Noul ministru al Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, afirma ca si-a propus ca in mandatul sau "sa scoata subiectul pensiilor din logica politica si politicianista".
Intrebata daca vor creste pensiile in cursul acestui an, Turcan spune ca pensiile vor fi indexate "cel putin cu rata inflatiei, cum este si firesc, de altfel".
"In 2021, am discutat cu primul ministru, si cel putin indexarea cu rata inflatiei se va produce in anul 2021. Vom anunta. Suntem in etapa de pregatire a bugetului pentru 2021", a declarat Raluca Turcan, marti seara, la Digi 24.
Ea a explicat ca cei mai mari contestatari ai PNL si cei care au facut cele mai multe "atacuri" pe acest subiect sunt "cei din PSD", ea aratand ca social-democratii "niciodata nu au conceput" ca majorarea pensiilor cu 40% poate fi suportata.
Turcan a afirmat ca Legea 127 care ar urma sa duca la o crestere de 40% a pensiilor a fost publicata in Momitorul Oficial in 11 iulie 2019, insa pentru ca pensiile sa poata fi recalculate si implicit majorate ar fi fost nevoie de un ordin al ministrului Muncii, care sa fie elaborat in 90 de zile incepand din 11 iunie 2019 si care sa stabileasca o evidentiere a tuturor pensiilor astfel incat acestea sa intre in procesul de recalculare.
"De la 11 iunie cu 90 de zile in plus ar fi insemnat 11 octombrie 2019, adica in timp ce PSD-ul era la guvernare, prim ministru era doamna Dancila, nici macar nu-si imaginau ca Guvernul va fi demis.
Asta inseamna ca inclusiv in logica... mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2021, ora 23:46
De cand a fost initiat acest sistem de pensie privata obligatorie, in urma cu mai bine de 10 ani, romanii mai tineri ar fi trebuit sa isi asigure o parte din pensie printr-un procent care era rerutat catre Pilonul II.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cat cotizezi cu adevarat la pensia ta privata obligatorie.
In acest moment, cotizatia fiecarui participant ar fi trebui sa ajunga undeva la 6% din cele 25 de procente. Din pacate, cotizatia a fost inghetata, in urma cu cativa ani, asa ca acum nu trimitem catre pensia privata obligatorie decat 3,75% din salariul brut pe care-l avem.
In aceste conditii, este destul de simplu sa ne dam seama cati bani trimitem lunar catre Pilonul II.
Daca avem un salariu brut de 3.000 de lei, asta inseamna ca spre Pilonul II ajung, lunar, circa 112,5 lei. In cazul in care avem un salariu brut de 4.000 de lei, vom cotiza in fiecare luna cu 150 de lei, in timp ce pentru 5.000 de lei, salariu brut, cotizatia ajunge la 187.5 lei.
La fiecare 1.000 de lei in plus la salariu, cotizatia mai creste cu 37,5 lei. Astfel ca, la un salariu brut de 10.000 de lei, cotizantul va ajunge sa dea lunar 375 de lei catre pilonul II de pensie.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Creditul "la urgenta": Cum iti rezolvi repede nevoia de bani
4 lucruri care te vor ajuta sa iti scazi dobanda la credit
Depozitul cu dobanda progresiva sau depozitul cu dobanda la termen. Care este mai avantajos?... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 09:30
Pensia de la stat nu prea mai da speranta multor romani, asa ca, ar trebui sa te gandesti singur la viitorul tau si sa iei deciziile cele mai bune mergand pe un scenariu cat mai pesimist.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cat trebuie sa economisesti lunar pentru o pensie decenta.
Din acest motiv, ar trebui sa iei in calcul si optiunea unei pensii private facultative pentru batranete. Am facut cateva calcule pentru a-ti arata cam cati bani va trebui sa investesti lunar pentru a sta linistit.
Astfel ca, daca vrei sa ai o pensie de 3.000 de lei la batranete, fara sa luam in calcul pensia de la stat, si mai ai vreo 30 de ani pana la pensionarea de la 65 de ani, atunci ar trebui sa incepi sa economisesti lunar undeva la 480 de lei.
In schimb, daca mai ai 25 de ani pana la pensionare, va trebui sa pui deoparte, lunar, 650 de lei, iar pentru o distanta de 20 de ani pana la pensionare, suma ajunge la 870 de lei lunar.
In cazul in care mai ai doar 15 ani pana la pensionare, suma creste serios, ajungand la 1.250 de lei, cotizatie lunara.
