Parlamentul Finlandei va dezbate in urmatoarele saptamani o eventuala iesire din zona euro
Parlamentarii finlandezi vor dezbate in urmatoarele saptamani daca statul scandinav ar trebui sau nu sa paraseasca zona euro si care ar fi consecintele unei astfel de actiuni, dupa ce o petitie in acest sens a strans anul trecut 50.000 de semnaturi, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Este foarte putin probabil ca dezbaterea din legislativ va duce la iesirea Finlandei din zona euro, insa aducerea problemei in atentia parlamentarilor demostreaza nivelul de nemultumire al cetatenilor cu privire la performanta economica a statului scandinav.
Dezbaterea parlamentara va avea loc dupa ce, anul trecut, 53.000 de finlandezi au semnat o petitie pentru un referendum pe tema renuntarii la moneda unica.
"Nu am ...citeste mai departe despre "Finlanda: Parlamentul va dezbate o eventuala iesire din zona euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Martie 2016, ora 19:57
Noile negocieri pentru al treilea program de asistenta financiara destinat Greciei pun din nou fata in fata taberele optimistilor si pesimistilor din zona euro. Sperantele elenilor de a incheia acordul pana marti sunt contrazise flagrant de tonul neincrezator al oficialilor din Oslo si Berlin.
Atena are nevoie de un acord semnat si aprobat de parlamentele celor 19 tari pana joia viitoare, data la care ar trebui sa returneze Bancii Centrale Europene 3,2 miliarde de euro, raporteaza portalul EUObserver.
In cumpana
Noul program de asistenta financiara de 86 de miliarde euro a fost discutat in cadrul negocierilor purtate in weekend de delegatia elena condusa de ministrul Euclid Tsakalotos si creditorii internationali.
Presa americana anuntat deja ca reformele economice, reducerea cheltuielilor bugetare si actiunile prealabile au fost deja convenite de cele doua tabere.
"Se depun eforturi ca aceste negocieri sa fie finalizate. Ne asteptam ca luni seara sau marti sa semnam acordul", a explicat o sursa din cadrul guvernului elen pentru ziarul Kathimerini.
In acelasi timp, ministrul de Finante german Wolgang Schaeuble se declara mai degraba de acord cu un imprumut de urgenta acordat Greciei, decat cu varianta semnarii rapide a unui nou program bailout pe trei ani.
"Mai bine sa lucram la lucruri in profunzime, decat sa semnam in graba", a explicat unul dintre adjunctii lui Schaeuble intr-o postare pe Twitter.
Vesti proaste vin si din Finlanda, unde ministrul... mai mult
Luni, 10 August 2015, ora 12:00
Consolidarea economica a zonei euro va fi doar rezultatul unui efort comun depus de statele membre si Banca Centrala Europeana.
Impasul de acum poate fi depasit numai printr-o presiune constanta a statelor din zona euro care sa ii trezeasca pe liderii marcanti ai Europei inainte de 2017, sustin fostii oficiali din fruntea Comisiei pentru economie si politici monetare, respectiv ai Comitetului de bugete din cadrul Parlamentului European, Olli Rehn si Jean Arthuis.
"In acel moment politica fiscala comuna va fi parte a tratatelor interne ale Uniunii, iar bugetul de executie pe 2014-2020 va fi revizuit. Europa pare sa se apropie de un punct al schimbarilor majore, luand in calcul referendumul prin care Marea Britanie isi va renegocia statutul de membru UE, iar Germania si Franta se vor confrunta cu agitatia data de alegerile generale. Momentul actual pare cel mai propice pentru asumarea responsabilitatii unor reforme reale", se exprima acestia intr-o scrisoare deschisa publicata in Financial Times.
Cei doi acuza lipsa de perspectiva a principalilor actori politici si economici din zona euro, considerandu-i responsabili de atingerea unui prag deflationist periculos si de nerespectarea planului de reforme structurale asumat cu cativa ani in urma:
"Anestezia euro"
Aerul nonsalant cu care Franta isi prezinta bugetul pe 2015, in care deja au fost operate trei modificari ale obiectivelor de reducere a deficitului, ar fi fost greu de imaginat pana la aparitia monedei... mai mult
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 08:26
Lituania ar trebui sa intre in zona euro la 1 ianuarie 2015, recomanda Parlamentul European intr-o rezolutie votata miercuri. Acest vot corespunde recomandarii Comisiei Europene si sustinerii politice din partea sefilor de stat si de guvern din UE, exprimate in cadrul Consiliului European din iunie.
