Europarlamentarii au aprobat definitiv miercuri, 9 iunie, certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID, pentru a facilita calatoriile in interiorul UE si pentru a contribui la redresarea economica.
Certificatul COVID a primit 546 voturi "pentru", 93 "impotriva" si 51 de abtineri (cetatenii Uniunii) si cu 553 voturi "pentru", 91 "impotriva" si 46 de abtineri (resortisanti ai tarilor terte), potrivit unui comunicat remis News.ro.
Certificatul va fi emis gratuit de autoritatile nationale si va fi disponibil in format digital sau pe suport de hartie. El va include si un cod QR.
Documentul va dovedi ca detinatorul a fost vaccinat, s-a vindecat in urma infectarii sau a obtinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. In practica, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor si capacitatea de a le verifica in intreaga Uniune Europeana. Astfel se vor preveni frauda si falsificarea.
Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. Detinerea certificatului nu va fi o conditie prealabila pentru a putea beneficia de libertatea de circulatie. In acelasi timp, certificatul nu va fi considerat un document de calatorie.
Restrictii de calatorie suplimentare - doar daca sunt justificate
In cadrul negocierilor dintre institutii, eurodeputatii au obtinut un acord pentru ca tarile Uniunii sa nu poata impune restrictii de calatorie suplimentare... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 11:06
Pasaportul verde de vaccinare a fost testat miercuri, 26 mai, in Romania. STS a transmis ca procesul de interconectare a platformei la gateway-ul UE, care centralizeaza si administreaza cheile publice ale tarilor membre, s-a incheiat cu succes.
"Testarea de interconectare realizata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) cu grupul tehnic de lucru de la nivel european s-a realizat cu succes. Sistemul informatic aflat in dezvoltare la STS faciliteaza generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranta care permit verificarea, centralizarea acestora in gateway-ul european si validarea codurilor QR de catre celelalte state membre ale Uniunii Europene.
In cursul zilei de miercuri, 26 mai a.c., potrivit programarii stabilite la nivel european, Romania a realizat testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizeaza si administreaza cheile publice ale tarilor membre, necesare pentru verificarea semnaturilor digitale. Testarea s-a realizat in comun cu Letonia", a transmis STS.
Pentru implementarea certificatelor digitale UE in tara noastra, STS a realizat infrastructura de comunicatii si sistemul informatic care permit interconectarea cu gateway-ul european. In cadrul testului s-a realizat upload-ul cheii publice a certificatului DSC (document signing certificate) in gateway-ul UE (DGCG) pentru centralizare. Cu ajutorul cheii private vor fi semnate certificatele digitale UE emise de Romania.
Cum arata pasaportul... mai mult
Miercuri, 26 Mai 2021, ora 14:55
Un oficial al UE a prezentat in direct primul "pasaport sanitar" european, adaugand ca va fi disponibil in intreaga UE incepand cu 15 iunie.
Invitat la un post francez, Thierry Breton, seful grupului de lucru al UE pentru vaccinuri, a aratat in direct primul "pasaport sanitar" european, adaugand ca va fi disponibil in intreaga UE inainte de iulie. Breton a prezentat un prototip al documentului, care va fi disponibil atat in format tiparit, cat si pentru smartphone-uri.
Pe document va aparea un cod QR si tipul de vaccin efectuat.
Pentru cei care inca nu au efectuat sau nu doresc sa efectueze vaccinul impotriva coronavirusului, va aparea rezultatul ultimului test efectuat.
Acest pasaport sanitar va avea un rol imens in ceea priveste turismul, pentru ca va permite libera circuatie a persoanelor vaccinate pe teritoriul Uniunii Europene. Se urmareste astfel relansarea acestui sector extrem de afectat de pandemie.
Citeste si:
Emotionant. Eroul Romaniei in meciul cu Germania, Florin Nita, a plans la finalul meciului. "Cel mai mult m-a sustinut sotia, atat"Ce au zis germanii de portarul erou al Romaniei, Florin Nita"Nu cred ca diferenta pe care o arata Transfermarkt s-a aratat pe teren." Prima reactie a selectionerului Mirel Radoi dupa meciul nationalei cu GermaniaANALIZA In goana dupa hidrogen, "oxigenul" viitorului, Romania isi tine respiratiaCadou nesperat pentru un catel fara stapan.dupa ce a sterpelit de 5 ori un unicorn de plus ...citeste mai departe despre "Cum... mai mult
Luni, 29 Martie 2021, ora 16:44
Astazi este Ziua pasaportului romanesc, marcata la 19 martie, data la care, in anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Inaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege moderna referitoare la pasapoarte, denumita "Lege asupra pasapoartelor".
