Combinatiile "123456", "password" si "123456789" au ramas si in 2018 cel mai des folosite parole de catre utilizatorii de internet, reiese dintr-un top intocmit de SplashData, citat de blogul din Romania al producatorului de solutii de securitate Eset.
Potrivit sursei citate, pe lista celor mai comune 100 de parole "construite" de internauti, aproape toate sunt combinatii scurte de cifre sau taste de pe tastatura, prenume sau cuvinte care apar in orice dictionar englez, referinte din sport sau cultura pop.
In ierarhia SplashData, prima pozitie este ocupata, ca si in 2017, de combinatia "123456", urmata de "password". Cele doua parole isi pastreaza locurile fruntase in top pentru al cincilea an consecutiv.
Pe pozitiile urmatoare (de la locul 3 pana la 8) se regasesc parole care contin combinatii comune de cifre, precum "123456789", "12345678", "12345", "111111" si "1234567".
Pe de alta parte, unii dintre utilizatori au ales parole precum: "iloveyou", "princess", "sunshine", "666666", "charlie" sau "donald".
Realizatorii topului celor mai neinspirate 100 de parole sustin ca nu mai putin de 10% dintre internauti au folosit cel putin una dintre primele 25 de parole din lista publicata in acest an. In plus, acestia estimeaza ca aproape 3% dintre utilizatori au optat pentru "123456", cea mai slaba parola din top.
Editia "Top 100 Worst Passwords of 2018" s-a bazat pe mai mult de cinci milioane de parole "scurse" pe Internet de utilizatorii de computere, din... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 10:59
Aproape doua treimi dintre europeni (64%) nu stiu cine detine datele lor in mediul online, iar 39% dintre parinti nu cunosc ce date personale fac publice copiii lor in mediul online, arata un studiu recent publicat de Kaspersly Lab.
Cercetarea mai arata faptul ca utilizatorilor le pasa de soarta datelor lor. Astfel, 88% dintre cei chestionati sunt interesati daca datele lor sunt folosite ilegal, iar 57% dintre ei ar fi speriati si/sau stresati daca datele financiare personale le-ar fi compromise.
In acest context, doar 45% dintre respondenti au incredere ca marile companii vor avea grija de datele lor personale si numai 36% cred ca informatiile lor sunt in siguranta pe site-urile de socializare.
Cu toate acestea, o persoana din cinci (20%) nu isi protejeaza conexiunea Wi-fi cu o parola, 31% au fost de acord cu afirmatia "Nu mi-am actualizat niciodata setarile de securitate de la router-ul Wi-Fi", iar 30% nu isi protejeaza dispozitivele cu un soft de securitate.
Pe fondul acestor constatari, Kaspersky Lab lanseaza o versiune Beta a serviciului Audit Privacy, creat special pentru a le da utilizatorilor ocazia sa afle ce informatii despre ei exista in lumea online. Noul serviciu este un instrument web care le ofera utilizatorilor control asupra datelor lor din mediul online. Consola automata reprezinta un "one stop shop' pentru managementul datelor personale ale utilizatorilor, pastrate pe diferite site-uri si resurse. Privacy Audit este disponibil in versiune... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 17:12
Auzim tot mai des ca hackerii reusesc sa puna mana pe informatii personale aparent foarte usor. Desi Internetul a evoluat in ultimii ani, conturile utilizatorilor sunt protejate tot de parole, care au devenit veriga slaba a sistemului.
Cele mai recente atacuri cibernetice au fost unele de amploare.
- in noiembrie 2013, 40 de milioane de informatii legate de carduri de credit si debit au fost furate din baza de date a magazinului american Target;
- la finalul lunii ianuarie 2014, Yahoo a precizat ca a identificat un efort coordonat al hackerilor, care au incercat sa acceseze mai multe casute de e-mail, folosind nume de utilizator si parole furate;
Clientii Orange, tinta hackerilor: Au fost furate datele a 1,3 milioane de utilizatori
Yahoo, din nou victima hackerilor - atentie la mail si parole
- in martie 2014, clientii serviciilor de online banking ale Bancii Transilvania si ING au fost tinta unui val de atacuri organizate de hackeri;
Val de atacuri cibernetice la ...citeste mai departe despre "Securitatea online depinde de cea mai slaba veriga a Internetului - care e explicatia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 26 Mai 2014, ora 08:10
Confidentialitatea online se bazeaza, in mare parte, pe tehnologia de criptare, dar dupa ce au aparut mai multe brese de securitate in ultima vreme, inclusiv atacul asupra eBay, internautii ar trebui sa apeleze la parole mai complexe, spun expertii in securitate.
