Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor si Asociatia Initiativa pentru Justitie isi exprima ingrijorarea extrema cu privire la modificarile aduse, marti, "legilor justitiei", printr-o ordonanta de urgenta adoptata de Guvernul Romaniei.
Magistratii reclama faptul ca modificarile s-au facut "fara asigurarea transparentei decizionale in modificarea legislativa propusa si fara a exista avizul Consiliului Superior al Magistraturii, garantul constitutional al independentei justitiei, aviz a carui comunicare nu a fost asteptata o perioada rezonabila".
Iata principalele obisctii ridicate de asociatiile magistratilor
Legiferarea, criticabila de la prima vedere pentru nesocotirea grava si nescuzabila a principiilor constitutionale [art.1 alin. (5) si ale art.1 alin. (3) din Constitutie], a tehnicii legislative si a previzibilitatii legii, poate pune in pericol insurmontabil statul de drept si independenta magistraturii din Romania.
Mai mult, posibilitatea executivului de a guverna prin ordonante de urgenta trebuie sa fie justificata de existenta unor situatii exceptionale, care impun adoptarea unor reglementari urgente, in caz contrar putandu-se vorbi despre o imixtiune nepermisa in competenta legislativa a Parlamentului, incalcandu-se principiul separatiei puterilor in stat.
Prin Decizia nr. 421 din 9 mai 2007, Curtea Constitutionala a Romaniei a statuat ca urgenta reglementarii nu echivaleaza cu... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 22:19
CCR a amanat pentru luna septembrie pronuntarea asupra obiectiilor de neconstitutionalitate formulate de Opozitie, ICCJ si presedintele Klaus Iohannis pe proiectele care modifica doua dintre Legile Justitiei, a anuntat presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu.
Astfel, plenul Curtii Constitutionale va dezbate in septembrie sesizarea PNL si USR asupra modificarii Legii 303/2004 privind Statutul magistratilor, obiectia presedintelui Klaus Iohannis la Legea 317/2004 privind organizarea CSM.
A treia lege, in prag de promulgare
Cea de-a treia lege din pachetul Legilor Justitiei, privind modificarile aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, se afla in acest moment in faza de promulgare. Asta dupa ce Curtea Constitutionala a respins, sapatamana trecuta, ultima sesizare a presedintelui Klaus Iohannis asupra modificarilor aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciara.
Legea a fost respinsa de trei ori de Parlament in forma trimisa de seful statului la reexaminare si a fost contestata la CCR atat de catre Klaus Iohannis, cat si de PNL si USR, sesizarile acestora fiind respinse.
Recomandarile Comisiei de la Venetia
Comisia de la Venetia a publicat, vineri, un punct de vedere transant, care desfiinteaza modificarile pe care PSD-ALDE le-a adus Legilor Justitiei si prin care, spune forul european, este subminata independenta judecatorilor si procurorilor romani si increderea publicului in sistemul judiciar.
Astfel, Comisia cere puterii... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 13:17
Curtea Constitutionala discuta, miercuri, sesizarile formulate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si de catre PNL si USR asupra modificarilor Codului de Procedura Penala.
In plus, CCR va lua in discutie obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara, formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Tot azi la CCR se discuta ultima sesizare formulata de PNL si USR asupra Legii 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor.
Pe de alta parte, judecatorii CCR vor relua miercuri dezbaterile amanate pe 5 iulie pe marginea sesizarii referitoare la nerecunoasterea casatoriilor dintre persoanele de acelasi sex, dupa decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cazul Coman-Hamilton.
In plus, CCR discuta si sesizarile PNL, USR, PMP si a presedintelui Klaus Iohannis la Legea de infiintare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investitii. Seful statului a sustinut ca o astfel de decizie trebuie luata printr-un act al administratiei centrale, nu printr-o lege adoptata de Parlament.
Sedinta de azi se anunta asadar una plina, dupa ce si ieri CCR a avut agenda incarcata. Iata deciziile luate marti:
Legea privind statutul alesilor locali este neconstitutionalaLegile Justitiei: CCR a respins sesizarea PNL si USR pe organizarea CSM
Sedintele acestea cu miza uriasa au loc in contextul unui scandal care il vizeaza pe unul dintre judecatorii CCR, Petre Lazaroiu, al carui... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 07:34
Plenul Senatului, in calitate de for decizional, a respins, miercuri, cererea de reexaminare a legii 304/2004 privind organizarea judiciara formulata de presedintele Klaus Iohannis.
Astfel, Senatul a adoptat pentru a treia oara proiecul de lege, cu 79 de voturi "pentru" si 33 de voturi "impotriva".
