Parcurile eoliene genereaza peste 37% din productia nationala de energie electrica, Romania exportand in jur de 1.500 de MW miercuri dupa-amiaza, potrivit datelor Transelectrica.
Astfel, la ora 14:40, consumul tarii era de 5.630 MW, productia - de 7.124 MW, iar surplusul, respectiv 1.494 MW, era exportat.
Pe primul loc in topul surselor de generare a electricitatii se aflau turbinele eoliene, care, cu 2.631 MW, asigurau 37,03% din productie.
Urmeaza sursele nucleare - 1.424 MW (20,04%), hidrocarburi - 1.059 MW (14,90), carbune - 814 MW (11,46%), hidro - 812 MW (11,43%).
Pe ultimele locuri sunt energia fotovoltaica - 306 MW (4,31%) si cea din biomasa - 60 MW (8,84%). ...citeste mai departe despre "Energia eoliana asigura 37% din productia de energie a Romaniei, pe 1 ianuarie" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2020, ora 15:30
Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia prin care IRI Investments, din grupul Ikea, preia unele companii din Romania apartinand grupului Vestas Wind Systems, potrivit unui comunicat al autoritatii de concurenta.
IRI Investments SRL este o companie de tip holding, detinuta de Ingka Investments B.V., Olanda, care apartine Grupului Ingka.
Grupul Ingka opereaza in Romania doua directii de business: comercializarea mobilei, articolelor de iluminat si a celor de uz casnic si investitii in sectorul forestier, detinand magazinele Ikea.
Grupul Vestas activeaza, in principal, in industria energiei eoliene, fiind unul dintre cei mai importanti producatori de turbine eoliene si servicii conexe, la nivel global.
In Romania, Grupul Vestas opereaza in domeniul furnizarii de turbine eoliene si serviciilor conexe, prin intermediul Vestas CEU Romania SRL.
Cele sapte companii preluate de catre IRI Investments SRL activeaza in domeniul producerii si comercializarii de energie eoliana.
In urma a analizei acestei concentrari economice, Consiliul Concurentei a constatat ca operatiunea propusa nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata romaneasca sau pe o parte substantiala a acesteia si nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurential normal.
Decizia va fi publicata pe site-ul autoritatii nationale de concurenta, dupa eliminarea informatiilor cu caracter confidential.
Pe 13 septembrie, grupul suedez Ingka,... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 11:29
Grupul suedez Ingka, care detine majoritatea magazinelor IKEA, a anuntat vineri ca a achizitionat de la Vestas o participatie de 80% in sapte parcuri eoliene din Romania, pentru 136 milioane euro (151 milioane de dolari), transmite Reuters.
Grupul danez Vestas este cel mai mare producator de turbine eoliene din Europa.
Achizitia, realizata prin divizia de investitii a Ingka Group, include 64 de turbine cu o putere totala instalata 171 MW, si vine dupa ce anul acesta grupul suedez cumparase o participatie in al doilea mare parc eolian offshore din Germania.
"Achizitia din Romania sprijina obiectivul nostru de a genera din surse regenerabile intreaga cantitate de energie pe care o consumam iar investitia ne aduce cu un pas mai aproape de indeplinirea tintelor noastre climatice din 2020", a afirmat seful investitiilor de la Ingka, Krister Mattsson.
Acum Ingka Group detine si opereaza 900.000 de module solare si 534 turbine eoliene in 14 tari.
Tranzactia trebuie aprobata de autoritatile de reglementare si ar urma sa se finalizeze in octombrie, a precizat grupul suedez.
IKEA, cel mai mare retailer de mobilier din lume, are o prezenta importanta pe piata din Romania. mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2019, ora 11:37
Romania a atras pana in prezent investitii de peste 4,4 miliarde de euro in sectorul energiilor regenerabile, a declarat, joi, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Emil Calota.
"Este de notorietate faptul ca, pana acum, avem peste 4,4 miliarde de euro investitii in domeniu", a spus acesta, intr-o dezbatere de profil organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
Potrivit acestuia, angajamentele pe care Romania si le-a asumat fata de Comisia Europeana pentru anul 2020 este 24% total energie din surse regenerabile raportat la consumul total de energie electrica. Insa, in conditiile in care anul 2013 este considerat un boom in energia regenerabila, tara noastra este foarte aproape de realizarea tintelor anului 2020 pentru energia verde, nu doar datorita investitiilor, ci si pe fondul unui consum brut de energie electrica scazut.
