Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, intervine in cazul femeii din Alba, care a incasat timp de 16 ani o pensie mai mica din cauza functionarilor de la Casa Judeteana de Pensii.
Ministrul isi cere public scuze de la pensionara si a solicitat demisie sefului de serviciu de la institutia din Alba Iulia. Violeta Alexandru spune ca a discutat la Casa Nationala de Pensii pentru ca femeia sa isi primeasca toti banii pe care i datoreaza statul.
Timp de 16 ani, Ana Birloncea din Tauni, comuna Valea Lunga, a primit o alta pensie, mai mica decat cea care i se cuvenea legal. Totul din cauza unui functionar care a trecut in sistem un cod gresit si care, intre timp, a decedat.
Sefa functionarului a spus pentru Digi24 ca nu are timp sa verifice tot ce fac oamenii din subordinea sa si da vina tot pe pensionara ca nu a venit sa sesizeze eroarea. Femeia s-a pensionat anticipat in 2002, apoi, dupa 2 ani, a mers sa depuna cererea pentru pensionarea la limita de varsta. Din neatentie sau din incompetenta, un functionar a introdus in baza de date un cod gresit. Asa ca, timp de 16 ani, femeia a continuat sa incaseze pensia anticipata, adica o suma mai mica decat cea care i se cuvenea.
In 2002, la pensionarea anticipata, pensia Anei Birloncea a fost de 400 de lei. A crescut pana in 2020 la 704 lei. Daca ar fi luat pensia calculata corect, ar trebuit sa ia cu vreo 40 de lei pe luna mai mult. In 16 ani, sumar respectiva inseamna 7.300 de lei, bani care i se cuveneau femeii, dar pe care... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 15:48
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a avertizat ca nu se va feri sa inlocuiasca Posta Romana drept canal de distributie a pensiilor, in cazul in care se dovedeste ca postasii fac campanie electorala in beneficiul PSD.
"Problema mea este sa opresc jocul, daca exista, al unor entitati de interes national, in beneficiul PSD. Vom avea o discutie cu Posta Romana. Va reamintesc ca Dragnea semna protocol de colaborare intre PSD si sindicalistii din Posta Romana.
O spun direct, in problema pensiilor, nu ma feresc sa iau decizii in privinta inlocuirii Postei Romane (cea care distribuie pensiile la poarta) daca voi constata ca, in loc sa faca treaba, postasii s-au apucat de politica. Despre o singura zi intarziere daca aud, o singura problema - imi va fi de ajuns!", a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.
Reactia ministrului liberal al Muncii vine dupa ce presedintele PNL Vrancea, senatorul Catalin Toma, a declarat, vineri, ca unii postasi din Vrancea, apropiati de primarii PSD, fac campanie electorala, spunand oamenilor ca "nu vor mai fi bani de pensii daca voteaza PNL".
Ministrul Muncii a mentionat din nou ca pensiile vor fi platite la timp.
"Ca PSD raspandeste, ca in toate campaniile electorale, tot felul de minciuni ca sa bage spaima in alegatori, nu ma surprinde. Anii '90, frica era asa: votati cumva PNL sau PNT? Vin mosierii sa va ia pamanturile! PSD de astazi nu s-a schimbat deloc. Este PSD-ul care, de cate ori simte ca pierde, imprastie minciuni... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 16:35
Legea pensiilor a reprezentat subiectul central pe care s-a axat anul acesta Ministerul Muncii, fiind adoptata in Parlament pe ultima suta de metri si, prin aprobarea acesteia, ministerul va intra in somaj tehnic, deoarece au fost aplicate toate masurile din programul de guvernare, conform fostului ministru de resort, Lia Olguta Vasilescu.
"Ceea ce este foarte adevarat este ca in urmatorii doi ani la Ministerul Muncii va fi somaj tehnic pentru ca noi am aplicat toate masurile din programul de guvernare", afirma Olguta Vasilescu la inceputul lunii noiembrie.
Anul acesta au fost aplicate o serie de masuri cu impact social, unele salutate, altele contestate, precum majorarea salariului minim pe economie, respectiv transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat.
Printre masuri se mai numara majorarea cuantumului subventiilor acordate angajatorilor care incadreaza in munca persoane care provin din grupuri vulnerabile sau care incheie contracte de ucenicie sau de stagiu, majorarea sprijinului acordat familiilor care au in ingrijire persoane cu dizabilitati, reglementare telemuncii.