In ultimele luni, legea a fost contestata la CCR atat de PNL si USR, cat si de presedintele Klaus Iohannis.
Plenul Camerei Deputatilor a respins, luni, cererea de reexaminare trimisa vineri de catre presedintele Klaus Iohannis la Legea 304 privind organizarea judiciara, dupa ce a fost respinsa si in Comisia Juridica in cateva secunde.
Opozitia a cerut retrimiterea legii la comisie, pentru o discutie serioasa, insa majoritatea parlamentara a respins solicitarea.
Proiectul de lege va ajunge din nou pe masa presedintelui pentru promulgare.
Presedintele Klaus Iohannis a trimis vineri presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, o cerere de reexaminare a Legii privind organizarea judiciara, care reglementeaza activitatea autoritatii judecatoresti. Sreful statului spune ca unele prevederi pot afecta independenta si buna functionare a sistemului judiciar, motiv pentru care se impune reexaminarea de catre Parlament.
Klaus Iohannis a atacat aceasta lege si la Curtea Constitutionala, care in 30 mai a respins ca inadmisibila obiectia de neconstitutionalitate formulata de catre seful statului. In sesizarea transmisa CCR, Iohannis se referea si la Sectia pentru... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 13:36
Dezbaterile din comisia speciala pentru Legile Justitiei au inceput miercuri cu scandal, dupa ce propunerile Opozitiei si reprezentantilor institutiilor din Justitie au fost total ignorate de Florin Iordache.
Astfel, Florin Iordache a ramas in sala doar cu reprezentantii PSD, ALDE si trei parlamentari ai USR si a decis ca in comisie sa se lucreze pana la noapte, cu pauza intre ora 13:00 si 14:00.
Iordache a respins toate solicitarile venite din partea celor care se opun modificarilor dorite de PSD si ALDE si nici macar nu i-a permis reprezentantei CSM sa ia cuvantul.
CSM si PNL au cerut o amanare a dezbaterilor, avand in vedere ca au de studiat sute de pagini de amendamente.
"Inchipuiti-va ca sunt peste 680 de pagini. Am cerut o amanare pentru a putea dezbate serios. A fost refuzata", a declarat Ioan Cupsa (PNL), la iesirea din sala.
"Ca sa participi la o dezbatere ea trebuie sa existe. Nu a fost o dezbatere, s-a intamplat sa fie oficial comunicata aceasta comisie. (...) PSD-ALDE au majoritate, isi permit sa bage pumnul in gura, sa treaca absolut orice fara sa fie necesar sa discuti pe fondul propunerilor", a spus Alina Gorghiu.
Aceasta a declarat ca exista mii de amendamente la acest proiect si ca acestea nu pot fi citite in cateva ore.
"Exista mii de amendamente a caror lectura poate la PSD se poate face peste noapte. Sunt mii de pagini intr-un limbaj juridic pe care nu ai cum sa le lecturezi", a adaugat Gorghiu, precizand ca "decat sa faci un lucru... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 12:22
Deputatul PSD Florin Iordache, presedintele comisiei speciale care a primit luni drepturi de a modifica legile Justitiei, spune ca nimeni nu stie cand vor fi ele votate, dar nu va mai fi cerut avizul Comisiei de la Venetia, desi in ultimul raport MCV acest aviz reprezinta "un element important" pentru ridicarea monitorizarii.
Florin Iordache a respins, marti, acuzatiile aduse de Opozitie dupa ce comisia speciala a primit atributii sporite, prin votul majoritatii PSD-ALDE in Parlament, negand ca s-ar fi incalcat regulamentul.
Citeste si: Florin Iordache vrea ca toate Legile Justitiei sa poata fi modificate de comisia lui - Parlamentul ii da unda verde.
"E un circuit normal, e prevazut in regulamentul comun. E o comisie speciala, are rolul de a omogeniza si de a reglementa unitar tot ce inseamana legi sau acte normative care vizeaza bunul mers al justitiei.
S-a plecat de la o propunere legislativa a ministrului Justitiei, colegii mei din PSD si ALDE au initiat 3 proiecte - 303, 304, 317 - si in acest moment aceste legi au fost inaintate mediului academic, societatii civile, asociatiilor profesionale. Practic exista o dezbatere foarte larga, cu argumente si amendamente aduse din tot spatiul juridic", a sustinut Florin Iordache la Digi24.
Intrebat, printre altele, despre infiintarea directiei speciale care va ancheta magistratii, Florin Iordache a afirmat ca "judecatorii au spus e necesara o astfel de structura, care sa investigheze posibile infractiuni", in... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 13:35
Presedintele ICCJ, judecatorul Cristina Tarcea, a spus, joi, in cadrul sedintei de plen a CSM, ca a aflat recent ca oficialilor de la Bruxelles li s-a prezentat alt proiect al Legilor Justitiei fata de cel care se afla spre avizare in Consiliul Superior al Magistraturii.
