UPDATE Comisiile reunite pentru buget, finante si banci ale Parlamentului au avizat favorabil, sambata, bugetul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) pentru anul 2021.
Deputatii si senatorii din cele doua comisii de specialitate au avizat proiectul cu 25 de voturi "pentru", 14 "impotriva" si 3 abtineri.
Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a semnalat, in comisiile parlamentare reunite, ca partea cea mai mare a bugetului MIPE este dedicata inchiderii programelor operationale prezente si de aceea il numeste un buget de tranzitie.
"Pe scurt, avem credite de angajament de 7,5 miliarde de lei si credite bugetare de 2,02 miliarde de lei. Cea mai mare parte din creditele bugetare merge catre titlul 58 pentru cofinantarea proiectelor europene curente din programele operationale curente. Efortul foarte mare pe care va trebui sa il facem este pentru a evita dezangajarea la finele acestui an. Creditele bugetare, asa cum sunt prevazute la acest capitol, sunt in linie cu executia bugetara de anul trecut si in mod evident la rectificare asteptam o crestere in limita proiectelor de angajament, astfel incat sa crestem sumele care vin in tara. Din estimarile noastre, ale Autoritatilor de Management, ar trebui sa vorbim de o dublare fata de anul trecut a absorbtiei pe acest an pentru a fi sub rata de dezangajare. Deci, din cele doua miliarde pe care vi le-am spus, 1,8 miliarde sunt pentru cofinantare, iar pentru restul de 200 de... mai mult
Sambata, 27 Februarie 2021, ora 11:41
Premierul Ludovic Orban anunta ca si-a propus ca bugetul sa fie adoptat inainte de finalul anului, dupa investirea noului Guvern. El promite cresteri de pensie "bazate pe realitatea economica" aratand ca aceste majorari vor duce la cresterea puterii de cumparare in ceea ce priveste veniturile pensionarilor fara ca majorarile sa fie anulate de inflatie.
"Pregatim rectificarea bugetara. De asemenea, pregatim proiectul de buget pentru anul viitor. Obiectivul nostru este sa adoptam proiectul de buget pana in data de 31 decembrie, cel mai probabil dupa investirea Guvernului, intre Craciun si Anul nou", a declarat Ludovic Orban, sambata, la Slobozia.
Intrebat daca bugetul pentru anul 2021 va prevede majorarea veniturilor profesorilor si a pensiilor, primul ministru a explicat ca bugetul va avea la baza realitatile economice.
"Viitorul buget va fi construit pe baze realiste si va tine cont de realitatea economica din Romania. Se va urmari, in primul rand, sa asigure resursele necesare pentru investitiile in dezvoltarea Romaniei, investitii in dezvoltarea infrastructurii de transport, de sanatate publica. Pe de alta parte, evident, vom asigura toate resursele financiare necesare pentru a putea asigura plata pensiilor, plata salariilor. De asemenea, va trebui sa gandim foarte bine asigurarea partii de cofinantare care sa ne permita absorbtia fondurilor europene, pentru ca odata cu cresterea ratei de absorbtiei a fondurilor europene trebuie sa asiguram cofinantare... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 17:14
Proiectul de buget pe anul 2019 va fi prezentat public cel mai probabil in aceasta saptamana, pentru a fi dezbatut si pentru a lua avizele necesare, a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
"O sa-l expunem (proiectul de buget pe 2019 - n.red.), poate chiar saptamana viitoare o sa il prezentam public pentru a fi dezbatut, pentru fi discutat, pentru a lua avizele necesare. Avem avizul de la CSAT, dar mai avem dialogul social, Consiliul Economic si Social (CES) si Consiliul Fiscal, astfel incat, atunci cand decide Parlamentul sa intre in sedinta, fie la sfarsitul lui ianuarie, fie la inceputul lui februarie, cand se decide in Parlament, noi sa il avem trecut deja de Guvern. Nu e niciun fel de blocaj", a sustinut ministrul Finantelor, duminica seara, la Antena3.
Intrebat in cat timp spera sa obtina semnatura presedintelui, dupa ce proiectul de buget va fi aprobat de Parlament, Teodorovici a precizat ca refuza sa creada ca Iohannis va retrimite in Parlament legea bugetului de stat, in pofida a ceea ce se intampla azi in Romania.
