Presedintele Traian Basescu a declarat, la intrevederea cu presedintele Gurbanguli Berdamuhamedov, ca firmele romanesti Romelectro si SIVECO sunt interesate sa intre pe piata din Turkmenistan in domeniile constructiilor energetice si IT.
Seful statului a afirmat ca pe langa Romelectro si SIVECO mai sunt si alte firme romanesti interesate sa obtina contracte in Turkmenistan pentru furnizare si mentenanta de utilaj petrolier si de extractie a gazelor naturale, precum si in privinta securizarii frontierei sudice cu Afganistanul a acestei tari, dupa retragerea misiunii ISAF in 2014, potrivit Mediafax.
"Companiile romanesti au o prezenta istorica in Turkmenistan, au o memorie recenta a deschiderii economice catre piata globala si pot actiona si ca poarta a deschiderii economiei turkmene catre Europa.
Un prim pas in acest sens poate fi facut prin deschiderea de reprezentante si filiale ale companiilor romanesti in Turkmenistan", a declarat Basescu, potrivit Agerpres.
Presedintele a incurajat si prezenta companiilor turkmene in Romania, multumindu-i pentru sprijinul acordat presedintelui Turkmenistanului, Gurbanguli Berdamuhamedov. mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 16:55
Turkmenistanul a lansat negocieri pentru un parteneriat pe termen lung cu Europa in domeniul energiei, a anuntat marti Ministerul turkmen de Externe, citat de RIA Novosti, potrivit NewsIn."Interesul reciproc european si turkmen in sectorul energiei pare natural si justificat atat din punct de vedere economic, cat si comercial", se arata in comunicat.Ministerul a precizat ca piata europeana a energiei este una dintre cele mai mari, iar partenerii europeni ofera cooperare benefica reciproc si preturi rezonabile.Furnizarea de gaz catre Europa este din ce in ce mai importanta pentru Turkmenistan.
Constructia unei conducte care va lega campurile gazeifere din nord-estul tarii de Marea Caspica a inceput in luna mai.
In plus, va incepe constructia gazoductului Nabucco, ce va lega zona caspica de Europa prin Turcia.Nabucco, ce va avea o lungime de 3.300 de kilometri, ar urma sa fie dat in functie in 2015 si va transporta intre 20 si 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.Insa expertii cred ca tensiunile dintre Turkmenistan si Azerbaidjan privind o serie de zacaminte de gaz din zona Marii Caspice ar putea restrictiona cooperarea dintre Turkmenistan si Europa pentru mult timp. mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 09:29
Rusia este libera sa furnizeze gaz pentru conduceta Nabucco, iar tarile participante la proiect trebuie sa o accepte ca partener, a declarat duminica trimisul special al Statelor Unite, Richard Morningstar, citat de Reuters, precizeaza NewsIn.Oficialul american a reiterat impotrivirea Washingtonului in ceea ce priveste o posibila folosire a gazului iranian pentru alimentarea conductei Nabucco. Declaratia lui Morningstar intervine dupa ce Turcia a spus ca pentru punerea in aplicare a proiectului ar putea fi folosit gaz iranian.
"Cu tot respectul pentru Iran, pozitia noastra este foarte clara. Nu cred ca Iranul ar trebui sa participe in acest punct", a spus diplomatul american.
Iranul este pe locul doi in lume in ceea ce priveste rezervele sale de gaz, detinand circa 16% din totalul la nivel mondial, dar nu face exporturi majore, in special din cauza sanctiunilor impuse de SUA si ONU, care au descurajat investitiile firmelor occidentale.
"Statele Unite au incercat sa angajeze Iranul in discutii, atat in planul relatiei bilaterale, cat si in toate celelalte privinte, inclusiv cea nucleara, dar oferta de angajament nu a fost reciproca pana la acest punct", a explicat Morningstar.Acordul interguvernamental pentru tranzitul Nabucco urmeaza sa fie semnat luni la Ankara de Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Germania este, de asemenea, partenera in proiect, dar nu este tara de tranzit.Uniunea Europeana a sprijinit proiectul, in care vede o modalitate de a-si reduce... mai mult
Luni, 13 Iulie 2009, ora 09:29