Transferul contributiilor sociale
In prima zi a anului 2018 a intrat in vigoare Ordonanta care prevede transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, care a dat nastere la o serie de nemultumiri din partea sindicatelor, acestea acuzand ca salariile unor angajati vor scadea in urma aplicarii masurii.
Ministerul de Finante anuntase din 27 iulie 2017, ca,... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 12:06
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a prezentat vineri proiectul noii legi a pensiilor.
Actul normativ a fost publicat joi seara si a intrat in dezbatere publica. Observatiile si propunerile pot fi trimise in urmatoarele 10 zile.
Olguta Vasilescu a precizat ca nicio pensie nu va scadea si ca in 2022 statul va trebui sa suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei, la fel ca in anul 2016.
Ministrul Muncii este insa optimist si afirma ca vor exista bani pentru ca vor creste incasarile de taxe.
"Incasarile vor creste, sunt estimate la 99,7 miliarde lei, fata 55,9 de miliarde de lei in anul 2018", a declarat Olguta Vasilescu.
Potrivit acesteia, noul proiect al legii pensiilor va elimina inechitatile din sistemul public de pensii, care au facut ca persoane care au lucrat acelasi numar de ani, in aceeasi profesie si au cotizat egal sa aiba pensii diferite.
Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, prezentarea proiectului noii legi a pensiilor de catre ministrul Muncii
- Noua lege se bazeaza pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, solidaritate sociala, imprescriptibilitate.
- La capitolul perioade necontributive se adauga doctoratul si masteratul.
- Daca s-au facut 3 facultati se ia in calcul una singura, cea pe care o alege fiecare persoana.
- Noua lege prevede tot patru categorii de pensii, dar unele au suferit modificari. Tin sa precizez cateva aspecte importante. Varsta minima de pensionare ramane neschimbata.
-... mai mult
Vineri, 10 August 2018, ora 12:43
In Romania exista 4,7 milioane de salariati care platesc 5,7 milioane de pensionari, un dezechilibru semnificativ, asa cum atrage atentia presedintele Casei Nationale de Pensii Publice (CNPAS), Ileana Ciutan.
Presedintele CNPAS a declarat ca deficitul bugetului de pensii este ingrijorator, tocmai din cauza faptului ca exista mai multi oameni care primesc pensii si mai putini salariati.
"Aceasta reducere a numarului celor care lucreaza influenteaza negativ sustinerea sistemului public, iar alternativa catre sistemul administrat privat este nu numai necesara, ci si obligatorie", a subliniat Ileana Ciutan.
In opinia presedintelui CNPAS, Romania a introdus foarte tarziu Pilonul II, care preia, practic, o parte din contributia individuala, dar care va incepe sa acorde pensii abia peste 15 - 20 de ani, poate chiar 25 de ani.
Pana atunci, presiunea exercitata asupra sistemului public de pensii se va mentine sau poate creste, atrage atentia Ileana Ciutan.
"Introducerea pensiilor private obligatorii au dus la crearea unui deficit in sistemul public de pensii, dar s-au pus bazele unui sistem bazat pe capitalizare, care urmeaza sa asigure venituri suplimentare la batranete, dar si bazele pentru schimbarea persoanelor active, in special a tinerilor, care ar trebui sa invete cultura financiara, ar trebui sa invete sa economiseasca, ar trebui sa isi asume responsabilitatea in ceea ce priveste asigurarea veniturilor pentru viitor si a unei batraneti cu sustinere financiara... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 15:30
Aproape 50% dintre persoanele pensionate in 2010 in Germania au ales sa iasa anticipat, chiar daca astfel au pierdut bani.
In anul 2010 s-a inregistrat un record in ceea ce priveste numarul germanilor care au decis sa se pensioneze anticipat, conform NewsIn. Dintre cei 674.000 de pensionati, 47,5% au iesit la pensie inainte de implinirea varstei de 65 de ani, in medie cu trei ani si doua luni mai devreme.
In urma cu cinci ani, numarul celor pensionati anticipat era de 41,2% din total, iar in 2000 de numai 14,5%. Persoanele care au luat aceasta decizie au pierdut in medie circa 113 euro lunar, potrivit statisticilor oficiale.
