Eurodeputatii au aprobat miercuri regulamentul menit sa protejeze fondurile Uniunii Europene impotriva utilizarii abuzive de catre guvernele UE care incalca principiile statului de drept.
Prin noul regulament, platile din bugetul UE pot fi blocate pentru tarile in care incalcarile constatate ale statului de drept compromit gestionarea fondurilor europene. In acelasi timp, UE se asigura ca beneficiarii finali nu vor fi afectati.
"Am reusit. Acum este lege. Nicio declaratie unilaterala nu poate schimba acest fapt. Regimul conditionalitatii ne va permite sa examinam planurile suspecte de aplicare a fondurilor UE impotriva valorilor Uniunii", a declarat co-raportorul Petri Sarvamaa (PPE, Finlanda), potrivit unui comunicat.
"Din partea Parlamentului, ne-am asigurat ca toate aspectele necesare au fost incluse in regulament si ca textul ramane intact. Asteptam ca CE, in calitate de gardian al tratatelor, sa inceapa in mod independent punerea in aplicare a acestui regulament de la 1 ianuarie 2021. Europenii asteapta acest lucru".
Co-raportorul Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania) a spus: "UE nu este o institutie a la carte, unde va puteti pastra drepturile, dar nu va indepliniti obligatiile. Este o comunitate bazata pe valori comune pe care statele membre si cetatenii trebuie sa le sustina. Mecanismul care leaga bugetul UE de respectarea statului de drept, adoptat astazi, reprezinta o realizare majora pentru Parlament. Parlamentul European s-a asigurat ca sanctiunile... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 15:22
Modificarea legii electorale poloneze si prerogativele pe care guvernul ungar le-a obtinut in virtutea starii de urgenta decretate pentru combaterea pandemiei de coronavirus contravin "valorilor europene", considera Parlamentul European (PE) intr-o rezolutie adoptata vineri, potrivit unui comunicat emis de legislativul european.
Decizia guvernului polonez de a modifica legea electorala este ilegala si organizarea de alegeri prezidentiale in centrul unei pandemii este total incompatibila cu valorile europene, se sustine in textul rezolutiei.
Partidul Lege si Justitie (PiS), aflat la guvernare in Polonia, a propus amendarea Constitutiei in sensul extinderii cu doi ani a mandatului presedintelui Andrzej Duda din cauza amenintarilor legate de pandemia de coronavirus. Anterior, acelasi partid a propus ca alegerile sa aiba loc conform calendarului initial, la 10 mai, dar prin introducerea votului prin corespondenta in locul organizarii de sectii de vot, pentru a reduce riscul de contagiune in randul alegatorilor.
Ministrul polonez al Sanatatii, Lukasz Szumowski, a declarat tot vineri, potrivit Reuters, ca din cauza coronavirusului nu se vor putea organiza in siguranta alegeri in forma traditionala mai devreme de doi ani, astfel ca pana atunci singura alternativa pe care o vede guvernul de la Varsovia este votul prin corespondenta.
In rezolutia adoptata vineri printr-un vot online eurodeputatii isi exprima ingrijorarea si cu privire la masurile adoptate de guvernul... mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 20:41
Comisia Europeana pentru perioada 2019 - 2024 a fost aleasa miercuri, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, cu 461 de voturi "pentru", 157 "impotriva" si 89 de "abtineri".
Din totalul de 751 de europarlamentari, la votul de miercuri au participat 707.
Cei 26 de comisari desemnati au fost prezentati de Ursula von der Leyen in fata plenului. Noua Comisie Europeana este alcatuita din 15 barbati si 11 femei:
Frans Timmermans - Olanda - Pactul ecologic european - vicepresedinte executivMargrethe Vestager - Danemarca - O Europa pregatita pentru era digitala - vicepresedinte executivValdis Dombrovskis - Letonia - O economie in serviciul cetatenilorJosep Borrell - Spania - O Europa mai puternica pe plan international - Inalt reprezentant/vicepresedinteMaros Sefcovic - Slovacia - Relatii interinstitutionale si prospectiva - vicepresedinte Věra Jourova - Cehia - Valori si transparenta - vicepresedinteDubravka Suica - Croatia - Democratie si demografie - vicepresedinteMargaritis Schinas - Grecia - Promovarea modului de viata european - vicepresedinteJohannes Hahn - Austria - Buget si administratiePhil Hogan - Irlanda - ComertMariya Gabriel - Bulgaria - Inovare si tineretNicolas Schmit - Luxemburg - Locuri de munca si drepturi socialePaolo Gentiloni - Italia - EconomieJanusz Wojciechowski - Polonia - AgriculturaElisa Ferreira - Portugalia - Coeziune si reformeOliver Varhelyi - Ungaria - Vecinatate si extindereStella Kyriakides - Cipru - SanatateDidier Reynders -... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 14:08
Italianul David-Maria Sassoli a reusit, din a doua tura de vot, sa obtina presedintia Parlamentului European, pentru Grupul Socialistilor, cu 345 de voturi, in conditiile in care avea nevoie de majoritatea calificata, si anume 334 de voturi, potrivit tabelei cu rezultate afisate in plen.