Potrivit acesteia, "Pasapoartele se emit in numele regelui si se libereaza de ministerul de interne si de prefectii de judete si de politie in conditiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare al acestei legi", noteaza site-ul www.pasapoarte.mai.gov.ro.
Pasapoartele, emise in numele regelui, erau de forma unei carti mici, de dimensiunile 9 cm/13 cm, fiind "compuse din 20 de pagini numerotate". Fiecare pagina a pasaportului avea "un fond incadrat, compus cu motive nationale, in culoarea liliacului deschis, facand sa iasa in aparenta stema tarii si cuvantul 'ROMANIA', iar dedesubt cuvantul 'PASPORT' ". Cu toate ca pasapoartele erau documente individuale de calatorie in strainatate, acestea cuprindeau si o rubrica dedicata insotitorilor, in care puteau figura, pe langa titular, sotia, sotul si copiii minori.
Documentul de calatorie romanesc fusese mentionat, pentru prima data, in 1830, in Regulamentul Organic in Principatele Romane, Tara Romaneasca si Moldova, cand s-a recunoscut libertatea romanilor de a calatori peste granitele Dunarii si ale Imperiului Habsburgi. Prin legea din 1912, insa, statul roman introducea primele principii generale pentru pasapoarte si pentru trecerea frontierei.
Ulterior, au fost introduse... mai mult
Vineri, 19 Martie 2021, ora 06:56
Ambasadorul Israelului in Romania spune ca daca nu va fi luata o decizie cu privire la pasaportul verde digital la nivelul Uniunii Europene, se va discuta cu fiecare tara membra in parte pentru a ajunge la un acord de recunoastere reciproca a certificatului de vaccinare.
David Saranga a explicat ca guvernul sau a negociat deja cu Grecia si Cipru pe aceasta tema si a inceput discutiile cu Romania, care nu au ajuns insa pana acum intr-un stadiu avansat.
Vorbind despre viitorul "pasaport verde digital", David Saranga a subliniat ca lucrul cel mai important in momentul in care se discuta despre recunoasterea reciproca a certificatului de vaccinare este tehnologia, care trebuie sa garanteze ca documentul nu este ilegal, aspect foarte important pentru Israel, una dintre tarile cu cea mai mare rata de vaccinare din lume.
"Societatea israeliana este vaccinata, vorbim despre mai mult de 56% din populatie, cu prima sau a doua doza, si vorbim despre 86% din populatia de peste 16 ani care este vaccinata. Din acest motiv, ce vreau sa zic este ca Israelul vrea sa deschida granitele, Israelul vrea sa incepem sa ne intoarcem la normalitate. Si intoarcerea la normalitate inseamna si turismul, care este important, este o parte din economie.
Bineinteles, la noi este sub 2% din PIB-ul nostru, dar in alte tari ca Spania, Grecia sau Cipru este o componenta importanta din economie. Si din acest motiv noi vrem sa deschidem cerul, vrem sa incepem din nou sa vedem turisti in Israel si... mai mult
Miercuri, 17 Martie 2021, ora 12:30
Autoritatile europene vizeaza intrarea in vigoare a unui certificat sanitar, "pasaportul verde", pentru facilitarea calatoriilor in cadrul Uniunii Europene in timpul sezonului estival, a anuntat duminica comisarul european pentru Piata Interna, Thierry Breton, informeaza AFP, citata de Agepres.
Acest proiect de certificat, care va fi prezentat miercuri, va contine informatii "ce vor indica daca o persoana a fost vaccinata impotriva COVID-19 sau daca aceasta s-a insanatosit, sau daca a obtinut un rezultat negativ la testul" pentru depistarea noului tip de coronavirus, a precizat Breton in timpul emisiunii "Grand Rendez-vous" de pe postul Europe 1, in colaborare cu CNEWS si Les Echos.
"El va fi fie in format electronic, fie tiparit", pentru a-i respecta pe cei care "nu doresc sa puna aceasta pe smartphon-urile lor si acesta este dreptul lor", a afirmat comisarul.
Dotat cu un cod QR, gratuit, certificatul sanitar va fi in limba fiecarei tari si tradus in engleza, si "va fi valabil in toate tarile Uniunii Europene", a detaliat el.
"Se lucreaza pentru ca aceasta sa fie realizat inainte de luna iunie", a precizat Breton, estimand ca este "primordial sa se faca totul pentru a mentine sezonul turistic".
Comisarul european a revenit de asemenea asupra anuntului facut cu o zi inainte de AstraZeneca privind noi reduceri de livrari ale vaccinului sau impotriva COVID-19 catre UE, estimand ca situatia "este inacceptabila sau in orice caz de neinteles". El a declarat ca... mai mult
Duminica, 14 Martie 2021, ora 18:06
Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene, a anuntat luni, 1 martie, ca urmeaza sa prezinte in cursul acestei luni, un viitor proiect legislativ referitor la un pasaport vaccinal electronic.