Pe de alta parte, daca esti un tanar de 25 de ani si mai ai 40 de ani pana la pensionare atunci efortul tau financiar va fi de numai 300 de lei pe luna.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Creditul "la urgenta": Cum iti rezolvi repede nevoia de bani
4 lucruri care te vor ajuta sa iti scazi dobanda la credit
Depozitul cu dobanda progresiva sau depozitul cu dobanda la... mai mult
Marti, 01 Decembrie 2020, ora 09:30
Pensia privata obligatorie, cunoscuta si ca Pilonul II de pensie, a starnit multe controverse in ultimii ani. Unele guverne chiar au pus problema nationalizarii acestui sistem, iar mai recent pensionarii au cerut integrarea sumelor cumulate in acest program in Pilonul I, pentru majorarea cu 40% a pensiilor actuale.
Cu toate acestea, Pilonul II este neglijat de foarte multi dintre romani, iar despre Pilonul III nici nu mai vorbim. Dar daca ar fi sa facem cateva calcule, folosind un simulator online, pentru a vedea cam cu ce pensie ne vom alege dupa ce am cotizat la Pilonul II, rezultatele ar trebui sa ne puna pe ganduri.
Pentru calculul pensiei la Pilonul II vom tine cont de mai multe elemente, precum varsta de pensionare, sexul participantului, varsta de la care a inceput sa cotizeze, suma cu care cotizeaza, dar si ce suma are in cont in momentul de fata si un randament anual la fondului pe care acesta l-a ales.
De asemenea, tineti cont ca se va folosi o suma fixa de cotizatie (adica salariu brut fix timp de 20-30 de ani), un randament mediu, ceea ce fac calculele mai mult decat estimative.
Pensie privata obligatorie: femeie, 25 ani
Pentru o femeie de 25 de ani, care va iesi la pensie in 2058 si care are deja in cont 10.000 de lei, iar salariul brut este de 5.000 de lei lunar, cotizatia ei la Pilonul II va fi de 187,5 lei pe luna (3,75%). Daca mai luam in calcul si faptul ca fondul la care cotizeaza are un randament anual de 4%, atunci suma stransa la... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 00:04
Majorarea pensiilor cu 14% implica un efort bugetar de 3,6 miliarde de lei in anul 2020 si, respectiv, 10,92 miliarde de lei in anul 2021, spun oficialii Consiliului Fiscal.
"Majorarea cheltuielilor bugetare cu pensiile nu poate face abstractie de situatia BGC (bugetul general consolidat - n. r.), al carui deficit primar si structural se plaseaza in prezent la niveluri foarte ridicate, ceea ce reclama initierea unui proces de corectie, ecartul fata de pragul de 3% din PIB stabilit de procedura de deficit excesiv fiind insemnat", afirma Consiliul Fiscal.
Institutia a abordat de mai multe ori in opiniile sale anterioare problematica aplicarii noii Legi a pensiilor din perspectiva impactului bugetar al acesteia. In varianta sa anterioara celei de-a doua rectificari, legea prevedea o majorare cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, ceea ce conducea la o crestere a ponderii in PIB a agregatului "asistenta sociala" cu peste 2 puncte procentuale la nivelului anului 2021.
Majorarea pensiilor pune presiune imensa pe buget
Desi cresterea pensiilor reprezinta in mod evident un obiectiv valid, CF a atentionat cu privire la incompatibilitatea unei astfel de majorari cu dezideratul de a asigura disciplina fiscal/bugetara, respectiv reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB si apoi catre nivelul descris de obiectivul pe termen mediu de crearea premiselor macroeconomice pentru aderarea la zona euro; deteriorarea semnificativa a pozitiei finantelor publice mai... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 10:24
Renate Weber, Avocatul Poporului, a atacat joi la Curtea Constitutionala legea adoptata de Camera Deputatilor, care prevede impozitarea pensiilor de serviciu cu pana la 85%. Motivele pe care le invoca Renate Weber sunt "discriminarea" celor vizati de aceasta lege, si incalcarea articolelor 16 si 56 din Constitutia Romaniei. Cele doua articole prevad:
Articolul 16:
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara. Statul roman garanteaza egalitatea de sanse intre femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.
Articolul 56:
(1) Cetatenii au obligatia sa contribuie, prin impozite si prin taxe, la cheltuielile publice. (2) Sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale.
(3) Orice alte prestatii sunt interzise, in afara celor stabilite prin lege, in situatii exceptionale.
(4) In conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale.
Renate Weber a comentat, motivele pentru care a atacat la Curtea Constitutionala, in calitate de Avocat al POporului, impozitarea pensiilor de serviciu.
"In momentul in care stabilesti un... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2020, ora 13:55
Agentia de rating Standard & Poor's crede ca pensionarii romani vor primi din toamna pensii mai mari cu 10% si nu cu 40%. S&P precizeaza ca majorarea pensiilor cu 10% va adauga 1% din PIB la deficitul bugetar in 2021.
