Rusia va inaugura luni primul sau gazoduct spre China, acesta fiind de altfel unul din cele trei mari gazoducte destinate sa ii consolideze pozitia de cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, transmite AFP.
Beijingul a devenit un partener strategic pentru Moscova, care incearca sa isi diversifice pietele de export, in conditiile in care in prezent exporturile rusesti de gaze naturale merg in special in Europa.
Denumit 'Power of Siberia', gazoductul inaugurat luni are o lungime de peste 2.000 de kilometri si va conecta zacamintele de gaze naturale din Siberia orientala de frontiera ruso-chineza. La randul sau, China ar urma sa finalizeze in 2022-2023 un gazoduct care va face legatura intre frontiera cu Rusia si metropola Shanghai. Presedintii Vladimir Putin si Xi Jinping vor participa la o videoconferinta organizata cu prilejul inaugurarii acestui gazoduct care concretizeaza dorinta Rusiei de a se apropia de Asia pe fondul tensiunilor dintre Moscova si UE.
Noul gazoduct este insotit de un urias contract de aprovizionare de gaze, semnat in luna mai 2014 de grupul rus Gazprom si concernul chinez CNPC, si a carui valoare este estimata la peste 400 de miliarde de dolari pe 30 de ani.
In paralel, China este un partener major al Rusiei in domeniul gazelor naturale lichefiate, via doua uriase proiecte ale grupului privat rus Novatek in zona Arctica.
Gazoductul Power of Siberia este "unul din cele mai asteptate proiecte energetice din Asia, cu implicatii... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 09:59
Apropierea dintre Moscova si Beijing, rezultata pe fondul racirii relatiilor dintre Rusia si Occident, a dus la incheierea unor contracte de livrare de tehnica militara din partea rusa care in urma cu doar cativa ani ar fi parut inimaginabile.
Astfel, in 2015, oficialii de la Beijing au anuntat ca au semnat un contract de 2 miliarde dolari cu Rusia pentru livrarea a 24 de multirol Suhoi Su-35, iar cele mai noi rapoarte ale agentiilor de informatii occidentale arata ca acest contract a fost partial onorat la finalul anului trecut, anunta IB Times.
Conform informatiilor, liderii militari de la Beijing ar fi dispus ca avioanele rusesti sa fie pozitionate in baza aeriana Suixi, din provincial Guangdong, o locatie aflata in apropierea zonei disputate de China si alte 5 state din Marea Chinei de Sud.
Su-35 este cel mai performant avion de lupta de care Rusia dispune in acest moment, dar presa de stat de la Beijing sustine ca, odata cu realizarea primului avion "invizibil" al Chinei, J-20, multirolul rusesc isi va pierde din valoare, fapt pentru care guvernul chinez ar dori sa rezilieze contractul.
Vreme de mai multi ani, China a incercat sa tina pasul cu tehnica de lupta din alte tari, in materie de aeronave, produsele indigene J-20, J-10 si J-15 trecand peste nivelul mediu al altor avioane de lupta, dar ramanand tributare tehnologiei livrate de Moscova, cum ar fi propulsorul Saturn AL-31 de generatie mai veche.
Unul dintre analistii si istoricii specializati in... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 07:57
Rusia si China au consolidat noul pol de putere reprezentat de umbrela Shanghai Coopertion Organization (SCO), recentul summit de la Ufa, din extremul orient rus, atragand ca membri India si Pakistanul, pe langa Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan si Kirghizstan.
Practic, jumatate din populatia globului este incorporata acum in ceea ce analistii politici vad un nou bloc estic menit sa conteste influenta Occidentului in rasaritul Europei si Asia, arata revista Newsweek.
Turcii ar vrea si ei
SCO a fost infiintat inca din 1996, dar abia in ultimii ani a inceput sa se afirme ca un bloc politico-economico-militar capabil sa respinga influenta Occidentului.
Pentru unii lideri, SCO este un club atat de select incat apartenenta la acesta te poate face sa lasi deoparte orice cooperare cu Europa. Cel putin, aceasta a fost reactia presedintelui turc Recep Erdogan in 2013.
"Daca ne integram in SCO putem uita de UE. SCO este mai bun, mai puternic. India vrea sa se alature, Pakistanul la fel. Daca suntem acceptati, toti o sa intram in SCO", a declarat Erdogan in urma cu doi ani, in timpul unei vizite in Rusia.
In ciuda admiratiei nemarginite, Ankara nu a fost invitata pana acum sa se alature noului pol de putere politico-militara, in parte si datorita insecuritatii aparute la granita dintre Turcia si Siria, dar si a statutului de membru NATO al tarii.