"In privinta intrebarii despre cum ar putea arata pasaportul verde digital: vom inainta o propunere legislativa in martie", a declarat ea intr-o conferinta cu parlamentari conservatori germani, conform Reuters.
Ursula von der Leyen: "As face vaccinul AstraZeneca fara sa ma gandesc de doua ori"
Liderii UE reuniti joi intr-un summit virtual privind gestionarea pandemiei, au discutat despre realizarea unor pasapoarte de vaccinare pentru cetatenii statelor membre care s-au imunizat impotriva Covid-19. Statele care sunt dependente de turism doresc adoptarea accelerata a unui astfel de document pentru a-si salva sezonul estival.
In urma dezbaterilor, liderii UE au decis sa mentina restrictiile asupra vietii publice si a liberei circulatii, in contextul in care statele membre incearca sa controleze aparitia noilor variante de coronavirus care ar putea opri revenirea economica planificata.
Mai puteti citi:
Salarii inghetate: Cat castiga angajatii din Ministerul Muncii sau Casa de Pensii. Cu sporuri, functiile de conducere ajung la 10.000 de lei lunar
ANALIZA Ce sanse are Europa sa se apere fara sprijinul SUA in fata unei agresiuni a Rusiei
Cofetarie obligata sa despagubeasca un topmodel pentru ca i-a folosit imaginea fara acordul sau
De ce titlurile de stat... mai mult
Luni, 01 Martie 2021, ora 13:36
Oficialii Comisiei Europene au adoptat joi, 28 ianuarie, un ghid in vederea infiintarii unui document medical standard la nivelul Uniunii Europene care sa ateste vaccinarea contra COVID-19.
Membrii Comisiei Europene au luat astfel in discutie un proiect al premierului grec Kyriakos Mitsotakis, depus de acesta alaturi de omologul din Spania.
Cele doua tari sunt de parere ca documentul ar usura enorm calatoriile in scop de recreere in interiorul Uniunii Europene si ar putea chiar salva industria turistica din Europa in 2021.
Islanda a emis primele "pasapoarte de vaccinare" care ar trebui sa faciliteze calatoriile persoanelor vaccinate anti Covid, devenind prima tara care a facut acest lucru.
Initial, liderii statelor membre UE au respins saptamana trecuta propunerea Greciei pentru un "pasaport de vaccinare", spunand ca a fost prematura in acel moment.
Potrivit unei declaratii de joi, 28 ianuarie, a Comisiei Europene, statele membre ale UE si Comisia Europeana au adoptat un ghid privind cum va trebui sa arate documentul care sa ateste vaccinarea.
Impunerea unui certificat sau pasaport de vaccinare anti-COVID-19 naste dezbateri aprinse pro si contra, in conditiile in care o buna parte dintre romani nu vor sa se vaccineze, iar pentru o alta parte vaccinul nu este indicat.
Liniile directoare care vizeaza "un sistem care sa poata gazdui informatiile atat letric cat si digital, asigurand flexibilitate si compatibilitate cu solutiile nationale existente si o... mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2021, ora 22:00
Presedintele Consiliului European, Charles Michel, prezideaza joi, 21 ianuarie, o videoconferinta a membrilor acestei institutii. Sefii de stat sau de guvern au o reuniune in sistem de videoconferinta, iar un subiect prioritar este pasaportul de vaccinare.
Liderii Uniunii Europene (UE) vor discuta despre coordonarea raspunsului in privinta pandemiei de COVID-19, inclusiv despre introducerea pe scara larga a vaccinurilor si punerea in aplicare a tuturor instrumentelor disponibile, in vederea limitarii raspandirii virusului, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.
Problema controversatului pasaport de vaccinare urmeaza sa fie discutata astazi, anunta Stirile TVR. Unele tari, Grecia in special, doresc o decizie europeana privind obligativitatea acestui pasaport, care, se spera, va debloca industria turismului si a transportului aerian.
Exista si voci care afirma ca e prea devreme pentru un astfel de document, mai ales ca mai toate tarile europene sunt in urma cu vaccinarea.
Citeste si: Statele UE au inceput luni dezbaterea asupra pontentialului certificat de vaccinare pentru calatorie
Importanta distribuirilor
La anteriorul Consiliu European, din 10-11 decembrie 2020, Consiliul European a salutat anunturile pozitive privind dezvoltarea vaccinurilor impotriva COVID-19 si incheierea de acorduri de cumparare in avans de catre Comisie, scrie Agerpres.
In plus, liderii au subliniat, in acest context, importanta pregatirilor pentru distribuirea la... mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 09:43