Premierul Florin Citu a anuntat ca Guvernul propune ca bugetul pentru acest an sa intre in procedura in Parlament pe 4 februarie, pentru a fi aprobat.
Citu a adaugat ca a avut mai multe solicitari catre ministrii si anume sa prezinte toate actele normative in vigoare cu impact bugetar pentru a vedea care pot fi puse in aplicare.
Seful Executivului a mai cerut ministrilor sa prezinte proiectele de investitii pentru a vedea care sa fie finantate prioritar, preferabil in mare parte din fonduri europene, pentru a nu fi pusa presiune asupra bugetului pe 2021.
"Am inceput pregatirea pentru bugetul pentru anul 2021. Am facut o solicitare fiecarui minister, o nota prin care am cerut o analiza a actelor normative in vigoare, dar care au impact bugetar, dar nu pot fi instituite in 2021 si alte acte normative in vigoare care nu pot fi puse in aplicare, din cauza unor necorelari normative. Fiecare ministru va trebui sa vina cu o nota de prezentare si cu solutii.
Al doilea lucru pe care l-am cerut ministrilor este sa faca analiza pe baza de raportare financiara. Pe 4 februarie fiecare minsitru va trebuie sa prezinte un memorandum cu cauzele pentru care au inregistrat aceste companii pierderi si bineinteles solutii. Alocarea sumelor de la buget pentru acesti operatori economici va fi conditionata ferm de aceste conditii si memorandum.
Al treilea lucru cerut de la ministere este situatia proiectelor de investitii. Am vazut o practica prin 2016 ciudata - proiecte incluse in... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 16:36
Eurodeputatii au aprobat miercuri regulamentul menit sa protejeze fondurile Uniunii Europene impotriva utilizarii abuzive de catre guvernele UE care incalca principiile statului de drept.
Prin noul regulament, platile din bugetul UE pot fi blocate pentru tarile in care incalcarile constatate ale statului de drept compromit gestionarea fondurilor europene. In acelasi timp, UE se asigura ca beneficiarii finali nu vor fi afectati.
"Am reusit. Acum este lege. Nicio declaratie unilaterala nu poate schimba acest fapt. Regimul conditionalitatii ne va permite sa examinam planurile suspecte de aplicare a fondurilor UE impotriva valorilor Uniunii", a declarat co-raportorul Petri Sarvamaa (PPE, Finlanda), potrivit unui comunicat.
"Din partea Parlamentului, ne-am asigurat ca toate aspectele necesare au fost incluse in regulament si ca textul ramane intact. Asteptam ca CE, in calitate de gardian al tratatelor, sa inceapa in mod independent punerea in aplicare a acestui regulament de la 1 ianuarie 2021. Europenii asteapta acest lucru".
Co-raportorul Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania) a spus: "UE nu este o institutie a la carte, unde va puteti pastra drepturile, dar nu va indepliniti obligatiile. Este o comunitate bazata pe valori comune pe care statele membre si cetatenii trebuie sa le sustina. Mecanismul care leaga bugetul UE de respectarea statului de drept, adoptat astazi, reprezinta o realizare majora pentru Parlament. Parlamentul European s-a asigurat ca sanctiunile... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 15:22
Premierul Ludovic Orban merge astazi in Camera Deputatilor, la solicitarea PSD, pentru a prezenta stadiul elaborarii bugetului de stat pe anul viitor si a bugetului asigurarilor sociale.
Sedinta Camerei, care incepe la ora 16:00, are la primul punct al ordinii de zi "Dezbateri politice, cu participarea prim-ministrului, domnul Ludovic Orban, la solicitarea Grupului parlamentar PSD, cu tema "Stadiul elaborarii proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021 si a proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2021".
Prim-vicepresedintele PSD Gabriela Firea a anuntat in 29 octombrie ca social-democratii au decis sa il cheme la raport pe prim-ministrul Ludovic Orban privind proiectul de buget pe anul viitor.
"Daca nu este nimic de ascuns si daca Guvernul nu are intentia de a majora TVA, atunci de ce Executivul nu pune in transparenta decizionala proiectul de buget pe 2021", a argumentat Firea, dupa o perioada in care social-democratii au acuzat constant Guvernul ca evita sa prezinte bugetul pe anul viitor, pentru ca intentioneaza sa creasca taxele si nu vrea sa faca un astfel de anunt inaintea alegerilor parlamentare.
"Doamna ar trebui sa reflecteze la dezastrul pe care l-a provocat in administratia Bucurestiului" si la cheltuielile "nesabuite" facute cu clientele adunate din randul PSD-ului din toate localitatile din jurul Bucurestiului, a fost reactia premierului.
