Raluca Turcan a anuntat ca a prezentat luni reprezentantilor categoriilor care beneficiaza de pensii de serviciu cinci proiecte initiate de Ministerul Muncii pentru modificarea cadrului legislativ. Ea a adaugat ca schimbarile preconizate urmaresc reanalizarea factorilor favorizanti si a ponderii dintre acestia si criteriul contributivitatii.
"In Romania sunt 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei, existand o diferenta uriasa intre ce se plateste pe contributivitate si ce vine de la bugetul stat. Pe de alta parte, sunt aproximativ 90.000 de romani care au ajuns la varsta de pensionare si care nu au acces nici macar la pensia minima sociala, pentru ca nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani", a mai explicat ministrul Muncii.
"Am prezentat astazi (luni - n.r.) reprezentantilor categoriilor beneficiare de pensii de serviciu cinci proiecte de modificare a cadrului legislativ, initiate de Ministerul Muncii. Le-am adresat totodata invitatia de veni cu propriile propuneri de modificare privind calculul acestor pensii, dupa analiza actualei legislatii si a proiectelor noastre.
In cursul discutiilor pe care le-am avut astazi, am subliniat faptul ca schimbarile preconizate urmaresc reanalizarea factorilor favorizanti si a ponderii dintre acestia si criteriul contributivitatii, in stabilirea pensiilor acordate prin legi speciale.
In Romania sunt 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei,... mai mult
Luni, 29 Martie 2021, ora 20:07
In trimestrul III 2018, pensia medie lunara a fost de 1.222 lei, cu 100 de lei mai mult (8,9%) fata de trimestrul precedent, iar puterea ei de cumparare s-a majorat cu 8,7%. Daca se face raportarea fata de acelasi trimestru din anul precedent, avem un avans nominal de 10,5%, redus cam la jumatate in termeni reali (+5,3%), urmare a faptului ca inflatia medie anuala pe T3 2018 a fost de 4,88%.
Pe parcursul ultimelor 12 luni, numarul de persoane aflate in plata a scazut per total cu circa 23.000 de pensionari.
Evolutiile au fost, insa, mult diferite pe categorii, cu o crestere de 19.000 la persoanele care au atins limita de varsta si de 9.000 de persoane in cazul celor care au beneficiat de pensie anticipata partiala.
Numarul persoanelor pensionate anticipat pe parcursul ultimelor patru trimestre s-a diminuat usor, de la 22.000 la 20.000 de persoane. Scaderi semnificative au inregistrat beneficiarii de pensii in calitate de urmas (-9.000 de persoane) dar, mai ales, cei incadrati in diverse grade de invaliditate (-40.000 de persoane).
Diferente notabile fata de media cresterilor de pensii s-au inregistrat in cazul persoanelor care s-au pensionat anticipat in conditii mai favorabile decat cele stabilite anterior (ele au beneficiat de o crestere medie de circa 26% nominal si peste 20% in termeni reali) si in cazul persoanelor invalide, la care a avut loc o crestere nesemnificativa a puterii de cumparare (+0,1%).
Reamintim ca, de la 1 iulie, pensia minima a crescut... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 08:13
Guvernul nu va majora pensia minima garantata la 640 de lei de la 1 ianuarie 2018, ci de la 1 iulie 2018, a anuntat, joi, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
"Nu in ultimul rand, proiectul de ordonanta prevede cresterea pensiei minime la 640 de lei si a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018.
Aceste masuri vin la pachet cu reducerea procentului de plata catre Pilonul 2 de pensii, de la 5,1 la 3,7%, dar atentie fara a fi afectata valoarea nominala din prezent. Mai precis, suma care este achitata azi catre administratorii Pilonului 2 va fi cel putin aceeasi la anul, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului brut cu 20%", a spus Vasilescu.
Potrivit programului de guvernare al PSD-ALDE, pensia sociala minim garantata urma sa fie 640 lei de la 1 ianuarie 2018.
Chiar aseara premierul Mihai Tudose spunea in direct la TV ca "respectam programul de guvernare litera cu litera si cifra cu cifra, fiindca sunt si cifre".