Recomandarea Parlamentului a fost aprobata cu 545 de voturi pentru, 116 voturi impotriva si 34 de abtineri. Parlamentul sustine 'adoptarea euro de catre Lituania la 1 ianuarie 2015".
"Este o veste buna pentru Lituania, pentru statele baltice si pentru stabilitatea Europei. Din 2006 s-a lucrat sustinut pentru o inflatie redusa, un curs de schimb stabil, un deficit bugetar scazut si un procent acceptabil de indatorare. Bine ai venit in zona euro, Lituania!" a spus raportorul Werner Langen (PPE, DE).
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a felicitat Lituania pentru performanta de a deveni cel de-al 19-lea stat membru al zonei euro.
"Lituania a facut un efort remarcabil, a indeplinit criteriile de convergenta si a demonstrat inca odata ca o tara, indiferent de nivelul de dezvoltare, poate sa fie competitiva atat timp cat veniturile si cheltuielile raman in concordanta cu evolutia productivitatii. Lituania este un exemplu pentru toate celelalte state membre care, atunci cand au intrat in UE, si-au luat angajamentul ca vor lua toate masurile necesare pentru a indeplini criteriile de convergenta. (...) Din pacate, aceste angajamente sunt lasate numai la latitudinea... mai mult
Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 16:30
Criza a fost depasita in zona euro, daca privim ultimele date economice, care arata ca ritmul de crestere accelereaza, iar costurile de imprumut ale celor mai indatorate tari continua sa scada. Totusi, rezultatele pozitive ale economiilor europene vin in contrast cu rezultatele sondajelor electorale recente, care indica un haos politic.
Alegatorii sunt exasperati de guvernele lor si de Europa; extremistii si euroscepticii sunt in crestere si ar putea castiga, in unele tari, alegerile europarlamentare, scrie The Economist.
Rezultatele bune sunt valabile inclusiv pentru Romania, unde vedem cum economia a inregistrat o crestere de cel putin 3,5% in primul trimestru, avand in vedere datele referitoare la productia industriala si consum, sustine ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a imbunatatit estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti la 2,6%, de la 2,4% cat estima in luna ianuarie a acestui an, avansul PIB urmand sa fie condus de exporturi si de redresarea cererii pe plan intern. De asemenea, pentru anul viitor, BERD estimeaza un avans al PIB de 2,8% pentru tara noastra.
Situatia de pe scena politica, insa, arata la fel de rau ca si in restul Europei, unde discursurile se radicalizeaza de la o zi la alta, iar interesul alegatorilor pentru europarlamentare este in continua scadere, prezenta scazuta la urne riscand sa lase si mai mult loc extremistilor, asa cum s-a intamplat si... mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 17:28
Toate tarile din zona euro ar trebui sa aiba la dispozitie un an in plus pentru reducerea deficitului bugetar in limita de 3% din PIB, asa cum cere Pactul de Stabilitate si Crestere, potrivit unei note a institutului european de cercetari Bruegel din Bruxelles.
Autorii notei, Benedicta Marzinotto si Andre Sapir, au aratat ca regulile bugetare europene, in special Pactul de Stabilitate modificat la inceputul acestui an, "nu sunt atat de rigide cum se crede".
Statele membre au dreptul sa devieze de la regula deficitului bugetar de 3% daca sunt in recesiune sau daca zona euro in ansamblul sau trece printr-o perioada dificila, potrivit analistilor.
Ei au amintit ca modificarile Pactului de Stabilitate au intrat in vigoare intr-un moment in care cea mai mare parte a tarilor din zona euro se aflau deja in procedura de deficit excesiv.
"Singura cale pentru UE de a aplica aceasta clauza, invocand circumstante exceptionale, este acordarea unui an suplimentar tuturor statelor din zona euro, avand in vedere ca intrega regiune traverseaza o perioada dificila", sustin autorii notei.
Analistii considera ca recomandarea ar trebui sa vina de la Comisia Europeana, in spiritul viitorului tratat bugetar european care vizeaza intarirea disciplinei fiscale. Acesta urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie anul viitor si confera Executivului UE prerogative largi in domeniul procedurii deficitului excesiv.
De asemenea, aceasta recomandare ar trebui facuta rapid, inainte ca... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 08:40
Ministrul austriac de finante, conservatoarea Maria Fekter, considera necesara elaborarea unui mecanism care sa permita expulzarea din zona euro a unei tari care a devenit o "povara" pentru celelalte.