De altfel au avut loc mai multe schimburi de replici pe tema bugetului pe 2021... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 08:17
Negociatorii Parlamentului European si cei ai Consiliului au ajuns joi, 5 noiembrie, la un acord in ceea ce priveste conditionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept in tarile membre UE. O conferinta de presa pe acest subiect va avea loc la ora 13:00 ora Romaniei.
Anuntul a fost postat pe contul de Twitter al Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului European.
Rule of law conditionality mechanism: We have a deal! press conference to follow at 12.00- to ask questions connect via Webex: https://t.co/5BQgfBr0df.
password: ruleoflaw- CONT Committee Press (@EP_BudgControl) November 5, 2020
Deputatii europeni au reusit sa se asigure ca noua lege nu se aplica numai atunci cand fondurile UE sunt utilizate in mod abuziv, cum ar fi cazurile de coruptie sau frauda. Se va aplica, de asemenea, aspectelor sistemice legate de valorile fundamentale ale UE pe care toate statele membre trebuie sa le respecte, precum libertatea, democratia, egalitatea si respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minoritatilor, se arata intr-un comunicat emis de Parlamentul European.
Negociatorii Parlamentului au insistat, de asemenea, ca frauda fiscala si evaziunea fiscala sunt considerate posibile incalcari, incluzand atat cazuri individuale, cat si probleme raspandite si recurente.
Pentru a se asigura ca beneficiarii finali care depind de sprijinul UE - cum ar fi studentii, fermierii sau ONG-urile - nu sunt pedepsiti pentru actiunile guvernelor lor,... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 12:36
In apropiere de alegerile parlamentare, Ziare.com a facut o analiza privind activitatea deputatilor dupa patru ani de mandat. Dupa ce au vorbit mai putin de 10 minute, in patru ani de mandat, unii parlamentari cer din nou voturile alegatorilor.
Ileana Cristina Dumitrache
Ileana Cristina Dumitrache
Cristina Dumitrache se pregateste sa incheie cel de-al treilea mandat de deputat. Constanteanca candideaza pentru inca un mandat, ocupand un loc eligibil pe listele PSD pentru alegerile din 6 decembrie. In schimb, in legislatura 2016-2020 nu s-a remarcat decat prin faptul ca a vorbit in plen timp de un minut si 22 de secunde.
Aleasa deputat in circumscriptia electorala nr.14 Constanta din partea PSD, a avut 13 luari de cuvant, 11 declaratii politice depuse si 11 intrebari.
Teoretic, Ileana Dumitrache a initiat 70 de propuneri legislative pe care le-a semnat impreuna cu colegii din partid.
Deputatul care a terminat Marketing si Pictura, dar modifica legi in Comisia de Sanatate
Conform CV-ului ei, Ileana Cristina Dumitrache are o diploma de licenta in studii de afaceri si limbi straine la University College London si a facut un an de Erasmus in Italia de Marketing si Pictura. Desi a lucrat ca director de marketing si in comunicare, Cristina Dumitrache a fost pusa in Comisia de Sanatate din Parlamentul Romaniei, unde voteaza modificari la legile din sanatate.
Fara niciun studiu in domeniu, Ileana Dumitrache posteaza pe pagina sa de Facebook distribuie... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 00:00
Premierul Ludovic Orban a afirmat, sambata, ca este nevoie de alegeri parlamentare, intrucat "Parlamentul de astazi are o majoritate remanenta care impiedica adoptarea unor legi care sunt necesare si pe care oamenii si le doresc". Orban i-a indemnat pe oameni sa se intrebe daca mai doresc ca Renate Weber sa mai fie Avocatul Poporului sau daca mai doresc ca "oameni ca Florin Iordache sa ajunga in fruntea institutiilor statului".
"Din punctul meu de vedere, derularea campaniei electorale nu prezinta niciun risc suplimentar privitor la raspandirea virusului. (...) Modul in care organizam ziua votului este de asemenea natura incat omul sa se poata duce in siguranta la vot", a declarat, sambata, la Slobozia, premierul Ludovic Orban, intr-o conferinta de presa.
Premierul a explicat ca este nevoie de alegeri parlamentare.
"Este nevoie de alegeri parlamentare, ii indemn pe oameni sa-si puna intrebarea: o mai vor pe Renate Weber in fruntea Avocatului Poporului? Daca nu sa facem alegeri, Renate Weber o sa ramana in fruntea Avocatului Poporului si o sa fie in continuare responsabila pentru sesizari la Curtea Constitutionala care au dus la cresterea dramatica a numarului de infectari. Mai vor ca oameni ca Florin Iordache sa ajunga in fruntea institutiilor statului? Daca nu mai vor ca oameni ca Florin Iordache sa ajunga in fruntea institutiilor statului, este nevoie de alegeri. Mai vor ca PSD-ul sa casapeasca economia, sa inventeze noi si noi acte normative care sa duca... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 16:10
Sase cereri de retragere a unor candidati PSD pentru Parlament au fost inregistrate la biroul electoral Iasi in ultimele zile: doua din lista pentru Senat, patru din lista pentru Camera Deputatilor.
