Romania va beneficia de expertiza Bancii Mondiale pentru reforma pensiilor, a venitului minim de incluziune, reforma administratiei si a functiei publice, a informat, marti, 13 iulie, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (M.I.P.E).
Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, s-a intalnit, in cursul zilei de marti, cu o delegatie a Bancii Mondiale, condusa de vicepresedintele pentru Europa si Asia Centrala a Bancii Mondiale, Anna Bjerde, potrivit unui comunicat de presa.
In acest context, ministrul a semnat Memorandumul de Intelegere intre Guvernul Romaniei si Banca Mondiala, privind Parteneriatul pentru Modernizarea Administratiei Publice si Sprijinirea Reformelor Structurale, pentru perioada 2021 - 2027. In baza Memorandumului, Romania va beneficia de expertiza Bancii Mondiale pentru o mai buna capacitate de elaborare si implementare a proiectelor.
"Fondurile europene ce pot fi accesate prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta si al perioadei de programare din intervalul 2021 - 2027 reprezinta o oportunitate fara precedent pentru solutionarea dezvoltarii inegale in Romania si pentru a incuraja convergenta tarii cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Banca Mondiala va continua sa sprijine Guvernul Romaniei in eforturile sale de intarire a capacitatii administrative in vederea implementarii cu succes a agendei de reforma a tarii", a afirmat Anna Bjerde. ...citeste mai departe despre "Banca Mondiala ofera asistenta... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 19:45
Sistemele de pensii din tarile dezvoltate trebuie sa fie reformate avand in vedere imbatranirea accelerata a populatiei si multiplicarea formelor atipice de ocupare (liber profesionisti, muncitori cu contract temporar si in regim part-time), apreciaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) intr-un raport publicat miercuri, transmite AFP.
Conform documentului, in ultimii 40 de ani, numarul persoanelor cu varsta peste 65 de ani raportate la 100 de persoane cu varsta activa (20-64 de ani) a urcat de la 20 pana la 31 de persoane. In plus, pana in 2060 acest numar se va dubla, ajungand la 58 de persoane cu varsta de peste 65 de ani raportate la 100 de persoane cu varsta activa. Fenomenul de imbatranire a populatiei se va manifesta deosebit de rapid in Grecia, Coreea de Sud, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania, in timp ce in Japonia si Italia vor ramane printre tarile cu cele mai imbatranite populatii.
"Reformarea politicilor in domeniul pensiilor in tarile OCDE in ideea reducerii decalajului intre muncitorii standard si non-standard in termeni de acoperire, contributii si beneficii este esentiala", a declarat secretarul general al OCDE, Angel Gurria.
"Putem intelege ca unele tari ar dori sa revina asupra unor masuri nepopulare adoptate in contextul de criza", a recunoscut economistul OCDE specializat pe pensii, Herve Boulhol. Insa acesta a tras un semnal de alarma fata de tentatia relaxarii financiare, deoarece masurile de corectare... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 16:36
Administratorii Pilonului II incearca in aceste zile sa stabileasca daca mai este sau nu rentabil sa se ocupe de pensiile private ale romanilor, in conditiile adoptarii OUG 114.
Inca din ianuarie, Pension Europa - asociatie din care fac parte si administratorii fondurilor de pensii private din Romania - atragea atentia asupra efectelor nefaste ale OUG 114 asupra industriei.
Statul n-a tinut, insa, cont de acel avertisment si a continuat sa pregateasca aplicarea ordonantei in domeniul pensiilor private. Mai exact, Cabinetul Dancila le cere administratorilor sa isi majoreze consistent capitalul social si, simultan, sa isi scada comisioanele de administrare a contributiilor populatiei. Totodata - prin intermediul OUG 114 si a normelor formulate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiara A (SF) in vederea aplicarii ei - statul vrea sa le permita romanilor sa isi sisteze plata contributiilor la Pilonul II.
In aceste conditii, asa cum Ziare.com v-a informat deja, economistul-sef al BNR,
Valentin Lazea a declarat ca cei 7 administratori de pensii private se gandesc sa se retraga din Romania. Iar una ca asta - a mai apreciat Lazea - ar dauna intregii economii romanesti, in conditiile in care administratorii Pilonului II, prin titlurile de stat pe care le cumpara, asigura 20% din finantarea Guvernului.
Totodata, aceiasi administratori asigura circa 15% din lichiditatea pietei autohtone de capital.
