Fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat o crestere cu o treime a activelor totale, la finalul primului trimestru al anului 2021, in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, depasind astfel pragul de 80 miliarde de lei, a anuntat marti Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
"La finalul primului trimestru al anului 2021, fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat o crestere cu o treime a activelor totale, in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, depasind astfel pragul de 80 miliarde de lei", arata ASF.
Piata pensiilor private a evoluat pozitiv pe tot parcursul functionarii sale, reusind sa depaseasca episoadele de volatilitate intalnite de-a lungul anilor, avand la finalul anului trecut si cea mai mare pondere in PIB din cadrul pietelor financiare nebancare, de aproximativ 7,5%.
"Fondurile de pensii private obligatorii au in continuare o evolutie solida, un lucru remarcabil, avand in vedere ca traversam o perioada mai putin favorabila din punct de vedere economic. Ritmul de crestere sustinut confirma stabilitatea si rezilienta sistemului de pensii private, precum si capacitatea acestuia de a se dezvolta si a genera beneficii pe termen lung participantilor.
Majoritatea covarsitoare a participantilor este insa alocata aleatoriu. O mai buna informare si o cat mai corecta cunoastere a pietei pensiilor private va oferi sansa celor care contribuie la aceste fonduri sa ia decizii nu doar responsabile, ci si care corespund pe... mai mult
Marti, 11 Mai 2021, ora 16:53
De cand a fost initiat acest sistem de pensie privata obligatorie, in urma cu mai bine de 10 ani, romanii mai tineri ar fi trebuit sa isi asigure o parte din pensie printr-un procent care era rerutat catre Pilonul II.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cat cotizezi cu adevarat la pensia ta privata obligatorie.
In acest moment, cotizatia fiecarui participant ar fi trebui sa ajunga undeva la 6% din cele 25 de procente. Din pacate, cotizatia a fost inghetata, in urma cu cativa ani, asa ca acum nu trimitem catre pensia privata obligatorie decat 3,75% din salariul brut pe care-l avem.
In aceste conditii, este destul de simplu sa ne dam seama cati bani trimitem lunar catre Pilonul II.
Daca avem un salariu brut de 3.000 de lei, asta inseamna ca spre Pilonul II ajung, lunar, circa 112,5 lei. In cazul in care avem un salariu brut de 4.000 de lei, vom cotiza in fiecare luna cu 150 de lei, in timp ce pentru 5.000 de lei, salariu brut, cotizatia ajunge la 187.5 lei.
La fiecare 1.000 de lei in plus la salariu, cotizatia mai creste cu 37,5 lei. Astfel ca, la un salariu brut de 10.000 de lei, cotizantul va ajunge sa dea lunar 375 de lei catre pilonul II de pensie.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Creditul "la urgenta": Cum iti rezolvi repede nevoia de bani
4 lucruri care te vor ajuta sa iti scazi dobanda la credit
Depozitul cu dobanda progresiva sau depozitul cu dobanda la termen. Care este mai avantajos?... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 09:30
Pensia privata obligatorie, cunoscuta si ca Pilonul II de pensie, a starnit multe controverse in ultimii ani. Unele guverne chiar au pus problema nationalizarii acestui sistem, iar mai recent pensionarii au cerut integrarea sumelor cumulate in acest program in Pilonul I, pentru majorarea cu 40% a pensiilor actuale.
Cu toate acestea, Pilonul II este neglijat de foarte multi dintre romani, iar despre Pilonul III nici nu mai vorbim. Dar daca ar fi sa facem cateva calcule, folosind un simulator online, pentru a vedea cam cu ce pensie ne vom alege dupa ce am cotizat la Pilonul II, rezultatele ar trebui sa ne puna pe ganduri.
Pentru calculul pensiei la Pilonul II vom tine cont de mai multe elemente, precum varsta de pensionare, sexul participantului, varsta de la care a inceput sa cotizeze, suma cu care cotizeaza, dar si ce suma are in cont in momentul de fata si un randament anual la fondului pe care acesta l-a ales.
De asemenea, tineti cont ca se va folosi o suma fixa de cotizatie (adica salariu brut fix timp de 20-30 de ani), un randament mediu, ceea ce fac calculele mai mult decat estimative.
