Desi a crescut de la un an la altul cu 225 de lei, pensia medie este inca foarte mica pentru ca batranii din Romania sa isi poata permite un trai decent, avertizeaza analistul financiar Claudiu Vuta.
Potrivit INS, pensie medie pe Romania s-a majorat de la 1.423 de lei, cat era in trimestrul I din 2020, pana la 1.650 de lei, cat ajunsese in primul trimestru al acestui an.
"Intrebarea legata de aceste pensii este daca ele ajung pentru un trai decent. Raspunsul este nu. Doar daca iti cumperi medicamente, mancare, sa zicem ca mergi la piata si iti cumperi cosul minim de produse legume, in general, o sa vezi ca vei cheltui a cateva zeci de lei. Nu ajung acesti bani. Problema e mai este inca una, inflatia, care probabil anul acesta se va duce spre 4%", ne-a declarat Vuta.
Potrivit lui, trebuie sa ne uitam si la cosul minim si la inflatie si la perspective.
"De asemenea, Pilonul I este 18,5 miliarde de euro, adica pensia de stat publica este 18,5 miliarde de euro, undeva la vreo suta de miliarde de lei. Anul acesta o sa avem un PIB de peste 220 de miliarde de euro, iar 18,5 miliarde sunt undeva la 8-9%. Un procent sa spunem, nu destul de ridicat, fata de alte tari care au 12-13%", a declarat membrul Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR).
"Dar problema la noi este ca, la fel ca si in tarile din vest sau tarile dezvoltate, mai exact, populatia in varsta creste, iar cea tanara, care va plati pensii publice, scade".
Pensionari vs. angajati, in... mai mult
Marti, 15 Iunie 2021, ora 06:11
Pensia privata o va completa pe cea de la stat, iar in conditiile salariilor din Romania actuala lucrurile nu arata deloc bine pentru angajatii cu venituri mici si medii. Cum cei care sunt platiti cel mai putin reprezinta majoritatea populatiei, sansele ca acestia sa aiba o pensie privata substantiala sunt destul de mici.
Mentionam ca toate calculele pe care le vom face in cadrul acestui material sunt estimari bazate pe anumiti parametri actuali ficsi sau predictivi pentru a va face o idee despre ce va asteapta la batranete.
Acesta fiind spuse, daca sunteti un barbat de 45 de ani, care ar urma sa iasa la pensie in 2041, adica peste 20 de ani si vreti sa mai beneficiati de o pensie privata inca 20 de ani, alaturi de pensia de la stat, atunci pregatiti-va sa fiti descurajat.
Pensie de 2.500 de lei pentru 20 de ani
Potrivit calculatoarelor online, daca vreti sa aveti o pensie privata de aproape 2.500 de lei timp de 20 de ani, de la 65 de ani incolo, atunci va trebui sa cotizati catre fondul de pensii, lunar, cate 825 de lei.
Acesti 825 de lei reprezinta acel procent de 3,75% contributie lunara din salariul brut.
Contributia aceasta ar fi trebui sa fie deja de ani buni circa 6%, dar statul a preferat sa nu-si respecte promisiunea facuta la momentul aparitiei sistemului de pensii private obligatorii.
Astfel ca, pentru a contribui cu acesti 825 de lei la fondul de administrare a pensiei private ar trebui sa aveti un salariu brut de 22.000 de lei.
In... mai mult
Joi, 18 Martie 2021, ora 00:05
Vestile care vin pentru primii pensionati ce vor beneficia de banii din contributiile proprii la Pilonul II nu sunt deloc bune. Dar acest lucru nu este din vina sistemul privat de pensii, ci a statului care nu si-a respectat angajamentul fata de sistem.
Sistemul privat de pensii a fost implementat in 2008, iar pe atunci se vorbea de o contributie ceva mai mare fata de cea care este acum pentru Pilonul II de pensii.
Astfel ca, atunci planul era ca din 2008, sa se transfere 2 puncte procentuale din cele 25% care se vireaza la CAS. Ar fi trebuit sa creasca cu cate jumatate de punct procentual pe an, pana cand in 2016 aceasta s-ar fi stabilizat la 6%, restul de 19% urmand sa intre in continuare pentru pensiile de pe Pilonul I.
Acest lucru nu s-a intamplat, iar acum, contributia la Pilonul II, pare o descurajanta concesiune facuta de fiecare Guvern din 2008 incoace. In momentul de fata aceasta contributie este la 3,75%, mult sub ce promisesera guvernantii inainte de criza financiara mondiala.
Pensii "de sacrificiu" sau pensii de nimic
Potrivit lui Mihai Seitan, cel care a realizat legea cu privira la implementarea sistemului de pensii private, cei care vor iesi primii la pensie si vor beneficia de Pilonul II, nu vor avea decat o cota de 20-25% din venituri. Iar la acestea se mai adauga inca 40% ce vin dinspre pensia de stat, conform Adevarul.
