Cel mai mare parc fotovoltaic din lume urmeaza a fi construit in China, la marginea desertului Gobi. Este cel mai indraznet proiect din sectorul energiei regenerabile, parcul urmand sa acopere o suprafata de peste 2500 de hectare.
Oficialii de la Beijing vad aceasta investitie ca pe o necesitate, guvernul chinez angajandu-se printr-un memorandum international sa reduca in urmatorii ani emisiile de carbon de la centralele electrice pe carbune, anunta agentia Sputnik.
Pentru un milion de locuinte
Qinghai Solar-Thermal Power Group, constructorul giganticului parc fotovoltaic, sustine ca acesta va putea alimenta cu energie electrica peste un milion de locuinte, puterea sa fiind estimata la 200 de megawatti.
"Este un sistem care va putea inmagazina caldura solara timp de 15 ore, aceasta garantand stabilitatea si functionarea sa in regim continuu", a explicat seful companiei chineze, Wu Longyi, citat de agentia Xinhua.
Odata pusa in functiune, mega-centrala electrica din desert va reduce consumul de carbune cu 4,26 milioane de tone/an, conform calculelor efectuate de specialisti.
De asemenea, emisiile de dioxid de carbon si sulf se vor reduce cu 896,000, respectiv 8,080 de tone anual.
Proiecte pe scara larga
Pentru chinezi acesta este primul proiect comercial pe scara larga din domeniul energiei regenarabile, dupa cum recunoaste Yu Mingzhen, director adjunct al comisiei de dezvoltare si reforma din cadrul Qinghai.
Un alt proiect care ar putea urma... mai mult
Vineri, 24 Iulie 2015, ora 13:13
1Firma Green Vision Grup din localitatea Saros pe Tarnave, Sibiu, intentioneaza sa achizitioneze echipamente si utilaje, precum si servicii de montare, pentru un parc fotovoltaic cu o putere instalata de 2,51 MW in localitatea Dumbraveni din judetul Sibiu.
Valoarea totala a contractului se ridica la aproape 30 de milioane de lei (6,7 milioane de euro), iar data limita de depunere a ofertelor este 19 mai, conform anuntului publicat de companie.
Proiectul are finantare auropeana prin Programul Operational Sectorial 2007-2013 Cresterea competitivitatii Economice, Axa Prioritara 4 - Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii in contextul combaterii schimbarilor climatice, Domeniul Majori de Interventie 4.2 - Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi, Operatiunea "Sprijinirea investitiilor in modernizarea si realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice si termice prin valorificarea resurselor regenerabile de energie: biomasa, resurse hidroenergetice (in capacitati de putere mai mult
Vineri, 09 Mai 2014, ora 10:41
Compania Lukoil Energy&Gas Romania, din grupul petrolier rus Lukoil, va construi un parc fotovoltaic de productie a electricitatii cu o capacitate de 9 MW pe un teren de langa rafinaria Petrotel din Ploiesti, au declarat surse din piata de profil.
Lukoil a primit autorizatia de constructie a unitatii de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) la sfarsitul anului trecut.
Avand in vedere ca pentru instalarea unui MW in panouri fotovoltaice este necesara o investitie de circa 1,5 milioane de euro, valoarea proiectului Lukoil este estimata la aproximativ 13,5 milioane euro.
Reprezentantii companiei declarau, in octombrie 2013, ca iau in calcul constructia unor parcuri fotovoltaice pe cateva terenuri langa rafinaria din Ploiesti. La acea data, reprezentantii Lukoil avansau posibilitatea ca parcurile fotovoltaice sa aiba o capacitate instalata de pana in 12 MW.
Petrotel-Lukoil face parte din grupul petrolier rus Lukoil, care mai detine in Romania si o retea de peste 300 de benzinarii.
In prezent, in Romania exista proiecte de productie a energiei in panouri solare de aproxumativ 1.000 MW. Dintre sursele regenerabile de energie, cea eoliana este cea mai dezvoltata, cu aproximativ 2.500 MW instalati, echivalentul a 10% din totalul unitatilor de generare a electricitatii. mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 15:00
Unitatile de productie ale unei fabrici de suruburi din Bacau vor gazdui cel mai mare parc fotovoltaic din Romania, construit pe acoperis. Cu o putere instalata de un MW, centrala va asigura pana la jumatate din consumul energetic al intreprinderii, in urma unei investitii de peste un milion de euro.