Sunt cateva unelte, sfaturi si trucuri care ajuta utilizatorii sa-si mentina securitatea pentru parolele folosite, conform CNBC.
"Trebuie sa fie evitata folosirea de nume comune, nume de animale de companie, echipe favorite sau orice altfel parole care pot fi identificate din profilul Facebook, a spus Mike Prospero, editor la Tom's Guide.
Internautii trebuie sa foloseasca parole diferite pe fiecare site unde este necesara logarea, a mai spus Prospero, care sugereaza folosirea primelor litere ale cuvintelor dintr-o fraza cunoscuta, de exemplu.
Dar daca este prea complicat, sau utilizatorul foloseste prea multe parole, sunt cateva aplicatii care pot fi folosite.
De exemplu, LastPass, care stocheaza toate parolele folosite, ca si informatii despre cardurile bancare sau acteled e identitate, poate fi descarcat gratuit, insa accesul nelimitat de pe terminalele mobile la acest serviciu costa 12 dolari pe an.
1Password, care poate fi considerat un "portofel digital", stocheaza informatii despre carduri bancare, parole pentru site-uri si aplicatii, in plus, le poate organiza si clasifica cu tag-uri. Acest serviciu costa 50 de dolari pentru computere Mac sau cu Windows si 18 dolari pentru terminale iOS.... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 17:10
OpenSSL este o tehnologie de criptare a informatiei in internet folosita pentru 66% dintre serverele de pe Internet, iar expertii au descoperit un punct vulnerabil major, denumit "Heartbleed Bug".
"Pericolul este imens. Consecintele sunt inca ingrijoratoare. Am denumit acest moment ca pe unul "Mad Max". Este un pic de anarhie acum", a declarat Kevin Bocek, vicepresedinte pe probleme de securitate in cadrul companiei Venafi, potrivit Mediafax.
"Heartbleed Bug" permite citirea memoriei serverului, inclusiv cheia privata de criptare (daca este gasita), ceea ce poate duce la compromiterea completa a traficului criptat.
Internautii sunt sfatuiti ca, pentru moment, sa nu foloseasca internet bankigul si sa-si schimbe cat mai repede parolele de pe anumite site-uri, in timp ce expertii incearca sa inteleaga anvergura problemei aparute.
Marti, Tumblr, detinut de compania Yahoo, a devenit cea mai mare pagina web care a dezvaluit ca a fost afectata de "Heartbleed Bug" si le-a cerut userilor sa schimbe nu numai parola pentru accesul pe site, ci si celelalte parole pe care le au.
In schimb, expertii in securitate au avertizat ca un astfel de gest ar fi inutil, deoarece in situatia in care un site nu a rezolvat problema aparuta, hackerii ar putea afla usor si noile parole.
Dupa anuntul facut de Tumblr, expertii au descoperit informatii raspandite in online pe care orice hacker le-ar putea folosi pentru a ataca site-uri afectate de bug si pentru a extrage informatii... mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 13:34
Aproape doua milioane de parole piratate au fost localizate pe un server din Olanda, a avertizat joi o companie americana specializata in securitate informatica.
Aceste parole, pentru conturi de Facebook, Google sau Yahoo!, erau considerate ca "slabe", unele dintre ele avand mai putin de patru caractere. Numai 5% dintre acestea erau compuse din opt caractere sau mai mult.
"Din nefericire, acolo erau mai multe parole foarte proaste decat excelente", a subliniat compania Trustwave pe blogul sau. Conturile piratate erau conectate cu un program de virusare - botnet-, numit "Pony", care le-a permis piratilor sa acceseze de la distanta calculatoarele in cauza.
Calculatoarele vizate se aflau in peste 100 de tari.
Infractorii cibernetici pot, de asemenea, sa fure parole atunci cand utilizatorii isi consulta e-mailurile sau contul de Facebook de pe un calculator public, subliniaza Serge Malenkovich, din cadrul companiei de securitate informatica Kaspersky.
"Este un lucru foarte neplacut, insa problema se poate inrautati daca aveti obiceiul sa folositi aceeasi parola pentru mai multe conturi online", a atras el atentia. mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 07:32
Adolescentii si adultii tineri sunt considerati a sti mai multe lucruri despre tehnologie decat cei mai in varsta, dar cand vine vorba de siguranta parolelor alese, intelepciunea vine cu varsta.