"Refuz sa cred, chiar daca ne luam dupa ce se intampla azi in Romania, putem lua in calcul orice scenariu, dar totusi refuz sa cred ca intr-o tara europeana, ca in cursul unei presedintii a Consiliului Uniunii Europene, unica situatie in Romania, sa retrimiti in Parlament un buget pe care Parlamentul ti-l adopta.
Nu ai de ce. Nu ai niciun fel de motiv decat dorinta de a bloca ceva. Sa luam pas cu pas cum dansul ne invata... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 07:47
Bugetul pentru 2015 va fi trimis in Parlament dupa ce va fi agreat de reprezentantii Comisiei Europeana si ai Fondului Monetar International, a declarat vineri, premierul Victor Ponta, in judetul Suceava.
Potrivit acestuia, o delegatie a organismelor financiare internationale va efectua o misiune la Bucuresti la sfarsitul lunii noiembrie.
"Conform obligatiilor pe care Romania le are prin acordurile cu CE si FMI, inclusiv rectificarile de buget, dar mai ales bugetul pentru noul an se trimit in Parlament dupa ce sunt agreate in aceste discutii", a afirmat Ponta.
El a adaugat ca "la sfarsitul lunii noiembrie este misiunea oficiala a FMI, CE si Banca Mondiala", precizand ca sunt pregatite toate datele. "In momentul in care avem toate acordurile ...citeste mai departe despre "Ponta arunca bugetul in carca lui Tariceanu: El va fi premier" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 09:24
Bugetul Camerei Deputatilor pe 2014 este unul de criza, proiectia acestuia fiind de 222 milioane lei, a declarat luni seara presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.
"Vom avea dupa angajarea raspunderii, maine la ora 15,00, un plen al Camerei Deputatilor pentru a discuta bugetul Camerei si alte chestiuni, el e pregatit in aceasta seara, maine va intra in Comisie si, conform procedurii, el trebuie sa fie votat intotdeauna inainte de a fi votat bugetul de stat. Ceea ce pot sa va informez este ca chestorii, in aceasta seara, au semnat proiectia de buget de 222 milioane de lei, asa cum ne-am inteles cu Ministerul Finantelor", a precizat Zgonea dupa sedinta comuna a Birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului.
El a precizat ca este un buget "care inseamna si taieri, si anumite restrictii".
"Tot ce este sub 240 de milioane de lei este un buget de criza care inseamna si taieri, si anumite restrictii. Un buget normal la 407 parlamentari este in jur de 240 milioane lei, iar la 334 - in jur de 220 milioane de lei. Acesta era bugetul fara investitii. Si am avut 198 de milioane, ni s-au taiat 2 milioane in vara, ni s-au dat 12 milioane plus doua milioane de la Senat, suntem cam in 216 milioane - 218 milioane lei, cu totul la zero, adica fara sa avem nicio interventie la aceasta cladire, amanand toate investitiile care au fost facute, o degradare care se accentueaza, plus cele legate de buget. Noi ne-am pastrat parametrii salariali asa cum sunt. Cand o... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 20:48
Vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a declarat luni ca proiectul bugetului de stat va intra in Parlament probabil la sfarsitul lunii.
Probabil la sfarsitul lunii vom primi proiectul bugetului de stat, care va insemna cel putin o saptamana de dezbateri in comisii si in plen", a afirmat Dumitrescu, la finalul sedintei Biroului Permanent al Senatului.
In ceea ce priveste parcursul procedural al proiectului, el a precizat ca este sesizat Parlamentul de catre Guvern, apoi Birourile Permanente reunite sesizeaza Comisiile de buget-finante ale celor doua Camere, care vor elabora raportul asupra proiectului de act normativ, urmand dezbaterea in Camerele reunite.
"Saptamana viitoare incercam sa mai facem o zi de plen, pentru ca avem foarte multe proiecte legislative si atunci riscam ca in decembrie sa avem prea mult (...). Sunt foarte multe proiecte legislative ale colegilor nostri, unele care se repeta. Abia am reusit, tumultos, sa dezbatem legea cu privire la interzicerea procedurilor cu privire la exploatarea gazelor de sist si acum este alta. In legatura cu cresterea alocatiilor pentru copii, sunt vreo patru initiative", a spus senatorul social-democrat.
Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca proiectele legii descentralizarii si bugetului de stat pe 2014 vor fi adoptate in sedinta de guvern din 14 noiembrie si apoi trimise spre Parlament.
