Firma Green Vision Seven, controlata indirect de furnizorul chinez de panouri fotovoltaice Hareon, va pune in functiune in judetul Brasov, pana la sfarsitul acestui an, un parc solar de 82 MW, care ar urma sa fie cea mai mare unitate de acest tip din Romania in functie de capacitatea instalata.
"Prima parte a acestui proiect, de 55 MW, este deja in teste, si restul de 27 MW sunt in constructie. Pana la sfarsitul acestui an parcul va fi functional", a declarat joi pentru Mediafax administratorul Green Vision Seven, Jurgen Andreas Faff.
Constructia parcului, amplasat in localitatea Ucea de Sus, judetul Brasov, a inceput in luna aprilie si a durat patru luni. Statia de tranformare este construita de firma EnergoBit din Cluj, a precizat Faff.
Potrivit datelor disponibile, cel mai mare parc fotovoltaic functional din Romania apartine unei firme din grupul are sud-coreean Samsung, si are o capacitate instalata de 45 MW.
Faff este si actionar al firmei Green Vision Seven, cu un pachet de 4,5%. Pachetul majoritar de actiuni este detinut de firma elvetiana H1 Ventures Swiss Holding, controlata, la randul sau, de Hareon.
Investitia totala in cei 82 MW depaseste 100 milioane de euro, din care 83 milioane de euro sunt imprumutati de catre Hareon de la China Development Bank, prin doua credite, de 50 milioane de euro, respectiv 33 milioane de euro.
Hareon crediteaza cu cei 83 milioane de euro firma H1 Ventures Swiss Holding, care, la randul sau, imprumuta firma Freen... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 15:53
Firma chineza Lightway Solar intentioneaza sa investeasca 610 milioane renminbi (76 milioane de euro) pentru a dezvolta un parc fotovoltaic cu o capacitate de 50 MW la Prundu, in judetul Giurgiu, informeaza PV Magazine.
Aproximativ 30% din aceasta investitie va fi furnizata de companie iar restul va fi acoperit prin facilitati de credit de la banci. Compania a informat ca a obtinut aprobarea principalului organism de planificare economica din China (Development and Reform Commission -NDRC) pentru aceasta investitie.
"Demaram acum prima investitie in Romania, unde Guvernul a introdus o serie de politici in domeniul fotovoltaic. Lightway va coopera cu investitorii din compania-mama pentru a le castiga sprijinul pentru acest proiect", a declarat directorul general al Lightway Germania, Wei Zhen.
Guvernul Romaniei isi revizuieste sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila
Lightway Solar a intrat pe piata din Romania dupa ce la inceputul lunii martie a achizitionat, prin intermediul subsidiarei sale germane, compania romaneasca Sun Garden Colibasi pentru 2,49 milioane de euro.
Luna trecuta, Guvernul roman a anuntat suspendarea pentru trei ani si jumatate a sistemului alocarii de certificate verzi pentru producatorii de energie din resurse regenerabile. Masura este destinata sa reduca factura platita de consumatorul final cu 50% pentru energia regenerabila, insa risca sa-i alunge pe investitori.
Mai mult, ministrul delegate pentru Energie,... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 17:51
Compania chineza Suntech Power Holdings va livra firmei italiene SunSystem panouri fotovoltaice de 25 MW pentru constructia a doua unitati de productie a energiei regenerabile in Romania.
Panourile vor fi instalate in doua parcuri solare care urmeaza sa fie construite pana la sfarsitul anului viitor, se arata intr-un comunicat al Suntech Power Holdings.
Parcurile vor fi operate de SunSystem si vor fi dezvoltate de firma RoEnergy, filiala a companiei italiene.
Suntech Power Holdings are deja clienti in Romania, respectiv compania portugheza EDP Renovaveis, careia ii va livra panouri fotovoltaice cu o capacitate totala de 39 MW.
Guvernul sprijina productia de energie din surse regenerabile, inclusiv solara, prin sistemul certificatelor verzi. Fiecare MWh produs in unitati regenerabile primeste gratuit un numar de certificate verzi, diferit pentru fiecare tehnologie in parte.
Companiile care produc electricitate din surse regenerabile, precum eoliana, solara, biomasa sau apa, castiga bani de doua ori, prin comercializarea energiei produse si prin certificatele verzi, pe care le vand furnizorilor de energie electrica.
Potrivit estimarilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, la finele acestui an puterea instalata in panouri solare va fi de 50-100 MW, anul viitor capacitatea acestora ar putea ajunge la 500-1.000 MW, pentru ca in 2016 sa atinga nivelul de 1.500 MW. mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 15:00