Majorarea programata a punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 ar avea loc in contextul unui derapaj bugetar de proportii deja existent, este de parere Consiliul Fiscal al Romaniei.
Chiar fara aceasta masura estimarea CF privind deficitul bugetar pentru anul curent este de 3,8 - 4,1% din PIB, se arata intr-un comunicat al Consiliului, transmis presei.
"Impactul majorarii cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, precum si al celorlalte masuri cuprinse in noua lege a pensiilor va fi pe deplin observabil la nivelul anului 2021, estimarea CF privind deficitul bugetar din anul urmator fiind de peste 6% din PIB (in lipsa unor masuri compensatorii). Deteriorarea ar continua si in anul 2022, la peste 7% din PIB.
In aceste conditii, o corectie catre niveluri apropiate de pragul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, avute in vedere de autoritati in cadrul fiscal-bugetar pe termen mediu, apare drept extrem de ambitioasa, problematica si, totodata, este absolut necesara; este greu de imaginat ca pietele financiare ar tolera deficite bugetare de o asemenea magnitudine", se arata in document.
In opinia CF, cu cat corectia bugetara va incepe mai tarziu, avand in vedere si riscurile in crestere in sensul unei performante economice si fiscale mai nefavorabile, cu atat amploarea masurilor corective necesare ar fi mai ridicata si implicit costurile economice si sociale ar fi mai insemnate.
De asemenea, corectia bugetara este reclamata nu numai de... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2020, ora 11:08
Consiliul Uniunii Europene a avizat marti inceperea unor negocieri cu Parlamentul European, privind o propunere care i-ar ajuta pe oameni sa puna bani deoparte pentru batranete.
Marti, 19 iunie, ambasadorii UE au solicitat presedintiei sa inceapa negocierile cu Parlamentul European cu privire la "produsul paneuropean de pensii (PEPP) ", o noua clasa de regimuri de pensii personale, de indata ce Parlamentul este pregatit sa negocieze, a informat Consiliul UE.
Aceste regimuri de pensii personale sunt asemanatoare cu cele din Pilonul II, din tara noastra.
Proiectul anuntat de Consiliu urmareste sa ofere mai multe optiuni persoanelor care vor sa salveze bani pentru momentul in care ies la pensie si, in acelasi timp, sa stimuleze piata pensiilor personale.
Potrivit Comisiei, doar 27% dintre europenii cu varste cuprinse intre 25 si 59 de ani au subscris la un produs de pensie.
"Produsul paneuropean de pensii va sustine planul unitatii pietelor de capital, deoarece va contribui la dirijarea economiilor catre investitii pe termen lung", a declarat Vladislav Goranov, ministrul Finantelor din Bulgaria, care detine in prezent presedintia Consiliului.
"Acesta (produsul paneuropean - n.red.) va promova concurenta intre furnizorii de pensii, permitandu-le sa vanda produse de pensie in afara pietelor nationale si oferindu-le celor care economisesc mai multe optiuni pentru modul in care si locul in care sa-si puna economiile", a completat ministrul.
Potrivit... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 14:33
Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind libertatea religioasa in lume pe anul 2017 face referire, in sectiunea privitoare la Romania, la ritmul lent al restituirii proprietatilor religioase confiscate, la necesitatea recunoasterii depline a Holocaustului si extinderea predarii acestuia, precum si, printre altele, la plangeri de discriminare a unor grupuri religioase minoritare in raport cu Biserica Ortodoxa Romana.
In raportul despre Romania, care acopera intervalul 1 ianuarie-31 decembrie 2017, se arata ca executivul roman a aprobat recunoasterea catorva grupuri religioase ca asociatii religioase, dar a respins cererile altora. Grupuri religioase minoritare, in special, au continuat sa obiecteze fata de sistemul de incadrare juridica a organizatiilor religioase.
Conform documentului, au continuat sa existe raportari despre ritmul lent al restituirii proprietatilor confiscate, in special din partea Bisericii Greco-Catolice si a comunitatii evreiesti, iar numarul deciziilor unor agentii si instante privind restituirea de proprietati a ramas scazut.
Grupuri religioase minoritare au continuat sa afirme ca guvernul si administratiile locale acorda preferinta Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), sa raporteze incidente de discriminare impotriva lor si sa conteste aplicarea de catre guvern a legilor privind educatia religioasa in scoli.
Denumirea unor strazi, organizatii, scoli si biblioteci dupa persoane condamnate pentru crime de razboi naziste sau... mai mult
Marti, 29 Mai 2018, ora 20:40
Educatia financiara in multe tari europene incepe din scoala, iar acolo copiii sunt invatati sa gandeasca pe termen lung. In Marea Britanie, de exemplu, se invata Regula lui 20 care inseamna ca in momentul in care ne pensionam, trebuie sa avem o suma de 20 de ori mai mare decat ceea ce ne dorim in plus fata de pensia pe care o ofera statul.