Peste cinci milioane de pensionari romani ar putea sa primeasca, de la 1 septembrie, o crestere a pensiilor de doar 10%, potrivit agentiei de rating Standard & Poor's.
Desi legislatia le promitea oamenilor pensii mai mari cu 40%, coronavirusul si agentiile de rating dau peste cap promisiunile politicienilor, chiar in an electoral.
S&P spune ca majorarea pensiilor din sectorul public ar avea un impact semnificativ asupra finantelor publice.
"Pensiile vor creste cu aproximativ 10%. Asta va adauga 1% din PIB la deficitul bugetar in 2021", arata raportul S&P.
Adrian Benta, consultant fiscal a declarat ca "Decizia agentiei S&P a pornit de la prezumtii care sunt de bun-simt: o crestere a pensiilor cu un procent de 10% care sa nu arunce in aer finantele publice din Romania".
Aurelian Dochia, analist economic a aratat si el ca "Toate cifrele care sunt avansate mi se pare ca sunt realiste (...). Incepem sa ne apropiem de niste orizonturi mai realiste si in ceea ce priveste cresterile pensiilor". ...citeste mai departe despre "Standard & Poor's nu crede ca Guvernul poate sa creasca pensiile romanilor cu mai mult de 10 procente" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Iunie 2020, ora 21:13
Premierul Ludovic Orban afirma ca o crestere cu 40% a punctului de pensie, asa cum prevede Legea pensiilor adoptata de PSD, "ar fi fost foarte dificila si in conditii de normalitate economica" si afirma ca pensiile vor creste "realist, pe baza sustenabilitatii economice".
"Urmarim sa crestem pensiile. Obiectivul nostru este, in schimb, sa crestem pensiile cu cat putem in mod real. Lucrul asta nu pot sa-l spun acum. Cu cat putem in mod real (...) pentru ca degeaba maresti pensiile daca dupa aia nu poti sa le platesti, putem sa facem si noi ca PSD, marim pensiile dupa care dam drumul la inflatie", a spus Orban, luni seara, la Digi 24.
Orban a adaugat ca, in ceea ce priveste punctul de pensie, "cresterea cu 40% ar fi fost foarte dificila si in conditii de normalitate economica".
Primul ministru a explicat si care ar fi impactul aplicarii legii adoptate de PSD cu privire la majorarea punctului de pensie, el aratand ca este vorba despre un impact bugetar de 52 de miliarde de lei pentru anul 2021 si de aproximativ 83-84 de miliarde de lei pentru anul 2022.
"Noi avem investitii anul asta de 52 de miliarde", a spus Orban.
Primul ministru a afirmat ca va face anuntul privind cresterea pensiilor atunci cand Guvernul va avea informatiile pe baza carora se va lua decizia cu privire la majorarea punctului de pensie.
Citeste si:
Citu: Pensiile vor creste la 1 septembrie. In acest moment se discuta mai multe scenariiCitu: Legea pensiilor este nesustenabila. Putem sa... mai mult
Luni, 01 Iunie 2020, ora 23:38
Presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat despre majorarea pensiilor cu 40%, care ar fi urmat sa aiba loc in luna septembrie, si a sustinut ca i s-ar parea nedrept ca pensionarii sa plateasca intreaga nota de plata a epidemiei si ca ii va ruga pe guvernanti sa ia in calcul ca pensionarii sunt o categorie vulnerabila.
Seful statului a fost intrebat, marti, intr-o lunga conferinta de presa sustinuta la Cotroceni, daca este de acord cu majorarea de 40% a pensiilor, in conditiile in care a declarat ca este necesara restructurarea cheltuielilor bugetare.
Presedintele a replicat ca e o chestiune care trebuie analizata de experti si de guvernanti cu mare atentie si ca, probabil, la jumatatea anului, Guvernul va trebui sa ia o decizie.
"Este o chestiune care trebuie analizata cu mare atentie si la momentul la care avem suficiente date, probabil la jumatatea anului, Guvernul va trebui sa ia o decizie, ca lucrurile sa fie foarte bine clarificate.
Vreau sa va spun o chestiune care ma priveste. Mi s-ar parea nedrept ca pensionarii sa plateasca intreaga nota de plata a epidemiei. Eu voi avea rugamintea sa faca analiza tinand cont ca si pensionarii sunt nu doar categorie vulnerabila, dar si de foarte multe ori dezavantajata", a subliniat Iohannis.
Premierul Ludovic Orban a declarat cu o zi in urma ca obiectivul Guvernului pe care il conduce este sa majoreze pensiile, incepand din luna septembrie, dar ca Ministerul Finantelor va face un raport si in baza acestuia va fi... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 19:15