Pensiile private ale romanilor sunt in siguranta si nu sunt afectate de volatilitatile conjuncturale ale pietelor financiare, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara al Sectorului Sistemului de Pensii Private, Dan Armeanu.
"Economia mondiala este influentata de pandemia COVID-19, intreprinderile si-au redus productia ca efect al cererii diminuate de produse si servicii iar unele chiar s-au inchis temporar. Aceasta perturbare a bunului mers al economiei se reflecta si asupra pietelor financiare, acestea inregistrand scaderi semnificative, pretul instrumentelor financiare nefiind imuabil. Cu toate acestea, sistemul de pensii private, in considerarea termenului lung de economisire si investire de 30-40 de ani, este cel mai putin afectat, datorita unei diversificari echilibrate si prudente a investitiilor. In 3 - 4 decenii de acumulare si investire a contributiilor au loc episoade de volatilitate ridicata pe termen scurt, asa cum s-au consemnat in ultimii ani in august 2015, ianuarie 2016, iunie
2016, iunie 2017 si in decembrie 2018", a spus Dan Armeanu, intr-un comunicat transmis AGERPRES.
El a mentionat ca printr-o politica de investitii conservatoare, cu investitii de peste 60% in titluri de stat, administratorii de fonduri de pensii private asigura respectarea cerintelor privind securitatea, calitatea si profitabilitatea activelor. Politica de investitii are in vedere totodata si diversificarea portofoliilor fondurilor de pensii... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 09:20
Pentru a beneficia de un venit adecvat si sustenabil la pensie, in conditiile declinului demografic si cresterii sperantei de viata, pe langa contributia la fondurile de pensii Pilon II, ar trebui incurajata participarea la un fond de pensii facultative pentru a suplimenta sursele de venit la pensie si pentru a creste valoarea pensiei private, considera Dan Armeanu, vicepresedintele ASF pe Sectorul de Pensii Private.
Domnia sa a declarat: "Avand in vedere faptul ca, depozitele populatiei la banci au crescut cu 8,8% in ultimele 12 luni, respectiv 5,2% in termeni reali, ar fi benefic ca o parte din sumele economisite sa se indrepte si spre investitii in fondurile de pensii facultative, care asigura un venit suplimentar la pensie, in conditiile unui randament ridicat pe termen lung si o dispersie prudenta a riscului. Concomitent, ar trebui avut in vedere si un calendar de crestere graduala a contributiilor, ceea ce ar genera pe termen lung majorarea cuantumului pensiei private".
Rata de rentabilitate a fondurilor de pensii private Pilon II a depasit rata inflatiei in luna septembrie si este mai ridicata decat dobanda pe un an la depozitele la termen.
Vicepresedintele ASF a precizat: "In luna septembrie rata de rentabilitatea a fondurilor de pensii Pilon II a depasit rata inflatiei (4,3%), cu un procent ce variaza intre 0,43% si 1,52% si este, totodata, mai ridicata decat dobanda pe un an la depozitele la termen.
Rata anuala de crestere a activelor a fost de... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 10:21
Pilonul II de pensii din Romania reprezinta o piata extrem de competitiva, concurentiala, cu randamente investitionale foarte bune, cu costuri administrative si comisioane foarte reduse, iar o eventuala renuntare la acest mod de economisire reprezinta un scenariu foarte prost, atentioneaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), intr-un comunicat de presa, transmis vineri AGERPRES.
"Crearea sistemului de pensii private a avut un rol determinant in revenirea pietei de capital din Romania post-criza si a reprezentat un punct central de atractivitate a Romaniei in randul investitorilor internationali. In ultimii ani, piata de capital din Romania a facut pasi importanti pentru obtinerea statutului de "piata emergenta", pentru a atrage investitori internationali mult mai mari fata de cei care in prezent investesc in Romania, aceasta fiind o "piata de frontiera". In prezent, fondurile de pensii de Pilon II sustin economia locala si investesc 92% din activele nete pe pietele financiare din Romania, cu o expunere de doar 8% pe pietele externe. Alocarea pe clase de active este de 70% in titluri de stat si obligatiuni, 20% in actiuni listate si 10% in alte instrumente. Aceasta structura investitionala reprezinta un profil de risc conservator pentru fondurile de pensii de Pilon II. In plus, fondurile de pensii s-au implicat in numeroase proiecte de educatie financiara, avand in vedere ca Romania este pe ultimul loc in UE la acest capitol (...) Toate... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 10:33
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active in valoare de aproximativ 42,53 miliarde de lei, la 31 martie 2018, in crestere cu 25,22% fata de nivelul de la 31 martie 2017, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
In ce au investit banii romanilor
Titlurile de stat detin cea mai mare pondere in cadrul activelor, de 25,95 miliarde de lei, respectiv 61,03%.