"Cred ca ar fi interesant pentru strategii in energie sa se gandeasca la faptul ca Romania la nivelul anului 2013 - 2014 este foarte aproape de realizarea tintelor anului 2020 pentru energie verde nu neaparat pentru ca doar sectorul investitional a mers foarte bine, dar si pentru ca, din nefericire, consumul brut de energie electrica si consumul de energie in total au scazut pe de o parte din cauza recesiunii generale, iar pe de alta parte din cauza destructurarii economice la nivelul marilor consumatori din Romania", a explicat Calota.
Calota: Energia eoliana "a mers destul de bine",... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 12:53
Un numar de 27 de parcuri eoliene vor fi date in exploatare in judetul Vaslui, pana la sfarsitul anului 2015, valoarea totala a investitiilor ridicandu-se la 100 de milioane de euro, se arata intr-un raport intocmit de Consiliul Judetean.
Potrivit unui raport intocmit de Consiliul Judetean (CJ) Vaslui, un numar de 27 de parcuri eoliene vor fi date in exploatare pana la finele anului 2015 in judetul Vaslui, valoarea totala a investitiilor ridicandu-se la 100 de milioane de euro.
Pe langa cele 437 de turbine amplasate in 24 de comune vasluiene si orasul Negresti, va fi construita si o centrala electrica eoliana in comuna Solesti.
Cele mai mari investitii in parcuri eoliene se vor face in comuna Falciu, unde se vor construi trei parcuri eoliene, in valoare de peste 23 de milioane de euro.
"Valoarea totala declarata de firmele care au obtinut autorizatiile de constructii pe cele 27 de parcuri eoliene se ridica la 434,3 milioane lei. Cu exceptia a opt dintre ele, lucrarile sunt incepute in alte 16 locatii, in alte trei fiind deja finalizate si date in exploatare", a declarat directorul Directiei de Urbanism din cadrul CJ Vaslui, Marian Besliu.
Capacitatea totala de energie electrica ce va fi produsa de cele 27 de parcuri eoliene din judetul Vaslui se va ridica la 917,4 MW, aproape echivalentul hidrocentralei de la Portile de fier I, cea mai mare capacitate de productie a energiei electrice din Romania, exceptand centrala nucleara de la Cernavoda. mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 11:34
Grupul ceh de utilitati CEZ a decis sa-si reduca cu doua treimi planurile vizand constructia de noi parcuri eoliene in Romania, din cauza incertitudinilor privind certificatele ecologice, dar si ca urmare a cresterii necesitatilor de finantare pentru proiectele din Cehia.
Pana in 2016, CEZ intentioneaza sa construiasca in Romania parcuri eoliene cu o capacitate de 300 de megawati, comparativ cu planul anterior care viza construirea unor capacitati de 1.000 de megawati, a declarat joi directorul CEZ Romania, Jan Veskrna, informeaza Bloomberg.
"Am decis sa reducem capacitatea, insa intervalul de timp ramane acelasi, 2016", a subliniat Veskrna.
Acesta a subliniat ca aceasta reducere vine atat pe fondul discutiilor privind certificatele ecologice, dar si ca urmare a deciziei actionarilor CEZ de a da prioritate proiectului vizand construire a doua noi unitati la centrala nucleara de la Temelin (Cehia).
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a declarat joi ca legea privind privind acordarea "certificatelor verzi" va fi modificata.
"Avem in prezent un proiect cu o capacitate de 240 de megawati care asteapta aprobarea de la Praga. Conducerea societatii asteapta sa vada care va fi rezultatul dezbaterilor referitoare la certificatele ecologice. Daca va fi ceva dramatic atunci cu siguranta ne va afecta decizia", a declarat Jan Veskrna.
Anul trecut, CEZ a finalizat in zona Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 10:54
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) finanteaza cu 50 de milioane de euro operarea, de catre compania portugheza EDP Renovaveis (EDPR), a doua parcuri eoliene in Moldova si Dobrogea, la Vutcani (Vaslui) si Sarichioi (Tulcea).
