Ministrul spaniol al Turismului, Reyes Maroto, a declarat miercuri ca o revenire a cazurilor de coronavirus in Catalonia revine sub control si ca spera ca nu va fi nevoie de inchiderea granitei cu Franta, transmite Reuters.
In timp ce pandemia provoaca haos in industria turismului din Spania, care reprezinta circa 12% din productia economica, Madridul si-a exprimat ingrijorarea dupa ce premierul francez Jean Castex nu a exclus, duminica, posibilitatea ca granita sa fie inchisa.
Maroto a declarat la un eveniment organizat de agentia de presa Europa Press ca este optimista, dupa date potrivit carora infectiile din Catalonia au scazut in ultimele trei zile.
"Sa speram ca datorita acestor date mai bune nu vom fi nevoiti sa inchidem granita care pentru noi este foarte importanta pentru mobilitatea cu partenerii notri europeni", a spus ministrul.
Regiunea bogata din nord-estul Spaniei, care are granita cu Franta, a fost in centrul revenirii cazurilor de coronavirus, de cand Spania a ridicat restricsiile nationale, in urma cu o luna.
Circa 7.000 de cazuri noi de coronavirus au fost inregistrate in regiune in ultimele 14 zile, aproape jumatate din totalul national, dar numarul a scazut puternic in ultimele cateva zile.
Catalonia a consemnat marti 63 de cazuri noi de coronavirus, 70 luni si 994 duminica, in scadere de la un varf de 1.226 inregistrate sambata.
Barcelona a redus numarul persoanelor acceptate pe plajele orasului, dupa aglomeratia produsa in... mai mult
Joi, 23 Iulie 2020, ora 08:40
Parlamentul a adoptat prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, instituita prin Decretul nr.240/2020.
"Dintr-un numar total de 465 de deputati si senatori, au votat 439. Pentru incuviintarea masurii 404, NU - 29, 5 abtineri si un coleg nu a votat", a anuntat Marcel Ciolacu, la finalul sedintei online.
Parlamentarii au supus votului si eliminarea articolelor 2, 3, 4 si 5 din proiect, dar aceasta a fost respinsa.
Inaintea votului, senatorul PSD Titus Corlatean a declarat ca Parlamentul era obligat sa introduca niste clauze democratice "de siguranta", precum referirea la necesitatea ca Guvernul sa respecte si sa aplice pe deplin dispozitiile Conventiei Europene a Drepturilor Omului, in hotararea cu privire la incuviintarea prelungirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei.
"Parlamentul era obligat sa introduca niste clauze democratice de siguranta in hotararea sa, precum referirea la necesitatea ca Guvernul sa respecte si sa aplice pe deplin dispozitiile Conventiei Europene a Drepturilor Omului, de aceea e prevazuta si obligatia pentru Guvern de a prezenta Parlamentului un raport detaliat cu masurile luate si justificarea lor, in termene de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta, pentru ca Parlamentul are competenta constitutionala de control parlamentar asupra actiunilor Executivului, de aceea si obligatia ca restrangerile drepturilor si libertatilor fundamentale sa nu se faca in orice conditii, abuziv sau discretionar, de aceea obligatia... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 13:33
Formatiunea presedintelui francez Emmanuel Macron, La Republique en Marche, infiintata acum un an, a obtinut majoritatea absoluta in camera inferioara a Parlamentului, Adunarea Nationala.
Partidul a obtinut 355 din totalul de 425 de mandate puse in joc la al doilea tur al alegerilor legislative, ce s-a derulat duminica, potrivit unui exit poll citat de AFP.
Acest scor se traduce printr-una dintre cele mai impunatoare majoritati din Republica a V-a, iar Opozitia e mult diminuata.
Partidul de dreapta Les Republicains si formatiunea UDI vor obtine 125 de mandate, iar Partidul Socialist 49.
Formatiunea lui Jean-Luc Melenchon, la France Insoumise (stanga), si PCF vor avea 30 de reprezentanti in Adunarea Nationala, iar Frontul National, al lui Marine Le Pen, opt mandate.
De altfel, este pentru prima oara cand presedinta Frontului National, Marine Le Pen, a obtinut un mandat de deputat, ea uramand sa reprezinte circumscriptia a 11-a Pas-de-Calais, relateaza Le Figaro.
Si partenerul ei de viata, vicepresedintele FN Louis Aliot, a fost ales, in circumscriptia a 2-a Pyreenees-Orientales, cu 50,56% din voturi.
Sectiile de vot s-au deschis la ora locala 8 (9 ora Romaniei), iar 47 de milioane de alegatori au fost chemati la urne.
Reszultatele vin insa pe un absenteism-record la urne. Din primele estimari, doar 44,4% din cetatenii cu drept de vot au mers la urne, un record negativ, relateaza 20minutes.fr.
