Grupul CEZ, cel mai mare producator de energie din Cehia, vrea sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al companiei de stat Energa din Polonia si compania Elektrarne controlata de Enel in Slovacia, in conditiile in care grupul a anuntat ca incearca sa vanda integral parcul eolian detinut in Romania.
CEZ, care este controlata de statul ceh, are nevoie sa isi creasca veniturile "pentru a asigura actionarilor dividendele stabile cu care sunt obisnuiti", conform declaratiei facute de CEO-ul grupului, Daniel Benes, pentru ziarul Hospodarske Noviny, citat de Bloomberg, transmite Mediafax.
Producatorul de energie electrica din Cehia nu a initiat inca negocierile cu Energa, potrivit purtatorului de cuvant al companiei, Ladislav Kriz.
Statul polonez detine 51% dintre actiunile Energa, care a fost listata pe bursa anul trecut, potrivit site-ului companiei.
Benes a afirmat ca CEZ vizeaza, totodata, preluarea a 66% dintre actiunile producatorului de energie din Slovacia, Slovenske Elektrarne, care sunt detinute de Enel.
De altfel, CEZ a inceput deja negocierile cu guvernul slovac, cel care este actionar minoritar la Elektrarne, pentru o posibila achizitie.
Planurile CEZ, incurajate la bursa
Actiunile CEZ au urcat cu 0,3% pe bursa din Praga, in timp ce titlurile Energa au avansat cu 0,5% pe bursa din Varsovia, valoarea de piata a celui de-al treilea mare producator de energie din Polonia ajungand la 3 miliarde de dolari.
Enel, cea mai mare companie din domeniul... mai mult
Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 16:30
Ministerul Mediului din Germania va contribui cu pana la 3,9 milioane de euro la finantarea unui proiect eolian din apropierea localitatii Tomnatic din judetul Bihor, in cadrul eforturilor de protejare a mediului prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Proiectul include constructia a patru turbine eoliene de 2,5 megawati, care vor genera electricitate pentru circa 7.000 de locuinte si vor contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu aproximativ 19.000 de tone, se arata intr-un comunicat al Ministerului german al Mediului, precizeaza Mediafax.
Finantarea germana a proiectului de la Tomnatic, din Muntii Padurea Craiului, are loc in urma unui acord semnat pe 12 iunie de ministrul federal al Mediului, Barbara Hendricks, si omologul sau roman, Attila Korodi.
Joi a fost semnat acordul de finantare cu investitorul, astfel ca poate fi inceputa punerea in aplicare a proiectului, potrivit comunicatului, care precizeaza ca pana in prezent proiectele eoliene din Romania au fost concentrate in apropierea litoralului Marii Negre, fiind pentru prima oara cand vor fi utilizate turbine eoliene optimizate, in interiorul tarii.
Potrivit site-ului Consiliului Judetean Bihor, compania SC Wind Kontor SRL din Arad a obtinut in aprilie 2013 autorizatie de constructie pentru montarea a patru turbine eoliene la Tomnatic.
Ministerul Federal al Mediului din Germania promoveaza in strainatate proiecte inovatoare pentru protejarea mediului, care pot avea efecte... mai mult
Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 09:57
Compania Land Power, subsidiara romana a companiei Lukerg Renew, a obtinut o finantare de 57 de milioane de dolari pentru finalizarea parcului eolian Topolog - Dorobantu cu o capacitate de 84 MW, situat in judetul Tulcea.
Land Power a fost asistata in obtinerea finantarii de firma de avocatura Wolf Theiss Bucuresti.
Contractul de imprumut pentru finantarea proiectului a fost semnat cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in calitate de Imprumutator si UniCredit Bank, in calitate de Participant, Parte Cocontractana de Hedging si Banca a Contului. Imprumutul in valoare totala de 57 milioane de euro va fi rambursat in decursul a 14 ani.
Parcul va produce peste 200 GWh de energie electrica anual
Parcul eolian construit de Lukerg Renew, un joint venture intre ERG Renew and Lukoil Ecoenergo, are o capacitate de 84 MW, fiind alcatuit din 42 de turbine Vestas V90 cu o capacitate de 2 MW fiecare. Situat in apropierea a trei localitati din judetul Tulcea (Dorobantu, Topolog si Casimcea), parcul va produce peste 200 GWh de energie electrica anual, reprezentand o reducere a emisiilor de CO2 cu 85 kt.
