Dupa un an si jumatate in care s-a laudat ca va dezvolta intreaga Romanie cu ajutorul parteneriatelor publice-private (PPP), Cabinetul Dancila a inceput sa dea inapoi. Deja a anuntat ca renunta la proiectul autostrazii Ploiesti-Brasov, care era varful de lance al intregii strategii de parteneriate.
Iar in aceste conditii intrebarea este: sa ne mai asteptam la soselele, caile ferate, canalele navigabile, spitalele si hidrocentralele pe care Viorica Dancila, Liviu Dragnea si Darius Valcov au promis, de nenumarate ori, ca le vor construi, in PPP? Autoritatile statului au refuzat, pana la acest moment, sa ne ofere un raspuns clar.
Istoria promisiunilor neonorate ale guvernarilor PSD este una foarte consistenta. Pana la finele lui 2017, guvernarea PSD-ALDE a promis constructia de autostrazi si alte mari obiective de infrastructura - printre care aeroporturi, cai ferate si spitale - cu fonduri de la buget, cu finantari europene si cu bani imprumutati de la banci.
Spre exemplu, constient ca nimeni din tara nu are capacitatea de a construi o autostrada montana, cum ar trebui sa fie Ploiesti-Brasov - Mihai Tudose (la acel moment premier PSD) - a cerut sprijin de la Banca Mondiala. Acordul incheiat de Tudose prevedea ca BM va intocmi integral studiile necesare constructiei autostrazii si totodata va acorda tarii noastre un credit de 35 de milioane de euro, cu care Romania sa plateasca documentatia.
Imediat ce i-a luat locul lui Mihai Tudose, insa, Viorica Dancila si... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 08:13
Premierul Viorica Dancila anunta ca Autostrada Comarnic-Brasov nu se va construi in parteneriat public-privat, ci va fi declarata in prima sedinta CSAT de importanta nationala si va fi construita din fonduri guvernamentale. Anuntul vine dupa ce, in vara anului trecut, Ministerul Transporturilor renunta la colaborarea pe proiectul de autostrada cu Banca Mondiala si a decis ca autostrada trebuie construita in parteneriat public-privat.
"Autostrada Comarnic-Brasov este in parteneriat public-privat. Am avut solicitari din partea unei societati chinezo-turce.
Eu am luat hotararea, impreuna cu colegii mei, sa scoatem din parteneriat public-privat, iar in prima sedinta de CSAT aceasta autostrada sa devina de importanta nationala sau de infrastructura critica, astfel incat sa putem sa demaram cat mai repede lucrarile la aceasta autostrada", a anuntat, duminica, la Ploiesti, premierul Viorica Dancila.
Dancila a adaugat ca procedurile sunt complicate: "La noi s-a format aceasta institutie a contestatiilor si pentru a trece de toate aceste obstacole cred ca solutia este ca aceasta autostrada sa devina de importanta nationala, astfel incat sa incepem executia cat mai repede din fonduri guvernamentale".
Citeste si: Razvan Cuc sustine ca pe Autostrada Comarnic - Brasov se va lucra si noaptea
Orban: Are un puternic iz penal. Dancila risca sa-i tina companie sefului de care s-a lepadat prea usor
La scurt timp dupa anuntul Vioricai Dancila, liderul PNL, Ludovic Orban,... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2019, ora 16:40
Cinci investitori au depus oferte pentru atribuirea contractului de parteneriat public-privat pentru realizarea Autostrazii Ploiesti- Brasov, pana luni, ultima zi de depunere a cererii de participare, anunta Guvernul.
Sursa citata mentioneaza ca ofertele pentru primul contract strategic de parteneriat public-privat din Romania, depuse la Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, sunt analizate de catre o Comisie de evaluare. Comisia include si experti cooptati, reprezentanti ai partenerului public.
Ofertele au fost deschise in prezenta investitorilor privati care au depus solicitarea de participare la acest proiect, precieaza sursa citata.