In schimb, modelul american merge pe principiul 100 minus varsta, fiind vorba, mai exact, despre procentul de investitii in actiuni listate la bursa. Conform specialistilor, procentul ar trebui sa scada odata cu varsta, iar cineva la 30 de ani ar trebui sa aiba 70% din economii in instrumente cu risc.
Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si presedinte al BCR - Banca pentru locuinte, ne-a explicat ce inseamna Regula lui 20 si cum functioneaza ea.
"In Marea Britanie, si cred ca acest lucru se poate extrapola, se poate utiliza si in alte tari din UE, inclusiv in Romania, se invata un lucru. Acolo elevii invata Regula lui 20. Fiecare ar trebui sa-si puna in minte care este nivelul de pensie, sau ce suma isi doreste sa incaseze in plus fata de pensia de la stat intr-un an de zile dupa ce se pensioneaza. Daca ajungem la concluzia ca ne dorim 100 euro in plus in fiecare luna, dupa momentul in care ne pensionam, asta inseamna ca intr-un an s-ar strange 1.200 euro in plus pe care noi ni-i dorim", a spus Anghel.
Potrivit acestuia, pentru a-i avea cat vom trai dupa ce ne pensionam, inseamna ca in momentul in... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 14:22
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, au mintit si dezinformat in comunicatul emis marti ca reactie la mesajul transant al Departamentului de Stat al SUA, afirma Asociatia VeDemJust, care ofera mai multe argumente in favoarea acestor grave acuzatii.
Intr-un punct de vedere publicat marti seara pe site-ul Asociatiei VeDemJust, din care fac parte magistrati si juristi, se atrage atentia de la bun inceput asupra faptului ca legitimitatea comunicatului semnat de Dragnea si Tariceanu ar putea fi contestata "din moment ce el nu a fost supus dezbaterii Camerelor si, mai mult, din moment ce, imediat dupa, mai multi parlamentari s-au dezis in mod expres de acesta".
Citeste mai multe despre:
Departamentul de Stat al SUA cere Parlamentului sa respinga Legile Justitiei care slabesc lupta anticoruptie si afecteaza statul de dreptAmbasadorul Klemm: Comunicatul Departamentului de Stat nu ar trebui sa fie o surprizaTariceanu si Dragnea raspund criticilor SUA intr-un comunicat asumat doar de ei, in care vorbesc de judecatori santajati si interceptari masluiteOpozitia reactioneaza dur la comunicatul in care Dragnea si Tariceanu raspund criticilor SUA: Nu vorbesc in numele parlamentarilorTurcan: Salut declaratia partenerului strategic al Romaniei in fata unor derapaje grave comise de politicieni din coalitie
Totodata, asociatia sustine ca in comunicatul celor doi presedinti exista trei mari neadevaruri.
Primul se refera la... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 22:50
Presedintele american Donald Trump si-a publicat vineri declaratia de avere, in care apar venituri de sute de milioane de dolari si care face mai multa lumina in privinta imperiului sau de afaceri, relateaza CNN.
Numai terenurile de golf i-au adus lui Trump venituri de 288 de milioane de dolari in ultimul an. Dintre acestia, 19,8 milioane au venit de la clubul sau din Bedminster, New Jersey, unde si-a petrecut mai multe weekenduri ca presedinte.
Declaratia de 98 de pagini, semnata de Trump saptamana aceasta si publicata de Biroul de Etica Guvernamentala, acopera perioada ianuarie 2016 - 15 aprilie 2017.
Trump a raportat venituri de 37,2 milioane de dolari anul trecut de la resort-ul Mar-a-Lago, din Florida, unde Trump l-a primit pe presedintele Chinei si a ordonat atacuri cu rachete impotriva Siriei. Clubul a dublat taxa de membru in ultimul an.
Veniturile de la Mar-a-Lago a fost cu 7,4 milioane de dolari mai mare decat in declaratia precedenta, din mai 2016.
Hotelul de lux de la Washington i-a adus, pana la mijlocul lunii aprilie, venituri de 19,7 milioane de dolari. Acest hotel, deschis in septembrie, se afla in centrul acuzatiilor de conflicte de interese, pentru ca guverne straine ar putea sa il foloseasca pentru a incerca sa obtina favoruri din partea presedintelui.
De asemenea, Trump a obtinut 7 milioane de dolari din carti si 11 milioane de dolari de la concursul Miss Universe. Liderul de la Casa Alba mai primeste 84.000 de dolari ca pensie de la... mai mult
Sambata, 17 Iunie 2017, ora 09:11
Cresterea sperantei de viata si fenomenul de imbatranire a populatiei ar putea avea un efect catastrofal pentru sistemele de pensii din tarile puternic industrializate, anunta expertii Fondului Economic Mondial.