Pe locul doi se afla actiunile, cu 8,65 miliarde de lei (20,35%).
Depozitele bancare se situeaza pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 3,54 miliarde de lei, respectiv 8,33% din totalul activelor.
Conform datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de pe Pilonul II era de 42,529 miliarde de lei, la 31 martie 2018, iar valoarea activului net era de 42,509 miliarde de lei.
Asadar, in cazul in care Guvernul decide sa ceara banii de la Pilonul II pentru a-i administra statul, decizia ar crea o mare problema, pentru ca fondurile de pensii ar trebui sa-si recupereze banii in primul rand din... titlurile de stat.
7 milioane de participanti
Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,111 milioane de participanti. Conform datelor ASF, de la inceputul colectarii in sistem, au fost virate contributii pentru 6,97 milioane participanti.
In luna ianuarie 2018, au fost virate contributii pentru 4,018 milioane participanti, iar pentru 3,070 milioane nu au fost virate contributii.
Pe pilonul II sunt active urmatoarele fonduri de pensii:... mai mult
Duminica, 06 Mai 2018, ora 12:14
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anutat miercuri ca spera ca pana la finalul primului semestru din acest an sa ajunga pe masa Guvernului o propunere de mecansim privind transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I.
El a precizat ca va exista o concurenta intre sistemul de stat de pensii si cel privat.
Intrebat daca este corect sa fie acordate stimulente celor care trec la Pilonul I de pensii, asa cum a anuntat recent, Teodorovici a spus ca totul va fi transparent si ca este vorba despre o concurenta loiala.
"Sper ca in primul semestru sa avem pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o alta abordare. Se creeaza un mecanism transparent, optional, pentru ca aceia care doresc sa mearga din Pilonul II catre Pilonul I sa poata sa o faca avand toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face in zona privata. Fiecare sa stie pe ce sa se poata baza, sa poata fi sigur ca un randament mai bun il poate gasi in aceasta zona a Pilonului II si nu in alte zone.
Este o concurenta, un mecanism transparent si logic. Cand lansam in piata un astfel de mecanism, va fi totul analizat si nu va fi nicio opreliste pentru administratorii de fonduri sa ofere un randament mai bun. Va fi o abordare europeana, logica si normala", a declarat ministrul de Finante.
Teodorovici a precizat ca statul a dovedit de multe ori ca nu poate fi un administrator mai bun decat privatul, precizand ca nu este vorba, neaparat, despre sectorul de pensii.... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 13:17
Reducerea contributiilor afecteaza pensia de peste ani a generatiei tinere si potentialul de investitii in economie, chiar daca arhitectura sistemului a ramas neschimbata in 2018, sustine vicepresedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Andreea Pipernea.
"In ceea ce priveste rolul social, fondurile de pensii sustin milioane de romani in demersul lor de a-si asigura un trai decent la batranete, prin completarea pensiei publice si diversificarea surselor de venit la pensie, ceea ce contribuie la degrevarea bugetului asigurarilor sociale de presiunea dezechilibrelor demografice viitoare.
Impactul pozitiv al Pilonului II la nivel economic si social este insa proportional cu valoarea activelor pe care le gestioneaza.
Implicit, chiar daca arhitectura sistemului a ramas neschimbata in 2018, reducerea contributiilor afecteaza pensia de peste ani a generatiei tinere si potentialul de investitii in economie.
Astfel de schimbari este de preferat sa fie reversate in urmatorii ani, stabilitatea si predictibilitatea legislativa fiind cruciale pentru dezvoltarea sustenabila viitoare a Pilonului II in Romania", a declarat Andreea Pipernea, intr-un comunicat remis luni AGERPRES.
Acesta afirma ca Pilonul II a avut rezultate bune in ultimii ani, fondurile de pensii private din Romania inregistrand o performanta de top in Europa.
