Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a salutat joi dimineata "deciziile extrem de importante" luate de liderii zonei euro la summitul de la Bruxelles, unde a fost adoptat un plan impotriva crizei datoriilor.
"Am luat decizii extrem de importante in mai multe domenii ", a spus Trichet, referindu-se la planul de rezolvare a crizei, informeaza Mediafax.
Dupa 11 ore de negocieri, liderii europeni au tras liniile generale ale planului. Totusi, Trichet spune ca mai e nevoie de "multa munca si multa munca, rapid".
Jean-Claude Trichet va mai ramane in functie pana la inceputul lunii noiembrie, cand va fi inlocuit de italianul Mario Draghi. mai mult
Joi, 27 Octombrie 2011, ora 13:39
Amenintarile la adresa economiei din zona euro s-au intensificat, insa riscurile inflationiste s-au diminuat in contextul inrautatirii crizei datoriilor suverane, a precizat presedintele BCE, Jean Claude Trichet, potrivit Bloomberg.Economia se confrunta cu "o incertitudine deosebit de ridicata si riscuri intensificate", a spus Trichet intr-o conferinta de presa organizata la Frankfurt, dupa ce BCE a mentinut rata dobanzii la 1,5%.
BCE a redus prognoza de crestere economica pentru zona euro de la 1,5-2,3% la 1,4-1,8% pentru 2011, iar Trichet a adaugat ca riscurile economice sunt "echilibrate". In august aceste riscuri se aflau pe un trend de crestere.
Criza datoriilor suverane slabeste increderea in bancile europene si conduce la cresterea costurilor imprumuturilor pe piata, fapt care i-a determinat pe unii economisti internationali ca Nouriel Roubini sau laureatul premiului Nobel, Joseph Stiglitz sa indemne BCE sa reduca ratele dobanzii cat mai repede.
BCE a crescut ratele dobanzii in aprilie si iulie pentru a combate presiunile asupra preturilor.
Euro s-a depreciat dupa remarcile lui Trichet, pana la 1,3987 dolari, iar randamentul obligatiunilor germane pe zece ani a scazut cu 0,08 puncte procentuale, la 1,828%.
Din momentul in care rata dobanzii a crescut in iulie, criza care prinsese déjà “in mreje” Grecia, Portugalia si Irlanda s-a raspandit si in economii puternice ca Italia si Spania, lucru care a determinat BCE sa inceapa achizitia... mai mult
Joi, 08 Septembrie 2011, ora 18:50