Negociatorii Parlamentului European si cei ai Consiliului au ajuns joi, 5 noiembrie, la un acord in ceea ce priveste conditionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept in tarile membre UE. O conferinta de presa pe acest subiect va avea loc la ora 13:00 ora Romaniei.
Anuntul a fost postat pe contul de Twitter al Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European.
Rule of law conditionality mechanism: We have a deal! press conference to follow at 12.00- to ask questions connect via Webex: https://t.co/5BQgfBr0df.
password: ruleoflaw- CONT Committee Press (@EP_BudgControl) November 5, 2020
Deputatii europeni au reusit sa se asigure ca noua lege nu se aplica numai atunci cand fondurile UE sunt utilizate in mod abuziv, cum ar fi cazurile de coruptie sau frauda. Se va aplica, de asemenea, aspectelor sistemice legate de valorile fundamentale ale UE pe care toate statele membre trebuie sa le respecte, precum libertatea, democratia, egalitatea si respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minoritatilor, se arata intr-un comunicat emis de Parlamentul European.
Negociatorii Parlamentului au insistat, de asemenea, ca frauda fiscala si evaziunea fiscala sunt considerate posibile incalcari, incluzand atat cazuri individuale, cat si probleme raspandite si recurente.
Pentru a se asigura ca beneficiarii finali care depind de sprijinul UE - cum ar fi studentii, fermierii sau ONG-urile - nu sunt pedepsiti pentru actiunile guvernelor lor,... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 12:36
Parlamentul European solicita Consiliului Uniunii Europene admiterea Romaniei si a Bulgariei in spatiul Schengen, potrivit unei rezolutii adoptate, marti, dar care nu are caracter legislativ.
Rezolutia a fost adoptata cu 514 voturi pentru, 107 impotriva si 33 de abtineri.
Parlamentul European a discutat, in plenara de la Strasbourg, un raport in favoarea admiterii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Documentul a fost adoptat in prealabil, in luna noiembrie, de Comisia pentru Libertati Civile din PE.
Comisia Libertatilor Civile (LIBE) a reiterat in 5 noiembrie recomandarea adresata ministrilor statelor membre Uniunii Europene (UE) de a aproba rapid aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, ca membre cu drepturi depline.
O abordare in doua etape - suspendarea controalelor la frontierele interne maritime si aeriene, urmata de eliminarea controalelor la frontierele interne terestre - implica un anumit numar de riscuri si ar putea sa aiba un efect negativ asupra viitorului extinderii spatiului Schengen, subliniau membrii comisiei.
Astfel, eurodeputatii cereau ca decizia sa fie luata sub forma unui "act juridic unic".
Ei ii indemnau, de asemenea, pe ministrii UE sa ia o decizie cu privire la aderarea Croatiei la spatiul Schengen, imediat ce aceasta tara va indeplini criteriile de aderare.
Membrii comisiei subliniau ca spatiul Schengen este un dispozitiv unic in felul sau si una dintre cele mai mari reusite ale UE, iar manarea aderarii... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 14:08
Parlamentul European le cere statelor membre UE sa instituie un control mai strict al exporturilor de arme, aratand ca esecul sistematic de a pune in aplicare regulile UE ar trebui sa declanseze un mecanism de sanctiuni si indicand Bulgaria si Romania drept tari care nu au reusit sa se asigure in mod eficient ca licentele de export nu sunt deturnate spre utilizatori nedoriti.
Intr-o rezolutie aprobata miercuri, Parlamentul European subliniaza ca statele membre au esuat in mod sistematic in aplicarea criteriilor stabilite privind cine poate obtine o licenta de export de arme, eurodeputatii cerand, in acest context, un mecanism care sa aplice sanctiuni statelor care incalca aceste reguli, arata un comunicat al PE remis joi seara.
In document, legislativul european subliniaza ca regulile comune in materie de export de arme sunt esentiale pentru evitarea incalcarii drepturilor omului si prevenirea folosirii armelor fabricate in Europa impotriva fortelor armate europene.
Europarlamentarii au evidentiat unele situatii particulare, precum faptul ca majoritatea exporturilor de arme catre Arabia Saudita primesc unda verde din partea statelor UE, desi incalca sase din opt criterii prevazute in Pozitia Comuna a UE privind controlul armelor, subminand astfel intregul efort european de control.
Potrivit rezolutiei, exporturile de nave de razboi au contribuit la intarirea blocadei asupra Yemenului, in timp ce avioanele si bombele au fost esentiale in campania aeriana,... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 20:45
Reprezentantii Puterii vor avea, saptamana viitoare, numeroase intalniri cu lideri europeni care vor veni la Bucuresti pentru a discuta preluarea presedintiei UE de catre Romania.
