Compania Land Power, subsidiara romana a companiei Lukerg Renew, a obtinut o finantare de 57 de milioane de dolari pentru finalizarea parcului eolian Topolog - Dorobantu cu o capacitate de 84 MW, situat in judetul Tulcea.
Land Power a fost asistata in obtinerea finantarii de firma de avocatura Wolf Theiss Bucuresti.
Contractul de imprumut pentru finantarea proiectului a fost semnat cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in calitate de Imprumutator si UniCredit Bank, in calitate de Participant, Parte Cocontractana de Hedging si Banca a Contului. Imprumutul in valoare totala de 57 milioane de euro va fi rambursat in decursul a 14 ani.
Parcul va produce peste 200 GWh de energie electrica anual
Parcul eolian construit de Lukerg Renew, un joint venture intre ERG Renew and Lukoil Ecoenergo, are o capacitate de 84 MW, fiind alcatuit din 42 de turbine Vestas V90 cu o capacitate de 2 MW fiecare. Situat in apropierea a trei localitati din judetul Tulcea (Dorobantu, Topolog si Casimcea), parcul va produce peste 200 GWh de energie electrica anual, reprezentand o reducere a emisiilor de CO2 cu 85 kt.
Tranzactia a fost coordonata de Claudia Chiper, Avocatul Senior care coordoneaza departamentul de drept bancar si financiar din cadrul Wolf Theiss Bucuresti. Chiper a fost asistata de avocatii colaboratori Ramona Hromei, Tudor Botea si Tudor Nistor.
Echipa Wolf Theiss a fost implicata in numeroase tranzactii de finantare in domeniul energiei, in 2012... mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 13:40
LUKERG Renew a preluat de la Vestas un parc eolian din zona Galati, cu o capacitate totala de 70 MW, pentru 109,2 milioane euro, tranzactia urmand sa se incheie in urmatoarele opt saptamani.
Vestas a incheiat un acord pentru vanzarea proiectului Gebeleisis din Romania si Hrabrovo din Bulgaria catre LUKERG Renew, tranzactie in valoare totala de 127 milioane euro, se arata intr-un comuncat transmis vineri de compania daneza.
Proiectele au fost vandute deoaece dezvoltarea si operarea de parcuri eoliene nu se incadreaza in modelul obisnuit de business al Vestas, precizeaza compania.
Proiectul din zona Galati este operational din luna februarie a acestui an, functionand cu 35 de turbine a cate 2 MW. Productia medie anuala a unitatii este estimata la peste 165 GWh.
Proiectul Hrabrovo din Bulgaria, localizat in regiunea Dobrici, este operational din luna matie a anulu trecut si are o capacitate totala de 14 MW. Cele 7 turbine au o productie anuala estimat la peste 34 GWh, iar valoarea proiectului este de 17,6 milioane euro.
Producatorul danez de turbine eoliene Vestas va ajunge in august la o capacitate instalata de 1.100 MW in Romania si vrea sa deschida la Bucuresti, anul viitor, al doilea centru de servicii al companiei, dupa cel din Madrid.
Vestas are 60 de angajati in Romania si vrea sa suplimenteze personalul, anul viitor, la 200 de persoane.
Compania a avut in ultimi patru ani vanzari de aproximativ 1,5 miliarde euro in Romania. Costul instalarii unui... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 10:29
Lukerg Renew, o companie formata de italienii de la ERG SpA si rusii de la OAO Lukoil, a achizionat un proiect de dezvoltare a unui parc eolian cu capacitate de 85 de mw in Romania, de la compania Santarelli Construzioni SpA, in valoare de 135 milioane de euro.
Lukerg Renew planuieste sa inceapa constructia in regiunea Tulcea, incepand cu anul viitor, iar operatiunile comerciale in 2014, potrivit Bloomberg.
Parcul este structurat in trei grupuri de turbine eoliene situate in localitatile Dorobantu, Topolog si Casimcea.
Compania planuieste sa finanteze proiectul printr-un imprumut obtinut de la BERD. mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 10:20
Parcul eolian dezvoltat de grupul ceh CEZ in Romania este cel mai mare din Europa, cu o capacitate record de 540 MW. O noua turbina eoliana a fosta conectata, joi, la retea, anunta CEZ.
"Parcul eolian este cel mai mare proiect din lume, in afara de cel din SUA", a declarat CEO-ul grupului de utilitati ceh CEZ, Daniel Benes, citat de Agerpres.
Grupul CEZ a cumparat in 2008 proiectul pentru construirea parcului eolian de la Fantanele-Cogealac, in Dobrogea. Prima turbina a fost operationala in iunie 2010. Investitia totala a CEZ in proiect este estimata la 1,1 miliarde de euro.
Veniturile provenite de la parcul eolian din Romania in prima jumatate a acestui an sunt estimate la aproximativ 1,2 milioane lei.
Parcul eolian de la Fantanele-Cogealac se afla intr-o zona de 6-12 kilometri, in apropierea tarmului Marii Negre.
Parcul foloseste turbine produse de General Electric, fiecare avand o capacitate de 2,5 MW. Pana la sfarsitul anului, toate cele 240 de turbine eoliene urmeaza sa fie instalate si capacitatea parcului ar trebui sa ajunga la 600 MW.
Profitul net al producatorului de energie CEZ AS din Cehia a crescut cu 91% in trimestrul al doilea al acestui an, la 630,90 milioane de dolari, de la 329 miliarde de dolari, valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.
CEZ aproape ca isi dubleaza profitul in trimestrul doi
Compania CEZ Distributie va investi 5,7 milioane euro pentru modernizarea celei mai mari statii de transformare din... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 11:19
Un joint venture format din firmele ERG SpA si Lukoil (Lukerg Renew GmbH) intentioneaza sa cumpere un parc eolian in Romania. In acest sens, cele doua companii ar putea contracta un credit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Parcul eolian are o capacitate de 84 de Megawati si se afla in judetul Tulcea, in localitatile Dorobantu, Topolog si Casimcea.
Lukerg Renew este in mijlocul procesului de achizitie a parcului eolian si se asteapta semnarea unui acord in luna octombrie. Oficialii BERD analizeaza posibilitatea acordarii acestui credit, iar in prezent poarta discutii cu reprezentantii Lukerg Renew GmbH.
Louis Borgo, senior banker in cadrul BERD, a precizat ca nu poate oferi alte detalii avand in vedere acordurile de confidentialitate.
"Credem in regimul energiilor regenerabile din Romania si derulam mai multe proiecte in aceasta tara, proiecte care se afla in diferite etape ale procesului de aprobare", a spus Louis Borgo.
Romania atrage investitori interesati de energia eoliana datorita stimulentele guvernamentale si a amplasarii in apropiere de Marea Neagra, unde viteza media a vantului atinge 25,2 kilometri pe ora.
Investitii in energia eoliana din Romania
Productia de energie hidroelectrica si eoliana va creste in urmatorii opt ani, pentru a ajunge, in 2020, la 1,815 milioane tep, de la 1,48 milioane tep, la cat este estimata pentru 2012, conform Prognozei echilibrului energetic 2012-2020
In Romania sunt functionale... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:40