Patru candidaturi au fost depuse, marti seara, pentru conducerea Parlamentului European, dar pe lista nu s-a regasit niciunul dintre cei doi pe care i-ar fi dorit Consiliul European, in pachetul de distribuire a inaltelor functii europene, stabilit dupa un maraton de negocieri, la Bruxelles.
Cei patru canditati din prima runda au fost: Ska Kealler (Partidul Verzilor / Germania), Sira Rego (Stanga Europeana Unita/Stanga Verde Nordica / Spania), David-Maria Sassoli (Alianta Progresista a Democratilor si Socialistilor/ Italia) si Jan Zahradil (Grupul Conservatorilor si Reforminstilor Europeni / Cehia) . In a doua runda, cea decisiva, s-au prezentat aceiasi candidati.
Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, votul din plenul de la Strasbourg, precum si cele mai relevante declaratii:
14:15 - Italianul David-Maria Sassoli a reusit, din a doua tura de vot, sa obtina presedintia Parlamentului European, pentru Grupul Socialistilor, cu 345 de voturi, in conditiile in care avea nevoie de majoritatea calificata, si anume 334 de voturi, potrivit tabelei cu rezultate afisate in plen.
12:44: A inceput cea de-a doua runda de vot, sunt aceiasi candidati.
Intre timp, Alianta PLUS USR a... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 14:15
Functiile de presedinte de grup si vicepresedinte sunt cele mai importante posturi politice in Parlamentul European, afirma Marian Jean Marinescu (PNL), iar faptul ca mai multi romani au fost alesi in astfel de functii va conta cu adevarat pentru Romania, chiar daca munca depusa de ei nu e la vedere intotdeauna.
Dacian Ciolos (PLUS) a fost ales, miercuri, presedintele grupului Renew Europe, fiind primul roman care conduce un grup politic din Parlamentul European, in timp ce Siegfried Muresan (PNL) si Rovana Plumb (PSD) au fost alesi vicepresedinti ai grupurilor lor - PPE si respectiv PES.
Intrebat daca astfel de pozitii sunt doar onorifice sau au si o reala consistenta politica, Marian Jean Marinescu, eurodeputat din 2007 si fost vicepresedinte al PPE, a subliniat: "Functiile de presedinte de grup si vicepresedinte sunt cele mai importante functii politice in Parlamentul European".
"Eu cred ca ordinea decidentilor politici (ca importanta in ceea ce priveste deciziile europene luate de Parlamentul European) ar fi: presedinte de grup, vicepresedinte de grup si coordonator in comisie.
Eu am fost vicepresedinte si aveam un grup de lucru cu 5 comisii, unde se decidea pozitia la vot a PPE. Erau 4 astfel de grupuri de lucru. Eu eram responsabil cu activitatea legislativa, alti vicepresedinti se ocupau cu politica de vecinatate, cu relatia cu SUA sau cu alte domenii.
In cazul presedintelui de grup, apare in plus si munca din PE: pozitiile Parlamentului, agenda, ce... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 09:12
Presedintele PLUS, Dacian Ciolos, a avut mai multe discutii in ultimele luni cu conducerile partidelor En Marche, din Franta, si Ciudadanos, din Spania, pentru constituirea unui nou grup politic, de centru-dreapta, in viitorul Parlament European.
"Am vazut in aceste zile, in media, discutii legate de organizarea, in viitorul Parlament European, a grupurilor politice si vreau sa confirm faptul ca am avut negocieri deja, de doua luni de zile, cu partide politice la nivel european, din state membre ale UE, interesate de constituirea unui grup politic nou in PE.
Ca presedinte al PLUS si cap de lista pentru alianta, am avut discutii cu presedintele En Marche si cu capul de lista pentru alegerile europarlamentare En Marche", a spus Ciolos, luni, intr-o conferinta de presa, la Alba Iulia.
Acesta a adaugat ca, in urma cu cateva saptamani, a avut o discutie in acest sens in Spania, la Madrid, si cu conducerea partidului Ciudadanos.
"Sunt cele doua mari partide (La Republique en Marche si Ciudadanos - n.red.) care au si ele aceasta intentie de a contribui la coagularea unui grup politic nou, de centru-dreapta, in Parlamentul European. Discutiile sunt avansate in aceasta directie. Pentru noi e clar ca acesta este obiectivul politic pe care-l avem in Parlamentul European", a spus Dacian Ciolos.
Liderul PLUS a adaugat ca s-a "bucurat" sa vada ca si USR a luat duminica o decizie in acest sens, respectiv de a fi parte a acestui grup politic nou care se va constitui. "Deci... mai mult
Luni, 06 Mai 2019, ora 15:45
Incepand cu 15 iunie 2017, taxele de roaming vor fi eliminate, asa ca vom putea suna si trimite mesaje cu aceleasi costuri ca in tara, daca ne vom afla intr-un stat membru UE.