Sindicalele si casele de asigurare avertizeaza ca gradul de saracie in randul pensionarilor ar putea creste, daca acest trend continua, mai ales ca din 2012 varsta de pensionare va creste la 67 de ani.
Reprezentantii sindicatelor sustin ca penalitatile nu ar trebui sa se aplice si persoanelor care ies anticipat la pensie din cauza unor probleme grave de sanatate. mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 13:45
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca spera sa gaseasca intelegere la nivelul Consiliului European si al Parlamentului European pentru scoaterea din deficitul bugetului de stat a deficitului fondului de pensii, relateaza Mediafax."Mandatul demnitarilor romani care abordeaza problemele de stabilitate fiscala la nivel european si national, in discutiile cu Bruxelles-ul, e extrem de limpede: sa incercam sa scoatem din deficitul bugetului de stat deficitul generat de bugetul de pensii.
Apreciem ca fara aceasta abordare vom avea probleme in a ne asigurare resurse pentru propria dezvoltare si, asa cum spunea si domnul presedinte, ar fi incorect ca tari care incearca implementarea unui sistem modern, cu fonduri private de pensii, sa fie penalizate exact pentru ca au adoptat un sistem modern, care a contribuit si el la crearea deficitelor la fondul de pensii", a declarat Basescu.
El a facut aceste afirmatii in timpul declaratiei de presa sustinuta impreuna cu presedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, aflat in vizita oficiala in Romania.
"Speram ca la nivelul Consiliului European si la nivelul Parlamentului European sa se inteleaga acest lucru.
Voi fi foarte deschis: si vechi state membre ale UE au deficite uriase ale fondurilor de pensii.
Cred ca vom reusi sa coagulam o majoritate critica, in asa fel incat subiectul sa fie foarte serios abordat la nivelul Consiliului European.
Oricum, Polonia si Romania vor sustine aceasta abordare a eliminarii din... mai mult
Marti, 26 Octombrie 2010, ora 14:44
Putini din cei peste 4,8 milioane de clienti ai fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) stiu ca exista o metoda prin care se pot asigura ca nu vor pierde niciodata bani din contul lor de pensie privata, chiar si in conditii de criza, cand fondurile ar putea avea randamente negative.Mai exact, o norma emisa anul acesta de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) spune ca, in cazul in care un client al unui fond se transfera la alt fond, vechiul administrator este obligat sa ii transfere in noul cont intreaga valoare a contributiilor platite, din care se deduc anumite comisioane si penalizarea de transfer (de 5% din valoarea activului in primii 2 ani de la aderarea la fond si zero dupa aceasta perioada).
Astfel, chiar daca un fond de pensii are un randament negativ, prin mutarea la alt fond clientul poate recupera aceasta pierdere. Totusi, problema randamentelor negative nu exista pe piata locala, toate fondurile fiind pe plus, cu un randament mediu de 16,3% in primele 11 luni din 2009. mai mult
Joi, 24 Decembrie 2009, ora 10:44
Guvernul a pregatit masuri de reducere a cheltuielilor, precum mentinerea la 2% a cotei de contributie pentru pensiile private si plafonarea sumelor alocate cercetarii stiintifice la nivelul din 2008, pentru a evita sanctiunea CE de deficit excesiv.Executivul a elaborat deja un proiect de ordonanta de urgenta care include un cumul de masuri pentru reduceri de cheltuieli bugetare, in vederea mentinerii deficitului la un nivel scazut si, implicit, pentru evitarea riscului declansarii procedurii de deficit excesiv. "Avand in vedere opiniile si recomandarile Comisiei Europene si ale organismelor financiare internationale referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare, rezulta ca, pentru evitarea riscurilor semnalate si implicit a riscului declansarii procedurii de deficit excesiv, este necesara adoptarea unei politici de restrangere a cheltuielilor bugetare si de abordare mai prudenta a deficitului bugetar", se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, astazi, ca nu se asteapta ca Romania sa fie penalizata in 2009 pentru un deficit bugetar excesiv, explicand ca declansarea unei astfel de proceduri de catre Comisia Europeana se face in anul urmator celui in care deficitul a depasit 3% din PIB si doar daca acesta nu a fost ajustat. El a amintit ca in proiectul de buget pentru 2009 este prognozat un deficit bugetar de 2% din PIB, in scadere de la nivelul de 5,2% inregistrat in 2008. Pentru limitarea deficitului bugetar,... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2009, ora 16:21