"In ziua de 14 vom avea sedinta de guvern in care finalizam si adoptam proiectul legii descentralizarii.... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 18:14
Proiectul de buget pe anul 2012 ar urma sa intre in dezbaterea din plenul celor doua Camere reunite in 12 decembrie, a declarat Sever Voinescu, purtatorul de cuvant al PDL.
Potrivit lui Voinescu, la sedinta conducerii PDL s-a discutat ca, pana vineri, proiectul de buget de stat pe anul viitor sa fie adoptat de Guvern, urmand ca in 28 noiembrie sa ajunga in Parlament.
Biroul permanent al PDL a stabilit, luni, calendarul de adoptare in Parlament a proiectului bugetului de stat pe anul 2012, proiect ce ar urma sa intre in dezbaterea din plenul celor doua Camere reunite in 12 decembrie, a declarat Sever Voinescu, purtatorul de cuvant al PDL.
"Proiectul bugetului va ramane in dezbaterea comisiilor de specialitate pana pe 5 decembrie pentru amenadamente, iar in perioada 5 decembrie - 11 decembrie va fi dezbatut in comisiile de specialitate, urmand ca pe 12 decembrie bugetul sa intre in plenul celor doua Camere", a adaugat Sever Voinescu.
Si ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, luni, inaintea sedintei BPN al PDL, ca proiectul bugetului de stat pe anul viitor si cel al asigurarilor sociale vor fi adoptate vineri in Guvern si probabil luni aceste proiecte vor ajunge in Parlament pentru a fi analizate.
Intrebat daca ministerele sunt multumite de alocarile din proiectul de buget pe anul viitor, Ialomitianu a raspuns: "Nici eu nu sunt multumit cu sumele prinse in buget, as fi vrut mai mult, dar trebuie sa fim prudenti, vedeti ce se intampla pe... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 16:03
Premierul Emil Boc a explicat, luni, Senatului Romaniei, printr-o scrisoare, motivele pentru care a fost depasit termenul limita pentru depunerea proiectului de buget pe 2012.
Conducerea Senatului a luat act, luni, de scrisoarea inaintata de primul-ministru Emil Boc presedintelui acestui for legislativ, Mircea Geoana, prin care se informeaza ca depasirea termenului de transmitere la Parlament a proiectului legii bugetului de stat pe anul 2012 si al celui privind bugetul asigurarilor sociale a fost determinata de faptul ca discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) privind indicatorii macroeconomici nu au fost finalizate pana la data de 15 octombrie.
Vicepresedintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru a sustinut insa, la finalul sedintei Biroului Permanent, ca "nicio scuza nu justifica nedepunerea la termenul prevazut de lege a celor doua proiecte".
Potrivit scrisorii premierului, cele doua proiecte au parcurs pana la data de 15 octombrie toate etapele calendarului bugetar, insa nu au fost depuse la Parlament deoarece pe data de 20 octombrie a avut loc, la Bruxelles, reuniunea Comisiei Europene cu reprezentantii statelor membre ale UE "in vederea discutarii prognozei de toamna a indicatorilor macroeconomici".
Aceasta prognoza urmeaza sa fie publicata pe site-ul Uniunii Europene la finele lunii octombrie sau la inceputul lunii noiembrie, a precizat sursa citata.
"Potrivit prevederilor legii responsabilitatii fiscal-bugetare,... mai mult
Luni, 24 Octombrie 2011, ora 18:27
Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat luni ca a fost finalizata proiectia bugetara pentru anul viitor, Guvernul asteptand finalizarea Legii salarizarii in sectorul bugetar pentru a trimite bugetul spre adoptarea Parlamentului."Am finalizat bugetul", a spus Ialomitianu inaintea sedintei Biroului Permanent National al PDL, adaugand ca Guvernul asteapta adoptarea Legii salarizarii pentru a trimite supune bugetul aprobarii Parlamentului.
Deocamdata, Legea salarizarii este in stadiul negocierii cu partenerii sociali. "Este inca in negocieri. Avem negocieri sindicatele si patronatele, sa speram ca intr-un termen foarte scurt se va finaliza si sa o adoptam", a declarat ministrul.
Acesta s-a ferit sa faca o estimare a duratei in care Legea salarizarii unice ar putea sa devina aplicabila efectiv. "Nu pot sa spun numarul de zile. Mi-as dori cat mai repede", a mai spus ministrul de Finante. mai mult
Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 12:23