Totodata, acestea sunt printre cei mai importanti investitori institutionali din economia locala, detinand... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 10:32
Romanii se gandesc din ce in ce mai mult la batranete si nu se mai bazeaza doar pe pensia de la stat, cotizand pentru fondurile de pensii facultative.
Anul trecut numarul celor care aveau pensii facultative a crescut cu 40.000 de persoane, arata Digi 24. Si asta in urma scandalului nationalizarii pensiilor Pilonul II, dar si balbaiala autoritatilor.
Contributiile romanilor cu pensii facultative au fost in 2017 de 272 de milioane de lei, iar in 2016 au fost 247 de milioane de lei. Conform datelor, in ultimii sapte ani contributiile stranse la pensiile facultative aproape ca s-au triplat.
"Cei care vor iesi la pensie peste cateva decenii, peste cativa ani, vor avea un fond de pensii privat mai mic. Generatiile de acum cred eu ca vor prinde si o varsta de pensionare mai inaintata, dublata de faptul ca scade, din pacate, natalitate, suntem intr-o zona de disputa sociala, ar trebui sa existe un echilbru", sustine Adrian Benta, consultant fiscal.
In schimb, in 2017 a scazut contributia la fondurile private obligatorii administrate privat - adica Pilonul II - de la 3,7% din salariul brut, de la 5,1%.
Citeste si:
Avertisment dur: Pilonul II de pensii pierde 300 de milioane de euro in 2018 ...citeste mai departe despre "Romanii investesc tot mai mult in Pilonul III de pensii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Ianuarie 2018, ora 19:36
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) anunta ca actualul mecanism de functionare a Pilonului II de pensii nu este pus in discutie, dupa ce miercuri dimineata in presa a aparut informatia ca se doreste ca de la 1 ianuarie anul viitor contributia virata la stat sa scada cu 50%.
"Pilonul II de Pensii este unul solid, care genereaza randamente pozitive cu beneficii pentru participanti. In luna iunie a anului 2017, rata nominala de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totala a activelor nete inregistrata la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de crestere fiind de 30,76%", arata ASF intr-un comunicat remis Ziare.com.
Institutia spune ca participa in mod regulat, in calitate de supraveghetor al pietei, la discutii cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, dar si cu ai altor institutii, inclusiv cu entitatile reglementate, pentru evaluari periodice ale modului in care functioneaza pietele supravegheate, si ca actualul mecanism de functionare a Pilonului II de Pensii nu este pus in discutie.
ASF nu are dreptul de initiativa legislativa in vederea modificarii actelor normative care reglementeaza sistemul pensiilor administrate privat, mai precizeaza comunicatul.
Amintim ca miercuri dimineata jurnalistii de la Profit.ro anuntau ca, potrivit unor surse, Guvernul pregateste un nou atac la pensiile private, ce va afecta... mai mult
Miercuri, 23 August 2017, ora 15:41
Daca in Romania, contributia la fondurile de pensii private a urcat in 2012 la 3,5% din veniturile lunare brute ale angajatilor, in alte tari cum ar fi Chile, aceste contributii pot ajunge si la 10% din veniturile lunare.
La patru ani de la lansare, Pilonul II de pensii private are noua fonduri la care participa 5,63 milioane de participanti. Activele nete ale fondului ajung pana la 7,5 miliarde de lei (aproximativ 1,7 miliarde de euro), potrivit www.pensiileprivate.ro.
Businessinsider face o lista cu tarile cu cele mai mari contributii la pensiile private.
Australia, contributii de 9% din salariu
Angajatorii din Australia trebuie sa plateasca o suma reprezentand 9% din salariul fiecarui angajat in contul lor de pensie. Contributiile la pensii ajungeau in 2010 la valoarea de 853 miliarde de dolari, fiind gestionate de organizatii non-profit, companii sau chiar de proprietarul contului.
Participantii primesc o confirmare a infiintarii contului atunci cand este deschis, si apoi, anual, un extras de cont care contine informatii referitoare la sumele depuse si sumele retrase pentru cheltuieli administrative.
Chile, 10% din salariu
Angajatii din Chile sunt obligati sa contribuie cu 10% din salariu la plafonul de pensii. La aceasta suma se adauga sumele necesare pentru a acoperi taxele aferente. Angajatii isi pot alege intre cele sase fonduri de investitii, cu diferite niveluri de risc, care fac obiectul unor reglementari specifice.
Angajatii primesc... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 14:31