Contactat de Ziare.com, Radu Craciun, presedintele Asociatiei... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 15:29
Pensions Europe - din care face parte si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) - isi exprima ingrijorarea cu privire la efectele pe care le vor avea asupra Pilonului II schimbarile legislative facute de Cabinetul Dancila prin Ordonanta 114/2018.
Spre exemplu, Pensions Europe considera ca decizia de a-i obliga pe administratorii fondurilor de pensii sa isi majoreze capitalul social la 10% din valoarea contributiilor are iz politic si se va dovedi devastatoare pentru sistemul national de pensii.
Printr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com, Pensions Europe - asociatie cu 22 de membri din 18 tari UE - atrage atentia asupra modului in care OUG 114/2018 risca sa afecteze grav viitorul intregului sistem de pensii din Romania.
In context, potrivit Pensions Europe, Radu Craciun, presedintele APAPR, a declarat:
"Costurile determinate de cresterea la 10% a capitalului social pentru administratorii Pilonul II de pensii este enorm si greu de suportat, daca tinem seama si de faptul ca noile dispozitii legislative diminueaza dramatic nivelul maxim al comisioanarii in cadrul acestor sisteme de pensii cu pana la 70%.
La finele lui 2018, totalul contributiilor la Pilonul II era de circa 8,76 miliarde de euro.
Noua cerinta privind capitalul social de 10% ar insemna ca administratorii de fonduri de pensii ar trebui sa puna deoparte in jur de 800 de milioane de euro, de 11 ori mai mult fata de capitalul social actual si aproape de doua... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 13:45
Legea pensiilor a reprezentat subiectul central pe care s-a axat anul acesta Ministerul Muncii, fiind adoptata in Parlament pe ultima suta de metri si, prin aprobarea acesteia, ministerul va intra in somaj tehnic, deoarece au fost aplicate toate masurile din programul de guvernare, conform fostului ministru de resort, Lia Olguta Vasilescu.
"Ceea ce este foarte adevarat este ca in urmatorii doi ani la Ministerul Muncii va fi somaj tehnic pentru ca noi am aplicat toate masurile din programul de guvernare", afirma Olguta Vasilescu la inceputul lunii noiembrie.
Anul acesta au fost aplicate o serie de masuri cu impact social, unele salutate, altele contestate, precum majorarea salariului minim pe economie, respectiv transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat.
Printre masuri se mai numara majorarea cuantumului subventiilor acordate angajatorilor care incadreaza in munca persoane care provin din grupuri vulnerabile sau care incheie contracte de ucenicie sau de stagiu, majorarea sprijinului acordat familiilor care au in ingrijire persoane cu dizabilitati, reglementare telemuncii.
Transferul contributiilor sociale
In prima zi a anului 2018 a intrat in vigoare Ordonanta care prevede transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, care a dat nastere la o serie de nemultumiri din partea sindicatelor, acestea acuzand ca salariile unor angajati vor scadea in urma aplicarii masurii.
Ministerul de Finante anuntase din 27 iulie 2017, ca,... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 12:06
Criza economica si provocarea pe care o reprezinta o populatie in curs de imbatranire au aratat vulnerabilitatea schemelor de pensii publice si private, au considerat deputatii europeni intr-o rezolutie votata marti, la Strasbourg.
Ei au cerut statelor membre ale Uniunii Europene sa introduca sau sa mentina scheme de pensii diversificate si au subliniat rolul pensiilor publice in asigurarea unor standarde decente de viata pentru toti, solicitand statelor membre sa asigure aceste standarde.
"O treime din populatia UE are peste 55 de ani. Sustenabilitatea schemelor de pensii este amenintata de imbatranirea demografica si finantele publice tensionate. Prevederile privind pensiile sunt responsabilitatea statelor membre, dar coordonarea la nivelul UE este necesara mai ales in contextul programelor de reforma si stabilitate", a spus raportorul Ria Oomen-Ruijten (PPE, NL).
In raspunsul la Carta alba a Comisiei publicata in februarie 2012, deputatii europeni au cerut statelor membre sa introduca sau sa mentina sisteme de pensii cu mai multi piloni, reprezentand o combinatie de pensii publice in pilonul unu, pensii complementare rezultate din acorduri colective, companii, sau legislatie nationala in pilonul doi si economii private in pilonul trei.