Acest lucru s-a stabilit in urma votului de joi (549 voturi pentru, 27 impotriva si 50 de abtineri) din Parlamentul European, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
"Este o mare victorie pentru consumatorii europeni", a spus raportorul Miapetra Kumpula-Natri.
"Putem sarbatori acum faptul ca de la 15 iunie nu vor mai fi taxe de roaming. Utilizatorii care vor calatori prin Europa vor putea verifica mailul, utiliza harti, incarca fotografii pe retelele sociale, vor putea telefona si trimite SMS-uri acasa fara costuri suplimentare", a mai spus Kumpula-Natri, conform comunicatului.
Acordul informal intre Consiliu si Parlament priveste preturile maxime pe care companiile si le pot aplica reciproc pentru utilizarea retelelor in roaming.
Votul de joi nu a fost o surpriza, Parlamentul European adoptand inca din octombrie 2015 un pachet de legi privind industria de telecomunicatii, care continea interzicerea taxelor suplimentare pentru roaming la utilizarea telefoanelor mobile in alte state din UE. Un an mai tarziu, Comisia Europeana anunta ca nu renunta la promisiunea de elimina tarifele de roaming incepand din 2017.
Daca in statele UE nu vom mai plati in plus atunci cand vom folosi telefonul mobil, e posibil sa platim mai mult daca ne aflam in localitati de granita din Romania,... mai mult
Joi, 06 Aprilie 2017, ora 15:05
Parlamentarii europeni voteaza, miercuri, acordul comercial dintre Uniunea Europeana si Canada, CETA, care va da posibilitatea romanilor sa calatoreasca fara vize in statul nord-american.
Votul din PE este unul istoric, iar acordul este deja controversat, in contextul sentimentului anti-globalizare aflat in crestere in Europa, scrie agentia AFP, citata de The Malaymail Online.
Daca europarlamentarii vor da vot favorabil, prim-ministrul canadian Justin Trudeau urmeaza sa se adreseze Parlamentului din Strasbourg.
"CETA este cel mai bun acord comercial pe care l-a incheiat vreodata UE. Va apropia si mai mult Canada si Europa", spune europarlamentarul german Manfred Weber, liderul grupului PPE.
La sfarsitul lunii octombrie, UE si Canada au semnat acordul de liber-schimb, dupa sapte ani de negocieri dure, depasind in cele din urma opozitia regiunii francofone belgiene Valonia, care a ridicat o serie de obiectii in ultimul moment.
Toate cele 28 de guverne UE sustineau inca de la inceput CETA, dar Guvernul central belgian nu a putut sa il aprobe oficial, fara acordul tuturor autoritatilor subfederale.
Liderii europeni spera intr-o sustinere simbolica din partea Parlamentului, insa opozantii acestui acord, care este cunoscut drept CETA, au trimis o petitie Parlamentului, cu trei milioane si jumatate de semnaturi, argumentand ca acordul reprezinta un pericol pentru sanatate, democratie si statul de drept.
Unul dintre beneficiile acordului ar urma sa fie... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 10:55
Parlamentul European vrea un buget pe 2012 in valoare de 133,1 miliarde de euro, axat pe o crestere de 5,2% fata de bugetul de anul acesta, potrivit votului sau de miercuri.
Daca Parlamentul si Consiliul ajung la un acord, bugetul final ar putea fi aprobat in plenul Parlamentului in decembrie la Bruxelles.
Deputatii europeni au incercat sa revina la bugetul propus de Comisie, pe care Consiliul l-a redus in iulie, se arata in comunicatul oficial al PE.
Pozitia Parlamentului aduce o crestere a platilor de 5,2% prin comparatie cu bugetul de anul acesta, rezultatul fiind un buget de 133,1 miliarde de euro.
In favoarea bugetului au fost inregistrate 431 de voturi, impotriva sa au existat 120 de voturi si 124 membrii s-au abtinut.
Perioada de conciliere de 21 de zile incepe in noiembrie, reuniunile fiind stabilite pe 8 si 18 noiembrie. Negocierile tripartite privind bugetul (asa-numitele "trialoguri" intre Parlament, Consiliu si Comisie) sunt prevazute pe 3, 10, si 14 noiembrie.
Cercetarea si dezvoltarea au cele mai mari plati
Categoriile de cheltuieli care au cunoscut cele mai mari cresteri in plati sunt cercetarea si dezvoltarea (+8,8%) si fondurile de coeziune si structurale (+10,35%). Cresterea se datoreaza faptului ca aceste politici includ proiecte de investitii pe termen lung si care acum, in al cincilea an al cadrului financiar multianual, sunt in plina derulare, avand nevoie de plati pentru care s-au facut angajamente in trecut.
In categoriile... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 17:50