Romgaz este in discutii pentru preluarea unei parti din participatia ExxonMobil la proiectul Neptun Deep, pana in prezent fiind semnat un acord de intrare in consortiu alaturi de OMV Petrom si PGNiG, conform Planului National de Investitii si Relansare, prezentat miercuri, noteaza AGERPRES.
"In conditiile in care Exxon intentioneaza sa renunte la participarea sa de 50% la proiectul Neptun din Marea Neagra, alaturi de care se afla si OMV Petrom, Romgaz este in discutii pentru preluarea unei parti din participatia Exxon. Pana in prezent s-a semnat un acord de intrare in consortiu (JBA), alaturi de OMV Petrom SA si PGNiG SA, pentru a prelua cota de participare ExxonMobil in cadrul perimetrului. In prezent se analizeaza acordul comun de operare (JOA). De asemenea, au loc discutii si negocieri in cadrul consortiului pentru evaluarea si stabilirea unei oferte finale catre ExxonMobil", se mentioneaza in document.
Grupul petrolier american Exxon Mobil a confirmat, la inceputul anului, ca analizeaza o posibila iesire din proiectul offshore Neptun din Romania, adaugand ca a inceput sa ofere informatii potentialilor cumparatori, relata, in ianuarie, Reuters.
ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza zacamantul de mare adancime Neptun din Marea Neagra, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele doua companii au participatii egale in proiect, iar decizia finala de investitii pentru extractia resurselor nu a fost inca luata.
Purtatorul de cuvant al Exxon Mobil,... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 19:43
Americanii de la ExxonMobil negociaza cu rusii de la Lukoil si cu polonezii de la PGNiG vanzarea participatiei de 50% din perimetrul petrolifer Neptun Deep din Marea Neagra, au declarat, luni, pentru AGERPRES, surse din sectorul energetic.
"Exxon se afla in discutii cu cele doua companii. Discutiile cu Lukoil sunt mai avansate", au precizat sursele mentionate.
Pe 19 noiembrie, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, declara pentru AGERPRES ca societatea analizeaza posibilitatea de a prelua o participatie de 15-20% din proiectul Neptun din Marea Neagra, dupa ce consultantul care se ocupa de exitul Exxon din Romania a contactat producatorul roman de gaze pentru inceperea negocierilor.
"Trebuie sa analizam primele documente. Ne-am gandit, din punctul nostru de vedere, ca ar fi bine sa preluam o participatie de 15-20%. Avem capacitatea de a finanta aceasta preluare din surse proprii, din surse atrase si facand un mix din cele doua", a sustinut oficialul Romgaz.
Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, afirma in acele zile ca Romgaz ar trebui sa analizeze oportunitatea de a prelua participatia ExxonMobil in proiectul Neptun din Marea Neagra, in cazul in care americanii se vor retrage.
"O sa am o discutie saptamana viitoare cu Romgaz separat, sa fie mai activ in piata, mai activ in Marea Neagra. Ca tot exista zvonuri privind retragerea Exxon, mi-as dori ca Romgaz sa analizeze oportunitatea si sa incerce sa intre in acest... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2020, ora 18:09
Guvernul olandez a anuntat ca va prelua o participatie in Air France-KLM egala cu cea detinuta de Executivul francez, pentru a-si spori influenta asupra operatiunilor operatorului aerian, o decizie care a luat prin surprindere autoritatile de la Paris, transmite Reuters.
Investitia vine dupa ce Guvernul olandez si Board-ul Air France-KLM, dominat de francezi, au avut indelungi discutii referitoare la reducerea influentei olandeze.
Ministrul olandez de Finante, Wopke Hoekstra, a precizat ca statul a preluat deja o participatie de 12,7%, pentru 680 de milioane de euro, si vrea sa-si sporeasca participatia la aproximativ 14%. Pana acum, Guvernul francez era cel mai mare actionar al Air France-KLM, cu o participatie de 14,2%, urmat de companiile aeriene Delta Airlines si China Eastern Airlines.
Decizia "reprezinta un pas fundamental in vederea protejarii intereselor Olandei. Achizitionarea participatiei ne asigura ca vom lua parte la deciziile importante", le-a declarat jurnalistilor Hoekstra.
De asemenea, a adaugat acesta, statul protejeaza interesele economiei olandeze si ale aeroportului Schiphol din Amsterdam, al treilea mare aeroport din Europa, unde lucreaza multi cetateni olandezi.
Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, le-a spus jurnalistilor ca el si Board-ul Air France-KLM nu au fost informati.