Pensie privata obligatorie: femeie, 25 ani
Pentru o femeie de 25 de ani, care va iesi la pensie in 2058 si care are deja in cont 10.000 de lei, iar salariul brut este de 5.000 de lei lunar, cotizatia ei la Pilonul II va fi de 187,5 lei pe luna (3,75%). Daca mai luam in calcul si faptul ca fondul la care cotizeaza are un randament anual de 4%, atunci suma stransa la... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 00:04
Pensiile private ale romanilor sunt in siguranta si nu sunt afectate de volatilitatile conjuncturale ale pietelor financiare, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara al Sectorului Sistemului de Pensii Private, Dan Armeanu.
"Economia mondiala este influentata de pandemia COVID-19, intreprinderile si-au redus productia ca efect al cererii diminuate de produse si servicii iar unele chiar s-au inchis temporar. Aceasta perturbare a bunului mers al economiei se reflecta si asupra pietelor financiare, acestea inregistrand scaderi semnificative, pretul instrumentelor financiare nefiind imuabil. Cu toate acestea, sistemul de pensii private, in considerarea termenului lung de economisire si investire de 30-40 de ani, este cel mai putin afectat, datorita unei diversificari echilibrate si prudente a investitiilor. In 3 - 4 decenii de acumulare si investire a contributiilor au loc episoade de volatilitate ridicata pe termen scurt, asa cum s-au consemnat in ultimii ani in august 2015, ianuarie 2016, iunie
2016, iunie 2017 si in decembrie 2018", a spus Dan Armeanu, intr-un comunicat transmis AGERPRES.
El a mentionat ca printr-o politica de investitii conservatoare, cu investitii de peste 60% in titluri de stat, administratorii de fonduri de pensii private asigura respectarea cerintelor privind securitatea, calitatea si profitabilitatea activelor. Politica de investitii are in vedere totodata si diversificarea portofoliilor fondurilor de pensii... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 09:20
Sistemul de pensii administrate privat a suferit in ultimii ani cateva socuri negative, iar Guvernul va incerca sa corecteze vineri o mare parte dintre inechitati, iar restul in cursul anului urmator, a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
"Sistemul de pensii administrate privat a suferit in ultimii ani cateva socuri negative. Eliminarea acestor socuri negative din sistem nu se va intampla peste noapte, dar vom incerca sa corectam chiar astazi o mare parte dintre inechitati si restul anul urmator. Sunt costuri de tranzitie pe care nu ni le putem asuma", a spus ministrul Finantelor.
Potrivit acestuia, vineri, in sedinta de guvern, se va da o prima citire ordonantei cu modificarile aduse OUG 114, iar cerintele de capital pentru Pilonul II introduse prin acest act normativ vor fi eliminate.
"Vestea buna este ca astazi, in sedinta de guvern de la ora 17:00, se va da o prima citire a ordonantei cu elementele pe care le vom schimba din Ordonanta 114 si cerintele de capital pentru sistemul Pilon II pentru pensii introduse prin Ordonanta 114 vor fi eliminate. Si acea optiune de a trece de la Pilonul II la Pilonul I, la care au aderat doar 504 persoane, va fi eliminata. Restul vor fi pe parcursul anului viitor", a dat asigurari Citu.
Si premierul Ludovic Orban a anuntat, la inceputul sedintei de guvern de vineri dimineata, ca in a doua sedinta de azi, care incepe la ora 17:00, se va dezbate in prima lectura proiectul de modificare a OUG 114, pe care isi... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 12:28
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active in valoare de peste 52,26 miliarde de lei, la 30 aprilie 2019, in crestere cu 21,42% fata de nivelul existent in luna similara a anului trecut, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Titlurile de stat detin cea mai mare pondere in cadrul activelor, de 30,06 miliarde de lei, respectiv 57,52%. Pe locul doi de afla actiunile, cu 9,96 miliarde de lei (19,07%) . Depozitele bancare se situeaza pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 4,75 miliarde de lei, respectiv 9,10% din totalul activelor.
Conform datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul II era de 52,267 miliarde de lei, la 30 aprilie 2019, iar valoarea activului net era de 52,255 miliarde de lei.
Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,322 milioane de participanti. Conform datelor ASF, de la inceputul colectarii in sistem au fost virate contributii pentru 7,192 milioane de participanti.
In luna februarie 2019, au fost virate contributii pentru 3,891 milioane de participanti, iar pentru 3,407 milioane nu au fost virate contributii.
Pe pilonul II sunt active urmatoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, NN si Vital. mai mult
Luni, 03 Iunie 2019, ora 11:13
Guvernul a modificat joi OUG 114 si a stabilit o noua modalitate de calcul a capitalului social minim al fondurilor de pensii private, a anuntat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la finalul sedintei de guvern de joi.
El a precizat ca modificarile au fost decise cu acordul administratorilor de pensii private.
