Termocentrala Paroseni va beneficia de investitii de mediu de 65,3 milioane de euro pentru a se alinia la cerintele Uniunii Europene privind depozitarea deseurilor rezultate in urma arderilor de carbune si reducerea emisiilor de dioxid de sulf in atmosfera.
Proiectul urmeaza sa se desfasoare pe durata a 31 de luni si reprezinta o investitie majora pentru Valea Jiului, fiind asigurata functionarea grupului energetic numarul 4 pentru urmatorii 30 de ani.
Acest lucru va permite asigurarea unui consum mediu anual de circa 700.000 de tone de huila extrasa din minele Vaii Jiului si incadrarea in conditiile de mediu impuse de Uniunea Europeana.
Punerea in functiune a investitiei este prevazuta pentru data de 15 iulie 2015. mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 16:40
Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege privind ratificarea Contractului de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii, in valoare de 32,65 milioane de euro, fonduri care vor contribui la realizarea programului de investitii de mediu al Centralei electrice Paroseni.
Statul roman va contribui la finantarea proiectului cu o suma egala, prin contractarea de instrumente de datorie publica de catre Ministerul Finantelor Publice.
Valoarea totala a proiectului este de 65,3 milioane de euro.
Proiectul va fi implementat de Societatea Comerciala de Producere a Energiei Electrice si Termice Electrocentrale Paroseni S.A. sau de orice succesor legal al acesteia, rezultat din masurile de reorganizare a producatorilor de energie electrica aflati sub autoritatea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
Realizarea programului de investitii de mediu va permite functionarea centralei in conditii de siguranta si cu respectarea legislatiei privind protectia mediului. Se urmareste astfel incadrarea evolutiei sectorului energetic in strategia de dezvoltare durabila a economiei Romaniei, precum si respectarea unor obligatii de mediu asumate de tara noastra.
Proiectul de mediu consta in montarea unei instalatii de desulfurare a gazelor arse si a unui sistem pentru colectarea, transportul si depozitarea cenusii si zgurii, cu scopul de a reduce in mod semnificativ emisiile de SO2 si gradul de poluare generat de gestiunea curenta a cenusii si... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 20:43
Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a obligat Hidroelectrica, in 2008, sa cumpere, pentru o perioada de zece ani, electricitate scumpa de la termocentrala Paroseni, care are "costuri marginale", a declarat, marti, directorul general al companiei, Mihai David
. David a prezentat presei o solicitare in acest sens a Termoelectrica, semnata la 15 iulie 2008 de Vosganian, prin care care Hidroelectrica era obligata sa cumpere energia de la Paroseni, pentru ca termocentrala sa aiba fonduri pentru investitiile de mediu.
Directorul general al Hidroelectrica a adaugat ca in urma acestei note Hidroelectrica este obligata sa cumpere anual 1 TWh de electricitate de la Paroseni, unitate detinuta de Termoelectrica, la preturi reglementate care variaza intre 179 lei si 230 lei pe MWh, mult mai mari decat cele de pe piata de energie OPCOM.
Comparativ, Hidroelectrica are costuri de productie de 90 lei pe MWh si preturi medii de vanzare de 130 lei pe MWh.
"Implicit Vosganian recunoaste ca singurul mod de finantare este contractul pe termen lung", a afirmat David, intr-o intalnire cu presa. Vosganian nu a putut fi contactat pana la ora transmiterii stirii pentru declaratii. mai mult
Marti, 26 Octombrie 2010, ora 23:59
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) vrea sa infiinteze societatea comerciala de producere a energiei electrice si termice Electrocentrale Paroseni SA, ca filiala a Termoelectrica, pentru a putea lua credite necesare investitiilor, informeaza NewsIn.In prezent, Termoelectrica are patru sucursale (intre care si Sucursala Electrocentrale Paroseni) si sapte filiale (intre care si Termoserv Paroseni).
"SC Electrocentrale Paroseni SA preia toate drepturile si isi asuma toate obligatiile aferente Sucursalei Electrocentrale Paroseni, preluata de la SC Termoelectrica SA Bucuresti, din care se constituie si se substituie in drepturile si obligatiile ce decurg din raporturile juridice ale acesteia cu tertii, inclusiv in litigiile in curs", se arata in proiectul de act normativ publicat vineri pe site-ul MECMA.
Potrivit documentului citat, infiintarea unei societati comerciale este necesara pentru ca, "avand personalitate juridica, exista posibilitatea de a se accesa credite pe termen mediu si lung, necesare realizarii investitiilor de mediu, conform Directivelor Europene pentru Instalatiile Mari de Ardere, asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana".
In anul 2007, la Sucursala Electrocentrale Paroseni a fost pus in functiune Grupul energetic nr. 4 de 150 MW si 150 Gcal/h, o investitie de peste 100 milioane euro, realizat din credite externe cu garantie guvernamentala si din surse proprii.
Insa, pentru indeplinirea in totalitate a obligatiilor... mai mult
Vineri, 04 Iunie 2010, ora 15:21