Tranzactia a fost coordonata de Claudia Chiper, Avocatul Senior care coordoneaza departamentul de drept bancar si financiar din cadrul Wolf Theiss Bucuresti. Chiper a fost asistata de avocatii colaboratori Ramona Hromei, Tudor Botea si Tudor Nistor.
Echipa Wolf Theiss a fost implicata in numeroase tranzactii de finantare in domeniul energiei, in 2012... mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 13:40
Grupul ceh CEZ cel mai puternic investitor in domeniul energiei regenerabile din Romania, a anuntat ca este dispus sa vanda intregul parcul eolian din Romania, situat la Fantanele si Cogealac, daca va primi o oferta buna pentru acesta, a declarat directorul diviziei internationale, Tomas Pleskac.
"Daca va fi o oferta buna", CEZ va fi dispus sa vanda integral operatiunile de generare a energiei eoliene din Romania, dar primeste si oferte pentru participatii minoritare, a spus Pleskac, relateaza Wall Street Journal, citat de Mediafax.
Grupul a anuntat intentioneaza sa ramana pe piata din Bulgaria.
Mai multi investitori internationali si-au exprimat interesul pentru parcul Fantanele-Cogealac, a aratat Pleskac, fara sa dezvaluie valoarea unei astfel de vanzari.
Oficialul CEZ a spus ca in pofida dificultatilor de colectare a sumelor din subventiile pentru energie regenerabila, incasarile din partea unor clienti importanti, precum caile ferate sau posta, se imbunatatesc.
"Parcul eolian din Romania continua sa produca energie si va oferi unui potential investitor un castig foarte sigur", considera Pleskac.
CEZ nu este presat sa vanda operatiunile din Romania
In aceste conditii, a adaugat Pleskac, grupul CEZ nu este presat sa vanda operatiunile din Romania si nu a fixat un termen pentru un acord in acest sens, discutiile fiind in faze preliminare.
Directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, Adrian Borotea, a declarat marti ca CEZ analizeaza vanzarea... mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 09:01
Comitetul de reglementare din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat in sedinta din 14 august 2013, autorizatii de infiintare pentru opt proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice si pentru doua parcuri eoliene, potrivit unui document postat pe site-ul institutiei.
In luna iulie 2013, ANRE a acordat 39 de autorizatii de infiintare pentru proiecte fotovoltaice, doua pentru eoliene, doua pentru producerea energiei pe baza de biomasa si o autorizatie pentru producerea de energie hidro.
Aceasta desi, de la 1 iulie, proiectele fotovoltaice primesc doar 4 certificate verzi pe MWh, fata de 6 certificate, restul fiind amanate pana in 2017. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din doua, iar microhidrocentralele, doua certificate din trei, potrivit Ordonantei de Urgenta 57/2013.
Capacitatea instalata in centrale fotovoltaice a inregistrat un salt spectaculos in prima jumatate a anului 2013, fiind de 7,6 ori mai mare comparativ cu sfarsitul anului trecut, potrivit datelor Transelectrica. Astfel, daca la 31 decembrie 2012 existau in Romania parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulata de 49,3 MW, la 30 iunie 2013 erau in functiune proiecte de 378,5 MW.
Parcurile eoliene au evoluat de la 1.822 de MW la finele anului 2012, la 2.163 de MW la finele primului semestru. In schimb, situatia nu s-a schimbat prea mult in ceea ce priveste proiectele pe biomasa, a caror capacitate a crescut de la 39,7 MW la finele... mai mult
Vineri, 16 August 2013, ora 17:19
Compania austriaca Verbund a investit 380 milioane de euro in parcul eolian de la Casimcea, a anuntat, joi, directorul general al companiei, Wolfgang Anzengruber.
Dupa o faza de dezvoltare de peste 4 ani si o perioada de constructie de aproximativ un an, liderul pe piata de electricitate din Austria, Verbund, a pus in functiune unul din cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa, in apropierea coastei Marii Negre.
Aproximativ jumatate din parcul eolian pe 225 MW este conectat la retea, alte turbine eoliene urmand sa fie conectate pana in 2014.
Potrivit reprezentantilor companiei, realizarea urmatoarei trepte de dezvoltare este planificata pentru inceputul anului 2014.
"Energia eoliana este completarea ideala pentru hidroenergie, pe care se concentreaza productia noastra, iar Romania ofera conditii cadru bune pentru investitia noastra", a spus Wolfgang Anzengruber.