"Asadar am modificat OUG 114/2018. Ministerul de Finante a purtat un dialog constructiv cu reprezentantii administratorilor de pensii private in vederea identificarii celei mai bune solutii pentru dezvoltarea sistemului de pensii private in Romania. Solutiile agreate s-au facut cu suportul tehnic al ASF. Fondurile de pensii private joaca un rol important in realizarea investitiilor in infrastructura si in finantarea economiei pe termen lung.
Modificarile vizeaza o noua modalitate de calcul al capitalului social minim. Se vor asigura astfel conditii echilibrate de functionare a administratorilor de pensii private si se va permite dezvoltarea sustenabila a sistemului de pensii private.
Am decis cresterea capitalului social total al fondurilor cu circa 75 de milioane de euro pana la 136 de milioane de euro. In medie un administrator va creste capitalul social al unui fond de pensii cu circa 10,7 milioane de euro pana la 19,4 milioane de euro", a spus Teodorovici.
Potrivit ministrului de Finante, infuzia de aproximativ 75,3 milioane de euro va determina dezvoltarea sistemului de pensii private in Romania.
- Stire in curs de actualizare- ...citeste... mai mult
Joi, 30 Mai 2019, ora 16:47
Dupa ce Guvernul a adoptat OUG 114, prin care administratorilor de fonduri de pensii li s-a impus sa isi majoreze semnificativ capitalul, acestia au anuntat ca se gandesc serios sa se retraga din Romania.
Si cum legea nu prevedea ce se intampla in situatia in care cei sapte administratori de pensii private Pilon II ar pleaca din tara, Executivul a adoptat joi o ordonanta de urgenta care sa rezolve acest vid legislativ.
Mai exact, OUG prevede ca Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private, controlat de ASF, poate deveni administrator special al activelor detinute de administratorii de fonduri de pensii, daca acestia se retrag din Romania.
Si pentru ca ordonanta a fost adoptata fara sa fie pusa in dezbatere publica si fara sa fie anuntata, afland-se pe ordinea de zi suplimentara, Opozitia acuza Guvernul ca a dat unda verde la nationalizarea sistemului de pensii administrat privat.
In schimb, ministrul de Finante Eugen Teodorovici neaga, sustinand ca nu este vorba de nationalizare "absolut deloc".
Ziare.com a solicitat o reactie din partea Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania cu privire la ordonanta adoptata joi, iar in momentul in care primim un raspuns vi-l comunicam.
Pensiile administrate privat vor ajunge administrate de stat?
Senatorul PNL Florin Citu spune ca, prin aceasta ordonanta de urgenta, Liviu Dragnea a dat unda verde la nationalizarea sistemului de pensii administrat privat.
"Dragnea da unde... mai mult
Vineri, 24 Mai 2019, ora 11:01
Noi, singuri, trebuie sa ne facem propria pensie privata, investind cu cap, nu pastrand banii in conturi de salarii sau de economii, care au o dobanda sub inflatie, a declarat, luni, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Lucian Anghel, intr-un eveniment de educatie financiara adresat elevilor.
"Va imaginati ca maine impliniti 65 de ani si va pensionati. Imaginati-va cati euro ati avea nevoie pe luna ca pensie privata in plus fata de pensia de stat - Pilonul I. Fiecare isi pune in minte o suma, in euro, pe luna. Am sa va dau un exemplu: sa zicem ca eu mi-as propune, pentru exemplu didactic, 100 de euro. La 100 de euro pe luna, inmultim cu 12 ca sa vedem cati euro avem intr-un an de zile. La 100 de euro ori 12, reiese ca am nevoie de 1.200 de euro, intr-un an. Aceasta suma de 1.200 de euro o inmultim cu 20 si in cazul meu imi da o suma de 24.000 de euro, pentru 100 de euro, pensie privata in plus fata de ce imi da statul. Cam asta e suma de bani pe care voi ar trebui sa o strangeti, la suma pe care voi v-ati propus-o sa o aveti ca pensie privata, in momentul in care va pensionati. Einstein spunea: "Cine intelege puterea dobanzii compuse o incaseaza, cine nu o intelege, plateste". Ar fi bine sa o intelegeti. Nu exista elev de liceu din Marea Britanie care sa nu cunoasca aceasta regula. Este o regula pe care o invata, de fapt, in scoala generala", a afirmat Anghel.
Presedintele BVB a punctat, totodata, ca pentru a economisi o suma de bani, pe luna, este nevoie... mai mult
Luni, 25 Martie 2019, ora 12:28