Costurile totale ar putea sari la 400.000 de miliarde de dolari, estimeaza acestia intr-o recenta analiza, citata de CNBC. Ar fi cea mai mare criza a sistemelor de pensii din lume, impactul fiind similar cu cel al crizelor declansate de schimbarile climatice.
Deficitul in sistemele de pensii din 8 mari economii de pe intreg globul - SUA, Canada, Marea Britanie, Olanda, Japonia, Australia, China si India - ar putea ajunge in 2050 la 400.000 de miliarde de dolari, de la 70.000 de miliarde de dolari in 2015.
"Cresterea sperantei de viata si fenomenul de imbatranire a populatie reprezinta echivalentul financiar al schimbarilor climatice", avertizeaza Michael Drexler, seful compartimentului financiar din cadrul Forumului.
Prognoza WEF anunta un deficit in crestere cu 5% anual pentru urmatoarele 4 decenii, ceea ce s-ar traduce printr-o gaura de 28 de miliarde dolari inregistrata in sistemele de pensii la fiecare 24 de ore.
"Trebuie sa lucram la asta inca de acum, in caz contrar urmand sa transferam o povara insuportabila catre copiii si nepotii nostri", considera Drexler.
Analiza a plecat de la o proiectie OCDE, in care pensionarii au nevoie de un venit de cel putin 70% din ultimul salariu inregistrat inainte de retragerea din activitate pentru a... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 11:46
2Ne plangem de Europa cu doua viteze, dar noi avem deja Romania cu 3 viteze. Este exact evolutia 2006 - 2008 si repetam aceleasi greseli: crestere economica foarte mare si deficit urias. Am uitat repede 2009 - 2010, ne amanetam deja prezentul, nu mai vorbim despre viitor, avertizeaza avocatul specializat in fiscalitate, Gabriel Biris, fost secretar de stat in ministerul Finantelor.
In loc sa ne crestem PIB-ul potential, noi crestem pensiile si salariile bugetarilor. Nu cream conditiile pentru a creste numarul de salariati, luam banii de la investitii, de la cofinantari si ii mutam la pensii, desi cifrele programului de guvernare se bazau pe atragerea de fonduri. Iar "capsunarii" nu mai trimit bani in tara si nu ii mai aducem inapoi, pe cea mai mare parte i-am pierdut de tot, spune Gabriel Biris intr-un interviu pentru Ziare.com.
Fostul secretar de stat a atras atentia in mod special asupra bombei cu ceas din sistemul de pensii: "peste numai vreo 15 ani tot ce se va strange din taxe si impozite, va trebui sa se duca la pensii, nu vom mai plati nici salarii."
Comisia europeana, FMI, Consiliul Fiscal, diversi analisti au lansat avertismente severe privind riscul unor derapaje, incepand cu depasirea limitei deficitului bugetar. Guvernul spune ca sunt temeri exagerate si neintemeiate. Cum e?
Este exact evolutia 2006 - 2008 si repetam aceleasi greseli: crestere economica foarte mare si deficit urias. Atunci, pe exuberanta boom-ului, s-au marit mult cheltuielile cu... mai mult
Luni, 27 Martie 2017, ora 08:49
In conditiile in care Europa si SUA sunt in curs de implementare a unor programe dure de austeritate, pensionarii ar putea fi cea mai afectata categorie de populatie. In ce masura vor avea acestia de suferit depinde si de nivelul actual de "bogatie" al batranilor lumii.Un studiu recent publicat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) calculeaza nivelul pensiilor in 54 de tari, cifrele fiind ajustate in functie de varsta de pensionare, speranta de viata si castigul mediu, conform CNBC.
Mai exact, OECD a calculat suma efectiva pe care un pensionar o primeste de la stat pe toata durata vietii. Spre exemplu, in statele membre OECD, durata medie in care o persoana beneficiaza de pensie este de sapte ani. Asadar, daca un pensionar primeste 40.000 de dolari pe an, inseamna ca acesta beneficiaza de o suma totala de 280.000 de dolari.
SUA
Un barbat american primeste in medie o suma de 253.890 de dolari de la stat, din momentul pensionarii pana cand se stinge din viata. O femeie beneficiaza de 290.000 de dolari. Varsta de pensionare in SUA este de 65 de ani, iar speranta de viata este de 83,9 ani. Statul cheltuieste 6% din PIB pentru plata pensiilor.
China
O batrana din China primeste dupa pensionare 69.720 de dolari, iar un batran 66.360 de dolari. In aceasta tara, barbatii se pensioneaza la 60 de ani, iar femeile la 55 de ani. Speranta de viata este de 80,7 ani. Statul aloca doar 2% din PIB bugetului de pensii.
Japonia
Bugetul de pensii este de 9,8% din... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 12:57