Calculatoarele de pensii private obligatorii arata ca pentru un barbat care avea 45 de ani in 2008 si a cotizat la... mai mult
Miercuri, 10 Martie 2021, ora 00:00
Pensia privata obligatorie, cunoscuta si ca Pilonul II de pensie, a starnit multe controverse in ultimii ani. Unele guverne chiar au pus problema nationalizarii acestui sistem, iar mai recent pensionarii au cerut integrarea sumelor cumulate in acest program in Pilonul I, pentru majorarea cu 40% a pensiilor actuale.
Cu toate acestea, Pilonul II este neglijat de foarte multi dintre romani, iar despre Pilonul III nici nu mai vorbim. Dar daca ar fi sa facem cateva calcule, folosind un simulator online, pentru a vedea cam cu ce pensie ne vom alege dupa ce am cotizat la Pilonul II, rezultatele ar trebui sa ne puna pe ganduri.
Pentru calculul pensiei la Pilonul II vom tine cont de mai multe elemente, precum varsta de pensionare, sexul participantului, varsta de la care a inceput sa cotizeze, suma cu care cotizeaza, dar si ce suma are in cont in momentul de fata si un randament anual la fondului pe care acesta l-a ales.
De asemenea, tineti cont ca se va folosi o suma fixa de cotizatie (adica salariu brut fix timp de 20-30 de ani), un randament mediu, ceea ce fac calculele mai mult decat estimative.
Pensie privata obligatorie: femeie, 25 ani
Pentru o femeie de 25 de ani, care va iesi la pensie in 2058 si care are deja in cont 10.000 de lei, iar salariul brut este de 5.000 de lei lunar, cotizatia ei la Pilonul II va fi de 187,5 lei pe luna (3,75%). Daca mai luam in calcul si faptul ca fondul la care cotizeaza are un randament anual de 4%, atunci suma stransa la... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 00:04
Masurile propuse in proiectul de OUG pentru Pilonul II de pensii private desfiinteaza de facto acest sistem de economisire a populatiei pentru varsta pensionarii, atrage atentia Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Efectele vor fi devastatoare asupra veniturilor viitoare ale romanilor, asupra pietei de capital, intregului sector financiar si economiei romanesti in ansamblul ei.
"APAPR, organizatie care apara interesele a peste 7 milioane de romani, avertizeaza ca prin proiectul de OUG acestia sunt incurajati sa isi retraga economiile realizate prin munca cinstita timp de 11 ani la Pilonul II de pensii, economii prin care acestia au devenit cel mai important investitor in economia romaneasca.
Acest indemn la retragerea economiilor ii va lasa mai saraci in viitor, cand, la varsta pensionarii, nu isi vor mai putea completa veniturile necesare traiului zilnic. Pe fondul declinului demografic de notorietate, aceasta masura va condamna definitiv romanii la saracie si captivitate fata de sistemul public de pensii, din ce in ce mai impovarat de volumul platilor pe care trebuie sa le onoreze luna de luna", avertizeaza asociatia intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com, care se intituleaza "Propunerile Guvernului de desfiintare a Pilonului II arunca Romania in haos".
-Vom reveni cu detalii- ...citeste mai departe despre "Administratorii de fonduri private avertizeaza: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II arunca Romania in haos" pe... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 11:29
Pensiile din Pilonul 2 sunt diferite de cele din Pilonul 1 din doua puncte de vedere esentiale, in primul rand pentru ca banii sunt ai oamenilor, nu ai statului, si in al doilea rand pentru ca sunt administrati privat, atentioneaza Radu Craciun, presedinte al BCR Pensii.
Acesta subliniaza faptul ca teoriile vehiculate in ultima vreme in spatiul public, conform carora banii de la Pilonul 2 pot fi trecuti cu usurinta la Pilonul 1 pentru ca ar fi toti ai statului si nu se deosebesc cu nimic, sunt gresite.
"Chiar daca initial banii virati in pilonul 2 reprezinta o obligatie fiscala a contribuabilului fata de stat, odata virati banii in conturile individuale ale participantilor, ei intra in proprietatea acestora. Altminteri, am inregistra o premiera.
In cazul in care banii existenti in pilonul 2 ar fi banii statului, ar fi pentru prima data cand unor persoane fizice, unor indivizi, li s-ar permite sa lase banii statului mostenire urmasilor lor, in caz de deces. Crearea unui astfel de precedent i-ar putea face pe unii dintre romani sa se intrebe de ce nu ar putea sa isi lase punctele de pensie mostenire, in cazul in care nu mai ajung sa li se deschida dreptul la pensia publica, daca tot nu e nicio diferenta intre banii prezenti in sistemul public si cel privat de pensii", scrie pe blog Radu Craciun.
