Noul regulament al Uniunii Europene privind aeroporturile se va inaspri de anul viitor, astfel incat cele care au un trafic de peste 3 milioane de persoane nu vor mai putea beneficia de investitii publice, a declarat avocatul Mihai Furtuna, la o conferinta de specialitate.
"Se inaspresc foarte mult regulile. Mare parte din investitiile in aeroporturile din Romania sunt finantate din fonduri publice. Acest lucru nu se va mai putea intampla de anul viitor la aeroporturile cu un trafic de peste 3 milioane de pasageri", a spus avocatul.
Va fi afectat in mod direct aeroportul Henri Coanda, care genereaza un trafic de aproape 7 milioane de persoane. Acesta nu va mai putea beneficia de niciun fel de investitie publica fara incalcarea reglementarilor Uniunii Europene.
Pentru aeroporturile cu un trafic mai mic de 1 milion de persoane ajutorul public va fi limitat la maxim 75%, iar la cele de peste 1 milion de persoane la cel mult 50%.
Prezent la conferinta, David Ciceo, presedintele Asociatiei Aeroporturilor din Romania, a declarat ca Romania a avut anul trecut peste 10 milioane de pasageri pe curse aeriene, fata de 2 milioane in 1996, iar aeroportul Henri Coanda Otopeni va inregistra peste 7 milioane pasageri.
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a inregistrat in primele noua luni venituri totale de 488 milioane lei, in crestere cu 7,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si un trafic total de 5,86 milioane pasageri, in crestere cu 1%.
Profitul brut al... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 17:06
Peste doua milioane de pasageri s-au imbarcat sau au debarcat pe aeroporturile romanesti, in primul trimestru al anului in curs, potrivit statisticilor Ministerului Transporturilor.
Din acest total, mai mult de 1,067 milioane de pasageri au plecat de pe aeroporturile romanesti, in timp ce restul de 1,019 milioane au sosit in Romania.
Pe rutele interne, au fost transportati 268.000 de pasageri, in timp ce pe cursele internationale au circulat 1,819 milioane de pasageri.
De asemenea, aeronavele au transportat 7.100 de tone de marfuri, in perioada raportata, toate international.
Cantitatea de marfuri incarcata si descarcata in aeroporturile romanesti (inclusiv posta) a fost de 7.050 tone. Din total, 3.082 de tone de marfuri au fost incarcate de pe aeroporturile romanesti, in timp ce 3.968 de tone de marfuri au fost aduse in tara.
Numarul miscarilor de aeronave a fost, in primele trei luni ale anului, de 28.550.
In 2012, numarul pasagerilor care s-au imbarcat sau au debarcat pe aeroporturile romanesti a fost de 10,728 milioane persoane. mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 14:33
Aeroportul Bucuresti Otopeni, cel mai mare din Romania, ocupa locul 58 in UE dupa numarul pasagerilor care il tranziteaza anual, fiind devansat de aerogari precum Praga Ruzyne (Cehia), Varsovia - Chopin (Polonia), Budapesta - Ferenc Liszt (Ungaria) sau Larnaca (Cipru), potrivit datelor Eurostat.
Datele centralizate de Eurostat au fost colectate in anul 2010 si reprezinta totalul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile din UE.
Astfel, Aeroportul "Henri Coanda" a deservit 4,917 milioane de pasageri in 2010, in crestere cu 9,7% fata de 2009, ocupand locul 58 in UE, potrivit statisticilor Eurostat.
Dintre acestia, 3,386 milioane de pasageri au sosit sau plecat din sau catre destinatii din UE, 929.000 cu destinatii internationale din afara UE, iar 601.000 de pasageri reprezinta curse interne.
Cel mai mare aeroport european in 2010 a fost Heathrow Londra, cu un trafic de 66 milioane de pasageri, in scadere cu 0,2%.
Pe locul al doilea se situeaza Charles de Gaulle Paris, cu 58 milioane de pasageri, in urcare cu 0,5%, urmat de Frankfurt - Main (53 milioane, plus 4,1%), Barajas Madrid (50 milioane, plus 3,9%) si Schiphol Amsterdam (45 milioane, plus 3,7%).
