Premierul britanic Boris Johnson va cere reginei Elisabeta a II-a sa suspende sau sa amane activitatea Parlamentului incepand de marti, 8 octombri,e pana luni 14 octombrie, cand va fi lansata noua agenda legislativa.
Boris Johnson a suspendat prima data Parlamentul pentru cinci saptamani, dar Curtea Suprema a anulat aceasta decizie, denuntata de opozantii sai ca o manevra de a reduce la tacere deputatii si de a grabi Regatul Unit spre un Brexit fara acord la 31 octombrie.
In mod traditional, suspendarea anuntata miercuri nu ar trebui sa prezinte o problema legala, relateaza Reuters si AFP.
Tribunalul Suprem din Regatul Unit a dat martea trecuta, cu un verdict in unanimitate, o decizie impotriva premierului britanic conservator Boris Johnson, considerand ilegala suspendarea Parlamentului timp de cinci saptamani. ...citeste mai departe despre "Boris Johnson vrea sa suspende, din nou, Parlamentul britanic" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 10:00
Guvernul condus de Boris Johnson va suspenda Parlamentul la finalul sedintei de luni dupa ce va incerca sa obtina din nou convocarea de alegeri anticipate, a declarat purtatorul de cuvant al premierului britanic.
Purtatorul de cuvant a adaugat ca suspendarea Parlamentului va avea loc dupa ce Johnson va incerca sa-i convinga pe parlamentari pentru a fi de acord cu convocarea de alegeri anticipate, dupa ce in urma cu cateva zile membrii Camerei Comunelor au respins o astfel de propunere, potrivit CNN.
Initiativa de suspendare a Parlamentului pana pe 14 octombrie a fost aspru criticata de parlamentarii britanici.
Din pacate pentru premier, este posibil ca propunerea sa nu fie nici de data aceasta aprobata intrucat partidele din opozitie au facut vineri un front comun impotriva acestuia, spunand ca ei nu vor sprijini acest lucru.
Guvernul a depus o motiune pentru convocarea de alegeri anticipate, care ar avea nevoie de sustinerea a doua treimi din cei 650 de parlamentari din Camera Comunelor.
Membrii Camerei Comunelor din Parlamentul de la Londra au aprobat miercuri, cu 327 de voturi, un proiect de lege menit sa evite iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana fara Acord.
Johnson, lider al campaniei de iesire din UE in timpul referendumului Brexit din 2016, a preluat functia in iulie, dupa ce predecesorul sau din partid conservator, Theresa May, a renuntat dupa trei incercari esuate de a trece prin Parlament acordul negociat cu Bruxelles-ul.
Noul... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2019, ora 15:44
Audieri in cazul solicitarilor de blocare a deciziei prim-ministrului Boris Johnson de a suspenda activitatea Parlamentului britanic vor avea loc saptamana viitoare.
Gina Miller, militanta anti-Brexit, s-a adresat justitiei la Londra in urma cu doua zile, iar o audiere va avea loc pe 5 septembrie.
Parte din caz este si fostul prim-ministru John Major.
"Audierea in cazul prorogarii Parlamentului de catre Boris Johnson va avea loc joia viitoare, pe 5 septembrie. Voi fi insotita de Sir John Major", a scris Miller pe Twitter, citata de Reuters.
Gina Miller a reusit in 2017, printr-un demers similar, sa determine guvernul condus de Theresa May sa consulte Parlamentul cu privire la Brexit.
Oponenti ai prim-ministrului Boris Johnson au incercat si in Scotia sa opreasca actiunea lui. Vineri, judecatorul Raymond Doherty a respins cererea de amanare temporara prin hotarare judecatoreasca, iar o audiere a cazului va avea loc pe 6 septembrie, scrie AFP.
Regina Elisabeta II a aprobat solicitarea de miercuri a lui Johnson de a suspenda activitatea Parlamentului britanic pentru 26 de zile, pana pe 14 octombrie.
Actiuni legale care contesta aceasta suspendare au fost deschise si in Belfast si Londra.
Decizia prim-ministrului Boris Johnson de a suspenda activitatea Parlamentului britanic pentru o luna a starnit proteste din partea politicienilor si a celor care se opun unui Brexit fara acord, iar o petitie a strans peste 1 milion de semnaturi.
Cei mai multi au... mai mult
Vineri, 30 August 2019, ora 14:33
O petitie contra deciziei premierului britanic, Boris Johnson, de a suspenda Parlamentul pana la 14 octombrie, cu aproape doua saptamani inainte de data Brexit-ului, a depasit miercuri seara un milion de semnaturi, potrivit site-ului oficial unde sunt adunate.
Aceasta petitie cere ca "parlamentul sa nu fie nici suspendat, nici dizolvat cel putin pana cand" Brexitul va fi amanat sau anulat, noteaza AFP.
Suspendarea Parlamentului britanic pana la 14 octombrie, anuntata de premierul Boris Johnson, este un "scandal constitutional", a declarat miercuri presedintele Camerei Comunelor, John Bercow.
La randul sau, liderul opozitiei laburiste Jeremy Corbyn a afirmat ca intentia premierului Boris Johnson de a extinde vacanta parlamentara pana la 14 octombrie "o fapta reprobabila si o amenintare pentru democratia" britanica.
"Sunt consternat de nechibzuinta guvernului Johnson, care vorbeste despre suveranitate si totusi incearca sa suspende Parlamentul pentru a evita analizarea atenta a planurilor sale pentru un lipsit de intelepciune Brexit fara acord. Este o amenintare pentru democratia noastra", a mentionat Jeremy Corbyn intr-o declaratie.