In schimb, India si Pakistanul, desi rivale, au intrat in acelasi timp in sfera de influenta ruso-chineza.
Control... mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 14:57
4Turneul eurasiatic al presedintelui chinez Xi Jinping, cu o oprire de trei zile la Moscova, are ca scop cimentarea parteneriatului dintre Rusia si China sub forma unei aliante militare.
Observatorii internationali sunt de parere ca aceasta miscare are ca scop crearea unui front comun in fata parteneriatului strategic mentinut pe flancul Asiatic de Statele Unite si Japonia, arata publicatia Business Insider.
Parada de forte
Presedintele chinez a inclus Rusia pe lista destinatiilor sale din cadrul turneului eurasiatic alaturi de Kazahstan si Belarus.
Cel mai probabil, la Moscova vor fi puse la punct detaliile cooperarii in privinta importurilor de gaz ale Chinei de pe piata din Rusia, cooperarea in domeniul aviatiei si proiectul "Drumul Matasii", prin care China vrea sa dezvolte infrastructura de transport si energetica intre Asia si Europa.
Insa, punctul principal in programul oficial al presedintelui Xi ramane participarea la parada aniversara din Piata Rosie.
Evenimentul de pe 9 mai va marca implinirea a 70 de ani de la victoria impotriva nazismului, un bun pretext pentru transformarea parteneriatului militar dintre cele doua tari intr-o alianta de facto.
Ministrul Apararii din China a anuntat ca fortele navale ale celor doua state vor efectua luna aceasta un exercitiu comun in Mediterana.
In total, noua vase militare vor fi implicate, printre care si fregatele anti-piraterie care patruleaza coasta Somaliei.
Desi oficialul de la Beijing a negat... mai mult
Joi, 07 Mai 2015, ora 16:34
Relatia dintre presedintele Chinei, Xi Jinping, si cel al Rusiei, Vladimir Putin, a facut pana acum sa curga rauri de cerneala in presa internationala.
De la preluarea functiilor, cei doi s-au intalnit in 10 randuri, serband la un moment dat chiar si ziua lui Putin impreuna - eveniment celebrat cu sandvisuri udate cu vodca ruseasca, spre bucuria fotografilor.
Dincolo de cancanuri, cei doi lideri se dovedesc in egala masura actori talentati, care joaca rolul unor prieteni desavarsiti, cand, de fapt, tot ce-i uneste e teama de acelasi inamic comun, dezvaluie William Johnson, consultant american specializat in relatiile cu China, intr-o analiza de pe blogul agentiei Reuters.
Alianta strategica
Istoria agitata a relatiilor ruso-chineze este prea bine cunoscuta pentru a nu ridica un semn de intrebare asupra legaturii stranse inchegate recent intre cele doua state, una definita de presedintele chinez drept "cea mai strategica relatie bilaterala".
Xi si Putin au nevoie unul de celalalt pentru a face fata pericolului reprezentat de Statele Unite si aliatii sai, crede Johnson.
Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, extinderea NATO si aparitia Uniunii Europene, doua forte ajunse pana la frontierele Rusiei, l-au facut pe Putin sa critice Occidentul pentru tratarea tarii sale ca pe un inamic.
Prezenta Statelor Unite pe continentul asiatic, atat ca influenta economica, cat si cu trupe, starneste de asemenea nervozitatea Beijingului.
China vede in pivotul american... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 10:20
Rusia si China au semnat, luni, aproape 40 de intelegeri bilaterale, intarindu-si astfel relatiile in mai multe domenii, de la finante la energie.
Premierul din tara asiatica, Li Keqiang, si omologul sau de la Kremlin, Dmitri Medvedev, au parafat 38 de contracte.
Unul dintre ele are o valoare de 24,5 miliarde de dolari si presupune cooperarea in domeniul operatiunilor valutare pentru a reduce dependenta de dolar in tranzactiile dintre cele doua tari, informeaza Business Insider, care citeaza AFP.
"Intelegerea a fost facuta pentru o perioada de trei ani si poate fi prelungita", a anuntat banca centrala a Rusiei.
Vizita premierului chinez in Rusia vine intr-un moment crucial pentru Kremlin, care incearca sa umple golul lasat de sanctiunile Occidentului printr-o colaborare mai intensa cu tarile asiatice.
