O noua generatie de avioane de lupta rusesti ar putea sa iasa pe piata incepand cu anul viitor. Este vorba despre noul MiG-35, pe care Moscova nu vrea sa-l tina doar pentru uzul exclusiv al fortelor sale armate, cand ar putea sa-i aduca niste bani frumosi.
Precedenta generatie de avioane Mikoyan, modelul 29, opereaza deja in 30 de tari, dar comenzile au inceput sa scada, iar rusii considera ca este cazul sa se prezinte pe pietele de export cu o aeronava mai performanta, arata Defense News
Mai mult, avionul nu va mai fi produs exclusiv in uzinele din Rusia, o parte din procesul de productie putand fi externalizata, dupa cum au precizat reprezentantii Moscovei la show-ul aviatic de la Paris.
MiG-35 ar putea trece testele finale in cursul aestui an, dand drumul productiei de avioane atat pentru fortele aeriene rusesti, dar si pentru parteneri externi din Kazahstan, Asia de Sud-Est si America Latina.
In prima faza, 37 de avioane vor fi livrate fortelor aeriene ruse, desi necesarul pentru inlocuirea flotei de MiG-29 este de 258.
MiG-35 este un avion de vanatoare de generatia 4++, dar cu caracteristici superioare, dupa cum a precizat Anastasia Kravcenko, reprezentantul companiei la Paris Air Show.
"Pot sa spun ca, in acest moment, unitatile noastre de productie lucreaza la capacitate maxima. Cat despre noile contracte ce vor fi semnate, nu am libertatea de a comenta", a mentionat Kravchenko.
Noul avion nu va trage pe linie moarta variantele MiG-29 pentru... mai mult
Joi, 22 Iunie 2017, ora 06:44
A 51-a editie a salonului aeronautic Le Bourget, care ramane targul aeronautic cel mai important din lume, se anunta foarte interesanta. Organizatorii anunta un numar record de participanti: 2260 expozanti venind din 47 de tari.
Noutatile care vor fi prezentate sunt in general tinute secret de catre constructorii de avioane, dar exista multe asteptari in ceea ce priveste domeniul militar - mai ales ca urmare a conflictelor din Orientul Mijlociu dar si pentru ca se manifesta, cam peste tot in lume, o nevoie de reinnoire a echipamentului.
Se vorbeste de exemplu de francezul Rafale, de aparatele americane "Textron Scorpion" si "P8 Poseidon", de avionul de vanatoare chino-pachistanez JF-17, dar si de e-fan, de elicopterul H160, de drone...
Dincolo de competitia "traditionala" de anunturi de semnaturi de contracte "Airbus VS Boeing", se constata aparitia si dezvoltarea unor noi actori.
Franta si Statele Unite raman, fara indoiala, tarile avand pozitiile cele mai importante, dar putem cita constructorii de avioane din Rusia si din China, ca si brazilianul Embraer, sau canadianul Bombardier ca fiind actori foarte prezenti pe pietele civile si militare.
Cu cateva luni inainte de conferinta COP 21 privind schimbarile climatice, Paris Air Show se va concentra asupra mediului. Targul este o oportunitate de a vedea ce fac producatorii in acest domeniu.
Multe intalniri si discutii pe aceasta tema vor scoate in evidenta eforturile de cercetare si inovatie ale actorilor... mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 16:39