Indexarea pensiilor militare cu rata medie anuala a inflatiei se amana pana la 1 septembrie 2021, au transmis reprezentantii Ministerului Apararii Nationale (MApN).
"In bugetul Ministerului Apararii Nationale vor fi prevazute sumele necesare aplicarii acestei indexari, decizia de amanare fiind motivata de constrangerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19", au aratat acestia.
Anuntul a fost facut la o intalnire pe care ministrul Apararii Nationale, Nicolae-Ionel Ciuca, si loctiitorul sefului Departamentului pentru relatia cu Parlamentul si calitatea vietii personalului (DRPCVP), generalul de brigada Valeriu Rosu, au avut-o, marti, la sediul MApN, cu presedintele Forumului structurilor asociative ale personalului militar in rezerva si in retragere, colonelul (r.) Marian Tudor, si cu generalul-locotenent (rtr.) Neculai Bahnareanu, presedintele Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere.
"Referitor la indexarea cuantumurilor pensiilor militare de stat cu rata medie anuala a inflatiei, cei prezenti au fost informati ca la nivelul Guvernului Romaniei s-a hotarat amanarea aplicarii acestor prevederi pana la data de 1 septembrie 2021. In bugetul Ministerului Apararii Nationale vor fi prevazute sumele necesare aplicarii acestei indexari, decizia de amanare fiind motivata de constrangerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19", se arata intr-un comunicat de presa transmis de MApN.
De asemenea, in... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 19:18
Legea privind eliminarea pensiilor speciale se afla pe ordinea de zi a sedintei Camerei Deputatilor de miercuri. Cu o zi inainte, Comisia de Munca a adoptat in unanimitate propunerea de eliminare a tuturor pensiilor speciale, cu exceptia celor ale militarilor si politistilor.
Astfel, Camera Deputatilor are, miercuri, pe ordinea de zi proiectul de lege 292/2019, respectiv "Propunerea legislativa privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputati si senatori, judecatori si procurori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor, politisti, functionari publici cu statut special, functionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic si consular al Romaniei, membrilor Curtii Constitutionale si a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania".
"Anomaliile generate de existenta pensiilor de serviciu sunt de ordin social si financiar si influenteaza negativ societatea romaneasca.
Astfel, in randul majoritatii populatiei exista un sentiment de dezaprobare nemultumire si frustrare fata de acest sistem de pensii de serviciu. (...) Un alt aspect negativ ce genereaza frustrare este si cuantumul acestor pensii de serviciu.
Astfel, in timp ce 5 milioane de pensionari a caror pensie a fost calculata pe baza de contributivitate au un venit lunar mediul de aproximativ 1.100 lei, pensia medie in randul personalului ce beneficiaza de pensie de serviciu este chiar revoltator: peste 17.000 RON... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 09:19
Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) sustine ca, miercuri, pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor se afla un proiect de lege privind modificarea pensiilor de serviciu. In cazul in care acesta s-ar aproba, pensiile militare ar fi reduse cu 30%.
"Reprezentantii militarilor, politistilor si angajatilor din penitenciare se opun si cer o dezbatere reala", arata FSANP.
Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 59/2017 privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu este la pozitia 42 pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, care este for decizional, pentru ca actul normativ a trecut de Senat inca de anul trecut.
Sindicalistii cer ca proiectul de lege sa fie retrimis la comisiile de specialitate ale Parlamentului, in vederea discutarii propunerilor organizatiilor sindicale si ale pensionarilor militari.
FSANP arata ca, incepand cu 15 septembrie 2017, Guvernarea PSD-ALDE ar fi eliminat de facto, printr-o ordonanta de urgenta, acordarea unor drepturi obtinute legal in calculul pensiei militare pentru:
- Fiecare an peste vechimea in serviciu minima necesara pentru pensionare;
- Contributia individuala suplimentara la pensie;
- Detinatorii Semnului onorific In Serviciul Patriei pentru 15, 20 si 25 de ani de activitate.
Acuzatii la adresa Guvernului
"Printr-o scamatorie juridica, Guvernul a dispus plafonarea pensiilor la o medie a salariilor nete care ar corespunde salariilor lunare... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 08:33
Plenul Senatului a adoptat luni proiectul de lege privind pensiile militare de stat, cu 120 de voturi pentru si 3 abtineri. Camera Deputatilor are rol decizional in acest caz.
Proiectul de act normativ, initiat de Guvern si sustinut in plen de premierul interimar Gabriel Oprea, reglementeaza dreptul la pensii si alte drepturi sociale pentru militari, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.
Comisia de aparare si Comisia de munca au amendat proiectul de lege, plenul insusindu-si raportul acestora.
Principala modificare a proiectului prevede ca baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizata la data deschiderii dreptului de pensie la alegerea persoanelor. Prin proiectul de lege se revine in principal la regulile care caracterizau sistemul pensiilor militare de stat - pensii de serviciu, pensii de ...citeste mai departe despre "Militarii, aproape de a primi pensii speciale - Oprea: Nu sunt niste privilegii" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Iunie 2015, ora 21:02