Banii pusi deoparte de acum pentru perioada cu par carunt iti pot face viata mult mai usoara la batranete, dar pentru acest lucru vei avea nevoie de o oarecare rigurozitate si constanta in economisire.
Din acest motiv, Ziare.com s-a gandit sa faca niste calcule pentru a-ti arata cam cat va trebui sa contribui pentru o pensie privata facultativa daca vrei sa ajungi ca la pensionare sa te bucuri, numai din aceasta componenta, de o pensie consistenta.
Asa ca o sa facem calcule pentru cei mai tineri dintre noi pana la cei mai batrani pentru a vedea cat de viabile sunt aceste strategii de economisire sau investire in viitorul nostru indepartat.
Economisire de la 25 de ani
Pentru inceput, daca vrei sa iesi la pensie la 65 de ani si ai 25 de ani, atunci va trebui sa pui deoparte, lunar, in jur de 420 de lei. Potrivit calculatoarelor online, prin care va puteti calcula pensia privata facultativa, de aceasta suma aveti nevoie pentru a ajunge la o pensie de 4.000 de lei pe luna.
In schimb, daca mergi pe un plan de economii, prin care sa economisesti acesti bani timp de 40 de ani, vei ajunge la o suma de aproape 500.000 de lei, din care 200.000 de lei sunt banii economisiti, iar restul de aproape 300.000 de lei reprezinta suma stransa din dobanzi, in cazul in care mergem pe un randament de 4% pe an. La un randament anual de 6%, suma ta se va duce, dupa 40 de ani, la peste 840.000 de lei.
Economisire de la 30 de ani
Daca ai 30 de ani si te-ai hotarat sa nu mai... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 00:00
Majorarea pensiilor si a salariilor cu 5% este o masura propagandistica pentru a linisti electoratul, care se afla in fata unei decizii politice.
In timp ce unii specialisti contactati de Business24 vad aceasta decizie ca pe o masura disperata a Guvernului de a linisti "apele" electorale, altii o considera necesara si benefica, insa cu conditia sa fie realizata diferentiat.
"Personal, aceasta decizie de a creste salariile si pensiile cu 5% pare a fi o tentativa de-a lui Ceausescu de a calma spiritele intr-un moment in care cu greu mai puteau fi calmate. Din perspectiva economica, bugetul este ca o prajitura, se imparte pe felii.
Guvernul poate sa realoce sursele disponibile, respectiv sa aloce mai mult pentru salarii si mai putin pentru alte destinatii. Este pur si simplu o decizie de natura politica", considera Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernanta USL.
Potrivit acestuia, o crestere de 5% nu poate avea efecte semnificative in economie, insa ar putea fi vazuta, in cel mai optimist scenariu, ca pe o incercare de a mari puterea de cumparare a populatiei, in felul acesta accentuand evolutia cererii interne ca motor de crestere economica.
"Anticipand anumite probleme cu exporturile catre spatiul european, ar putea sa fie o oarecare logica incercand sa mareasca puterea de cumparare a populatiei si in felul asta sa accentueze evolutia unui alt motor de crestere economica si anume cererea interna", a mai declarat Claudiu Doltu... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 18:41