Noua dintre cele mai importante 30 de aeroporturi europene au inregistrat scaderi in trafic in 2010. Aeroportul international de la Dublin a marcat cea mai abrupta scadere, de 10,1%, la 18,4 milioane pasageri, urmat de Stansted Londra, minus 7%, Manchester si Atena, cu minus 5,2% fiecare.
Cele mai mari... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 13:58
Aeroporturile erau deschise traficului aerian, desi existau curse anulate, a anuntat Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.
Potrivit MTI, se inregistrau intarzieri la decolare, de peste 30 de minute, pe Aeroportul Baneasa si Aeroportul Timisoara si de peste 30 de minute la aterizare, pe Aeroportul Henri Coanda, Aeroportul Baneasa si Aeroportul Arad.
In transporturile navale, o nava sub pavilion olandez, incarcata cu grau, era blocata pe Dunare, la kilometrul 313. Din cauza ghetii, cursele de pasageri Crisan - Caraorman, Crisan - Mila 23 sat, Tulcea - Periprava, Tulcea - Sf. Gheorghe si Tulcea - Sulina au fost anulate. Trecerea cu bacul Calarasi - Chiciu Regie era, de asemenea, intrerupta. mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 17:27
Numarul pasagerilor pe cele doua aeroporturi din Capitala, Otopeni si Baneasa, ar putea creste cu 5% in 2011 fata de cele circa sapte milioane pasageri din acest an, estimeaza directorul general al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, Tudor Jidav, potrivit NewsIn. "Pentru 2010 estimam un numar de 7 milioane pasageri pe cele doua aeroporturi (5 milioane calatori pe Otopeni si 2 milioane calatori pe Baneasa), in crestere cu 10% fata de numarul calatorilor din 2009.
Totodata, pentru anul viitor preconizam o crestere cu 5% a numarului de pasageri, pana la 7,35 milioane.
Traficul de pasageri pe transport aerian este tot in crestere, aceasta tendinta de crestere fiind inregistrata chiar si acum in perioada de criza economica", a spus Tudor Jidav.
Directorul general al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti a afirmat totodata ca, in luna aprilie, norul de cenusa vulcanica a generat o scadere de 15% a numarului de calatori pe traficul aerian, comparativ cu aprilie 2009.
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, societate care a fost infiintata prin fuziunea Aeroportului Otopeni cu Aeroportul Baneasa, si-a inceput oficial activitatea in februarie acest an, estimand ca va procesa 75% din intreg traficul aerian al Romaniei si o cifra de afaceri de 110 milioane euro.
In Romania exista 16 aeroporturi, din care patru se afla in subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, iar 12 sunt la Consiliile Judetene. mai mult
Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 12:51
Aeroporturile din Romania cu un trafic de sub un milion pasageri pe an ar putea beneficia de investitii de 150 milioane euro din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial, a declarat miercuri directorul general al Directiei de Aviatie Civila din Ministerul Transporturilor, Catalin Radu, conform NewsIn. "Am depus o schema de finantare la Comisia Europeana, este vorba de 150 milioane euro in prima faza.
Schema de finantare se adreseaza aeroporturilor din subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI), dar si celor aflate sub autoritatile locale cu sub un milion de pasageri anual, adica aproape toate, mai putin cele doua din Capitala, iar Timisoara, Cluj si Constanta sunt la limita.
Acestea au posibilitatea astfel sa beneficieze de fonduri europene pentru reabilitarea infrastructurii (zona de pista, platforma, caile de rulare, transport), insa nu si partea de terminal, ci tot ce tine de partea de siguranta in general", a spus Catalin Radu.Acesta a precizat ca asteapta un raspuns de la Bruxelles in urmatoarele saptamani in acest sens.
De asemenea, Radu a mentionat ca, daca MTI reuseste sa acceseze aceste 150 milioane euro, atunci va cere aprobare in vederea transferarii altor sume ce nu au fost cheltuite, de la proiecte considerate neeligibile pentru finantare."Ministrul Anca Boagiu a discutat deja la Bruxelles, pentru a grabi accesarea acestor fonduri. Va avea loc totodata si o vizita la forurile europene, cel mai probabil saptamana viitoare",... mai mult
Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 12:36