O alta observatie ar fi aceea ca, daca tot nu exista nicio diferenta, atunci cele doua piloane ar putea fi "fuzionate oricand si oricum". Mai mult, participantilor ar... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 22:06
PSD se pregateste sa taie pensiile pentru oamenii care sunt in campul muncii acum si pentru cei care vor intra in anii urmatori.
Nu stiu daca e clar: Pensiile pe care le vor primi in viitor TOTI cei care muncesc acum. Nu e o figura de stil, e o realitate. Guvernul PSD-ALDE pregateste o ordonanta de urgenta care va reduce contributia la Pilonul 2 al sistemului de pensii, asa-zisele "pensii private", de fapt, pensiile administrate privat.
E o taiere a pensiilor care nu se va resimti acum, se va resimti peste 15-20 de ani.
Guvernul le ia oamenilor bani din buzunar (fara ca ei sa stie exact, din lipsa de informare, ceea ce se numeste furt) pentru a plati alte lucruri, de obicei bani aruncati pe contractele de stat date de baronii locali ai PSD.
Explic acum pe scurt cum se intampla asta:
5,1% din venitul brut al fiecarui roman merge acum catre Pilonul 2 al sistemului de pensii. Suma asta e pusa deoparte, administrata de fondurile de pensii sub atenta supraveghere a statului, mai ales ASF.
In segmentul asta e in functie de cat ai avut salariul, ba chiar mai mult. Fondurile de pensii investesc banii astia (doar in lucruri sigure, conform legii) si au reusit sa inmulteasca banii astia, adica ai mai mult decat ai cotizat.
O cota doar un pic mai mare merge la Pilonul 1 (pensia de stat) al sistemului de pensii. Aia nu mai sunt banii tai pusi acolo, ci sunt banii tai cu care platesti veniturile pensionarilor de acum.
Vei spune ca si pensionarii de maine iti vor... mai mult
Luni, 28 August 2017, ora 10:35
1Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) atrage atentia asupra faptului ca blocarea la 5% a contributiei virate de la bugetul asigurarilor sociale de stat catre Pilonul II al sistemului de pensii ar reprezenta o lovitura pentru viitorii pensionari si mediul de afaceri din Romania.
Ingrijorarea asociatiei apare in contextul in care proiectul de buget pentru 2016, discutat la nivel politic, nu mai cuprinde majorarea contributiei virate de la buget catre fondurile de pensii private la 6% in 2016.
Astfel, "inghetarea" contributiei la 5% ar insemna sume de circa 200 de milioane de euro care nu vor mai ajunge in conturile celor aproximativ 6,5 milioane de viitori pensionari, adica cei care contribuie la Pilonul II al sistemului de pensii private, se arata intr-un comunicat al APAPR remis Ziare.com.
"O pastrare a nivelului contributiei virate la Pilonul II la 5% ar insemna ignorarea unei legi adoptate de Parlamentul Romaniei, bani mai putini pentru milioane de viitori ...citeste mai departe despre "Buget 2016: Guvernul, criticat ca a luat o masura care afecteaza 6,5 milioane de romani" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 17:33
Activele nete administrate de cele noua fonduri de pensii obligatorii au ajuns la 7,26 miliarde lei, in crestere cu 49% fata de sfarsitul primului trimestru al anului trecut.
De asemenea, numarul de participanti a sporit cu 6,3%, la peste 5,6 milioane, a anuntat luni APAPR.
"Numarul participantilor a depasit 5,6 milioane la sfarsitul lunii martie 2012, marcand o crestere cu 6,3% (330.000 de participanti in plus) fata de finalul lunii martie 2011. In primul trimestru al acestui an, numarul participantilor nou-intrati in sistem, de circa 87.000, este egal cu cel din primul trimestru din 2011", se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Contributiile brute virate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) catre fondurile de pensii au fost in primul trimestru in valoare de 568,9 milioane lei, cu 31,2% mai mult decat in acelasi interval din 2011.
De la lansare si pana in prezent, CNPP a virat fondurilor de pilon II contributii brute totale de 6,25 miliarde lei, iar fondurile de pensii au generat un castig net pentru participanti de peste un miliard lei (active nete minus contributii brute totale).
"Situatia colectarii si densitatea contributiilor au ramas la aceleasi niveluri reduse, gradul efectiv de colectare (participanti cu contributii / participanti in total) fiind relativ stabil, la circa 62%, atat in primul trimestru din 2012, cat si in primul trimestru din 2011", se mai arata in comunicat.... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 10:44