Din acest moment, procedura legala prevede urmatoarele actiuni:
1. Comunicarea, in aproximativ cinci zile, a candidatilor selectati, in vederea depunerii ofertei tehnice si financiare;
2. Depunerea ofertelor detaliate in termen de 60 de zile de la comunicarea acceptarii;
3. Negocierea competitiva a clauzelor contractului de parteneriat public-privat;
4. Desemnarea partenerului privat castigator si a variantei de contract de parteneriat public-privat ce va fi supus aprobarii Guvernului;
5. Semnarea contractului de parteneriat public-privat aprobat de Guvern;
6. Constituirea societatii de proiect de catre CNAIR si partenerul privat.
"Numarul ofertelor depuse arata atat interesul deosebit al investitorilor pentru proiectele strategice ce urmeaza sa fie realizate in parteneriat public-privat, cat si increderea mediului... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 18:27
Autostrada Ploiesti-Comarnic-Brasov nu va putea fi construita in parteneriat public privat (PPP), in numai 4 ani, asa cum sustine Cabinetul Dancila, a explicat pentru Ziare.com parlamentarul USR Catalin Drula. Membru in Comisia de Transporturi a Camerei Deputatilor, parlamentarul sustine ca, daca va continua sa incerce orbeste sa construiasca soseaua de mare viteza in acest fel, statul risca sa toace inutil sume uriase de bani, fara vreo garantie ca isi va vedea vreodata autostrada finalizata.
Cabinetul Dancila a adoptat, miercuri, un studiu de fundamentare intocmit de Comisia de Prognoza, in vederea construirii - in regim de PPP - a 106 kilometri de autostrada. Aceasta sosea pe care Guvernul vrea sa o construiasca ar urma sa continue traseul segmentului Bucuresti-Ploiesti din A3 si sa lege, astfel, Capitala de Brasov.
Studiul de fundamentare al Comisiei de Progoza prevede ca intreaga autostrada ar urma sa fie construita in numai 4 ani, adica pana in 2023. Cheltuiala si efortul realizarii soselei vor cadea, in principal, in seama viitorului constructor, care insa ii va putea taxa pe soferi pentru utilizarea soselei, ca sa isi scoata banii. In plus, constructorul ar urma sa primeasca de la stat zeci de milioane de euro anual, in conditiile in care numai din taxe de drum nu si-ar putea recupera investitia nici macar in 40 de ani!
Ziare.com v-a informat deja cu privire ca modul in care Comisia de Prognoza apreciaza ca ar trebui construita Autostrada... mai mult
Duminica, 02 Septembrie 2018, ora 19:41
Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, o ordonanta de urgenta care reglementeaza incheierea si derularea parteneriatului public-privat, care are ca obiect realizarea sau reabilitarea si extinderea unor bunuri apartinand patrimoniului de stat.
OUG ofera si posibilitatea realizarii unor proiecte care presupun exclusiv operarea unui serviciu public.
Printre elementele principale ale parteneriatului public-privat se afla durata de cel putin 5 ani a raporturilor contractuale, care sa permita partenerului privat recuperarea investitiei si realizarea unui profit rezonabil, finantarea proiectului, in principal din fonduri private si, dupa caz, prin punerea in comun a fondurilor private cu fonduri publice sau distribuirea riscurilor intre partenerul public si partenerul privat, in functie de capacitatea fiecarei parti contractante de a evalua, gestiona si controla un anumit risc, transmite Guvernul.
Finantarea investitiilor se va asigura integral de catre partenerul privat sau de ambele parti, iar cota de contributie a partenerului public la finantarea investitiilor, reprezentata de resurse financiare de alta natura decat fonduri externe nerambursabila si contributia nationala aferenta unor astfel de fonduri nu poate depasi 25 la suta din valoarea totala a investitiei.
De asemenea, actul normativ adoptat joi de Guvern prevede realizarea, in termen de un an, a unui Fond special de finantarea a contractelor de parteneriat public-privat care intra in categoria proiectelor... mai mult
Joi, 10 Mai 2018, ora 18:41
Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, a declarat joi, la deschiderea dezbaterii "Parteneriatul public-privat, in contextul noii legislatii privind achizitiile publice", ca proiectele de tip parteneriat public-privat sunt esentiale pentru o dezvoltare economica rapida si sustenabila a Romaniei.
