Ce este parodontita și ce este parodontoza? Parodontita și parodontoza sunt ambele boli ale parodonțiului, dar cauzele, simptomele și tratamentul acestor două boli sunt diferite. Bolile parodontale pot fi observate la până la 90% din populația globală, ceea ce le face să fie cea mai frecventă boală orală.
Putem defini parodontita ca inflamația parodonțiului cauzată de traumatisme diverse (fizic, chimic, termic sau chiar parazitar) și care are ca prim rezultat gingivita, care, netratată în timp, va duce la parodontită.
Gingivita este cea mai ușoară formă de boală parodontală și poate fi întâlnită la până la 90% din populație. Ea reprezintă inflamația gingiilor din cauza acumulării de bacterii și resturi între linia gingiei și dinte, cunoscută și sub numele de placă dentară. Gingivita este o afecțiune reactivă, dar reversibilă, la îmbunătățirea igienei orale a fiecăruia.
Parodontoza este afecțiunea degenerativă a parodonțiului și rezultatul altor factori generali, caracterizată prin resorbția ligamentelor periodonțului și a osului din jurul tuturor dinților. Parodontoza se dezvoltă mai mult la persoanele cu boli cronice ca diabet, osteoporoză sau boli autoimune. Boala începe în regiunile incisivilor și primilor molari. La sfârșitul bolii, alte zone ale arcadelor dentare pot fi implicate. Inițial, gingiile nu sunt inflamate și nu există anomalii sistemice asociate.
Care sunt cauzele apariției... mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2022, ora 17:26
Ai auzit pana acum de parodontoza? Este una dintre cele mai neplacute afectiuni stomatologice, deoarece poate provoca pierderea dintilor, daca nu este tratata la timp. Din fericire, parodontoza poate fi prevenita, iar in continuare iti vom prezenta cinci pasi pe care daca ii vei urma, te vei bucura de un zambet frumos si sanatos.
1. Igiena dentara riguroasa
Cea mai simpla modalitate de a preveni orice afectiune stomatologica este igiena dentara riguroasa. Astfel, este important sa te speli pe dinti de minim doua ori pe zi si sa iti cureti dintii dupa fiecare masa, in limita posibilitatilor (spre exemplu, daca iei masa in oras, poti bea apa la finalul mesei si astfel vei inlatura mare parte dintre resturile alimentare). Periajul de unul singur nu este suficient, deoarece nu poti curata spatiile interdentare. Astfel, apeleaza cu incredere la ata dentara sau la un dus bucal. Dupa curatare si periaj, completeaza rutina de igiena cu apa de gura adecvata nevoilor si preferintelor tale. Astfel, curatand zilnic dintii, placa bacteriana nu se va depune si nu va genera parodontoza.
2. Vizite regulate la medicul dentist
Doua vizite pe an la medicul dentist te pot tine departe de probleme. Astfel, medicul poate observa din timp aparitia anumitor probleme si iti poate da o rezolvare eficienta cat inca se afla in etapa incipienta. Paradontoza poate fi prevenita daca medicul observa simptomele la timp, mai exact primele simptome ale inflamatiei gingivale. De asemenea, chiar... mai mult
Marti, 06 Aprilie 2021, ora 17:28