Presedintele francez Emmanuel Macron a precizat ca are... mai mult
Duminica, 18 Iunie 2017, ora 22:05
Presedintele Macron va avea o majoritate confortabila in Parlamentul de la Paris. Partidele vechi s-au clasat in urma noii sale formatiuni. Este o revolutie pe scena politica franceza.
Spre deosebire de Marea Britanie, sondajele de opinie din Franta au anticipat corect trendul electoral: noul presedinte Emmanuel Macron este pe cale de a obtine o majoritate clara, poate chiar covarsitoare, in legislativ.
Amploarea succesului sau depaseste toate asteptarile. Niciodata pana acum intr-o democratie occidentala nu a cunoscut un politician o ascensiune atat de rapida, care a cuprins si formatiunea din jurul sau.
Macronmania, parte din succes
Francezii au avut patru saptamani la dispozitie pentru a urmari prestatia noului lor sef de stat. Iar acesta a dovedit un instinct politic si o maturitate de parca ar fi fost de decenii in politica.
Nou-venitul in politica la varf a iesit cu fruntea foarte sus dupa intalnirile cu omologii american si rus, Donald Trump, respectiv Vladimir Putin, spre uimirea multora.
Iar raspunsul lui Macron pe Twitter - unde altundeva - la decizia presedintelui american de a se retrage din tratatul climatic de la Paris a corespuns perfect cu starea de spirit a comunitatii online: "Make our planet great again" - o trimitere la sloganul electoral al lui Trump - a devenit mesajul cel mai des accesat. Echipa de social media a presedintelui Macron merita toate felicitarile.
Francezii l-au observat in aceste saptamani pe Emmanuel Macron si le-a... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 17:47
La Republique En Marche se indreapta spre o victorie categorica in primul tur al alegerilor legislative, iar primele exit-poll-uri realizate dupa inchiderea urnelor sugereaza ca formatiunea de centru-stanga a obtinut peste 30% din voturile exprimate, ceea ce va asigura majoritatea de care are nevoie presedintele in urma celui de-al tur al alegerilor pentru Adunarea Nationala.
Exit-poll-urile anticipeaza o lovitura devastatoare pentru socialisti si conservatori, care incercau sa recupereze sprijinul electoral pierdut dupa victoria inregistrata de Emmanuel Macron in cursa pentru palatul Elysee, transmite Reuters.
Macron a reusit sa sparga clivajul traditional stanga-dreapta, care a marcat in ultimul secol politica din Hexagon.
Primele exit-poll-uri sugereaza ca formatiunea presedintelui francez va obtine peste 30% din voturi in prima runda, un rezultat care ar putea sa se traduca in trei sferturi din pozitiile parlamentare in urma celui de-al doilea tur al alegerilor pentru Adunarea Nationala.
Les Republicains au reusit sa se claseze pe a doua pozitie, dupa ce au strans 19-20% din voturile exprimate in primul tur al alegerilor, fiind urmati cu 17% din sufragii de catre reprezentantii Frontului National.
De asemenea, extrema-stanga a obtinut un punctaj bun si 12% din voturi s-au indreptat spre formatiunea prezidentiabilului Jean-Luc Melenchon, Franta Nesupusa.
Asa cum sugerau sondajele, socialistii au incasat o noua lovitura grea, dupa ce au reusit sa... mai mult
Duminica, 11 Iunie 2017, ora 22:17
Prezenta la vot in Franta este sub asteptari la alegerile parlamentare, esentiale pentru noul presedinte Emmanuel Macron.
Ministerul de Interne de la Paris a anuntat ca doar 19,2% dintre alegatori s-au prezentat la urne pana la ora pranzului (13.00 ora Romaniei), prin comparatie cu cei 21,1% dintre alegatori care votasera pana la aceeasi ora in alegerile parlamentare anterioare, amenintand intr-o oarecare masura sansele unei majoritati decisive pentru formatiunea lui Macron, La Republique En Marche, relateaza DPA.
Aceste alegeri legislative, care se desfasoara in doua tururi de scrutin, vor decide daca centristii din La Republique En Marche vor putea sa controleze pentru urmatorii cinci ani Adunarea Nationala si sa aprobe reformele economice si sociale de amploare, care au fost promise din timpul campaniei electorale de catre presedintele Emmanuel Macron.
In lipsa unei majoritati, presedintele se va trezi in situatia de a semna acorduri cu rivalii politici pentru ca ministrii sa treaca de votul de incredere al noului legislativ si pentru a-si trece programul politic prin Adunarea Nationala.
Emmanuel Macron are toate motivele pentru a ramane optimist, dupa ce a castigat alegerile prezidentiale cu 66% din voturile francezilor si a invins-o categoric pe extremista Marine Le Pen.
La Republique En Marche ar putea sa obtina o majoritate de la 360 la 427 de pozitii in Adunarea Nationala.