"La nivelul Uniunii Europene (UE), din care facem parte de aproape 10 ani, este unanim acceptat ca parteneriatele public-privat (PPP) pot genera o valoare adaugata suplimentara in cazul proiectelor-cheie care vizeaza realizarea unor obiective comune, precum combaterea schimbarilor climatice, promovarea resurselor alternative de energie, a eficientei energetice si a folosirii eficiente a resurselor, a transportului durabil, asigurarea unor servicii medicale accesibile si calitative, impreuna cu realizarea unor proiecte de cercetare importante, precum initiativele comune in domeniul tehnologiei, menite sa confere Europei un rol important in domeniul ...citeste mai departe despre "Mihai Daraban (CCIR): Parteneriatul public-privat, esential pentru o dezvoltare rapida" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Iulie 2016, ora 13:00
Reprezentantii administratiei publice si cei ai mediului de afaceri isi dau intalnire in perioada 5-6 iunie, la Romexpo, in cadrul primului mare eveniment dedicat celor doua sectoare- Zilelor Parteneriatului Public-Privat.
Zilele Parteneriatului Public Privat isi propune sa reuneasca in premiera, in acelasi spatiu al dialogului, cei mai importanti actori ai scenei Administratiei Publice si furnizorii de bunuri si servicii inovative destinate institutiilor publice. O componenta importanta a acestui eveniment este schimbul de idei si experiente intre reprezentantii administratiilor publice locale si centrale si antreprenori, favorabil dezvoltarii mediului de afaceri din Romania.
Zilele Parteneriatului Public-Privat se adreseaza atat ministerelor, agentiilor, serviciilor deconcentrate si autoritatilor publice locale, cat si furnizorilor de produse si servicii, finantatorilor, ONG-urilor, studentilor si nu in ultimul rand mass-media.
La eveniment sunt invitati sa participe ministri, secretari de stat, presedinti de Consilii Judetene, functionari publici de conducere si executie, manageri si administratori publici, primari si viceprimari, secretari de unitati administrativ-teritoriale precum si lideri de opinie si reprezentanti ai mediului de afaceri.
Evenimentul va cuprinde conferinte si dezbateri in care se vor prezenta solutii sau produse inovative dedicate institutiilor publice, exemple de bune practici ale industriei din tara si strainatate, prezentari ale... mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 13:56
Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, subliniaza ca in noua lege a parteneriatului public-privat a fost reglementata posibilitatea denuntarii unilaterale a contractului de catre partenerul public numai in conditiile in care exista necesitatea ocrotirii unui interes public (national sau local) si cu obligativitatea compensarii partenerului privat in cazul in care acesta este prejudiciat.
"Acest drept al partenerului public de a pune capat contractului in mod unilateral chiar si in absenta unei culpe a partenerului privat este consacrat in toate actele normative care reglementeaza achizitiile publice si concesiunile in dreptul romanesc", arata Sova intr-o postare pe blogul sau.
El precizeaza ca aceste modalitati de reglementare a principiului denuntarii unilaterale de catre partenerul public a contractului sunt cuprinse in acte normative care s-au mentinut in vigoare si dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, iar acele prevederi nu au constituit subiect de observatii in sensul incalcarii principiilor de transparenta, predictibilitate etc. din partea reprezentantilor Comisiei Europene.
"Art. 38 nu acorda un drept discretionar partenerului public de a denunta contractul, este necesara analizarea si a altor dispozitii ale legii parteneriatului public-privat si a legislatiei privind atribuirea contractelor de achizitie publica si concesiune. Astfel, denuntarea unui contract de parteneriat... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 11:30
Presedintele Traian Basescu a trimis joi Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind parteneriatul public-privat.
Legea trimisa spre promulgare reglementeaza incheierea si derularea parteneriatului public-privat ce are ca obiect realizarea sau, dupa caz, reabilitarea si/sau extinderea unui bun sau a unor bunuri destinate prestarii unui serviciu public si/sau operarii unui serviciu public.
Motivele cererii de reexaminare sunt specificate intr-un comunicat publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.
- clarificari legate de motivele exceptionale ce duc la incetarea contractului
Astfel, presedintia arata ca "se impune stabilirea clara, prin lege, a situatiilor ce pot constitui motive exceptionale de interes national sau local ce conduc la incetarea unilaterala a contractului", situatii mentionate in Art. 38 din noua Lege.
Citeste mai multe despre Basescu retrimite Parlamentului Legea privind parteneriatul public-privat pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 09:16