Acum, cand USL a ramas la guvernare si dupa alegerile parlamentare, in mod firesc, se ridica intrebarea ce va face aceasta guvernare in economie, intrebare cu atat mai justificata cu cat de la o posta se constata ca lucrurile in domeniu merg prost, daca nu chiar prost de tot.
Un singur lucru este cert: nu se va schimba nimic in economie fata de acum, daca programul care va opera in continuare va fi tot cel FMI.
Explicatia este clara si simpla. Dincolo de exigente macroeconomice care nu trebuie ignorate, programul FMI nu poate fi un reper pentru Romania, oricine ar fi la guvernare, deoarece este unul de lichidare a brumei de economie romaneasca prin privatizarile si liberalizarile terminatoare, chiar infricosatoare, pe care le prevede.
Iar programul USL, nerespingand explicit si fara echivoc aceasta parte de esenta a programului FMI, devine un pur exercitiu de propaganda politica si de aburit naivii. Impresia prevalenta despre acest program este ca se refera la o alta tara. Un bolnav nu poate fi tratat corespunzator, daca, inainte de toate, nu i se pune o diagnoza corecta.
In masura in care nu se recunoaste statutul de colonie al Romaniei, cu toate avatarurile corespondente - si nu se prevad minime actiuni de iesire, chiar daca posibil doar pe termen lung, din acest corset rusinos si sufocant - terapiile preconizate, oricat de minunate ar fi, se refera la altceva decat este necesar, se pierde timp si boala se agraveaza.
Desi nici in materie de terapii in... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 10:49
In ciuda controversei, degenerata in cele din urma intr-un adevarat scandal politic asupra numarului de alegatori de la referendumul din vara, alegerile parlamentare din 9 decembrie se vor desfasura pe baza acelorasi liste.
Ajunsa dezinteresata din cauza faptului ca aceste alegeri nu depind de realizarea unui anumit cvorum, clasa politica n-a mai manifestat vreo preocupare in rezolvarea problemei, cu toate ca intre timp Institutul National de Statistica a dat publicitatii rezultatele preliminare ale recensamantului din 2011.
Potrivit acestora, Romania a mai ramas cu vreo 19 milioane de locuitori, de la 21,6 milioane in urma cu numai 20 de ani. Scaderea - dramatica pentru o perioada istorica asa de scurta - este pusa pe seama sporului negativ al populatiei si migratiei se pare mereu accentuate.
Perspectivele indica o continuare si mai severa a declinului. Anul trecut numarul de casatorii a fost la jumatatea celui din 2007 (probabil ca efect al neincrederii generate de criza), iar numarul nasterilor a coborat la un minim istoric. Previziunile demografice - care au un inalt grad de implinire in practica - ne anunta ca vom mai ramane prin tara doar 14-15 milioane pana in 2050.
Deci, este vorba nici mai mult, nici mai putin decat de o tara in extinctie. Extinctie chiar si fizica sau, cum s-ar spune, ca natiune, caci ca economie si stat Romania a disparut deja de mult. Nu stiu cum interpreteaza altii aceasta tendinta spre extinctie - evidentiata si in statistici,... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 12:40
Cei mai cunoscuti candidati din partea principalelor aliante politice, USL si ARD, detin mai multe terenuri, au conturi in banca de zeci de mii de euro, iar unii dintre ei au declarat ca au colectii de bijuterii sau tablouri de sute de mii de euro.
Printre cei mai instariti se numara Gigi Becali, Calin Popescu Tariceanu, Dan Voiculescu, dar si avocatul Gabriel Biris, candidatul ARD pentru sectorul 1. Oana Mizil, cunoscuta pentru relatia sa cu primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat ca are o colectie de bijuterii si pietre pretioase estimata la 850.000 de euro, potrivit site-ului Agentiei Nationale de Integritate.