BERD acorda imprumutul companiei VS Wind Farm SA, la care actionarul majoritar este EDPR, se arata intr-un comunicat al bancii. Imprumutul este format dintr-o linie de 25 de milioane de euro de la BERD, iar restul fondurilor sunt asigurate de banci comerciale.
Aceasta este a treia finantare acordata de BERD pentru un proiect operat de EDPR in sectorul energiei regenerabile din Romania, dupa creditele de anul trecut pentru parcurile eoliene de la Cernavoda si Pestera.
"BERD va continua sa sustina structuri de finantare pentru proiecte in sectorul energiei regenerabile din Romania", a declarat directorul BERD pentru energie, Nandita Parshad.
Pana in prezent, BERD a investit circa 6 miliarde de euro in Romania, in peste 315 proiecte. Capacitatea parcului de la Vutcani este de 24 de MW, iar a celui de la Sarichioi de 33 MW.
EDPR este al treilea mare producator de energie eoliana la nivel mondial. Compania mai detine parcurile eoliene Pestera (judetul Constanta), o capacitate instalata de 90 de MW, si Cernavoda Power, de 138 MW, acesta din urma fiind unul dintre cele mai mari din Romania. mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 16:59
Investitiile in energie regenerabila nu beneficiaza de cele mai bune conditii de implementare, din cauza intarzierilor companiilor de stat in constructia unor unitati de productie a energiei si a instabilitatii politice, a declarat directorul general al Verbund Romania, Ovidiu Pop.
"Din pacate, in acest moment nu este un mediu prielnic de a discuta posibilitati de investitii. Trebuie sa existe o continuitate, profesionalism in acest domeniu. Trebuie sa avem si partea de (energie) clasica, unitati de pompaj, termocentrale cu pornire rapida, astfel incat siguranta sistemului sa nu fie pusa niciodata in pericol", a afirmat Pop prezent la un seminar pe tema energiilor regenerabile.
Pop a amintit de proiectul hidrocentralei Tarnita, care ar urma sa fie construita de compania de stat Hidroelectrica. Hidrocentrala Tarnita ar avea rolul de a contribui la echilibrarea sistemului energetic national, dupa ce vor fi construite mai multe parcuri eoliene, potrivit Mediafax.
Hidroelectrica incearca de mai multi ani sa atraga parteneri pentru realizarea Tarnita, investitie evaluata la 1,1 miliarde euro, dar inca nu a gasit vreunul. Hidroelectrica a intrat in insolventa la finele lunii iunie.
Parcurile eoliene au nevoie de unitati de productie a energiei pentru reglare, avand in vedere ca energia pe care o produc este fluctuanta si poate produce dezechilibre in sistem.
"Colegii de la Hidroelectrica sunt in aceasta perioada intr-o situtie mai delicata, nu si-au fixat inca... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 12:39
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) analizeaza acordarea unui imprumut de 58,2 milioane de euro pentru finalizarea si operarea a doua parcuri eoliene in Moldova si Dobrogea, la Vutcani si Sarichioi.
Conducerea BERD va discuta imprumutul la inceputul lunii octombrie. Proiectele sunt controlate si dezvoltate de compania portugheza EDP Renovaveis, prin intermediul EDPR Romania, si au un cost total de 83 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat al BERD.
Parcul de la Vutcani va avea o capacitate de 24 de MW, iar cel de la Sarichioi de 33 MW si urmeaza sa intre in functiune la sfarsitul trimestrului al treilea.
Proiectul va sustine cresterea capacitatii de energie regenerabila din Romania, pentru respectarea cotelor de energie verde prevazute in reglementarile Uniunii Europene.
Romania trebuie sa majoreze ponderea energiei regenerabile in productia totala de electricitate la 20%, pana in 2020, de la un nivel de 3%.
EDPR este al treilea mare producator de energie eoliana la nivel mondial, cu o capacitate instalata de 7,5 GW, in decembrie 2011. Compania mai detine parcurile eoliene Pestera, o capacitate instalata de 90 de MW, si Cernavoda Power, de 138 MW, acesta din urma fiind unul dintre cele mai mari din Romania. mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 17:36