Relocarea in Bucuresti ca expat din UE sau alte tari
Bucurestiul este de departe cel mai important oras din Romania, din punct de vedere cultural, economic si politic. Este, de asemenea, cel mai mare oras. Este situat in sud-estul tarii, amplasat pe raul Dambovita, la 43 de mile nord de faimosul fluviu Dunarea.
Bucurestiul are o zona urbana mare, cu o populatie de peste 2 milioane de locuitori, cu estimari neoficiale care se apropie de 3 milioane. Bucurestiul este al saselea oras din UE ca marime dupa populatia din interiorul orasului, dupa Londra, Roma, Berlin, Paris si Madrid.
Aproximativ 96% din populatie este formata din romani, iar printre grupurile etnice se numara romi, maghiari, evrei, turci, chinezi si germani. Limba oficiala este romana, iar engleza si franceza sunt limbile straine cel mai des predate in scoli. 96,1% din populatie este de religie ortodoxa romana, 1,2% romano-catolica si 0,5% musulmana.
Gasirea cazarii in Bucuresti
Tipul de cazare in centrul orasului tinde sa fie apartamente, adesea destul de mici. Pretul de inchiriere pentru un apartament cu o singura camera in oras este in medie de aproximativ 500-600 USD pe luna, in timp ce apartamentele mai mari ar putea fi de 750-1.000 USD. Case mai mari se gasesc mai spre zona de Nord a Bucurestiului de exemplu in Pipera Iancu Nicolae.
Multi dintre expatriatii care se muta in Bucuresti au cazarea aranjata de catre angajatorii lor, dar cei care trebuie sa se descurce singuri trebuie sa fie... mai mult
Vineri, 19 August 2022, ora 14:28
Primaria Capitalei si institutiile din Bucuresti au cheltuit 6,8 miliarde de lei in 2019. Din aceasta suma, 3,6 miliarde de lei au fost cheltuiti de Primaria Generala a Municipiului Bucuresti.
Directia Generala de Asistenta sociala Bucuresti a cheltuit, anul trecut, 511 milioane de lei. Din aceasta suma, 412 milioane lei au fost cheluiti pe ajutoare sociale, potrivit datelor centralizate pe platforma Open Budget Bucuresti.
290 de milioane de lei au fost cheltuiti de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti. Cea mai mare parte din bani intrand in buzunarele angajatilor.
Iata ce cheltuieli au avut si alte institutii de stat din Bucuresti
Spitalul Colentina - 288 de milioane de lei
Spitalul Obregia - 171 milioane de lei
Spitalul Coltea - 157 milioane de lei
Spitalul Victor Babes -142 milioane de lei
Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti- 98 milioane de lei
Spitalul Clinic Cantacuzino - 87 millioane de lei
Spitalul Sfanta Maria- 86 milioane de lei
Administratia Strazilor - 77,8 milioane de lei
Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic- 76 milioane de lei
Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie si TBC Osteoarticular Foisor -72 milioane de lei
Spitalul Clinic Prof Dr Th Burghele- 67,7 milioane de lei
Spitalul Clinic de Obstretica si Ginecologie Panait Sarbu (Maternitatea Giulesti) -65,5 milioane lei
Spitalul de copii Victor Gomoiu- 64,5 milioane de lei
Politia Locala a Municipiului... mai mult
Luni, 20 Iulie 2020, ora 06:28
Modificarea grilei tarifare astfel incat plata sa se faca in functie de numarul de zile in care este utilizata masina si infiintarea unei benzi unice in Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului sunt doua dintre conditiile puse de USR Bucuresti Gabrielei Firea pentru a vota proiectul "Oxigen".
Potrivit USR Bucuresti, consilierii municipali ai formatiunii vor propune mai multe amendamente pentru imbunatatirea proiectului "Oxigen", prezentat de Gabriela Firea, primarul Capitalei.
"Amendamentele vor viza, printre altele: modificarea grilei tarifare astfel incat plata sa se faca in functie de numarul de zile in care masina este utilizata propriu-zis, infiintarea de benzi unice in Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) si respectarea lor, exceptarea parcarilor tip park&ride de la zonele unde taxa este obligatorie, utilizarea fondurilor colectate prin taxa exclusiv pentru lucrari, investitii si proiecte din domeniul protectiei mediului care contribuie direct sau indirect la imbunatatirea conditiilor de transport si a calitatii aerului, informarea constanta a publicului cu privire la nivelul de poluare si informarea cu privire la rezultatele aplicarii acestei taxe la 6 luni de la introducerea ei", au scris, pe Facebook, reprezentantii USR Bucuresti.
Daca aceste amendamente vor fi acceptate, consilierii municipali USR Bucuresti anunta ca vor vota proiectul de hotarare.