Prima etapa a proiectului a fost finalizata in aceasta luna, costurile ridicandu-se la 600.000 de euro. Astfel, doua cladiri ale companiei Subex au fost acoperite cu 2100 de panouri, cu o putere instalata de circa 535 kW.
"Echipamentele folosite sunt de productie germana si insumeaza 2150 panouri S-Energy de 250W montate pe un sistem de sustinere special conceput de catre compania germana Schletter, conectate la 29 de invertoare de 17 kW ale producatorului german SMA. Acestea debiteaza o putere de 535 kW, producand aproximativ 602 MWh ora anual", au declarat reprezentantii Philro Industrial, firma care a implementat integral proiectul, in patru saptamani.
In aceasta etapa, centrala asigura circa 15-20% din necesarul energetic al fabricii, care insumeaza economii de circa 15.000 de lei/luna la factura de energie. In plus, Subex va beneficia si de sase certificate verzi/MWh (care se comercializeaza la un pret maxim de 57 euro/certificat), din care doua vor fi acordate de stat abia din 2017, potrivit modificarilor aduse schemei de ajutor.
Compania Philro Industrial poate asigura toata gama de servicii implicite si adiacente necesare in procesul de executie pentru... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 08:01
Enel Green Power a conectat la retea parcul fotovoltaic de la Colibasi, judetul Giurgiu, cu o putere instalata de 6,5 MW, al treilea proiect operational de energie solara al companiei in Romania.
Centrala fotovoltaica de la Colibasi va genera pana la 8 milioane kWh de electricitate in fiecare an, suficient pentru a alimenta aproximativ 7.000 de gospodarii, se arata intr-un comunicat al Enel Green Power, parte a grupului italian Enel.
Compania a conectat in iulie la retea primele doua parcuri fotovoltaice dezvoltate in Romania, situate in judetul Prahova, cu o capacitate instalata de aproximativ 19 MW.
Astfel, Enel Green Power detine in Romania instalatii solare cu o putere de 26 MW. Compania mai detine in Romania centrale eoliene cu o putere instalata totala de 498 MW.
Grupul Enel controleaza in Romania si activitati de distributie si furnizare a electricitatii. mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 15:34
Firma chineza Lightway Solar intentioneaza sa investeasca 610 milioane renminbi (76 milioane de euro) pentru a dezvolta un parc fotovoltaic cu o capacitate de 50 MW la Prundu, in judetul Giurgiu, informeaza PV Magazine.
Aproximativ 30% din aceasta investitie va fi furnizata de companie iar restul va fi acoperit prin facilitati de credit de la banci. Compania a informat ca a obtinut aprobarea principalului organism de planificare economica din China (Development and Reform Commission -NDRC) pentru aceasta investitie.
"Demaram acum prima investitie in Romania, unde Guvernul a introdus o serie de politici in domeniul fotovoltaic. Lightway va coopera cu investitorii din compania-mama pentru a le castiga sprijinul pentru acest proiect", a declarat directorul general al Lightway Germania, Wei Zhen.
Guvernul Romaniei isi revizuieste sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila
Lightway Solar a intrat pe piata din Romania dupa ce la inceputul lunii martie a achizitionat, prin intermediul subsidiarei sale germane, compania romaneasca Sun Garden Colibasi pentru 2,49 milioane de euro.
Luna trecuta, Guvernul roman a anuntat suspendarea pentru trei ani si jumatate a sistemului alocarii de certificate verzi pentru producatorii de energie din resurse regenerabile. Masura este destinata sa reduca factura platita de consumatorul final cu 50% pentru energia regenerabila, insa risca sa-i alunge pe investitori.
Mai mult, ministrul delegate pentru Energie,... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 17:51
Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania va incepe sa produca in primele zile din 2013, in Mehedinti, in urma unei investitii de 16,5 milioane de euro, au declarat reprezentantii grupului UTI, care va asigura lucrarile de montaj si instalatii.