Premierul Viorica Dancila a anuntat, in sedinta de guvern de joi, ca vor veni presedintele Parlamentului European Antonio Tajani, liderii grupurilor politice si alti oficiali de rang inalt de la nivel european. Printre ei, dupa cum a anuntat sefa Reprezentantei CE in Romania, va fi si comisarul european pe Justitie, Vera Jourova. Aceasta vine la Bucuresti pe 20 noiembrie.
In ce priveste vizita lui Tajani, aceasta ar fi programata pentru 21 noiembrie si e de asteptat ca acesta sa sustina si un discurs in Parlamentul Romaniei. Tajani va fi insotit de o delegatie numeroase, de aproximativ 50 de persoane, potrivit unor publicatii europene.
Context sensibil: Suntem pregatiti de preluarea presedintiei UE?
Vizitele oficialilor europeni vin intr-un context sensibil, dupa ce in aceasta saptamana Parlamentul European a adoptat o rezolutie privind respectarea statului de drept in Romania. Totodata, Comisia Europeana a prezentat raportul MCV care remarca o involutie ingrijoratoare in ce priveste asigurarea independentei justitei si a statului de drept in Romania.
Nu in ultimul rand, au fost si critici legate de capacitatea tarii noastre de a asigura cu succes presedintia UE dupa ce chiar ministrul pentru Afaceri Europene Victor Negrescu a plecat brusc din Guvern (inca nu este clar daca demis... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2018, ora 12:53
Comisia Europeana discuta, miercuri, situatia Justitiei din Romania dupa ce la finalul anului trecut alesii coalitiei de guvernare de la Bucuresti au votat pe repede inainte modificarile Legilor Justitiei propuse de PSD si ALDE.
"Numirea ca prim ministru a unui deputat european cvasi-necunoscut la nivel european nu va rezolva deloc criza de incredere care exista la Bruxelles la adresa tarii noastre. Asa cum se vede, chiar din contra.
Suntem de departe in cel mai prost moment al relatiei noastre cu Uniunea Europeana cel putin de la aderarea de acum 10 ani, daca nu din anii '90 incoace", a scris pe Facebook Alin Cristian Mituta, director executiv la "Platforma Romania 100".
Alin Cristian Mituta mai spune ca "daca PSD-ALDE continua cu legile justitiei, Uniunea Europeana nu va avea nicio retinere in a folosi articolul 7 TUE care poate duce la suspendarea dreptului de vot in Consiliu - un Consiliu pe care, ironic, ar trebui chiar sa il prezidam ca stat membru peste mai putin de 12 luni".
Informatia este confirmata si pe agenda oficiala a CE, unde figureaza o discutie despre ultimele evolutii din Romania, dupa ce prim-vicepresedintele Timmermans va sustine o prezentare ("Derniers developpements sur la situation en Roumanie. Communication orale de M. TIMMERMANS")
Problemele generate de modificarile aduse Legilor Justitiei au atras atentia si Parlamentului European care a decis ca in plenul de pe 7 februarie sa analizeze consecintele asupra sistemului judiciar din... mai mult
Miercuri, 24 Ianuarie 2018, ora 07:52
Parlamentarii europeni voteaza, miercuri, acordul comercial dintre Uniunea Europeana si Canada, CETA, care va da posibilitatea romanilor sa calatoreasca fara vize in statul nord-american.
Votul din PE este unul istoric, iar acordul este deja controversat, in contextul sentimentului anti-globalizare aflat in crestere in Europa, scrie agentia AFP, citata de The Malaymail Online.
Daca europarlamentarii vor da vot favorabil, prim-ministrul canadian Justin Trudeau urmeaza sa se adreseze Parlamentului din Strasbourg.
"CETA este cel mai bun acord comercial pe care l-a incheiat vreodata UE. Va apropia si mai mult Canada si Europa", spune europarlamentarul german Manfred Weber, liderul grupului PPE.
La sfarsitul lunii octombrie, UE si Canada au semnat acordul de liber-schimb, dupa sapte ani de negocieri dure, depasind in cele din urma opozitia regiunii francofone belgiene Valonia, care a ridicat o serie de obiectii in ultimul moment.
Toate cele 28 de guverne UE sustineau inca de la inceput CETA, dar Guvernul central belgian nu a putut sa il aprobe oficial, fara acordul tuturor autoritatilor subfederale.
Liderii europeni spera intr-o sustinere simbolica din partea Parlamentului, insa opozantii acestui acord, care este cunoscut drept CETA, au trimis o petitie Parlamentului, cu trei milioane si jumatate de semnaturi, argumentand ca acordul reprezinta un pericol pentru sanatate, democratie si statul de drept.