Primarul general, Gabriela Firea, a declarat ca ar trebui ca in sedinta Consiliului General... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 14:15
Primele antene RCS&RDS care vor permite furnizarea de servicii de telecomunicatii 5G vor fi montate in Capitala (Centrul Vechi, cateva parcuri, zona de food din mall-urile mari), Constanta, Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca si Iasi in lunile iulie si august, a anuntat vicepresedintele operatorului de telecomunicatii, Valentin Popoviciu.
"Din toamna vom fi prezenti cu antene 5G in orasele Brasov, Timisoara, Craiova, Sibiu si statiunile Sinaia, Busteni, Predeal si Poiana Brasov. Se vor utiliza echipamente de la principalii furnizori de tehnologie pentru retele de telefonie mobila, respectiv Ericsson, Huawei si Nokia", a mai spus Popoviciu.
Clientii pot face precomenzi pe www.digiromania.ro pentru achizitionarea modelelor Xiaomi Mi Mix 3 5G - 2.999 lei si 3.149 lei (TVA inclusa), pret in functie de capacitatea de stocare 64 GB si 12 GB, si Huawei Mate 20X 5G 6.299 lei (TVA inclusa).
"Livrarea terminalelor care vor permite accesul la serviciile 5G, fiind compatibile VoLTE si VoWiFi, va avea loc in 2-3 saptamani", a spus Popoviciu, conform Profit.ro.
El a adaugat ca orice client cu abonament Digi Mobil, care detine un terminal compatibil, va putea efectua trafic si in reteaua Digi Mobil 5G.
"Traficul va fi nelimitat. Traficul de 50 Gb/luna, la viteza de acces normala, disponibil anterior peste reteaua 4G, va fi disponibil si in reteaua 4G si 5G", a mai spus reprezentantul RCS&RDS. ...citeste mai departe despre "Digi va avea retea 5G in Bucuresti si alte 5 orase din... mai mult
Joi, 27 Iunie 2019, ora 14:20
In ultimele zile, Primaria Capitalei a anuntat ca prin Compania municipala Eco Igienizare desfasoara campania de combatere a tantarilor in parcurile din Bucuresti, pe marile bulevarde, dar si pe strazile adiacente.
In aceste conditii, cei de la Banii Nostri au analizat firmele cu care a incheiat contracte Compania municipala Eco Igienizare.
Principalele firme cu care au fost incheiate contracte sunt Meta Protector (infiintata in 2018), Korfus Construct, XIT Software Solutions (infiintata in 2018) si Bithat Solutions.
"Ce a sarit in ochi in top 3 ofertanti castigatori avem doua firme infiintate in 2018 fara prea mare activitate in 2018 si cu zero angajati", scriu cei de la Banii Nostri, referitor la firmele Meta Protector si XIT Software Solutions.
"De la cea de a treia firma s-au cumparat servicii de inchiriere personal, firma cu 4 angajati in 2018 si profit de 197 mii lei, la cifra de afaceri de 317 mii lei", adauga sursa citata.
E vorba de Korfus Construct, care potrivit datelor de pe Ministerul Finantelor apare ca avand 4 angajati.
"De remarcat si faptul ca in decembrie 2018 s-au investit peste 250 mii lei in solutii software de gestionare a serviciilor DDD si document management", se mai arata pe pagina de Facebook Banii Nostri.
Unul dintre contractele semnate intre Compania municipala Eco Igienizare si XIT Software Solutions este in valoare de 130.000 de lei (27.898 de euro), suma platita pentru achizitia de "solutie software de gestionare a... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 15:05
Marti, 28 mai a avut loc Tax & Finance Forum, Bucuresti, un eveniment dedicat domeniului legislativ-fiscal, care a strans peste 150 de participanti.
Am discutat alaturi de invitatii nostri ultimele noutati legate de modificarile fiscale, am analizat tendinte si politici fiscale la nivel international, precum si armonizarea legislatiei romanesti la contextul european, principalele aspecte privind impozitele directe si impozitele indirecte, modificari si reglementari ale Codului Fiscal si de Procedura Fiscala.
Prima zi a conferintei a vizat trei sesiuni de discutii, iar prima dezbatere a abordat evolutiile recente in fiscalitatea internationala - ATAD, MLI, CC (C) TB, ce presupune intocmirea dosarelor preturilor de transfer, ce prevede Directiva 2006/112/CE in prezen si viitor, dar si aspecte ce vizeaza procedura de regularizare a obligatiilor fiscale.
Andra Casu - Tax Associate Partner, EY Romania a abordat evolutiile recente in fiscalitatea internationala - ATAD, MLI, CC (C) TB: "ATAD face parte dintr-un pachet al Comisiei Europene de masuri impotriva evitarii obligatiilor fiscale, iar scopurile adoptarii acestei masuri este combaterea practicilor transfrontaliere de evitare a obligatiilor fiscal si oferirea unui cadru comun la nivelul UE pentru punerea in aplicare a rezultatelor proiectului OCDE/G20 impotriva erodarii bazei impozabile si transferului profiturilor (BEPS) ."
