In Romania, se platesc pensii din doua surse bugetare, complet separate si prin lege si prin executie: bugetul asigurarilor sociale si bugetul de stat. Faptul ca amandoua bugetele sunt gestionate de stat creeaza confuzii intentionate, mai ales in randul publicului analfabet in materia gestionarii treburilor publice, dar nu am de gand sa fac aici vreo alfabetizare.
In tot cazul, pensiile din bugetul de stat sunt de mai multe feluri, incadrabile in doua mari categorii, de asemenea separabile si prin lege si prin executie: pensii de serviciu la stat si pensii speciale.
In cazul pensiilor de serviciu, statul, care este angajatorul, in loc sa plateasca o contributie in numele angajatului la stat, la bugetul de asigurari sociale, a preferat varianta sa ii dea angajatului un salariu mai mic cu acea contributie, urmand ca, la pensionarea lui, sa ii plateasca tot din bugetul de stat si pensia. De aceea este acea pensie de serviciu, la stat.
Asa cum salariul la stat reflecta evaluarea financiara a intregii munci depuse de angajat, inclusiv compensarea conditiilor de munca, tot asa si pensia de serviciu se acorda diferit, in functie de continutul si durata muncii depuse.
Pensiile speciale sunt destinate unor categorii de demnitari, magistrati si functionari publici care au avut functii in domeniul public, altele decat cele de angajat la stat, cum sunt parlamentarii, consilierii locali, primarii, ministrii, judecatorii, procurorii. Adica cei carora li se cerea o singura... mai mult
Luni, 08 Martie 2021, ora 16:05
Un judecator din Cluj are o pensie de 7.000 de euro. Statul roman a cheltuit anul trecut cu beneficiarii clujeni de pensii speciale aproximativ 8,5 milioane euro, fara a lua in considerare aici pensiile militare.
Potrivit datelor centralizate la solicitarea ziarului Faclia de catre Casa Judeteana de Pensii Cluj, anul trecut in judetul Cluj au primit pensie de serviciu 267 de persoane.
Impactul bugetar pentru pensiile a 768 de fosti parlamentari este de peste 54 milioane de lei. Anuntul presedintei Senatului
Printre beneficiarii pensiilor de serviciu platite de Casa Judeteana de Pensii Cluj se numara magistratii, grefierii, aviatorii, fosti angajati ai Curtii de Conturi si fosti functionari publici parlamentari.
Vlad Voiculescu, reactie ironica la adresa PSD: Inteleg eu bine ca astazi parlamentarii PSD au ramas si cu mine la minister si fara pensii speciale?
Pensie de 7.000 de euro
Dintre beneficiarii de pensii speciale din judetul Cluj, 200 sunt pensionari din categoria magistratilor, 18 fosti angajati ai Curtii de Conturi, 14 fosti grefieri iar 35 de persoane sunt fosti aviatori, scrie Adevarul.
Orban: Judecatorii CCR ar fi trebuit sa se recuze cand a fost discutata eliminarea pensiilor speciale. Doi judecatori au dubla pensie speciala
Cea mai mare pensie de serviciu in judetul Cluj s-a ridicat anul trecut la 34.135 de lei (7.000 de euro), de 43 de ori mai mare decat cea mai mica pensie din judetul Cluj - 800 lei (pensia sociala minim garantata).... mai mult
Joi, 18 Februarie 2021, ora 22:10
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirma ca exista in Romania un fost angajat din sistemul juridic care primeste o pensie lunara de 78.634 de lei, in conditiile in care, daca respectivul pensionar ar fi primit o pensie pe baza contributivitatii, ar fi trebuit sa incaseze 5.205 lei.
Turcan spune ca diferenta dintre cuantumul care ar fi trebuit calculat pe baza contributivitatii si pensia pe care o primeste aceasta persoana o reprezinta beneficii pe legi speciale, despre care sustine ca sunt facute in Parlament de catre PSD.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirma ca isi propune sa modifice sistemul care permite unui numar de 9.600 de persoane, beneficiari ai unor pensii de serviciu, sa primeasca pensii care sunt de zeci sau chiar de sute ori mai mari decat pensia minima sau decat cea medie.
