Pensia privata obligatorie, cunoscuta si ca Pilonul II de pensie, a starnit multe controverse in ultimii ani. Unele guverne chiar au pus problema nationalizarii acestui sistem, iar mai recent pensionarii au cerut integrarea sumelor cumulate in acest program in Pilonul I, pentru majorarea cu 40% a pensiilor actuale.
Cu toate acestea, Pilonul II este neglijat de foarte multi dintre romani, iar despre Pilonul III nici nu mai vorbim. Dar daca ar fi sa facem cateva calcule, folosind un simulator online, pentru a vedea cam cu ce pensie ne vom alege dupa ce am cotizat la Pilonul II, rezultatele ar trebui sa ne puna pe ganduri.
Pentru calculul pensiei la Pilonul II vom tine cont de mai multe elemente, precum varsta de pensionare, sexul participantului, varsta de la care a inceput sa cotizeze, suma cu care cotizeaza, dar si ce suma are in cont in momentul de fata si un randament anual la fondului pe care acesta l-a ales.
De asemenea, tineti cont ca se va folosi o suma fixa de cotizatie (adica salariu brut fix timp de 20-30 de ani), un randament mediu, ceea ce fac calculele mai mult decat estimative.
Pensie privata obligatorie: femeie, 25 ani
Pentru o femeie de 25 de ani, care va iesi la pensie in 2058 si care are deja in cont 10.000 de lei, iar salariul brut este de 5.000 de lei lunar, cotizatia ei la Pilonul II va fi de 187,5 lei pe luna (3,75%). Daca mai luam in calcul si faptul ca fondul la care cotizeaza are un randament anual de 4%, atunci suma stransa la... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 00:04
Pensiile private ale romanilor sunt in siguranta si nu sunt afectate de volatilitatile conjuncturale ale pietelor financiare, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara al Sectorului Sistemului de Pensii Private, Dan Armeanu.
"Economia mondiala este influentata de pandemia COVID-19, intreprinderile si-au redus productia ca efect al cererii diminuate de produse si servicii iar unele chiar s-au inchis temporar. Aceasta perturbare a bunului mers al economiei se reflecta si asupra pietelor financiare, acestea inregistrand scaderi semnificative, pretul instrumentelor financiare nefiind imuabil. Cu toate acestea, sistemul de pensii private, in considerarea termenului lung de economisire si investire de 30-40 de ani, este cel mai putin afectat, datorita unei diversificari echilibrate si prudente a investitiilor. In 3 - 4 decenii de acumulare si investire a contributiilor au loc episoade de volatilitate ridicata pe termen scurt, asa cum s-au consemnat in ultimii ani in august 2015, ianuarie 2016, iunie
2016, iunie 2017 si in decembrie 2018", a spus Dan Armeanu, intr-un comunicat transmis AGERPRES.
El a mentionat ca printr-o politica de investitii conservatoare, cu investitii de peste 60% in titluri de stat, administratorii de fonduri de pensii private asigura respectarea cerintelor privind securitatea, calitatea si profitabilitatea activelor. Politica de investitii are in vedere totodata si diversificarea portofoliilor fondurilor de pensii... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 09:20
Fondurile de pensii din Pilonul II (alimentate din alocatii de stat, dar administrate privat) nu pot fi nationalizate, insa pot fi trecute din administrare privata in administrarea statului, ceea ce ar putea afecta eventual doar castigurile viitoare din randamente, explica, intr-un comunicat de presa, Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Precizarile lui Negritoiu vin la patru zile dupa ce ASF a decis sa aplice sanctiuni dure asiguratorului privat NN.
Astfel, ASF a decis sa amendeze NN cu 750.000 de lei (1% din capitalul social). De asemenea, sefa NN Pensii, Raluca Ioana Georgiana Tintoiu, a fost personal amendata cu 100.000 de lei si i s-a ridicat licenta. ASF a mai anuntat demararea de controale la NN.
Sanctiunile dure au fost aplicate deoarece conducerea ASF a considerat ca prin scrisoarea informativa trimisa clientilor, pe tema posibilei netionalizari a fondurilor private, NN Pensii a transmis catre clienti "informatii inselatoare, neprobate". "Pe o piata sensibila, aceste lucruri nu se fac. Sunt anumiti oameni care au inceput sa-si manifeste ingrijorarea si vor retragerea din Pilonul II, ceea ce nu se poate, conform legii", a justificat vicepresedintele ASF, Ion Giurescu, decizia institutiei.