In mod traditional, alegatorii voteaza in masa pentru formatiunea noului... mai mult
Duminica, 11 Iunie 2017, ora 16:53
Francezii sunt chemati duminica la urne sa isi voteze Parlamentul. Aproximativ 47 de milioane de francezi sunt asteptati la urne in primul tur al alegerilor parlamentare.
7.882 de candidati s-au inscris pe liste. Urnele s-au deschis la ora locala 08.00 si se vor inchide la 20.00 (09.00-21.00, ora Romaniei).
Ce si cum voteaza francezii
Parlamentul francez este bicameral, fiind format din Adunarea Nationala (camera inferioara), cu 577 de membri, si Senat (camera superioara), cu 348 membri. Mandatul deputatilor are o durata de cinci ani, iar cel al senatorilor de sase ani, informeaza Mediafax.
Deputatii din Adunarea Nationala sunt alesi prin sistem electoral majoritar uninominal in doua tururi de scrutin, alegerile desfasurandu-se in cele 577 de circumscriptii electorale din Franta.
Senatorii sunt alesi de catre un colegiu electoral format din peste 145.000 de persoane: deputati, consilieri regionali sau generali, delegatiile consiliilor locale, membri ai Consiliului Superior al francezilor din strainatate.
Pentru alegerile legislative din Franta, partidele sunt obligate sa prezinte liste in care femeile reprezinta 50% din numarul total de candidati. Varsta medie a unui candidat este de 48,5 ani.
Candidatii trebuie sa castige o majoritate in primul tur (si sprijinul a 25% dintre alegatorii inregistrati) sau o pluralitate in turul al doilea. Spre deosebire de alegerile prezidentiale, cand doar primii doi candidati ajung in al doilea tur de scrutin, in... mai mult
Duminica, 11 Iunie 2017, ora 09:38
La alegerile parlamentare din Franta, de peste o luna, din partea partidului invingatorului la alegerile prezidentiale, Emmanuel Macron, vor candida 428 de persoane. Printre acestea se afla un fost toreador, un geniu in matematica, dar si un judecator anti-coruptie cunoscut in Franta sau un pilot care a luptat in Siria.
Macron a promis ca va reinnoi clasa politica din Franta, aducand in camera inferioara a Parlamentului, Adunarea Nationala a Frantei, oameni complet noi. El are nevoie de o majoritate absoluta pentru a realiza reformele promise, arata The Guardian.
Pentru Macron, victoria a fost floare la ureche. Acum are nevoie de o minune
Joi, La Republique En Marche (REM) a prezentat o lista cu 428 de candidati. Printre acestia se afla Marie Sara, fost toreador, care va candida impotriva unui "greu" din Frontul National, Gilbert Collard, in Gard (sudul Frantei). Marie Sara a fost candva casatorita cu tenismenul Henri Leconte.
Un alt candidat "exotic" al partidului este Cedric Villani, de 43 de ani, care in 2010 a castigat echivalentul Nobelului in matematica. Acesta va candida din partea partidului lui Macron intr-un district in suburbiile Parisului.
Pe lista se mai afla Eric Halphen, un judecator anti-coruptie, dar si Marion Buchet, pilot pe un avion de lupta, care a servit in misiuni in Siria.
REM a mai anuntat joi ca mai e nevoie de inca 148 de candidati. In partid exista insa optimism ca vor fi transmise propuneri pentru toate locurile din Adunarea... mai mult
Vineri, 12 Mai 2017, ora 14:19
Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a incercat duminica sa convinga divizatele partide de stanga din tara sa sa aprobe tratatul fiscal european, avertizand ca o eventuala respingere a acestuia ar putea slabi Franta, dar si pe presedintele Francois Hollande, respingand si ideea organizarii unui referendum pe tema acestui tratat, relateaza agentiile AFP si Reuters, care preiau un interviu acordat de seful executivului de la Paris postului de radio France Inter.
Partidul socialist dispune de majoritate in ambele camere ale parlamentului. Insa votul ar putea fi foarte strans, intrucat unii dintre parlamentarii acestui partid intentioneaza sa voteze impotriva, iar un membrul al coalitiei, Partidul Verzilor, ameninta ca se va abtine. Tratatul va fi supus votului parlamentului in luna octombrie.
"Daca vrem ca Francois Hollande sa fie puternic atunci cand va discuta cu partenerii nostri, trebuie sa-i dam aceasta forta. Cea mai mica slabiciune parlamentara, ce s-ar traduce prin lipsa unei majoritati largi, ar slabi chiar si interesul Frantei", a atentionat seful executivului de la Paris.
Totodata, Ayrault a respins ideea unui referendum asupra tratatului fiscal european, intrucat, in opinia sa, textul acestuia nu implica "un transfer de suveranitate".
"Fiind vorba despre un vot clasic, mi se pare corect ca parlamentul sa-si asume responsabilitatea", a insistat premierul francez in interviul mentionat. mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 09:03