Conform unui nou studiu condus de Universitatea Cambridge, persoanele de peste 55 de ani sunt mai predispuse la alegerea unei parole sigure decat cei sub 25 de ani, scrie Mashable.
Analiza releva ca din aproximativ 70 de milioane de utilizatori Yahoo, cei de peste 55 de ani au ales parole de doua ori mai sigure decat adolescentii si tinerii de pana in 25 de ani. Informatia face parte din cel mai mare studiu realizat vreodata pe baza sigurantei parolelor.
"Exista o tendinta generala spre alegerea unor parole mai bune pe masura ce intainteaza in varsta, mai ales impotriva atacurilor online, unde siguranta parolelor creste odata cu grupa de varsta", scrie Joseph Bonneau, om de stiinta specializat in calculatoare.
El a notat ca limbajul are de asemenea un impact major asupra sigurantei parolei. Spre exemplu, parolele alese de vorbitorii de indoneziana erau printre cele mai slabe, in timp ce nemtii si coreenii au ales cele mai bune parole.
Raportul a mai descoperit ca acei utilizatori care isi schimba parola fel mai des au sanse mai mari sa aleaga o parola puternica, in timp ce utilizatorii site-ului Yahoo care si-au resetat parolele dupa ce au raportat compromiterea conturilor lor nu au ales parole mai bune. mai mult
Sambata, 02 Iunie 2012, ora 13:09
Securizarea parolelor prin miscari ale mainilor care sa autentifice utilizatorul unic poate deveni noul trend in materie de protectie a parolelor.
Nasir Memon, profesor la New York University lucreaza la implementarea unei tehnologii de protectie mai eficienta a parolelor. Aceasta implica miscari ale mainii ca si metoda de a intra in cont, scrie Business Insider.
In loc de a tasta parola, cum se face in prezent, Nasir Memon utilizeaza touchscreenul care permite activarea unei parole prin gesturile mainilor utilizatorului.
Astfel, oamenii vor putea sa deseneze rapid imagini sau sa activeze un seif, invartind prin gesturi codurile de cifre.
Poti folosi semnatura pe touchscreen pentru a intra in contul tau de email si alte conturi, al caror grad de securizare creste in acest fel.
Aceasta metoda se refera la comportamentul biometric si se bazeaza pe caracteristicile biologice care fac miscarea unei maini unice si permit autentificarea unei persoane, a declarat Mamon.
In plus, trecerea la un astfel de sistem de securizare a parolei creste considerabil gradul de securitate si confera oamenilor un sentiment al puterii, potrivit testelor preliminarii realizate la centrul de cercetare de la Universitatea din New York.
In ceea ce priveste consumul exagerat de cafea sau alte alimente de gen ar putea afecta miscarile mainii, insa Mamon spune ca momentan proiectul este intr-un stadiu initial, in etapele urmatoare luandu-se in calcul si factorii externi ce ar putea... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 12:30
Sa-ti protejezi intimitatea pe internet pare o misiune foarte complicata, dar exista cateva lucruri pe care le poti face cu un singur click. Vezi care sunt cele mai simple modalitati de a te proteja online!Sa ai grija in continuu de datele personale de pe internet iti poate consuma foarte mult timp.
Business Insider a selectat cele mai simple si mai eficiente trucuri pe care oricine ar trebui sa le foloseasca pentru a-si asigura o cat mai buna protectie a intimitatii online. Fie ca vrei doar sa nu mai primesti spam in inbox, fie ca esti un internaut impatimit, aceste sfaturi iti vor da mai multa siguranta. Nu ai nevoie decat de un click.
Nu-ti conecta GPS-ul la Facebook
Daca nu tii neaparat sa stie toata lumea unde te afli in fiecare secunda a zilei, trebuie sa te asiguri ca nu ai aplicatii care-ti transmit traseele pe internet. De obicei, acest lucru este foarte simplu: nu folosi servicii precum Foursquare, dezactiveaza-ti Facebook Places, etc. Dar nu ignora cele mai banale lucruri, cum ar fi tasta "Home" din smartphone sau sistemul de navigare, care pot sa-ti aduca hotii exact la usa.
Foloseste o zi de nastere falsa cand te inscrii pe web
Majoritatea informatiilor pe care ti le cer site-urile in momentul in care iti creezi un cont sunt inutile, iar cateodata chiar periculoase. Hotii de identitate pot sa-ti provoace foarte multe daune doar cu ajutorul datei tale de nastere.
Asigura-te ca nu iti postezi data completa de nastere pe niciun site public, cum ar fi Facebook.... mai mult
Luni, 30 Mai 2011, ora 15:11