Parcul, detinut de grupul portughez Efacec, se intinde pe o suprafata de 36 de hectare in localitatea Cujmir din Mehedinti
Instalatia va cuprinde 52.000 de panouri fotovoltaice si va produce anual o cantitate de energie care acopera necesarul pentru circa 5.000 de utilizatori casnici.
"Centrala este 100% ecologica si are o durata de viata de 20 de ani. La 31 decembrie vor fi incheiate toate lucrarile, iar statia va intra in functiune si va incepe sa produca energie din primele zile ale anului 2013", au spus reprezentantii UTI.
Efacec este un grup de companii cu sediul in Portugalia, avand 100 de ani de experienta in domeniul energetic si peste 4.500 de angajati. Grupul are activitati in peste 65 de tari la nivel mondial si afaceri de aproximativ 1 miliard de euro.
Portofoliul de activitati cuprinde domenii ca energie (transformatoare, aparatura de medie si inalta tensiune, service in domeniul energetic), inginerie si servicii, transport si logistica.
In cadrul proiectului, UTI va realiza lucrarile de infrastructura de acces, instalatiile electrice generale, automatizarile electrice si sistemul de securitate al obiectivului. Cifra de afaceri auditata a grupului UTI pentru anul 2011 a fost de 160 milioane de euro.... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 13:50
Primul mare parc fotovoltaic din vestul tarii a fost inaugurat, vineri, la Buzias, judetul Timis, in urma unei investitii de doua milioane de euro. Investitia a fost implementata de firma de constructii Constructim din Timisoara, avand o capacitate de 1 MWh.
Parcul include 3.800 de panouri fotovoltaice amplasate pe o suprafata totala de 19.000 de metri patrati si are capacitatea sa asigure energia electrica pentru 1.000 de familii din oras timp de un an.
La Buzias sunt discutii pentru realizarea unui al doilea parc fotovoltaic, dar cu o putere de noua MWh, cu o companie italiana.
Constructim a mai inaugurat anul trecut un parc eolian de noua MW la Oravita, analizand oportunitatea construirii altuia in zona, dar cu o energie superioara, de 12,5 MWh. Pentru acest proiect au fost atrase si fonduri europene.
De asemenea, sunt in curs de dezvoltare si cateva proiecte bazate pe energia solara in judetul Timis, precum si proiecte de microhidrocentrale in Caras Severin.
Alte investitii pe piata energiei regenerabile din Romania
O serie de companii straine deruleaza investitii in energie regenerabila pe piata din Romania sau si-au anuntat intentia de a intra pe acest segment, in contextul in care Romania se afla pe locul 14 intre cele mai atractive tari din lume privind investitiile in energie regenerabila, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat in luna mai de Ernst & Young.
Romania, printre tarile atractive pentru investitiile in... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 17:14
Hidroelectrica va construi un parc fotovoltaic cu o putere instalata de 20 MW in judetul Galati, informeaza NewsIn."Hidroelectrica are un proiect de instalare a unui parc eolian de 20 MW in perimetrele detinute de catre Sucursala Hidrocentrale Bistrita si analizeaza si alte amplasamente din perimetrele hidrocentralelor existente.
De asemenea, se afla in studiu realizarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalata de 20 MW. Pentru aceste proiecte se intocmesc in prezent studiile de prefezabilitate, iar realizarea lor va fi corelata cu resursele de finantare ce vor putea fi atrase", se arata in datele transmise de companie. Producatorul de energie a inregistrat in primele sase luni un profit brut de 51.959.658 lei, de aproape patru ori mai mic decat cel din perioada similara a anului trecut, de 197.549.417 lei.
De asemenea, in primul semestru al anului, Hidroelectrica a avut o cifra de afaceri bruta de 1.640.002.512 lei, cu aproape 117 milioane lei mai mare (in crestere cu peste 7%) decat in prima parte a anului trecut, cand cifra de afaceri a fost de 1.523.040.580 lei (brut).
Totodata, productia de energie electrica a Hidroelectrica s-a ridicat in primele sase luni ale acestui an la 9 TWh, fiind cu aproximativ 5% mai mica decat cea realizata in perioada similara din 2010, cand productia a fost de 9,45 TWh.Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie electrica si servicii tehnologice de sistem din Romania. Hidroelectrica foloseste sursele regenerabile si a... mai mult
Joi, 11 August 2011, ora 12:46