OMV Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a finalizat vanzarea catre GDF Suez Energy Romania SA a participatiei de 28,59% in Congaz SA, companie de distributie si furnizare a gazelor, care nu facea obiectul activitatii de baza a OMV Petrom, a anuntat, joi, compania OMV Petrom.
Potrivit sursei citate, tranzactia a fost aprobata de Consiliul Concurentei, iar partile au agreat sa pastreze confidentialitatea valorii tranzactiei.
"Decizia este in concordanta cu strategia noastra de a iesi din activitatile de distributie si furnizare a gazelor catre segmentul consumatorilor finali de pe piata reglementata. Vom continua sa furnizam gaze catre clientii nostri de pe piata libera. In ceea ce priveste aceasta tranzactie, vedem beneficii pentru toate partile implicate, inclusiv pentru clientii Congaz, avand in vedere ca noul actionar majoritar, GDF Suez, cunoaste deja compania si are o experienta bogata pe piata de distributie si furnizare a gazelor", a declarat Cristian Secosan, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Gaze Naturale & Energie.
Potrivit sursei citate, tranzactia nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari ai OMV Petrom, in conditiile in care vanzarile totale ale Congaz SA, precum si activele, reprezinta mai putin de 1% din indicatorii corespondenti la nivelul Grupului Petrom.
Congaz SA a fost tratata, din punct de vedere contabil, ca entitate asociata, valoarea participatiei fiind inclusa in... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 08:37
Grupul francez de utilitati GDF Suez vrea sa atraga cel putin 600 milioane euro prin vanzarea unor participatii semnificative la unele operatiuni de energie eoliana si solara din Europa, au declarat surse apropiate discutiilor.
GDF Suez, detinuta in proportie de 36,7% de guvernul francez, va incepe in scurt timp cautarea unor investitori interesati sa preia pana la 10% din unele operatiuni de energie eoliana si solara din Franta si alte state europene, au afirmat sursele citate, citate de Wall Street Journal (WSJ).
Afacerile vizate sunt evaluate la 1 miliard de dolari si au o capacitate de aproximativ 1.000 MW. GDF Suez vrea sa pastreze 40% din aceste proiecte si sa ramana operatorul industrial.
Grupul ar putea incepe in urmatoarele zile procesul de licitatie, urmand sa astepte oferte pana la jumatatea lunii iulie.
GDF Suez detine si in Romania doua firme cu activitati in domeniul energiei eoliene, avand in plan dezvoltarea unui proiect de 50 MW in judetul Galati, investitie estimata la 90 milioane euro.
GDF Suez ia masuri pentru reducerea datoriilor, in valoare de 34 miliarde euro, care au crescut semnificativ anul trecut dupa preluarea integrala a diviziei din Marea Britanie, International Power. Totodata, profiturile din Europa sunt afectate de recesiune, dar si de contractele de furnizare de gaze cu preturi in functie de cotatiile petrolului, care au mentinut costurile la un nivel ridicat.
Tarifele reglementate limitate din Franta si Belgia afecteaza... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 10:29
CEZ AS, cel mai mare grup de utilitati electrice din Cehia, a estimat vineri ca parcul sau eolian din Estul Romaniei, cel mai mare din Europa, va aduce companiei castiguri cu 1,3 miliarde de coroane (67 milioane de dolari) mai mari in 2012, fata de 2011.
In perioada ianuarie-septembrie 2012, la parcul eolian de 600 MW Fantanele-Cogealac, detinut de CEZ, profitul inainte de dobanzi si taxe, depreciere si amortizare a fost cu un miliard de coroane mai mare decat cel obtinut in perioada similara din 2011, a anuntat vineri Barbora Pulpanova, purtator de cuvant al CEZ, transmite Bloomberg.
Profitul ar urma sa creasca la 1,3 miliarde de coroane pentru intregul an 2012.
Majorarea castigurilor a fost determinata de finalizarea proiectului parcului eolian si conectarea la retea a tuturor turbinelor, a explicat oficialul CEZ, care nu a dorit sa anunte castigurile totale ale CEZ de pe urma proiectului.
Grupul CEZ a obtinut profit operational 155 milioane de euro in Romania
In noiembrie, CEZ AS a conectat la retea turbinele produse de General Electric pentru cel mai mare parc eolian din Europa, in zona Dobrogea, asigurand astfel in fiecare an energia electrica necesara pentru peste un milion de gospodarii din Romania.