Iata si alte masuri anuntate azi in sedinta de guvern:
Misa a schimbat numele "taxei de solidaritate" pentru firme si a crescut-o la 2,25%Firmele cu activitate sub un milion de euro vor plati impozit 1% pe cifra de afaceriOlguta Vasilescu anunta planurile Guvernului pentru Pilonul II de pensii. Cat va scadea contributiaMisa: Romanii cu activitati independente vor plati contributii sociale la nivelul salariului minim ...citeste mai departe despre "Guvernul amana majorarea pensiei minime, dupa ce Tudose a... mai mult
Joi, 26 Octombrie 2017, ora 16:50
Guvernul a decis, in sedinta de vineri, sa majoreze punctul de pensie cu 9%, pana la 1.000 de lei, ceea ce inseamna o majorare a tuturor pensiilor aflate in plata, care se calculeaza in functie de acest punct de pensie.
Decizia e prevazuta intr-o ordonanta de urgenta, care cuprinde numeroase masuri fiscale si/sau sociale, cu impact bugetar major.
"Ordonanta de urgenta stabileste ca, incepand cu data de 1 iulie 2017, valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 9% si va fi de 1.000 lei.
De asemenea, incepand cu 1 martie 2017, nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari, prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, va creste la 520 lei", se arata intr-un comunicat al Executivului remis Ziare.com.
Totodata, Guvernul a mai decis ca finantarea asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizatiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav sa se asigure "integral de la bugetul de stat, din ...citeste mai departe despre "Guvernul creste toate pensiile de la 1 iulie, iar in martie pensia minima ajunge 520 de lei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2017, ora 20:07
Parlamentul a respins amendamentul propus de PSD, ce prevedea majorarea pensiei minime de la 350 la 400 de lei.
Amendamentul de majorare a pensiei minime a fost respins sub argumentul dat de ministrul Finantelor, potrivit caruia bugetul nu isi poate permite aceasta cheltuiala, scrie Antena3.
Toate cele 48 de articole ale bugetului de stat pe 2012 au fost adoptate de parlamentar, urmand sa se dezbata anexele.
Toate amendamentele opozitiei au fost respinse cu execeptia a doua amendamente ale comisiilor de buget-finante, care se refera la redistribuiri de sume. mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 21:19
Premierul R. Moldova, Vlad Filat, a declarat vineri pentru UNIMEDIA ca nu exclude posibilitatea de a urma o majorare a pensiilor spre sfarsitul verii,masura ce ar putea fi suspectata de o anumita incarcatura electorala, in conditiile in care in toamna cetatenii moldoveni ar putea fi chemati la urne, precizeaza Mediafax."Nu este exclus sa urmeze o majorare a pensiilor spre sfarsitul verii", a declarat pentru UNIMEDIA premierul Vlad Filat, care a fost rugat sa precizeze daca in perioada urmatoare este planificata majorarea pensiilor in R. Moldova.
Anterior, Filat declarase intr-un interviu pentru Timpul de dimineata ca din datele pe care le detine, este convins ca, spre sfarsitul verii, R. Moldova va avea o situatie care sa permita guvernului sa vina "cu actiuni concrete in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de trai nu doar pentru pensionari, ci pentru toti cei - foarte multi, din pacate - care au venituri reduse in Republica Moldova".
"Fac aceste afirmatii bazandu-ma pe faptul ca la capitolul acumulari la buget, bunaoara, comparativ cu ceea ce ne-am propus pentru 2010, avem majorari cu circa 25%. Din pacate, urmare a Memorandumului incheiat cu FMI, nu toate din ele va fi posibil de utilizat pentru proiecte si plati sociale", a adaugat Filat.
Alegeri prezidentiale in Republica Moldova ar putea avea loc in noiembrie, in cazul in care va fi organizat un referendum consitutional in septembrie, in urma caruia populatia ar alege ca presedintele trebuie sa fie ales de... mai mult
Sambata, 12 Iunie 2010, ora 13:25
Vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, ministru al Mediului, afirma ca reprezentantii Uniunii vor fi solidari cu Guvernul in ceea ce priveste asumarea raspunderii pe masurile convenite cu FMI, desi isi doresc acceptarea ideii ca pensiile mici sa nu fie reduse, precizeaza Mediafax.Vicepresedintele executiv al UDMR a afirmat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca Uniunea si-a asumat raspunderea de a intra in acest Guvern si este de parere ca nu exista nicio alta cale in afara de masurile restrictive anuntate de Executiv.
