilonul I si Pilonul II si l-a ales pe primul.
"Eu, la vremea respectiva, asa am facut. Eram exact intre varsta de 34 si 35 de ani, in acel an s-a putut opta, nu am fost redistribuita direct la Pilonul II - asa cum spunea astazi un personaj din Parlament care nu avea cum sa cunoasca situatia mai bine decat mine - si eu, la vremea respectiva, am ales sa raman doar la Pilonul I de pensii, pe considerentul ca statul nu poate niciodata sa dea faliment.
Cand vorbim despre firme private este cu totul alta discutie, dar eu va... mai mult
Joi, 01 Martie 2018, ora 10:32
Cei sapte milioane de romani care au contribuit din 2008 incoace la pilonul II de pensii (conform legilor in vigoare) in asteptarea unei pensii inmultite de fondurile private de investitii care sa fie incasata prin anii 2030 - 2040, au ajuns sa aiba doua probleme:
Una, evidenta, prin reducerea de la 5,1% la 3,7% a contributiilor.
A doua, mai putin discutata, dar la fel de evidenta.
In primul rand, motivatia diminuarii procentajului contributiilor de la 5,1% la 3,7% pentru ca prelevarea s-ar face dintr-o suma mai mare, nu rezista la testul matematicii elementare. Daca patronul pastreaza costul salarial si se raporteaza 3,7% la 122,75% din fostul brut (cat ar fi noul brut majorat benevol), rezulta ca ar fi fost necesar un nivel de taxare de 4,15%.
De unde a aparut valoarea de 3,7% ramane un mister inca neexplicat celor sapte milioane de persoane ce vor fi afectate. Dupa cum nici nivelul de plecare de 5,1% nu este in regula. Asa cum a fost adoptata legea pensiilor private, el trebuia sa fie acum de 6%. "Tehnocratii" au marit minimal la 5,1% in loc de 5,5%, urmand ca saltul la 6% sa revina guvernului rezultat din alegeri.
Acesta nu a mai marit deloc in 2017 procentajul contributiei la pilonul doi de pensii, afectand in continuare nivelul viitoarelor pensii private. Dar asta nu inseamna ca legea s-a modificat si tinta de 6% a fost redusa la 5,1%. De aceea, dupa mutarea contributiilor la angajat, nivelul la care ar trebui sa ajunga contributia la pilonul doi ar... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 17:41
Contribuabilii romani au castigat 1,5 miliarde de euro in cei noua ani in care au contribuit la Pilonul II de pensii private obligatorii, in contextul in care valoarea totala a contributiilor a fost de 6,2 miliarde euro, iar valoarea totala a activelor a ajuns la 7,7 miliarde euro, a anuntat joi Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat joi la Parlament, dupa votul de investitura a Guvernului Tudose, ca Pilonul II de pensii "nu se desfiinteaza si nu se nationalizeaza", desi dimineata, la audierea in comisiile de buget finante ale Camerei Deputatilor si Senatului sustinuse exact contrariul.
Si prim-ministrul Mihai Tudose a negat informatiile date de ministrul de Finante.
Dupa discursul sustinut in plenul camerelor reunite, inaintea votului de investire a Cabinetului sau, Tudose a sustinut ca Pilonul II de pensii nu va fi desfiintat si ca va avea o discutie pe acest subiect cu ministrul Finantelor, cel care a facut anuntul referitor la desfiintare.
APAPR a salutat pozitia premierului si considera ca aceasta declaratie vine in linie cu mesajele venite anterior din partea PSD, a Guvernului anterior si a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Fondurile de pensii private obligatorii din Romania au implinit, in luna mai, noua ani de functionare.
"Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numarul participantilor la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 07:24
Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) nu vor mai putea sa investeasca, de la 1 ianuarie, in titluri emise de societati din domeniul imobiliar sau in instrumente financiare securitizate, dupa ce autoritatea de reglementare va adopta un proiect de norma in acest sens.
Proiectul normei pentru modificarea si completarea Normei 11/2011 privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private a fost pus an dezbatere publica la 10 octombrie. Termenul limita pentru transmiterea comentariilor a expirat la 8 noiembrie.