Turcan a dezvaluit, intr-o emisiune televizata, ca exista in Romania un beneficiar de pensie speciala care primeste lunar suma de 78.634 de lei, iar aceasta persoana ar fi avut o pensie de 5.205 lei daca ar fi primit pensia pe baza contributivitatii.
"Un element la care tin si care va defini mandatul meu de ministru al Muncii este acela al echitatii in sistemul de pensii. Pentru ca eu nu pot sa tolerez si nici nu pot sa dorm bine noaptea in conditiile in care in momentul de fata in Romania exista pensionari care castiga 78.634 de lei pe luna, in conditiile in care contributivitatea ar acoperi o pensie de 5.205 lei, iar 73.429 reprezinta criterii favorizante din legile facute... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 08:07
Camera Deputatilor a adoptat, marti, in unanimitate, proiectul de lege care prevede ca nu vor beneficia de pensie de serviciu militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, membrii Corpului diplomatic si consular, judecatorii Curtii Constitutionale, personalul aeronautic civil navigant, membrii Curtii de Conturi, condamnati pentru infractiuni de coruptie.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea mai multor acte normative, in sensul instituirii unor prevederi potrivit carora persoanele condamnate pentru infractiuni de coruptie sa nu beneficieze de pensie de serviciu.
"Nu beneficiaza de pensia de serviciu personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, personalul de specialitate criminalistica si personalul care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica, precum si tehnicienii criminalisti din cadrul parchetelor, care au fost condamnati definitiv pentru comiterea unei infractiuni de coruptie dintre cele prevazute la art. 289-291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, daca infractiunea a fost savarsita in calitatea pentru care persoana beneficiaza/ar putea beneficia de pensie de serviciu", prevede textul adoptat.
De asemenea, "nu beneficiaza de pensia de serviciu militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care au fost condamnati definitiv pentru comiterea unei infractiuni de coruptie dintre cele prevazute la art. 289-291 din Legea nr.... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 13:23
Renate Weber, Avocatul Poporului, a atacat joi la Curtea Constitutionala legea adoptata de Camera Deputatilor, care prevede impozitarea pensiilor de serviciu cu pana la 85%. Motivele pe care le invoca Renate Weber sunt "discriminarea" celor vizati de aceasta lege, si incalcarea articolelor 16 si 56 din Constitutia Romaniei. Cele doua articole prevad:
Articolul 16:
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.
Articolul 56:
(1) Cetatenii au obligatia sa contribuie, prin impozite si prin taxe, la cheltuielile publice. (2) Sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale.
(3) Orice alte prestatii sunt interzise, in afara celor stabilite prin lege, in situatii exceptionale.
(4) In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale.
Renate Weber a comentat, motivele pentru care a atacat la Curtea Constitutionala, in calitate de Avocat al POporului, impozitarea pensiilor de serviciu.
"In momentul in care stabilesti un... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2020, ora 13:55
Numarul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii octombrie 2019, de 9.331 persoane, in crestere cu circa 2% fata de perioada similara din 2018, conform datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
Cei mai multi, respectiv 3.849, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor, in cazul acestora inregistrandu-se si cea mai mare pensie medie, respectiv 18.629 de lei, din care 17.319 de lei cota suportata din bugetul de stat, iar diferenta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei beneficiau 845 de persoane. Pensia medie era de 5.547 lei, din care 3.073 lei suportati de la bugetul de stat.
In ceea ce priveste beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea si completarea Legii 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, numarul acestora era de 793 de persoane, pensia medie ridicandu-se la 4.529 de lei (2.586 lei de la bugetul de stat).
Potrivit sursei citate, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania beneficiau 1.444 pensionari, iar pensia medie se ridica la 10.908 lei, din care 7.382 lei suportati din bugetul de stat.
Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui numar de 605 persoane, media fiind de 7.787 lei, din care... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2019, ora 13:51
Numarul de beneficiari de pensii de serviciu era de 9.326 persoane la finele iulie 2019, in crestere cu 14 persoane fata de luna precedenta, conform datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
Cei mai multi, respectiv 3.814, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor. Pensia medie in cazul acestora a fost de 18.315 lei (18.225 de lei in iunie), din care 17.143 lei cota suportata din bugetul de stat, iar diferenta din bugetul asigurarilor sociale de stat.
De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei beneficiau 850 de persoane. Pensia medie era de 5.537 lei, din care 3.373 lei suportati de la bugetul de stat.
In ceea ce priveste beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea si completarea Legii 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, numarul acestora era de 805 de persoane, pensia medie ridicandu-se la 4.475 de lei (2.703 lei de la bugetul de stat).
Potrivit sursei citate, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania beneficiau 1.452 pensionari, iar pensia medie se ridica la valoarea de 10.855 lei, din care 7.678 lei suportati din bugetul de stat.
Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui numar de 606 persoane, media fiind de 7.758 lei, din care 4.339 de lei cota suportata... mai mult
Marti, 20 August 2019, ora 13:25
Numarul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii mai 2018, de 9.066, cei mai multi, 3.490, fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor.
Pensia medie in acest caz a fost de 13.937 lei, din care 12.786 lei cota suportata din bugetul de stat, iar diferenta din bugetul asigurarilor sociale de stat, conform datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice.
De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei beneficiau 873 de persoane. Pensia medie era de 5.483 lei, din care 3.488 lei suportati de la bugetul de stat.
In ceea ce priveste beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea si completarea Legii 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, numarul acestora era de 810 de persoane, pensia medie cifrandu-se la 3.811 lei (2.312 lei suportati de la bugetul de stat).
De Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania beneficiau 1.472 pensionari. Pensia medie era de 10.749 lei, din care 7.824 lei suportati de la bugetul de stat.
Pensii de serviciu pentru beneficiari ai Curtii de Conturi s-au acordat unui numar de 606 persoane, pensia medie fiind de 7.619 lei, din care 4.508 lei cota suportata din bugetul de stat.
De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2018, ora 16:04
Premierul Emil Boc sustine ca Romania nu se poate izola de Europa si ca trebuie sa fie alaturi de nucleul dur al zonei euro, format din state precum Germania si Franta. De asemenea, faptul ca statul roman a adoptat masuri de austeritate care au dus la diminuarea deficitului bugetar, reprezinta un avantaj pentru adoptarea euro in 2015.
Prim-ministrul Emil Boc sustine ca marele castig al Romaniei a fost ca a ramas conectata la marea Europa, la nucleul dur al UE si nu a fost marginalizata. Premierul a explicat ca, in urma summitului incheiat vineri, s-a gasit o solutie prin acordul interguvernamental.
Emil Boc admite ca solutiile iesirii din criza sunt solutii de dreapta, dar a tinut sa sublinieze ca "acum se joaca soarta Uniunii Europene. Prin discutarea monedei euro este in joc soarta UE ca intreg".
"Reuniunea la Marsilia a fost intalnirea Partidul Popular European. Intotdeauna, inaintea unui consiliu european se organizeaza o reuniune a celor mai importanti lideri ai UE. (...) Ce se decide acolo, se consolideaza la summit, avand in vedere ca 14 lideri europeni din cei 27 fac parte din Partidul Popular European", a spus Emil Boc, in cadrul unei emisiuni televizate, difuzate luni.
"Viziunea franco-germana viza doar tarile cu euro. Franta si Germania doreau semnarea tratatului. Presedintele Consilului European, Herman Von Rompuy voia altceva. Marea Britanie s-a opus modificarii tratatelor si si-a utilizat dreptul de veto, asadar nu s-a putut merge pe modificarea... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 23:10