"Nu cred ca e momentul sa dam bir cu fugitii, acum, cand e greu. (...) Suntem de acord ca n-avem ce face, din pacate, in momentul actual, cu aceste decizii restrictive, pe care le-am luat cu strangere de inima. Dar in ceea ce priveste pensiile, trebuie ca pensia minima sa ramana 350 de lei si va trebui sa nu scada pensiile mici", a spus Borbely.
El a precizat ca, din calculele facute, rezulta ca, daca raman intacte pensiile pana la 600 de lei, suma care ar fi rezultat din reducerea acestora cu 15 la suta - circa un miliard de lei - poate fi adunata prin impunerea unui procent mai mare de impozitare a pensiilor mai mari, spre exemplu, de 2.500 de lei.
"Noi am propus acest lucru si inca e o problema discutata. Deci suntem de acord cu masura luata, nu este in afara spiritului scrisorii catre FMI. (...) Miercuri putem da drumul la scrisoarea FMI, dar in pachetul de masuri care va fi prin asumarea raspunderii de catre Guvern, probabil joi, acolo,... mai mult
Sambata, 22 Mai 2010, ora 09:59
Presedintele UDMR, Marko Bela, a sustinut, marti, ca reducerile de 15 la suta nu trebuie sa afecteze pensionarii care primesc pensiile minime, care, altfel, ar fi pusi intr-o situatie insuportabila, informeaza Mediafax."Nu ne putem atinge inclusiv de pensiile minime. (...) Limita ar trebui sa fie stabilita mai sus", a afirmat Marko, in conferinta de presa saptamanala.
El a aratat ca o masura "simpla" ar fi reducerea egala a salariilor cu 25 la suta, in timp ce "solutia stabila ar fi o regandire a structurii aparatului si nu un astfel de egalitarism in reduceri".
Marko Bela a spus, pe de alta parte, ca nimeni nu contesta, in acest moment, ca Romania este intr-o situatie dificila, ca trebuie sa fie reduse cheltuielile bugetare si ca trebuie sa fie facute reduceri de salarii si pensii.
Totusi, liderul Uniunii a aratat ca oamenii politici au obligatia sa gaseasca solutii pentru categoriile care, in urma acestor reduceri, ar fi puse intr-o situatie insuportabila, respectiv cei cu pensiile mici.
Marko a aratat ca a discutat acest subiect cu specialisti din UDMR, a avut discutii cu ministrul Finantelor, cu colegii din Guvern si cei din PDL.
"Pozitia noastra este ca nu ne putem atinge de pensiile minime", a aratat Marko, adaugand ca trebuie sa fie stabilita o limita pentru care nu trebuie sa fie aplicate reducerile.
El a spus ca ar fi mai indicat sa se faca o reducere progresiva si sa se recurga la o metoda prin care sa se ajunga la rezultatul scontat privind reducerile bugetare... mai mult
Marti, 18 Mai 2010, ora 15:54
Guvernul va respecta angajamentele privind majorarea, de la 1 octombrie 2009, a pensiei minime de la 300 la 350 de lei si a punctului de pensie cu 2%, a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei de luni a coalitiei, transmite NewsIn. "Am decis sa ne respectam angajamentele fata de pensionari in ceea ce inseamna pensia minima si majorarea cu 2% a pensiei de la 1 octombrie, astfel incat aceste angajamente, pentru persoanele care sunt cel mai afectate de criza, sa fie respectate, asa cum legile in vigoare ne-o cer", a declarat Boc la finalul sedintei de luni a coalitiei.
Guvernul a decis, la inceputul acestui an, introducerea pensiei minime de 300 lei, incepand cu 1 aprilie 2009, si s-a angajat ca valoarea acesteia sa cresca la 350 de lei de la 1 octombrie.Guvernul a majorat totodata, de la 1 aprilie 2009, valoarea punctului de pensie cu 3%, pana la 718,40 lei. O noua crestere a acestuia este programata pentru 1 octombrie, cand punctul de pensie ar urma sa ajunga la 732,80 lei. mai mult
Luni, 10 August 2009, ora 12:29