"Am considerat ca este necesar sa modificam norma in vigoare, mai ales pe Pilonul II. Inca nu am adoptat proiectul de norma, dar o vom face pana la finele anului.
Noi credem ca forma actuala a proiectului de norma se pliaza pe cerintele administratorilor, asa cum a reiesit din discutiile cu acestia. Situatia actuala nu este propice investitiilor riscante, ci echilibrate, prudente, in conditiile in care perspectivele economice nu sunt pozitive. Criza financiara este evidenta si sunt premize sa continue pe o perioada nedefinita", a declarat intr-o conferinta vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu.
El a adaugat ca, prin proiectul de modificare a normei de investire, autoritatea de reglementare a urmarit ca investitiile sa fie transparente si sa aiba un grad ridicat de lichiditate, pentru a evita posibile pierderi pentru fondurile de pensii si, implicit,... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 17:40
Fondurile de pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) administrau in august active nete de 5,67 miliarde lei (1,34 mld. euro), in crestere cu 52,94% fata de august 2010, in timp ce numarul participantilor a sporit cu 5,64%, la 5,38 milioane, potrivit unui comunicat al CSSPP. In august 2011, 5,38 milioane persoane participau la fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II, in crestere cu 5,64% fata de august 2010 si cu 0,68% fata de iulie 2011.Valoarea activelor nete inregistrata de fondurile de pensii administrate privat a fost de 5,67 miliarde lei (1,34 miliarde de euro, la cursul BNR din 31 august 2011), in crestere cu 2,16% fata de luna iulie 2011 si cu 52,94% mai mare decat in august 2010 (crestere cu 54,27% raportat la moneda euro), se arata in raportul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).In ceea ce priveste distributia pe varsta, in august 2011, 57,88% dintre participanti aveau varsta de pana in 35 ani si 42,12% varsta de peste 35 de ani. Pe gen, distributia a fost urmatoarea: 51,60% erau barbati si 48,40% femei.
In conditiile unei cote de contributie de 3% din venitul brut realizat, in luna august 2011 au fost virate catre fondurile de pensii administrate privat 183,60 milioane lei (43,48 milioane euro), in crestere cu 8,06% fata de iulie 2011 si cu 35,40% fata de august 2010. In total, in ultimele 12 luni au fost virate contributii in valoare de 1,8 miliarde lei, cu o medie lunara de 150,41 milioane lei.... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 15:52
Aproape jumatate dintre participantii la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au acumulat in cont mai putin de 500 de lei fiecare, dupa 33 de luni de la startul sistemului, in mai 2008, iar media se situeaza la 835 de lei, a declarat, joi, presedintele CSSPP, Mircea Oancea, transmite Mediafax. In aceste conditii, Pilonul II nu va putea raspunde cerintelor pentru care a fost creat, respectiv asigurarea fostilor salariati a unui venit decent dupa incheierea perioadei active", a spus Oancea, prezent la un eveniment,
Primele contributii la Pilonul II au fost virate in conturile personale ale salariatilor in mai 2008.
La finele lunii ianuarie, fondurile de pe Pilonul II detineau active nete de 4,5 miliarde de lei, in urcare cu 3,9% fata de decembrie 2010.
Numarul contributorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,4% in ianuarie, la 5,21 milioane.
Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), activele nete ale celor 13 fonduri de profil totalizeaza 339,6 milioane de lei, avansul fata de decembrie fiind de 3,5%, in timp ce numarul particpantilor a crescut cu 1,2%, la 224.191 persoane.
Primele contributii la Pilonul III au fost virate in mai 2007.
Suma medie acumulata pe acest segment al pensiilor private se ridica la 1.515 lei, potrivit datelor de la finele lunii ianuarie.
Oancea a amintit ca, potrivit legislatiei, contributiile la fondurile de pe Pilonul III sunt deductibile atat pentru angajator, cat si pentru angajat, in limita a 400 de euro/an, la... mai mult
Joi, 03 Martie 2011, ora 12:35