Intr-un interviu acordat cotidianului austriac "Die Presse", Fekter a recunoscut ca ea, impreuna cu vicecancelarul si ministru de externe Michael Spindelegger, pregatesc un document prin care propun crearea acestui mecanism de excludere. "Avem nevoie de un mijloc pentru a exclude din zona euro state care constituie pe termen lung o povara pentru celelalte (tari membre)", a explicat oficialul austriac.
Maria Fekter a subliniat insa ca transpunerea in realitate a acestei idei va dura probabil cel putin cinci ani. "Eu stiu cum decurg lucrurile in UE: mai intai va exista o conventie in Parlamentul European, apoi se va negocia, ratifica, iar la final se vor organiza in unele tari referendumuri. Dureaza".
Ministrul de finante de la Viena a tinut sa sublinieze totusi ca o eventuala excludere a unei tari din zona euro - numele Greciei fiind tot mai des vehiculat in acest context - nu este o decizie care sa se ia in pripa. "Este usor sa spui la o bere 'Grecii trebuie scosi din zona euro!'", "insa trebuie sa ne gandim bine la consecinte. O excludere ar depinde in primul rand de contribuabili. In aceasta privinta exista insa vointa de a mentine unitatea zonei euro si de a constrange statele suferinde sa intreprinda reforme".
Intrebata daca ar accepta sa acorde Greciei un... mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 13:50
Tarile din zona euro risca retrogradari ale ratingurilor, inclusiv cele care mai beneficiaza de calificative maxime triplu A, respectiv Germania, Luxemburg, Finlanda si Olanda, pentru ca politicienii nu reusesc sa demonstreze ca pot pune capat crizei datoriilor, potrivit Fitch Ratings.
"Ratingurile din uniunea monetara se afla sub presiuni puternice. Daca nu va aparea in curand lumina la capatul tunelului, riscul de destramare a zonei euro va creste. Politicienii vor continua sa bajbaie, iar solutiile de ultimul moment majoreaza costul administrarii crizei", a declarat la Oslo directorul general al Fitch, Ed Parker, transmite Bloomberg.
Randamentele obligatiunilor Spaniei, Italiei si Germaniei au crescut, marti. Astfel, randamentul obligatiunilor spaniole cu maturitate in 2022 a urcat cu 0,14 puncte procentuale, la 6,65%, iar cel al obligatiunilor italiene a crescut cu 0,1 puncte, la 6,13%. In cazul obligatiunilor germane de acelasi tip, randamentul obligatiunilor a avansat cu 0,08 puncte, la 1,38%.
Liderii zonei euro au convenit la sfarsitul saptamanii trecute sa acorde Spaniei un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor. Spania a devenit astfel al patrulea stat care beneficiaza de sprijin financiar european, dupa Grecia, Irlanda si Portugalia.
Acordul a avut loc inaintea alegerilor parlamentare din Grecia, de pe 17 iunie, care ar putea avea ca rezultat iesirea tarii din uniunea monetara.
"Am facut o evaluare a necesarului... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 19:14
Nemultumirea provocata de incapacitatea Greciei de a respecta tintele fiscale, conditii pentru ajutorul financiar international, se apropie de un punct exploziv in Germania si Olanda, politicieni de prim rang vorbind deschis despre o posibila iesire a statului elen din zona euro, potrivit Mediafax.Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat joi in Parlament ca "depinde de Grecia daca poate indeplini conditiile necesare pentru a face parte din uniunea monetara", relateaza Reuters.Liderii din zona euro au respins pana acum ideea iesirii unei tari din zona euro, argumentand ca ar fi un dezastru pentru statul respectiv si ar provoca grave probleme sistemice pentru ceilalti parteneri din uniunea monetara.Unii dintre acesti lideri incep insa sa vorbeasca despre aceasta optiune, posibil pentru a determina Atena sa ia masuri drastice.Schaeuble si-a intensificat retorica de cand inspectorii troicii Uniunii Europene (UE), Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Centrale Europene (BCE) au suspendat saptamana trecuta discutiile privind noua transa de ajutor pentru Grecia, intrucat tara nu a respectat tintele referitoare la deficitul bugetar.Horst Seehofer, seful Uniunii Crestin Sociale din Bavaria, a fost primul oficial german de rang inalt care a afirmat deschis ca Grecia ar putea fi obligata sa iasa din zona euro, intr-un interviu acordat miercuri publicatiei Bild.El a exprimat ceea de multi parlamentari si ministri germani au vorbit in ultimele saptamani in... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 21:05