Rusia, in menghina sanctiunilor: Ce ...citeste mai departe despre "Rusia si-a intarit parteneriatul cu China: Zeci de contracte semnate de premierii celor doua tari" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Octombrie 2014, ora 16:45
Conflictul Rusiei cu Occidentul legat de criza din Ucraina determina Moscova sa caute alte piete de desfacere in afara Europei. Astfel, presedintele Rusiei Vladimir Putin ar putea semna un acord cu China privind furnizarea de gaze naturale prin conducte, pentru o perioada de 30 de ani.
Daca decizia finala referitor la aceasta intelegere va avea loc la intalnirea dintre Vladimir Putin si Xi Jinping, presedintele Chinei de luna viitoare de la Beijing, un reprezentant al Gazprom si un oficial guvernamental anonim au declarat ca discutiile dintre cele doua parti sunt in curs de desfasurare, potrivit Bloomberg.
Criza din Ucraina a marit importanta relatiilor dintre Rusia si China, cel mai mare partener comercial al Moscovei din afara Uniunii Europene si singura tara din Consiliul de Securitate al ONU care nu a criticat actiunile sale din Crimeea.
Pana cand conducta va ajunge in China, Rusia are putine piete pentru exportul gazelor in afara ...citeste mai departe despre "Putin mai face o mutare? Afaceri cu China pentru 30 de ani" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Aprilie 2014, ora 11:21
Rusia isi intoarce atentia catre pietele din Asia, in contextul in care cel mai important partener comercial al sau, Europa, se lupta de trei ani cu criza economica.
Reorientarea relatiilor comerciale ale Rusiei se produce pe fondul nemultumirii lui Putin privind cresterea economica anuala de doar 4% in trimestrul doi, sub tinta stabilita prin programul sau de guvernare, de 6%. Presedintele a cerut guvernului sa creasca nivelul investitiilor la 25% din PIB pana in 2015 si la 27% pana in 2018, de la 21% in 2011, potrivit Bloomberg.
Astfel, cel mai mare exportator de energie din lume planuieste constructia unei rafinarii pe coasta Pacificului si exporturi de cereale in Orientul indepartat, in timp ce Toyota si Mazda au in vedere constructia unor fabrici in Rusia.
Mai mult, fondurile suverane de investitii ale Rusiei si Chinei si-au unit fortele in luna iunie, cu scopul de a imbunatati relatiile comerciale dintre estul Rusiei si tarile din Asia.
In consecinta, primul fond privat de investitii al Rusiei si Chinei investeste 200 milioane de dolari intr-un pachet minoritar de actiuni in cea de-a doua fabrica de cherestea din Rusia, ca marime - Russia Forest Products, anunta Financial Times.
Gestul arata ca Beijingul a trecut peste incertitudinile privind fiabilitatea investitiilor in mediul de afaceri rus, iar Moscova peste suspiciunile privind interesele Chinei in prea putin populatul Orient Indepartat.
"Ambele parti inteleg ca este important pentru Rusia sa... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 15:30
Prim ministrul rus, Vladimir Putin, se afla, astazi, intr-o vizita oficiala la Beijing iar intalnirile sale cu liderii chinezi ar putea insemna finalizarea intelegerii privind furnizarea de gaze naturale catre China, dar si o consolisdare a relatiilor ruso-chineze. Putin se indreapta astfel catre China, judecand aspru Statele Unite si moneda americana, pe care o caracterizeaza drept "parazitara".Putin si premierul chinez Wen Jiabao au aparut in fata presei dupa o jumatate de zi de discutii si formalitati, marti, promitand sa rezovle disputa privind preturile gazelor naturale pe care Rusia urmeaza sa le furnizeze prin intermediul gazoductelor siberiene. Miercuri, in cea de-a doua zi de vizita oficiala in China, Putin are programata o intalnire cu presedintele chinez Hu Jintao, scrie Associated Press. Pana acum, se pare ca intelegerile facute includ promisiunile Chinei de a invesi 1.5 milioane de dolari intr-un cos metalurgic pentru aluminiu din Siberia si de a investi 1 milion de dolari intr-un fond comun de investitii."Cei care vand, vor intotdeauna sa vanda la preturi mari, in timp ce cumparatorii vor vrea intotdeauna preturi mai mici. Trebuie sa gasim un compromis care sa multumeasca pe toata lumea", declara Putin in fata reporterilor.Intr-un interviu acordat televiziunii de stat chineze, Putin a reiterat dorinta Rusiei de a coopera cu China si a criticat dur Statele Unite, catalogand dominanta dolarului american drept "parazitara"."SUA nu reprezinta un parazit pentru... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 12:32