"Reafirm sprijinul meu pentru strategia companiei si conducerea sa", a afirmat Le Maire, adaugand ca este esential ca Air France-KLM "sa fie condusa... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 13:21
Noul director general al operatorului aerian Air France KLM, Benjamin Smith, a declarat joi pentru cotidianul Financial Times ca statul francez este pregatit sa isi vanda participatia pe care o detine la grupul franco-olandez, transmite Reuters.
Potrivit lui Benjamin Smith, presedintele francez Emmanuel Macron este dispus sa vanda participatia de 14% pe care Parisul o detine la Air France KLM, chir daca exista unele persoane in interiorul companiei care ar dori ca statul sa pastreze aceasta participatie ca o forma de asigurare. Potrivit lui Benjamin Smith, exista "multe alte domenii in care guvernul trebuie sa isi cheltuiasca banii" adaugand ca "la final, este foarte scump sa salvezi o companie aeriana".
In replica, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a declarat ca in prezent nu exista planuri privind vanzarea participatiei detinuta de stat la Air France-KLM. "Aceasta nu este o optiune in prezent. Statul ar fi un prost gestionat daca ar incepe sa isi vanda participatiile la o compane care nu este in ce mai buna forma", a spus Le Maire pentru postul de radio franceinfo radio.
Actiunile Air France KLM au inregistrat in acest an o scadere de aproape 40%, in principal ca urmare a valului de greve declansat de sindicatele care vor sa obtina majorari salariale si conditii mai bune de munca.
Benjamin Smith a declarat pentru Financial Times ca statul francez nu trebuie sa vina in ajutorul Air France si, in plus, nici nu trebuie sa incerce sa protejeze... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2018, ora 11:52
Romania cauta sa finalizeze pana la jumatatea anului viitor vanzarea unei participatii in Rompetrol Rafinare, cea mai mare rafinarie a tarii, singurul potential cumparator fiind actionarul majoritar KMG International NV, a declarat ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.
Guvernul vrea sa obtina cel putin 200 milioane de dolari din vanzarea a 26,7% din actiunile Rompetrol Rafinare SA, iar licitatia va fi realizata astfel incat sa fie in conformitate cu reglementarile UE, dupa semnarea memorandumului cu KMG privind vanzarea actiunilor, in 2013, transmite Bloomberg.
Viitorul Rompetrol: Licitatia pe care trebuie sa o castige KazMunayGaz
Executivul intentioneaza de asemenea sa ajute KMG sa infiinteze un fond de investitii pentru a finanta proiectele in Romania, in urmatoarele noua luni, a declarat Gerea. Statul intentioneaza sa-si pastreze o participatie de 18% in rafinarie, dupa licitatie.
"KMG este foarte interesata in ...citeste mai departe despre "Ministerul Energiei: Romania ar putea vinde o participatie in Rompetrol Rafinare" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Octombrie 2015, ora 12:38
Compania germana RWE este pe punctul de a se retrage din proiectul Nabucco si ar putea vinde participatia detinuta in consortiul care urmeaza sa construiasca gazoductul, catre grupul austriac OMV, de asemenea unul dintre actionari, potrivit unor surse citate de revista Focus.
Un acord pentru transferul participatiei catre OMV ar putea fi incheiat inainte de sfarsitul anului, potrivit publicatiei.
RWE a anuntat in mai ca analizeaza implicarea in proiectul Nabucco, care vizeaza aducerea pe piata europeana de gaze naturale din regiunea Marii Caspice.
Actionarii Nabucco sunt OMV, Transgaz, MOL (Ungaria), Bulgarian Energy Holding (BEH, Bulgaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania).
OMV vrea sa faca investitii masive in Romania
Compania OMV este pregatita sa faca investitii "imense" in Romania, in contextul in care Romania ar putea deveni un mare furnizor de gaze naturale in Europa, a declarat presedintele executiv al OMV, Gerhard Roiss.
Seful OMV adminte ca pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra este nevoie de logistica si ca toate acestea vor dura cativa ani, dar "afacerile cu energie sunt pe termen lung".
OMV, pregatita pentru investitii "imense" in Romania
"Pentru resursele de gaze naturale din Marea Neagra este nevoie de logistica si de consumatori si de aceea este important sa existe o conducta intre Romania si pietele vestice, dar prioritatea este piata domestica. Daca vom avea exces, putem exporta, dupa ce am satisfacut cererea din... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 08:39
Compania de echipament audio Beats a rascumparat 25% din actiunile sale detinute de producatorul de smartphone HTC.