La patru zile de la decizia luata de ASF, seful institutiei a emis un amplu comunicat de presa, in care explica functionarea pietei de pensii (de stat si private), dar raspunde si la acuzatiile ca ar fi stat la baza zvonurilor... mai mult
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 18:53
Participantii la fondurile de pensii private vor putea opta dupa incetarea perioadei active intre mai multe modalitati de incasare a banilor, cum ar fi o suma lunara pana la deces sau pana la o anumita data, o alta varianta fiind stabilirea unui interval de plata cuprins intre 5 si 10 ani.
Modalitatile de plata se regasesc intr-un nou proiect de lege intocmit de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care va reglementa plata pensiilor private pentru cei care contribuie in prezent la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III).
In prezent, peste 6,2 milioane de persoane contribuie la aceste fonduri.
In cazul Pilonului II, sumele acumulate in contul individual al fiecarui participant vor incepe sa fie incasate la data iesirii la pensie din sistemul de stat (Pilonul I).
In prezent, varsta de pensionare este de 59 de ani si 8 luni pentru femei si de 64 de ani si 8 luni pentru barbati. Pana in 2030, varsta de pensionare va ajunge la 63 de ani pentru femei si 65 de ani in cazul barbatilor.
La Pilonul III, plata pensiei se va face dupa ce participantul la un fond de profil a implinit 60 de ani si a efectuat un stagiu minim de cotizare de sapte ani si sase luni.
Potrivit poiectului de lege, de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, participantul unui fond de pensii private alege furnizorul.
"Furnizorul nu poate refuza nicio cerere de obtinere a unei pensii private daca persoana indeplineste conditiile... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 10:42
Activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor atinge 2,6-2,7 miliarde de euro la finele anului viitor, in crestere cu circa 25% fata de decembrie 2012, pe fondul majorarii contributiei din venitul brut al salariatilor de la 3,5% la 4% si randamentelor obtinute de administratori.
"Prin cresterea contributiei la 4%, intrarile in fondurile de pensii private obligatorii se vor situa la circa 45 milioane de euro pe luna, de la 37 milioane in acest an. Asta inseamna ca activele fondurile vor creste cu aproximativ 500 milioane de euro, la care se adauga aportul randamentelor, conform Mediafax.
Anticipez ca fondurile de pensii vor avea 2,6-2,7 miliarde de euro in conturi la finele anului viitor, de la 2,1 miliarde euro in acest an", a declarat directorul general al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Cristian Rosu, la o intalnire cu presa.
La finele lunii noiembrie, Pilonul II avea active de 9,29 miliarde de lei (2,04 miliarde de euro) si 5,74 milioane de clienti.
Primele contributii la Pilonul II au fost virate in mai 2008. Rosu a mai spus ca fondurile de pensii facultative (Pilonul III) se vor mentine pe acelasi trend de crestere modesta, activele acestora urmand sa depaseasca 150 milioane de euro.
"Aportul acestor fonduri la totalul industriei ramane in continuare modest, pe fondul numarului scazut de participanti", a spus reprezentantul CSSPP.
La 30 noiembrie, Pilonul III avea active de 580,6 milioane de lei si... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 17:15
Valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a ajuns, la sfarsitul anului 2011, la aproape sapte miliarde lei, dintre care peste 6,42 miliarde lei in Pilonul II si 436 milioane lei in Pilonul III, potrivit CSSPP.
Evolutia sistemului de pensii private a fost una constanta si solida, iar ponderea activelor fondurilor de pensii in PIB a atins cota de 1,19% la sfarsitul anului 2011.
Avansul inregistrat lunar in cazul activelor fondurilor de pensii administrate privat a fost determinat si de virarea in ritm constant a contributiilor, precum si de cresterea cotei de contributie la 3% din venitul brut realizat. Astfel, in Pilonul II, contributiile brute totale in 2011 au insumat 1,98 miliarde lei.
5,7 milioane de participanti pe piata pensiilor private in 2011
Pentru intreaga piata a pensiilor private la sfarsitul anului 2011, numarul participantilor a depasit 5,7 milioane persoane, in crestere cu peste 6% fata de 2010. Chiar daca revenirea economica se lasa asteptata, iar climatul nu a fost unul favorabil pe piata muncii, fondurile de pensiile facultative au castigat aproximativ 40.000 noi clienti, depasind 260.000 de participanti in total.