Iata mai multe detalii pe acest subiect:
Regina Elisabeta a aprobat cererea lui Boris Johnson de suspendare a Parlamentului britanicBrexit: Boris Johnson obtine suspendarea parlamentului si provoaca furia OpozitieiPutini britanici sustin suspendarea parlamentului de la LondraTrump il elogiaza pe Boris Johnson: Este exact ce-i... mai mult
Joi, 29 August 2019, ora 08:10
Amanarea pana pe 14 octombrie a discursului reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, solicitata miercuri de premierul Boris Johnson si acceptata de regina, este o practica obisnuita la inceputul sesiunilor legislativului de la Londra, insa acum ea a starnit protestele Opozitiei care din cauza acestei suspendari a activitatii parlamentului si-ar putea vedea zadarnicite eforturile de a impiedica un Brexit fara acord pe 31 octombrie, noteaza agentiile Reuters, AFP si EFE.
Regina Elisabeta a aprobat cererea lui Boris Johnson de suspendare a Parlamentului britanic
Prin Discursul Reginei, care de fapt este elaborat de guvern, se da startul unei noi sesiuni parlamentare si textul schiteaza planurile guvernului pentru urmatorul an, prezentand prioritatile si agenda legislativa. Discursul Reginei este sustinut de obicei in fiecare an, insa ultimul a fost in anul 2017, cand a inceput sesiunea parlamentara care se incheie acum, durata foarte mare a acesteia datorandu-se volumului foarte mare de proiecte de acte normative cerute de procesul retragerii din Uniunea Europeana.
Cum Boris Johnson este un premier recent investit in functie, este de asteptat ca el sa vina cu propriile prioritati legislative, noul executiv motivand de altfel solicitarea adresata Reginei prin intarzierea elaborarii programului de guvernare.
Activitatea legislativului britanic este de obicei suspendata inaintea discursului Reginei, in ultimii ani durata acestei suspendari variind intre cinci si 20... mai mult
Miercuri, 28 August 2019, ora 19:13
Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii a aprobat, miercuri, cererea premierului Boris Johnson de suspendare a Parlamentului.
Decizia deschide calea producerii unui Brexit fara niciun acord.
- stirea se actualizeaza -
Reamintim ca Boris Johnson a anuntat miercuri ca ii va cere reginei suspendarea Parlamentului britanic.
El le-a trimis parlamentarilor o scrisoare de doua pagini in care le scrie ca spera ca au avut o "vacanta buna si productiva", dar va cere suspendarea Parlamentului in a doua saptamana a lunii septembrie.
Iata documentul:
Boris Johnson's letter to MPs conforming prorogation of Parliament pic.twitter.com/OvtZ7cIwOA- Jessica Elgot (@jessicaelgot) August 28, 2019
BBC a relatat ca Johnson ii va solicita reginei sa faca acest lucru la doar cateva zile dupa ce membrii Parlamentului se intorc la munca, adica in luna septembrie, si cu doar cateva saptamani inainte de 31 octombrie - data la care UK ar trebui sa iasa din Uniunea Europeana.
Asta inseamna ca va fi putin probabil ca parlamentarii sa aiba timp sa adopte legi care l-ar putea opri pe Boris Johnson sa scoata Marea Britanie din UE fara un acord.
Camera Comunelor ar urma sa-si reia sesiunea incepand cu 3 septembrie, iar Guvernul ar putea cere, potrivit BBC, suspendarea sedintelor din 10 septembrie.
Ideea suspendarii Parlamentului - cunoscuta sub numele de prorogare - a starnit controverse, criticii spunand ca aceasta ii va impiedica pe deputati sa-si exercite rolul democratic in... mai mult
Miercuri, 28 August 2019, ora 17:19
Alexander Nix, CEO-ul suspendat al Cambridge Analytica, si-a anulat o aparitie pentru o audiere in fata parlamentarilor britanici, conform lui Damian Collins, seful Comitetului pentru Mediul Digital, Cultura, Media si Sport din Parlament.
"Reprezentantul sau legal a transmis ca nu poate oferi dovezi comitetului maine din cauza faptului ca a primit o instiintare privind oferirea de informatii si este subiectul unei investigatii a Biroului Comisarului de Informatii", a declarat Collins in cadrul unei intruniri a comitetului, potrivit Reuters.
"Nu acceptam motivul lui Nix de a nu aparea la o intrunire publica a Comitetului. Nu exista niciun motiv legal pentru care el nu poate veni", a adaugat el.
Collins a afirmat ca ia in considerare sa ii trimita lui Nix o convocare oficiala si ca spera sa poata informa cu privire la o noua data pentru o audiere la inceputul saptamanii viitoare.
Amintim ca, in scandalul furtului de date, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a refuzat sa fie audiat de Parlamentul britanic, insa a acceptat si a fost deja audiat in Congresul SUA.
Iata ce a declarat Zuckerberg:
Ce a spus Zuckerberg in Congresul SUA: Date ale utilizatorilor Facebook au fost vandute si altor companii. Compania se lupta continuu cu rusiiMark Zuckerberg, audiat in Congresul SUA in scandalul "Cambridge Analytica": Este greseala mea si imi pare rau
Facebook si Cambridge Analytica se afla in mijlocul unui scandal urias, dupa ce a fost dezvaluit faptul ca datele a... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 18:54