Ludovic Orban se lupta cu Gabriel Biris, in sectorul 1
Ludovic Orban pastreaza colegiul 3 pentru Camera Deputatilor din Sectorul 1. Candidatul PNL concureaza cu avocatul Gabriel Biris. Fost ministru al Transporturilor si viceprimar al Capitalei, Orban are un apartament, un Volkswagen si mai multe conturi: unul de 6.500 de dolari, o suma de 45.800 de euro, distribuita in mai multe conturi, si doua conturi in valoare totala de 25.000 de lei.
Contracandidatul lui Orban, Gabriel Biris, are patru terenuri, cinci apartamente si doua autoturisme BMW. Pe langa acestea, Biris are o colectie de ceasuri de 15.000 de euro si mai multe conturi in lei si euro. In total, avocatul detine 214.000 de euro si 376.000 de lei.
Alegeri parlamentare 2012: Ce averi au candidatii din Timisoara
Tot in sectorul 1, Ministrul de Externe Titus Corlatean, din... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 16:05
PSD pare sa aiba ceva cu gazele romanesti. In urma cu aproape un deceniu, Nastase le-a vandut folosinta pe nimic strainilor.
De curand, Ponta a desavarsit opera inaintasului si mentorului sau, prin interzicerea pur si simplu a accesului liber al proprietarului (teoretic, dar numai teoretic, acesta ramane poporul roman prin statul roman) la propriul sau bun, caci, din 2013 gazele romanesti exploatate de OMV pot lua calea exportului, iar, daca poporul roman nu vrea sa stea in frig, atunci va trebui in compensare sa importe gaze rusesti de trei ori mai scumpe! Buna treaba facu dl Ponta! E mai tare decat cea a predecesorului! Ca se depaseste ceea ce mintea omeneasca poate sa conceapa, ce mai conteaza!
Cand Adrian Nastase, prim-ministru al perioadei, a vandut Petrom, a sustinut ca a facut-o la presiunea UE care stabilise aceasta privatizare ca o conditionalitate a aderarii Romaniei. Ca privatizarea Petrom a fost o conditionalitate a aderarii si ca asa-zisele negocieri privind admiterea Romaniei in UE s-au desfasurat sub presiunea clar formulata "vreti aderarea, dati economia" este sigur.
Ramane totusi o intrebare de ce gazele, cu exceptia desigur a celor de sonda (asociate exploatarii petrolului), au facut parte din tranzactia de privatizare, daca nu cumva, la externalizarea procesarii titeiului si distributiei carburantilor, se putea evita externalizarea exploatarii in sine a resurselor (statul urmand a ramane stapan nu doar teoretic, ci si practic pe resursele... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 13:15
"Un singur scenariu ar ameninta un acord cu FMI si acela ar fi cresterea poverii asupra gospodariilor in loc de taxarea bancilor! ". Sa nu credeti cumva ca citatul apartine vreuneia din autoritatile de la Bucuresti, din guvern sau din banca centrala.
Aceasta pozitie minunata si anticolonialista a fost consemnata in Ungaria vecina si apartine dlui Antal Rogan, liderul partidului de guvernamant FIDESZ, care detine un control de tip "constitutional", adica peste doua treimi, in parlamentul de la Budapesta.
Victor Orban, premierul ungar din partea FIDESZ se lupta de la venirea la carma cu FMI pentru convenirea unui program cu asistenta internationala, necesar spre a se face fata unei datorii publice extrem de ridicate, cea mai mare a unei tari din centrul si estul Europei, pe o baza complet neuzuala fata de standardele FMI si asa-zis "europene".
Iata chiar formularea dlui Orban: "Un aspect important al politicii Ungariei se refera la faptul ca noi implicam institutiile financiare (bancile) si marile companii in impartirea poverii crizei financiare pentru ca aceasta sa nu cada doar pe umerii populatiei".
Inutil de semnalat ce critici si replici a iscat o asemenea pozitie in tabara FMI-Comisia de la Bruxelles. Si ca aceasta tabara conditioneaza un nou acord cu Ungaria de renuntarea de catre Budapesta la taxarile suplimentare temporare, de criza, ale bancilor si companiilor vest-europene care au pus stapanire pe Ungaria ca si pe Romania.