Pe parcursul anului 2011, politica de investitii a fondurilor de pensii private fost caracterizata in general de prudenta, iar portofoliile acestora au fost compuse cu preponderenta din titluri de stat. Alocarea activelor intre titlurile de stat si restul activelor a ramas similara la finalul anului... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 17:14
Camera Deputatilor a adoptat, marti, legea privind infiintarea, organizarea si functionarea Fondului de garantare in sistemul de pensii private, acesta urmand sa devina functional in prima parte a anului viitor, a anuntat, marti, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Camera Deputatilor a fost in acest caz for decizional, scrie Mediafax.
"Legea va intra in vigoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial, iar Fondul de garantare va incepe sa functioneze efectiv incepand cu prima parte a anului 2012.
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) saluta adoptarea acestui act normativ, necesar pentru consolidarea legislatiei primare in domeniu, ca si pentru cresterea stabilitatii, sigurantei si increderii participantilor in acest sistem", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Scopul fondului este garantarea drepturile participantilor (faza de acumulare) si beneficiarilor (faza de plata) la fondurile de pensii private, precum si compensarea oricaror eventuale pierderi ale participantilor care contribuie la sistem, derivate din orice situatie de incapacitate de plata a administratorilor si furnizorilor de pensii private.
Fondul de garantare va fi administrat de un consiliu de administratie compus din trei membri - presedinte, desemnat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), un membru desemnat de Ministerul Finantelor Publice si un membru propus de APAPR.
Mandatul acestora este de 4 ani si poate... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 15:07
Criza si-a pus amprenta si pe acest sector. Cu toate ca specialistii sustin ca pensiile private raman o alternativa la sistemul public de pensii, in realitate, multe companii au scos din bugetul pe 2011 pensiile facultative acordate ca bonusuri pe langa pachetele salariale. "Bugetele salariale pentru anul acesta s-au facut in 2010, cand revenirea economica era incerta. (...) Din acest punct de vedere, era de asteptat ca beneficiile salariale sa ramana neschimbate anul acesta. Nu ma astept ca in 2012 sa vedem o explozie a beneficiilor salariale care sa includa si pilonul III", a declarat pentru Bloombiz.ro, directorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun.Ce efect a avut criza economica asupra randamentelor fondurilor de pensii private in Romania?Pana acum o luna aveam o crestere buna, de 4-5%. Din pacate, evolutiile burselor din ultimele saptamani au avut un impact negativ si asupra fondurilor de pensii private.Ultimele saptamani au avut un impact determinant asupra performantei de la inceputul anului si pana acum.Pe piata pensiilor private obligatorii, constatam o crestere a contributiilor lunare si o scadere a numarului de conturi goale, ca o consecinta a reformelor din piata muncii si a eliminarii muncii la negru. Din punctul de vedere al participatiilor si al contributiilor, evolutiile sunt pozitive.Din punct de vedere al performantei investitionale, cresterea a fost influentata de evolutiile burselor din ultimele saptamani.Fondurile private de pensii par ca au... mai mult
Vineri, 19 August 2011, ora 20:29
Administratorii fondurilor de pensii private au facut pana in prezent mai mult de 1.000 de plati in sistem, care se ridica la 1,46 milioane lei, pentru deces, invaliditate si plata unor pensii, a declarat luni presedintele CSSPP, Mircea Oancea, citat de NewsIn."Administratorii fondurilor de pensii private au facut peste 1.000 de plati in sistem, care se ridica la 1,46 milioane lei (peste 342.000 euro).
Sunt plati generate de decesele participantilor (catre mostenitori), in caz de invaliditate, sau reprezinta plata unor pensii", a declarat Mircea Oancea la Conferinta Nationala de Pensii Private.
El a adaugat ca, pana la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor, proiectul de lege privind plata pensiilor private va avea o forma finala, urmand sa fie dezbatuta de Parlament.
Potrivit legislatiei in vigoare, in cazul decesului unui participant inainte de deschiderea dreptului la pensia privata, beneficiarilor li se deschide cate un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, in care se transfera activele cuvenite fiecaruia.
De asemenea, de la data pensionarii de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, participantul poate obtine o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum cinci ani, daca activul sau personal net, ca urmare a perioadei reduse de contributie, nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin normele Comisiei sau o pensie privata, daca activul sau... mai mult
Luni, 11 Octombrie 2010, ora 15:58