CEZ a anuntat recent ca toate cele 240 de turbine General Electric, avand fiecare o capacitate de 2,5 MW, sunt operationale. Grupul CEZ investeste in prezent 1,1 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari) in zona Dobrogea, pentru realizarea celor mai mari... mai mult
Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 09:39
Obligatiunile GDF Suez Energy vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul GSER17 in jurul datei de 20 noiembrie 2012, a declarat, joi, presedintele director general al GDF Suez Energy Romania, Eric Stab, intr-o conferinta de presa.
Oferta de obligatiuni lansate pe piata de GDF Suez Energy Romania a fost suprasubscrisa la 113%, scrie Agerpres.
"Putem spune ca este un eveniment de succes, desi in premiera pe piata din Romania. Suma a fost total subscrisa, chiar suprasubscrisa, la 113%. Evenimentul a debutat in 17 octombrie si a fost deschis pana pe 23 octombrie, iar ieri (miercuri, 24 octombrie n.r) am finalizat partea de alocare a actiunilor intre investitori", a spus el.
Eric Stab a precizat ca sunt 37 de investitori, printre care banci, fonduri de pensii, companii de asigurari si management al activelor, unele cu nume importante pe piata.
Cuponul si scadenta au fost stabilite dupa prospectarea pietei efectuate de intermediarul tranzactiei - BRD Groupe Societe Generale, a adaugat el, iar dobanda fixa de 7,40% este cu aproape 90 de puncte de baza procentuale peste dobanda oferita pentru obligatiuni similare emise de stat.
"Aceste obligatiuni prezinta o serie de avantaje pentru toate partile implicate, de tip win-win, atat pentru GDF Suez, cat si pentru investitori. Remunerarea se va face prin intermediul unor cupoane, care vor avea o rata fixa de 7,4%, cu aproape 90 de puncte de baza procentuale peste dobanda oferita pentru obligatiuni similare... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 14:30
Parcul eolian dezvoltat de grupul ceh CEZ in Romania este cel mai mare din Europa, cu o capacitate record de 540 MW. O noua turbina eoliana a fosta conectata, joi, la retea, anunta CEZ.
"Parcul eolian este cel mai mare proiect din lume, in afara de cel din SUA", a declarat CEO-ul grupului de utilitati ceh CEZ, Daniel Benes, citat de Agerpres.
Grupul CEZ a cumparat in 2008 proiectul pentru construirea parcului eolian de la Fantanele-Cogealac, in Dobrogea. Prima turbina a fost operationala in iunie 2010. Investitia totala a CEZ in proiect este estimata la 1,1 miliarde de euro.
Veniturile provenite de la parcul eolian din Romania in prima jumatate a acestui an sunt estimate la aproximativ 1,2 milioane lei.
Parcul eolian de la Fantanele-Cogealac se afla intr-o zona de 6-12 kilometri, in apropierea tarmului Marii Negre.
Parcul foloseste turbine produse de General Electric, fiecare avand o capacitate de 2,5 MW. Pana la sfarsitul anului, toate cele 240 de turbine eoliene urmeaza sa fie instalate si capacitatea parcului ar trebui sa ajunga la 600 MW.
Profitul net al producatorului de energie CEZ AS din Cehia a crescut cu 91% in trimestrul al doilea al acestui an, la 630,90 milioane de dolari, de la 329 miliarde de dolari, valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.
CEZ aproape ca isi dubleaza profitul in trimestrul doi
Compania CEZ Distributie va investi 5,7 milioane euro pentru modernizarea celei mai mari statii de transformare din... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 11:19
Un joint venture format din firmele ERG SpA si Lukoil (Lukerg Renew GmbH) intentioneaza sa cumpere un parc eolian in Romania. In acest sens, cele doua companii ar putea contracta un credit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Parcul eolian are o capacitate de 84 de Megawati si se afla in judetul Tulcea, in localitatile Dorobantu, Topolog si Casimcea.
Lukerg Renew este in mijlocul procesului de achizitie a parcului eolian si se asteapta semnarea unui acord in luna octombrie. Oficialii BERD analizeaza posibilitatea acordarii acestui credit, iar in prezent poarta discutii cu reprezentantii Lukerg Renew GmbH.
Louis Borgo, senior banker in cadrul BERD, a precizat ca nu poate oferi alte detalii avand in vedere acordurile de confidentialitate.
"Credem in regimul energiilor regenerabile din Romania si derulam mai multe proiecte in aceasta tara, proiecte care se afla in diferite etape ale procesului de aprobare", a spus Louis Borgo.