Principala nemultumire a tuturor este legata de interventia conducerii centrale, considerata brutala, peste prima varianta de liste de candidaturi, cea votata in filiala ieseana a PSD, scrie Ziarul de Iasi.
Cei mai multi dintre cei care si-au retras candidatura sunt nemultumiti pentru ca sefii nationali ai partidului nu au tinut cont de vointa primarilor din judet si a sefilor de organizatii locale: conducerea centrala a invalidat lista de candidati aprobata initial la Iasi si a modificat-o din temelii.
De pe lista de Senat s-au retras profesorii universitari Paul Boisteanu (USAMV) si Doru Panescu (TUIASI), ultimul fiind si actual senator. Acum patru ani, Panescu a fost cap de lista la PSD pentru un mandat in Senat.
In ceea ce priveste candidaturile la Camera Deputatilor, cei care s-au retras sunt Marian Serbescu (fost prefect), Bogdan Crucianu (consilier local si sef la Casa de Cultura a Studentilor), Bogdan Balaniscu (consilier local) si Constantin Apintilesei (social-democrat propus de organizatia PSD Ion Neculce).
Listele pentru alegerile parlamentare definitive in 2 noiembrie 2020. ...citeste mai departe despre "Sase candidati ai PSD Iasi pentru alegerile parlamentare se retrag de pe liste, nemultumiti de interventia conducerii centrale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 19:12
Prim-vicepresedintele PSD Gabriela Firea sustine ca social-democratii vor castiga alegerile parlamentare, iar partidul va propune premierul, avansand trei nume pentru aceasta functie: Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu sau Vasile Dincu.
"Vad si eu cu cata nepasare fata de votul romanilor vorbesc PNL si USR despre viitorul premier. Domnul Orban trebuie sa accepte faptul ca romanii nu-l mai vor si va trebui ori sa isi dea demisia inainte de alegeri, ceea ce nu va face, pentru ca nu va face un astfel de gest de onoare, pentru ca a condus pandemia dezastruos si economia s-a prabusit, dar dupa acestei alegeri cu siguranta ca va fi un alt guvern si un alt prim-ministru. In conditiile in care ceea ce aflam si noi acum din sondarea opiniei publice, PSD va fi partidul castigator, este normal ca noi sa facem propunerea de premier si nu PNL sau USR. Ati observat nuanta din declaratia presedintelui care a spus ca raspuns la intrebarea unui ziarist care sunt variantele de premier si domnia sa a spus ca prima optiune este domnul Orban. Ce intelegem din acest raspuns? Este doar prima optiune, dar nu si ultima, si nu si singura. Inseamna ca sunt si alte optiuni deschise", a declarat Gabriela Firea duminica seara, 25 octombrie, la Romania Tv.
Ea a precizat ca propunerea PSD pentru functia de premier ar putea fi aleasa din mai multe nume, printre care Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu sau Vasilu Dincu.
"Categoric propunerea noastra va fi una validata in Comitetul Politic National. Nu... mai mult
Duminica, 25 Octombrie 2020, ora 22:31
Guvernul a alocat, printr-o hotarare adoptata in sedinta de joi, suma de 625 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor legate de organizarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie.
"Au fost adoptate doua hotarari de Guvern pentru organizarea alegerilor pentru Parlametul Romaniei in data de 6 decebmrie, respectiv hotararea privind alocarea sumelor necesare pentru asigurarea cheltuielilor in vederea organizarii alegerilor din 6 decembrie pentru Parlamentul Romaniei, cu un buget de 625 de milioane de lei", a anuntat, joi seara, dupa sedinta Executivului, seful Cancelariei premierului, Ionel Danca.
Premierul Ludovic Orban anunta, saptamana trecuta, ca "data alegerilor parlamentare nu poate fi decat 6 decembrie". "Guvernul este obligat, atat de Constitutie, cat si de legea alegerilor parlamentare, sa ia aceasta decizie", afirmat premierul.
Orban explica faptul ca data alegerilor partamentare trebuie anuntata cu 90 de zile inainte, mandatele parlamentarilor expirand in 21 decembrie. ...citeste mai departe despre "Peste 600 de milioane de lei alocate de Guvern pentru organizarea alegerilor parlamentare. Orban: "Data alegerilor nu poate fi decat 6 decembrie"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2020, ora 07:50