In ceea ce priveste MLI, Anca afirma ca "MLI reprezinta un instrument multilateral... mai mult
Luni, 03 Iunie 2019, ora 16:42
Bucurestenii ar urma sa beneficieze de acces gratuit la internet WiFi intr-o serie de spatii publice, dupa ce Comisia Europeana a acceptat cererea de participare a Municipalitatii la initiativa WiFi4EU.
Mai exact, pe ordinea de zi a sedintei din 23 aprilie a Consiliului General al Capitalei se afla un proiect de hotarare care prevede aprobarea proiectului cu finantare nerambursabila WiFi4EU, in vederea finantarii acestuia in cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei. Totodata, urmeaza sa fie finantate de la bugetul local toate cheltuielile neeligibile ale proiectului si cheltuielile conexe care pot aparea in vederea implementarii.
In expunerea de motive semnata de primarul general, Gabriela Firea, se arata ca Municipiul Bucuresti a transmis pe 7 noiembrie 2018 cererea de participare in cadrul initiativei WiFi4EU. In data de 11 decembrie 2018, cererea de participare a fost acceptata de catre Comisia Europeana, iar pe 22 februarie a fost semnat acordul de finantare de catre Municipiul Bucuresti si Agentia Executiva pentru Inovare si Retele.
Prin intermediul initiativei, CE doreste sa promoveze accesul gratuit la internet WiFi in spatii publice precum parcurile, pietele, cladirile publice, bibliotecile, muzeele si centrele de sanatate, peste tot in Europa.
Programul WiFi4EU va finanta echipamentele si costurile de instalare (punctele de acces la internet), iar beneficiarii vor plati pentru conectivitate (abonament la internet) si intretinerea... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2019, ora 16:32
Bucuresti este unul dintre cele mai poluate si mai murdare orase din Europa, dar lucrurile s-ar putea schimba in bine, prin cateva masuri de ordin administrativ, prin investitii publice prietenoase cu mediul inconjurator, dar si prin modificarea mentalitatii locuitorilor.
Doar 7,5% din suprafata orasului este ocupata de spatii verzi, din care 39% se afla in Sectorul 1, unde a fost luata in calcul si padurea Baneasa. In aceste conditii, indicele de spatiu verde public este de numai 9,86 mp/locuitor, conform statisticilor oficiale incluse in raportul Vital Signs dedicat Capitalei. Pentru comparatie, in Viena raportul este de 120 mp de spatiu verde per locuitor.
Business24 a stat de vorba cu Gary Grant, promotor al acoperisurilor verzi, consultant international in solutii de inverzire a oraselor si autor a numeroase carti pe aceasta tema.
Potrivit specialistului, nimic nu este batut in cuie. Bucuresti poate sa fie un oras curat, cu cateva conditii, pe care el si alti experti in domeniu le-au dezbatut in cadrul conferintei "Leaving grey, living green - Maximize the open space", aflata la cea de-a doua editie.
Pentru inceput, as vrea sa ne vorbiti despre experienta dumneavoastra in infrastructura verde.
In anii '80 m-am ocupat de coordonarea unor rezervatii naturale urbane, insa in scurt timp am devenit tot mai interesat de crearea unui habitat salbatic in mijlocul oraselor, intre blocuri si parcuri.
In 1995 am fost unul dintre artizanii gradinii Muzeului de... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 17:55
Zonele Dristor, Grozavesti-Politehnica, Unirii-Universitate, Timpuri Noi si Eroilor-Stirbei Voda sunt cele mai cautate de studentii care vin din provincie sa studieze in Capitala, iar preturile cerute pentru inchirierea unei garsoniere pornesc de la 230 euro/luna, conform unei analize remise luni AGERPRES.
Conform datelor prezentate de cele 50 de agentii care vor participa la Salonul Imobiliar Bucuresti, in perioada 7-9 septembrie, avand in vedere stocul limitat al caminelor universitare - atat cel public cat si cel privat, cererea se indreapta catre garsoniere din zone strategic pozitionate fata de nevoile chiriasilor.
Conform datelor Institutului National de Statistica la nivelul anului 2017 in regiunea Bucuresti-Ilfov erau 33 de universitati, cu 127.500 de studenti.
"Daca ne uitam cu atentie la Topul SIB, trei din cele cinci zone - Dristor, Grozavesti-Politehnica si Timpuri Noi- corespund cu zonele foarte bine reprezentate in cadrul targului de ansambluri noi rezidentiale. Acest fapt denota o crestere a calitatii locuirii in viitorul apropiat, pe masura ce noile proiecte vor fi livrate, iar o parte din oferta va ajunge si pe piata chiriilor", spune Dora Patrascu, PR Manager, Salonul Imobiliar Bucuresti.
Pe locul I in clasamentul preferintelor se afla zona Dristor, cu un nivel al chiriilor pentru garsoniere cuprins intre 230 si 240 euro/luna. Desi nu se afla in imediata vecinatate a niciunui pol universitar, zona Dristor este prima in top datorita nivelului... mai mult
Luni, 27 August 2018, ora 12:08