Romania atrage investitori interesati de energia eoliana datorita stimulentele guvernamentale si a amplasarii in apropiere de Marea Neagra, unde viteza media a vantului atinge 25,2 kilometri pe ora.
Investitii in energia eoliana din Romania
Productia de energie hidroelectrica si eoliana va creste in urmatorii opt ani, pentru a ajunge, in 2020, la 1,815 milioane tep, de la 1,48 milioane tep, la cat este estimata pentru 2012, conform Prognozei echilibrului energetic 2012-2020
In Romania sunt functionale... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:40
GDF SUEZ Energy Romania intentioneaza sa dezvolte pana la sfarsitul anului un parc eolian la Gemenele, in judetul Braila, investitie de aproximativ 80 milioane de euro, a declarat joi Frederic Bellon, director Achizitii si Afaceri Generale in cadrul companiei.
El a precizat ca inaugurarea a avut loc cu doua luni in urma si se va termina la sfarsitul acestui an, iar investitia totala se ridica la aproximativ 80 de milioane de euro. Proiectul, localizat in comuna Gemenele, judetul Braila, a fost achizitionat de la compania Belrom, un dezvoltator din domeniul imobiliar.
Primul parc eolian al GDF SUEZ in Romania va avea o capacitate instalata de 48 MW (echivalentul unui consum anual a circa 50.000 de gospodarii din Romania), iar 21 de turbine de cate 2,3 MW fiecare vor fi livrate si instalate de catre compania Siemens, in timp ce companiile Viarom si Energobit vor efectua executia constructiilor civile si a lucrarilor electrice si mecanice.
GDF SUEZ Energy Romania, filiala a Grupului GDF SUEZ, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din Romania avand 1,4 milioane de clienti. In 2009, GDF SUEZ Energy Romania a intrat pe piata furnizarii de energie electrica pentru clientii business.
Distrigaz Sud Retele, filiala de distributie a GDF SUEZ Energy Romania a fost infiintata in martie 2008 ca urmare a separarii activitatii de comercializare de cea de distributie. Distrigaz Sud Retele, deserveste 18 judete din sudul tarii si municipiul Bucuresti,... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 14:31
GDF SUEZ Energy Romania va construi un parc eolian in comuna Gemenele, judetul Braila, primul proiect de acest tip al companiei in Romania.
Parcul eolian al GDF SUEZ in Romania va avea o capacitate instalata de 48 MW (echivalentul unui consum anual a circa 50.000 de gospodarii din Romania). Douazeci si una de turbine de cate 2,3 MW fiecare vor fi livrate si instalate de catre compania Siemens.
Proiectul are toate permisele si autorizatiile necesare, inclusiv contractul tehnic de racordare la reteaua nationala de distributie a energiei electrice, iar achizitionarea echipamentelor este deja in faza avansata. Productia de energie electrica ar putea incepe inainte de sfarsitul anului 2012.
Distrigaz Sud Retele, filiala de distributie a GDF SUEZ Energy Romania a fost infiintata in martie 2008 ca urmare a separarii activitatii de comercializare de cea de distributie.
Distrigaz Sud Retele, deserveste 18 judete din sudul tarii si municipiul Bucuresti, gestionand o retea de distributie de aproximativ 16.500 km. Judetele deservite de catre companie sunt : Arges, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea, Valcea, Vrancea. mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 13:53
Grupul energetic german RWE a renuntat la dezvoltarea unui parc eolian de aproape 150 MW in Valea Dacilor din judetul Constanta, din cauza incertitudinii legislative, a declarat miercuri consultantul in afaceri publice al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), Ionel David."Ei au renuntat si la proiectul unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, din cauza ca taragana de ceva vreme. Iar la proiectul privind parcul eolian au renuntat pentru ca Legea 220/2008 privind stimularea energiei regenerabile nu este aplicabila nici in prezent", a spus Ionel David.Totodata, reprezentantii Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana spun ca, fata de proiectul de modificare al acestei legi, ei au trei solicitari: sa se revina la formula initiala din lege (adica energiile regenerabile sa fie preluate cu prioritate in retea), ca proiectele de peste 125 MW sa nu fie notificate la Uniunea Europeana si totodata ca schema suport sa fie predictibila.La 19 ianuarie 2011, trei investitori din cei sase initiali ai proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda - GDF Suez, Iberdrola si RWE Power Romania - au notificat celorlalti actionari ai EnergoNuclear intentia lor de a parasi proiectul. mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 16:04