Si tot inutil de... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 12:49
"Nu se va intampla nimic in plan economic, pentru simplu motiv ca ce era azi va fi la fel si maine sau ce era ieri va fi la fel si azi. Va continua sa existe acelasi control strain integral asupra economiei. Ei decid preturile, ei controleaza importurile, exporturile", a declarat analistul economic Ilie Serbanescu, pentru Business24, facand referire la urmarile deciziei CCR, de invalidare a referendumului.
De altfel, analistul economic Ilie Serbanescu se astepta ca decizia Curtii Constitutionale sa fie sub forma invalidarii referendumului. El spune ca mediul economic nu va suferi nicio schimbare, dupa ce Traian Basescu va reveni la Cotroceni.
"Ma asteptam, nu ma mira absolut deloc aceasta decizie, pentru ca, in masura in care si-au bagat strainii coada, nu se putea decat asa. Era inevitabil sa se petreaca asa, din cauza faptului ca de patru, cinci ani, Romania a devenit o colonie si ceea se intampla pe plan economic, trebuia sa-si aiba reflexie in oglinda si in plan politic", a mai declarat analistul pentru Business24.
In opinia analistului, va urma o perioada de represiuni masive impotriva celor care "au luat democratia in serios si au votat".
Curtea Constitutionala a decis, marti, invalidarea referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, desfasurat in din 29 iulie.
Decizia va fi comunicata Parlamentului care va lua act de ea, dupa care Traian Basescu putand sa revina oficial la Cotroceni. mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 13:59
Instabilitatea politica s-au putea reflecta la nivelul eurobondurilor, fiind doar o parte din totalul finantarii. In plus, disputele din Parlament sunt doar o parte a circului general la care asista Romania, este de parere analistul financiar Ilie Serbanescu.
"Disputele din Parlament sunt o particica a circului general. Bine nu poate sa faca, dar ma retin in a spune ca face rau.
Singurul impact pe care aceste dispute l-ar putea avea este pe eurobonduri.Aceasta este doar o farama in totalul finantarii. Nu o sa mai imprumute bancile statul roman? Sa fim seriosi, in baza acestui lucru traiesc. Ele nu mai au niciu scop in Romania decat sa-si ia banii. Nu ii pot lua decat imprumutand statul roman. Mai jos decat "under-investment grade" nu putem fi. Suntem "junk".
Cerurile din Parlament nu au niciun impact pe fond, cel mult o sa creasca CDS-ul, o parte din finantare, a declarat pentru Business24 Ilie Serbanescu. mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 13:55
Comisia Europeana a elaborat un nou instrument, reglementand achizitiile publice internationale, despre care spune ca, daca va fi adoptat de statele membre ale UE si de Parlamentul European, va duce la o si mai puternica liberalizare a comertului mondial.
Argumentarea contributiei in acest sens a documentului este foarte intortocheata. Comisia sustine ca piata achizitiilor publice din UE (care reprezinta cam 19% echivalent PIB pe ansamblul statelor membre) este nu numai cea mai mare, dar si cea mai deschisa din lume, oricine putand avea acces pe aceasta. Ceea ce - pretinde articulat Comisia - nu se petrece in cazul altor mari piete din lume, precum SUA (unde participarea internationala la achizitiile publice este la jumatate fata de cea din UE), Japonia (unde aceasta participare este chiar ridicol de mica) sau China ori India care, in ciuda dezvoltarii lor rapide, nici nu si-au deschis practic pietele de achizitii publice pentru companii straine.
Vestul, "brokerul" Estului
Prin noul instrument, Comisia de la Bruxelles este imputernicita sa introduca restrictii sau chiar interdictii de participare la achizitii publice in UE companiilor straine din afara UE, care provin din tari ce nu-si deschid, tot atat cat UE, pietele de achizitii publice. Nimic de obiectat! In comert trebuie sa existe reciprocitate! Deschizi piata, o deschid si eu! Vrei s-o tii inchisa, o inchid si eu! Oricum nu este normal si nu poate exista vreo pretentie ca eu sa deschid piata, iar tu s-o... mai mult
Joi, 31 Mai 2012, ora 09:00