"Marturisesc ca mi-am pus si imi pun intrebarea urmatoare: asupra caror legi suntem chemati astazi sa ne dam avizul? Pun aceasta intrebarea pentru ca suntem sesizati cu trei propuneri parlamentare in ceea ce priveste modificarea legilor 303, 304 si 317. Am aflat din presa ca, in urma cu doua zile, oficialilor de la Bruxelles li s-a prezentat, li s-au supus dezbaterii alte propuneri legislative.
In aceste conditii, ma intreb: exista dialog? Exista transparenta? Exista colaborare interinstitutionala de buna credinta? Suntem siguri asupra legi suntem chemati astazi sa ne dam avizul? (...) Au fost mintiti oficialii de la Bruxelles? Nu stiu, imi pun intrebarea, suntem mintiti noi?", a spus Cristina Tarcea, in plenul CSM.
In replica, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care s-a simtit vizat de aceste intrebari, a spus ca "fiecare este liber sa inteleaga ce vrea, ce poate si sa se exprime asa cum coordonatele profesionale ii permit".
"Eu nu am participat la dezbaterile pregatitoare din Comisii, iar, de principiu, eu vorbesc doar ce stiu. Ce stiu eu este ca avizul pe care CSM este chemat sa il dea este aviz pe proiectul de lege pe care l-a primit de la Comisia special insusita. Ca acea comisie si-a... mai mult
Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 15:30
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, ca va trimite propunerile de modificare a Legilor Justitiei doar la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu si la DNA, Parchetul General sau DIICOT, pe motiv ca doar CSM avizeaza propunerile legislative si pentru ca procurorii nu fac legi, ci doar aplica si interpreteaza legea.
"Propunerile privind modificarea legilor justitiei nu le voi trimite la Ministerul Public si nici la componentele ministerului public, pentru ca avizator este CSM. CSM care are Sectie pentru judecatori, Sectie pentru procurori si CSM-ul care este garantul independentei justitiei si avizator pe Legile Justitiei. (...) Trimit proiectul de lege la CSM, astept sa-l primim inapoi, il trimit la Guvern si de acolo incepe procedura decizionala. MJ este initiator, am pus in dezbatere principalele probleme", a aratat Tudorel Toader.
Ministrul a criticat luarile de pozitie ale procurorilor care au respins majoritatea propunerilor facute de el si a aratat ca anchetatorii nu fac legi, in Romania nefiind un parlament tricameral.
"Fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie sa-si respecte limitele de competenta constitutionala. Procurorii nu fac legi. Eu nu am stiut ca avem un Parlament tricameral. Un Parlament cu Senat, cu Camera Deputatilor si procurorii care sa voteze legi. Eu am fost procuror si stiam si inca stiu ca procurorii interpreteaza si aplica legea, legea este opera legiuitorului, CSM-ul fiind cel care avizeaza continutul... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 09:37
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marti, referitor la faptul ca DNA a criticat proiectul de modificare a Legilor Justitiei, ca daca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie nu aresteaza toti parlamentarii, vor mai ramane cativa in Parlament care sa incerce sa dezbata si sa voteze forma finala a propunerii.
La remarca presei ca si DNA a criticat principiile prezentate de Tudorel Toader, presedintele Camerei Deputatilor a replicat: "Daca nu ne aresteaza pe toti, sa mai ramana unii dintre noi care sa incerce sa dezbata in Parlament, pentru ca inca in Romania legile se dezbat si se aproba in Parlament".
Intrebat in continuare daca majoritatea parlamentara va tine cont de protestele din tara cand va lua decizia finala in privinta Legilor Justitiei, liderul PSD a spus ca trebuie sa se tina cont de tot poporul roman si de ceea ce se doreste la nivelul intregii societati.
"Trebuie sa tii cont de tot poporul roman si eu cred ca inainte de toate trebuie sa tinem cont de ceea ce se doreste la nivelul intregii societati, de ceea ce vor spune corpurile profesionale din acest sistem, vom asculta absolut toate argumentele, indiferent ca vor fi prezentate cu patima sau cu mai putina patima, pentru ca Parlamentul decide.
In semifinala, presedintele promulga sau intoarce inapoi. Dezbaterea parlamentara va incepe dupa ce vor fi ascultate toate argumentele si acele argumente vor putea fi repetate si in timpul dezbaterii parlamentare", a afirmat presedintele PSD.... mai mult
Marti, 29 August 2017, ora 12:49