Pensiile publice, cea mai importanta sursa de venit pentru pensionarii europeni
Parlamentarii europeni au subliniat ca aceasta criza a evidentiat vulnerabilitatea atat a sistemului public de pensii, cat si a celui privat.... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 10:30
Mult timp dupa ce criza datoriilor se va incheia, Europa se va confrunta cu o problema si mai serioasa - cum sa asigure pensiile pentru numarul tot mai mare de persoane in varsta.
Populatia unor tari stagneaza sau deja se diminueaza, in special cea a Germaniei. Acest lucru va reduce posibilitatea de economisire si potentialul de crestere economica, relateaza Reuters.
Oamenii vor lucra pana la varste tot mai inaintate si, prin urmare, vor fi mai putin productivi, cu efecte negative asupra standardelor de viata.
Iar randurile pensionarilor se inmultesc. Acest lucru va ameninta finantarea pensiilor si a sistemului de sanatate.
In cele 27 de tari ale Uniunii Europene, fiecare pensionar este sustinut in prezent in medie de patru persoane active. Pana in 2050, acest raport va fi de 2 la 1, conform proiectiilor ONU si UE.
Letonia, care isi doreste sa devina membra a zonei euro in 2014, este un exemplu extrem al acestor directii. Pana in 2060, vor exista patru letoni activi pentru fiecare trei persoane in varsta de 65 de ani sau mai mult.
Din cauza emigratiei si a ratei scazute a fertilitatii, populatia acestui stat baltic a scazut cu 14% (340.000 de persoane), intre 2000 si 2011, starnind ingrijorari privind o amenintare existentiala la adresa tarii.
"Nu vreau sa fac declaratii apocaliptice. Sper ca tara se va descurca. Insa semnalul de alarma a fost tras", a spus Mihail Hazans, un profesor de economie la Universitatea din Letonia si specialist in... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 14:12
Aproape 50% dintre persoanele pensionate in 2010 in Germania au ales sa iasa anticipat, chiar daca astfel au pierdut bani.
In anul 2010 s-a inregistrat un record in ceea ce priveste numarul germanilor care au decis sa se pensioneze anticipat, conform NewsIn. Dintre cei 674.000 de pensionati, 47,5% au iesit la pensie inainte de implinirea varstei de 65 de ani, in medie cu trei ani si doua luni mai devreme.
In urma cu cinci ani, numarul celor pensionati anticipat era de 41,2% din total, iar in 2000 de numai 14,5%. Persoanele care au luat aceasta decizie au pierdut in medie circa 113 euro lunar, potrivit statisticilor oficiale.
Sindicalele si casele de asigurare avertizeaza ca gradul de saracie in randul pensionarilor ar putea creste, daca acest trend continua, mai ales ca din 2012 varsta de pensionare va creste la 67 de ani.
Reprezentantii sindicatelor sustin ca penalitatile nu ar trebui sa se aplice si persoanelor care ies anticipat la pensie din cauza unor probleme grave de sanatate. mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 13:45
In conditiile in care Europa si SUA sunt in curs de implementare a unor programe dure de austeritate, pensionarii ar putea fi cea mai afectata categorie de populatie. In ce masura vor avea acestia de suferit depinde si de nivelul actual de "bogatie" al batranilor lumii.Un studiu recent publicat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) calculeaza nivelul pensiilor in 54 de tari, cifrele fiind ajustate in functie de varsta de pensionare, speranta de viata si castigul mediu, conform CNBC.
Mai exact, OECD a calculat suma efectiva pe care un pensionar o primeste de la stat pe toata durata vietii. Spre exemplu, in statele membre OECD, durata medie in care o persoana beneficiaza de pensie este de sapte ani. Asadar, daca un pensionar primeste 40.000 de dolari pe an, inseamna ca acesta beneficiaza de o suma totala de 280.000 de dolari.
SUA
Un barbat american primeste in medie o suma de 253.890 de dolari de la stat, din momentul pensionarii pana cand se stinge din viata. O femeie beneficiaza de 290.000 de dolari. Varsta de pensionare in SUA este de 65 de ani, iar speranta de viata este de 83,9 ani. Statul cheltuieste 6% din PIB pentru plata pensiilor.
China
O batrana din China primeste dupa pensionare 69.720 de dolari, iar un batran 66.360 de dolari. In aceasta tara, barbatii se pensioneaza la 60 de ani, iar femeile la 55 de ani. Speranta de viata este de 80,7 ani. Statul aloca doar 2% din PIB bugetului de pensii.
Japonia
Bugetul de pensii este de 9,8% din... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 12:57