Potrivit oficialilor celor doua companii, scopul acestei operatii este sa ofere Beats "o mai mare flexibilitate penru expansiunea globala in timp ce se mentine participatia majoritara a HTC si exclusivitatea comerciala in domeniul tehnologiei mobile".
HTC a devenit un investitor important la compania Beats in august 2011, lansand cateva smartphone-uri ce contineau componente Beats. Dupa aceasta tranzactie, HTC va controla numai 25% din pachetul de actiuni al Beats, potrivit The Next Web.
Surse din piata anuntat ca relatia de afaceri dintre HTC si Beats se va schimba din cauza nemultumirilor oficialilor HTC.
HTC anticipeaza ca va pierde 4,8 milioane de dolari in urma cedarii actiunilor detinute la Beats.
La inceputul acestei luni, HTC a anuntat o scadere de 57,8% a profitului net pentru cel de-al doilea trimestru al acestui an.
Beats a anuntat recent achizitia serviciului de muzica MOG in schimbul sumei de 14 milioane de dolari. mai mult
Duminica, 22 Iulie 2012, ora 13:59
Erste Group Bank AG (Erste Group) isi majoreaza participatia la BCR la 93,27% in urma ofertei pentru actionarii minoritari persoane fizice, se arata intr-un comunicat al bancii.
Astfel, banca anunta ca si-a majorat participatia la BCR cu 34.500.000 de actiuni, de la 93,04% la 93,27%, in urma ofertei lansate pentru actionarii minoritari ai BCR. Erste mentioneaza ca oferta nu a fost adresata SIF-urilor.
Oferta s-a derulat in perioada 26 februarie - 25 mai 2012, pretul oferit pe actiune detinuta de actionarii minoritari fiind de 1,09 lei. Pretul ofertei a fost stabilit in functie de valoarea contabila a BCR inmultita cu pretul/multiplul contabil BRD plus o prima de 50%. Astfel, pretul se ridica la 1,09 lei/actiune.
Potrivit Erste, scrisorile de acceptare din partea actionarilor care vor fi primite in saptamanile urmatoarele vor fi de asemenea luate in considerare.
"Rata de acceptare foarte buna (60,54%) arata ca actionarii minoritari au considerat oferta ca fiind corecta si atractiva. Investitia totala realizata de Erste Group prin aceasta oferta insumeaza aproximativ 8,4 milioane euro si reconfirma angajamentul Erste Group fata de BCR si piata din Romania", se spune in comunicat.
Erste Group se angajeaza sa lanseze o noua oferta pentru a rascumpara actiunile detinute de actionarii minoritari persoane fizice ai BCR in urmatoarele 12 luni, potrivit aceleiasi formule de calcul si luand in considerare preturile de la acel moment. mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 15:29
Grupul ungar de petrol si gaze MOL este gata sa vanda participatia detinuta la consortiul Nabucco, care dezvolta proiectul gazoductului, intrucat este ingrijorat in privinta costurilor, asigurarii aprovizionarii cu gaze naturale si managementului, potrivit directorului general al MOL, Zsolt Hernadi.
"Am semnalat ca suntem gata sa ne vindem actiunile daca este necesar (...) trebuia sa trimitem acum un semnal foarte, foarte puternic ca nu suntem dispusi sa finantam asa ceva in continuare", a spus Hernadi, care ocupa si postul de presedinte al grupului, dupa reuniunea anuala a actionarilor MOL.
Probleme legate de finantarea si administrarea proiectului Nabucco
MOL si-a exprimat indoielile in legatura cu Nabucco in mai multe randuri incepand din 2010, din cauza incertitudinii costurilor, asigurarii aprovizionarii cu gaze naturale si a ingrijorarii privind structura si managementul, a anuntat MOL saptamana aceasta, cand a notificat ca nu va finanta bugetul pe acest an al consortiului care ar trebui sa construiasca Nabucco.
Finantarea pana in prezent a proiectului Nabucco a costat MOL circa 20 de milioane de euro, iar consortiul Nabucco Gas Pipeline International nu este condus adecvat, a spus Hernadi.
Europa Centrala si de Est are nevoie de surse alternative de aprovizionare, dar nimeni nu a raspuns la intrebari esentiale privind sursele de gaze ale Nabucco, costuri, costuri de transport, iar acesta este motivul pentru care MOL nu va mai finanta proiectul.
"Nu... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 19:31