Unul dintre beneficiile acordului ar urma sa fie... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 10:55
Parlamentul European a dezbatut miercuri, la Strasbourg, situatia politica din Romania. Dezbaterea a fost solicitata de grupul Popularilor Europeni, din care fac parte PDL si UDMR.
La dezbatere au fost reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Consiliului Uniunii Europene. In mod surprinzator, premierul Ponta nu a dorit sa participe si sa sustina punctul de vedere al guvernului si al USL, desi ar fi avut posibilitatea sa ceara acest lucru, asa cum a facut premierul Viktor Orban, omologul ungar, cand Ungaria a intrat in vizorul deputatilor europeni.
Viviane Reding, comisarul pe justitie din partea Comisiei Europene, a vorbit despre fragilitatea echilibrului democratic din Romania si a declarat ca referendumul nu a pus capat crizei politice.
Ziare.com a redat in format live text dezbaterile.
Comisarul european a facut apel la clasa politica din Romania sa renunte la atacurile la persoana si sa respecte independenta justitiei.
"CE va continua sa monitorizeze situatia si sa mentina contactul cu autoritatile romane", a mai spus Reding.
Referendumul a fost o tema aprinsa de discutie, taberele fiind impartite intre cei care au sustinut constitutionalitatea lui si cei care, printre care si Monica Macovei, au vorbit de fraude si de lovitura de stat.
Viviane Reding a atras atentia asupra faptului ca dezbaterea a fost condusa de interese de partid.
"Avem nevoie de o abordare independenta si obiectiva. Justitia trebuie sa fie oarba, sa nu cunoasca culorile... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 17:57
Comisia pentru Libertati Civile a Parlamentului European a stabilit ca Romania si Bulgaria indeplinesc conditiile necesare aderarii la Schengen, un vot in plen pe aceasta tema fiind programat in iunie, iar decizia finala va apartine Consiliului European, informeaza un comunicat oficial citat de Mediafax. Pe baza rapoartelor de evaluare, membrii Comisiei PE au stabilit ca Romania si Bulgaria indeplinesc conditiile necesare pentru aderarea la Schengen, recomandand ca Parlamentul European sa fie informat in continuare in legatura cu masurile suplimentare care trebuie luate in sectorul frontierei dintre Bulgaria, Turcia si Grecia.
Membrii Comisiei au considerat ca, desi exista unele probleme care vor trebui reevaluate si care vor fi in centrul atentiei in continuare, acestea nu reprezinta obstacole in calea admiterii Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen.
"Sunt pregatite aceste doua tari pentru aderarea la Schengen? Raspunsul meu clar este da. Iar acest lucru este clar din rapoartele de evaluare si in urma vizitelor pe care le-am efectuat.
La unele capitole, cele doua tari sunt chiar mai bine pregatite decat alte state care deja sunt membre Schengen", a declarat raportorul Comisiei pentru Libertati Civile, Carlos Coelho.
"Unele dintre aceste pregatiri se datoreaza faptului ca investitiile au fost facute recent, echipamentele sunt mai noi, mai moderne si mai eficiente. De asemenea, au fost si implicari politice: ambele tari au beneficiat de implicare politica pentru a... mai mult
Luni, 02 Mai 2011, ora 23:12
Presedintele Parlamentului European Jerzy Buzek transmite un mesaj cu ocazia zilei de 1 Decembrie in care asigura Romania de sprijin in depasirea perioadei economice dificile, "oricat de mult ar dura acest lucru si oricat ar fi de dificil". Jerzy Buzek sustine ca Romania este un important actor european, de la care cei din Bruxelles asteapta "multe". "Romania este un partener si un jucator important in zona din vecinatatea Europei. Sunteti forta motrice a Strategiei pentru Dunare, sunteti un pion important in cooperarea la Marea Neagra, in Parteneriatul Estic precum si in Balcanii de Vest", spune oficialul european.
"Dragi prieteni, permiteti-mi sa o spun inca odata: romanii nu sunt singurii europeni care au avut de facut fata incercarilor economico-financiare si care au suferit din pricina planurilor severe de austeritate. Toate statele membre ale Uniunii trec printr-o perioada economica dificila. Drumul care ne sta in fata este dificil, insa de data aceasta nu sunteti singuri. Sunteti un membru important al Uniunii Europene cu o voce care trebuie sa se faca auzita iar noi suntem aici pentru a va ajuta, oricat de mult ar dura acest lucru si oricat ar fi de dificil", asigura presedintele Parlamentului European. "Adresez astazi un salut calduros si plin de respect tuturor romanilor. Astazi - 1 Decembrie - sarbatoriti Ziua Nationala a Romaniei. Acum 92 de ani lua fiinta un mare stat unitar. Romania de astazi este o tara puternica, independenta,... mai mult
Joi, 02 Decembrie 2010, ora 00:50