Parcul eolian se situeaza la circa 250 kilometri de Bucuresti, in Dobrogea. Aici conditiile de vant sunt la fel de favorabile, a explicat Wolfgang Anzengruber, ca si cele de la Marea Nordului din Germania, oferind conditii optime pentru realizarea unui proiect de o astfel de anvergura.
Directorul general al companiei a precizat ca 88 de turbine eoliene pot produce anual in total 540 GWh de energie electrica, furnizand energie curata catre circa 350 de mii de gospodarii din Romania.
Injectarea energiei eoliene curate in reteaua romaneasca de curent este asigurata de statia electrica de... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 17:20
Parcul eolian Fantanele-Cogealac din judetul Constanta a fost pus in functiune, acesta fiind, la ora actuala, cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa.
Proiectul companiei CEZ are 240 de turbine eoliene de 2,5 megawati produse de GE si o capacitate totala de 600 megawati.
Astfel, parcul produce acum suficienta energie curata pentru a alimenta peste un milion de gospodarii romanesti in fiecare an, se arata intr-un comunicat de presa al GE.
Investitia CEZ Romania, care apartine grupului ceh CEZ, cea mai mare companie de utilitati din Europa Centrala, a crescut semnificativ productia de energie regenerabila a Romaniei.
"Inainte de acest proiect, capacitatea eoliana instalata a Romaniei era de numai 14 megawati", a declarat Ondřej Safař, director de proiect CEZ.
GE, producatorul turbinelor eoliene, a anuntat, la inceputul acestui an, ca flota sa de turbine eoliene din seria 2,5 MW a depasit cifra de 2 gigawati de capacitate instalata la nivel global, adica o cantitate de energie electrica mai curata suficienta pentru a alimenta cu energie aproximativ 1,4 milioane de gospodarii europene.
Aceste aparate functioneaza in 19 tari din intreaga lume, din care 14 in Europa, si au ajuns la un volum de sapte milioane de ore de functionare comerciala. mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 14:13
Doua fonduri de investitii din Franta si Cehia au achizitionat de la compania cipriota EP Global Energy 80% dintr-un parc eolian de 80 de MW din judetul Constanta.
Astfel, fondul Marguerite, cu sedii la Paris si Luxemburg, va detine 50% din parcul eolian, iar firma ceha EnerCap Power va avea o participatie de 30%, iar diferenta a ramas in portofoliul EP Global Energy, potrivit unui comunicat al firmei de avocatura Salans, care a asistat cele doua fonduri de investitii in derularea tranzactiei, anunta Mediafax.
Parcul eolian va fi construit intre localitatile Chirnogeni si Independenta si va fi dotat cu turbine produse de compnaia Nordex. Operatiunile comerciale ar urma sa inceapa in prima parte a anului 2014.
Marguerite si EnerCap Power au finantat achizitia proiectului de productie a electricitatii in turbine eoliene cu credite de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Erste Group Bank, ING Bank si UniCredit Bank Austria.
Fondul Marguerite a fost infiintat de institutiile financiare Caisse des Depots et Consignations, Cassa Depositi e Prestiti, Banca Europeana pentru Investitii, Instituto de Credito Oficial, KfW si PKO Bank Polski.
EnerCap Capital Partners (EnerCap) a fost infiintat in 2007 si este specializat in investitii private in proiecte de energie regenerabila in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est. EnerCap administreaza un portofoliu de investitii care cuprinde peste 350 MW in eoliene si panouri solare in regiune.
Firma EP... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 16:11
Compania germana Prowind va incepe in aceasta vara lucrarile la un parc eolian de 300 de MW in Romania, pe care intentioneza sa-l finalizeze pana la sfarsitul anului urmator, a declarat directorul operational al Prowind, Johannes Busmann.
Prowind, care dezvolta parcul eolian in Nord-Esul Romaniei impreuna cu General Electric, cauta un investitor pentru achizitia proiectului, a declarat Busmann intr-un interviu acordat Bloomberg.
Compania este dispusa sa pastreze o participatie, in functie de discutii, a spus el.
"Nu putem opera acest proiect pe cont propriu si din acest motiv cautam un investitor international. Negociem cu investitori care nu sunt prezenti in Romania, dar si cu investitori aflati deja pe piata", a declarat Busmann.
Prowind intentiona sa construiasca in total parcuri eoliene de 760 de MW in Romania.
"Restul de 460 de MW este incert, din cauza capacitatii de conectare la sistemul de transport de electricitate al Romaniei", a adaugat Busmann.
Prowind are planuri pentru proiecte eoliene in Romania, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Franta, Australia si Germania. mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 08:56